rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Море смаку, або За що варто полюбити морепродукти

Деякі вчені стверджують, що гігантський стрибок у розумовому розвитку нашим пращурам, що населяли Землю близько 20 тисяч років тому, вдалося зробити за рахунок правильної дієти: перш ніж навчитися полювати за дичиною, вони харчувалися морепродуктами.

 

Нам теж не варто забувати про традиції предків, - вважають дієтологи, і постійно нагадують про користь дарів моря не тільки для мозку, але і для всього організму. Тож, вирушаючи влітку до моря, окрім яскравих вражень і зовнішнього перетворення, намагайтеся «виловити» максимум користі для раціону.

До спільного знаменника

 

У багатьох країнах світу основу раціону складають не хліб або м'ясо, а страви з морепродуктів - вони швидко готуються, легше перетравлюються і краще засвоюються. Одним словом, меню з морепродуктів - це ваше страхування від:

  • Серцево-судинних захворювань. Морепродукти, на відміну від інших продуктів тваринного походження, містять унікальні поліненасичені жирні кислоти під «кодовою назвою» омега-3 і омега-6. Потрапляючи в організм, вони забезпечують йому зниження рівня шкідливого холестерину в крові. Крім того, кислоти групи омега-3 мають також протизапальний ефект і допомагають організму значно легше давати собі раду з такими хронічними захворюваннями, як астма, запалення легенів, ревматичний артрит.
  • Зайвих жирових накопичень. У 100 г мідій міститься лише 3 г жиру, у креветках - 2 г, а в кальмарах ще менше - лише 0,3 м. Калорійність цих продуктів також вражає рекордно низькими цифрами - 70-85 ккал. Для порівняння, у 100 г телятини є 287 ккал, а курятини - 241. Тому морепродукти - це не тільки смачні делікатеси, а й найцінніша дієтична їжа.
  • Порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо м'ясний білок обробляється організмом приблизно п'ять годин, то з білком морепродуктів він може впоратися вдвічі швидше. Адже порівняно з м'ясом дичини і домашніх тварин морські мешканці містять значно менше грубої сполучної тканини. Цим пояснюється основний міф людства про те, що м'ясо - найбільш ситний продукт.
  • Хвороб щитоподібної залози. Особлива цінність морепродуктів у тому, що вони у величезних кількостях містять дуже цінний і дефіцитний мікроелемент - йод. Він не виробляється організмом, як це відбувається з деякими іншими мікроелементами, не накопичується в ньому «про запас» і міститься лише в незначній кількості продуктів. Але досить з'їсти 20-50 г морепродуктів - і добова норма йоду нам забезпечена. А значить, забезпечене «паливо» для роботи щитоподібної залози й мозку. У найбільш «морській» кухні світу - Японії - на мільйон мешканців припадає лише один випадок захворювання щитоподібної залози. До речі, на відміну від штучно йодованих продуктів - солі, молока, хліба - йод з морепродуктів не випаровується під час контакту продукту зі сонячними променями і киснем.
  • Емоційних перевантажень. Помічено, що народи, які здавна проживають на берегах морів та океанів, є значно доброзичливішими один до одного, ніж їхні північні побратими. Значною мірою цьому сприяє їхній раціон, заснований на дарах моря. Практично ідеальне поєднання вітамінів групи В, магнію і міді можна зустріти практично в усіх морепродуктах. Це і є основною формулою врівноваженості і веселої вдачі. А фосфор гарантує повне і беззастережне засвоєння всіх вітамінів групи В.
  • Зниження лібідо. Кажуть, Казанова перед романтичним побаченням з'їдав на вечерю до 70 устриць, запиваючи їх шампанським. Відтоді ці ласощі вважаються найдієвішими афродизіаками. Така їжа сприяє потужному сплеску «гормону пристрасті» - тестостерону. Щоправда, повторювати подібний гастрономічний подвиг в ім'я кохання дієтологи не радять. На їхню думку, порція легкого салату з ракоподібних та молюсків матиме не гірший ефект.

Варто знати!

 

Заморожені морепродукти дещо поступаються за смаковими і поживними властивостями свіжоприготованим, але все ж зберігають значну частину корисних компонентів.

Це - цікаво!

 

Ще кілька десятиріч тому, коли японцям були незнайомі фаст-фуди та інші «досягнення» сучасної гастрономії, їхнє меню, здебільшого, складалося з морепродуктів. І виразка шлунка тоді була надзвичайною подією в японській медицині!

Оголосити поіменно!

 

На Сході такий звичний для нас термін «морепродукт» вважається неточним і навіть некоректним. Адже кожен морський делікатес має індивідуальний перелік корисних властивостей і вимагає особливого представлення. Отже, знайомтеся...

Ламінарія. Перший крок до краси - це повна свобода від токсинів і шлаків, тож кращого помічника в нерівній боротьбі з подібними «завойовниками», ніж ламінарія, не знайти. У народі цю водорість ще величають морською капустою. Її козирем є альгінова кислота, яка має унікальну здатність поглинати і виводити токсини з тонкого і товстого кишківника, а також чинити жовчогінну, сечогінну і послаблювальну дії. Але на цьому її можливості не обмежуються: вона практично повністю виганяє з організму накопичення свинцю, стронцію, кадмію та інших важких металів. Саме тому морська капуста - основна складова різних БАДів та інших очищувальних препаратів. Побити рекорд ламінарії за вмістом альгінової кислоти не вдалося ще жодному продукту. Та й за вмістом вітаміну С і вмінням відображати інфекційні атаки бурі водорості не поступаються навіть таким визнаним рекордсменам, як цитрусові, зелена цибуля і щавель.

Це варто знати!

 

На жаль, більшу частину своїх цінних властивостей ламінарія втрачає під час консервації з додаванням оцту, але саме в такому вигляді сучасна харчова промисловість приносить її до наших столів.

Кальмари. Страви з кальмарів, на думку китайських лікарів-дієтологів, нітрохи не гірше, ніж будь-які медикаменти, можуть впоратися з дуже нелегким і надвідповідальним завданням: налагодити роботу шлунково-кишкового тракту загалом і кожного органу окремо. Ці морські мешканці у значній кількості містять особливі екстрактивні речовини, які беруть під контроль виділення шлункового соку і процес травлення. Крім того, регулярно смакуючи м'ясо кальмарів, ми поповнюємо свою кров цінними запасами холінестерази. Дефіцит цього ферменту безпосередньо свідчить про захворювання печінки. А ті ж таки китайські лікарі запевняють, що якщо ласувати кальмарами часто і потроху, це допоможе запобігти утворенню каміння у жовчному міхурі.

Це - цікаво!

 

Кальмари, яких ми бачимо на прилавках магазинів, важать 90-500 г, а в океанських глибинах можна спостерігати гігантських кальмарів довжиною до 18 метрів і вагою в кілька тонн.

До того ж, виявляється, кальмари можуть пишатися своєю, у прямому сенсі слова, голубою кров'ю. В їхній крові замість гемоглобіну міститься гемоціанін, тому вона має своє знамените блакитне забарвлення. А перекачують її не одне, а одразу три серця.

Устриці. Успіх цих на вигляд нічим не привабливих молюсків зав'язаний на цинку. У 100 г продукту його міститься 165% добової норми. Крім того, що цинк допомагає піклуватися про стан імунної системи, присутність у меню саме цього мікроелемента дозволяє забути про існування проблеми вугрів, герпесу та лупи. Але це за умови, що шкірі дістається не менше, ніж 20% всього цинку, який надходить до організму. Волосся, вії і нігті при цьому набувають гладкості і здорового блиску.

Варто знати!

 

Якщо не любите устриці сирими, можна запекти їх на стулці, поклавши в духовку на 2-3 хвилини і посипавши тертим пармезаном.

Мідії. Це - справжній еліксир молодості. Поїдаючи мідії протягом усього курортного сезону, ви матимете чудовий колір обличчя, шкіра стане еластичнішою, а волосся - густішим і блискучішим. І зовсім не варто хвилюватися з приводу таких актуальних літніх проблем, як сухість шкіри і ламкість волосся. А якщо не забувати про морський делікатес і в холодну пору року, ваша краса залишатиметься нев'янучою ще досить довго. Цьому посприяють ідеальне поєднання вітамінів А і Е, які серед іншого є найкращими природними антиоксидантами. Звертаємо увагу: щоб ці вітаміни краси повністю засвоювалися організмом, мідії слід готувати або подавати з рослинною олією (краще - з оливковою).

Це - цікаво!

 

Замість курячого бульйону, який у нас споконвіку вважався чудовим еліксиром для відновлення сил, народи, що живуть на березі океану, варили хворим концентрований бульйон з мідій. Однак, варто бути обережними, бо іноді такі «ліки» можуть викликати алергічну реакцію.

Краби і креветки. Їхній білок особливо багатий таурином. Ця амінокислота активно живить м'язи і судини, зберігаючи їх еластичність і підтримуючи постійно в тонусі. За рахунок цього ваше серце буде застраховане від збоїв, а ноги - від потворної варикозної сітки. Крім того, фармацевти використовують таурин для приготування очних крапель, які покращують стан очних м'язів, сітківки та рогівки. Але ж салат із крабів і креветок смакуватиме значно краще, ніж будь-які ліки!

Рапани. За смаком вони нагадують гриби, а за складом корисних речовин і впливом на організм перевершують їх у кілька разів. Ці чорноморські молюски в надлишку містять фтор і кальцій - складові, що зміцнюють компоненти зубної емалі та кісток. Але страви з рапанів - не тільки профілактика карієсу, а й запорука міцного волосся та нігтів.

Це - цікаво!

 

Одними з перших смакові та поживні властивості рапанів оцінили корейці і надовго «прописали» їх у своїй національній кухні.

Морський мотив

 

Православну традицію влаштовувати двічі на тиждень рибний день сучасні дієтологи вважають вельми корисною для здоров'я. Але можна трохи розмити межі й охрестити його днем морепродуктів. Щоправда, харчуватися лише одними дарами моря дієтологи не радять, а ось у поєднанні з молочними продуктами, овочами і фруктами вони підтримують серце, щитоподібну залозу, нерви. Але якщо ви дбаєте ще й про фігуру, вилучіть з меню висококалорійні продукти: сметану, майонез і жирну рибу.

Можете влаштувати два морські дні поспіль або нарізно - по середах і п'ятницях.

День перший

 

1-й сніданок

Грейпфрутовий сік (250 мл).

Салат з кальмарів, маринованих в оцті або білому вині, білої редьки або пастернаку, болгарського перцю, заправлений рослинною олією, хмелі-сунелі, сіллю і перцем (200 г).

Шматочок житнього хліба (30-
40 г).

Другий сніданок

Зелений чай (250 мл).

Сиркова маса (100 г).

Обід

Юшка зі сьомги зі сметаною (250 г).

Відварений коричневий рис (150 г).

Мідії тушковані з морквою і цибулею (100 г).

Салат з морської капусти (100г).

Шматочок житнього хліба (30-
40 г).

Яблука (1-2 шт.).

Вечеря

Риба тушкована з овочами - квасоля, помідори, оливки (250-300 г).

Шматочок хліба з висівками (40-50 г).

Фруктовий сік (300 мл).

День другий

 

1-й сніданок

Салат із креветок, авокадо, китайського салату, тертого сиру, заправлений соком лимона і сметаною
(200 г).

Шматочок хліба з висівок (40 г).

2-й сніданок

Зелений чай (300), мед (15-20 г).

Твердий сир (35-40 г).

Обід

Юшка з форелі зі сметаною (300 г).

Хліб з висівок (50 г).

Відварений коричневий рис (150-200 г).

Салат з варених рапанів, крабів або кальмарів, помідорів, цибулі-порею, заправлений лимонним соком і сметаною (100 г).

Вечеря

Запечена риба з апельсинами і журавлиною або з овочами (250 г).

Хліб з висівок (50 г).

Апельсиновий фреш (270 мл).

Варто знати!

 

Ідеальними сусідами морепродуктів на обідньому столі будуть біле вино, цитрусові і соки з них.

Медики виявили, що прихильники середземноморської дієти, основу якої складають риба, морепродукти, оливкова олія і вино, живуть довше, не втрачаючи при цьому задоволення від життя.

Дослідження американських науковців показали, що діти матерів, які відмовилися від морепродуктів під час вагітності, вдвічі частіше відстають від своїх однолітків у розвитку мовлення.

Косметика прямо з городу

«Смачна» розповідь про галицьку кухню від пані Стефи: «Їжа — це універсальний якірець і спосіб ідентифікації»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers