rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Мова \ Нова редакція Українського правопису: що зміниться, коли і чому

Міністерство освіти і науки 15 серпня запропонувало для громадського обговорення нову редакцію Українського правопису. Це спричинило ажіотаж в українському інформаційному просторі - чому саме зараз, чому саме така редакція, коли зміни впровадять у життя. Ми спробували проаналізувати.

 

Чому саме зараз

 

Насправді розроблення правопису - це справа не одного місяця і навіть не одного року. Ще 17 червня 2015 року уряд затвердив склад Української національної комісії з питань правопису. Майже через три роки, 27 червня 2018 року, ця комісія затвердила проект нової редакції Українського правопису. І от 15 серпня МОН запропонувало його для громадського обговорення.

Що зміниться

 

Индик та індик

Нова редакція правопис пропонує: «деякі питомі українські і давно засвоєні слова перед приголосними н та р мають варіанти з голосним и відповідно до вимови: індик (индик), ирій (= вирій), нрод (ирод) (дуже жорстока людина)».

Також и можемо скоро писати на початку окремих вигуків (ич!), часток (ич який хитрий), дієслів (икати, та похідних від них іменників (икавка). И на початку слова може бути і в деяких словах із тюркських та інших мов згідно з його вимовою у цих мовах, приміром, Кім Чен Ин.

 

Пів яблука, пів України, але півзахист

Невідмінюваний числівник пів зі значенням «половина» з наступним іменником - загальною та власною назвою у формі родового відмінка однини - відтепер пропонують писати окремо: пів бркуша, пів години, пів відрб, пів мнста, пів огіркб, пів устрова, пів яблука, пів ящика, пів ями, пів Єврупи, пів Києва, пів України.

Якщо ж пів з наступним іменником у формі називного відмінка становить єдине поняття і не виражає значення половини, то їх пишемо разом: півбркуш, пнвдень, півзбхист, півкуло, півкэля, півмнсяць, півуберт, півовбл, півустрів.

 

Ґуллівер та Гуллівер

Новий правопис розширить застосування «ґ» у іноземних власних назвах, деяких іменах. У прізвищах та іменах людей допускатимуть передавання звука [g] двома способами: як із використанням букви «ґ», так із використанням «г» - Ґуллівер і Гуллівер.

Запозичені слова, які містять звук [h], і фонетично близькі до нього звуки, пропонують передавати буквою «х» (слова хобі, хокей залишаться незмінними).

Слово «хостел» пропонують вживати як «гостел», оскільки при англійській вимові цього слова чується більше [г], ніж [х].

 

Проєктуємо траєкторію

Звук [j] у сполученні із голосними пропонують передавати буквами «є», «ї», «ю», «я»: проєкт, проєкція, траєкторія.

 

Попмузика на вебсторінці

Новий правопис пропонує слова з першим іноземним частками писати разом: «попмузика», «вебсторінка», «пресконференція», «експрезидент».

 

Афіни та Атени

Буквосполучення th у словах грецького походження передається, звичайно, буквою т. Нова редакція правопису пропонує кілька варіантів написання слів грецького походження, де, зазвичай, звук [th] передається літерою «ф»: анафема й анатема, ефір й етер, міф, міфологія й міт і мітологія, Афіни - Атени.

 

Авдієнція та аудієнція

Новий правопис урізноманітнить традицію передавання буквосполучення «au» та розширить можливі варіанти транслітерації. Допускаються орфографічні варіанти: аудієнція і авдієнція, аудитурія і авдитурія, лауребт і лавребт, пбуза і пбвза, фбуна і фбвна.

 

Кока-кола і любительська ковбаса

Проект нового правопису пропонує назви продуктових товарів, сортів вин, мінеральних вод та інших напоїв, які стали загальними, пишуться з малої букви: купили любительську ковбасу і кока-колу.

 

Немає радости без любови

У художніх текстах допускатиметься заміна «і» на «и» в кінці слів під час відмінювання: гндности, незалйжности, рб­дости, смйрти, чйсти, хорубрости; кру­ви, любуви, усени, сули, Рэси, Біло­рэси.

 

#легалізуйфемінітиви

У Фейсбуці поширився флешмоб #легалізуватифемінітиви. У його межах усі охочі публікують дописи з таким тегом, а також надсилають лист секретарці Української національної комісії з питань правопису Ларисі Шевченко з пропозицією додати до нового проекту правопису положення про варіативне вживання жіночих форм назв професій та посад.

Учасники флешмобу закликають рекомендувати вживати фемінітиви у професійному контексті, зокрема, жінок із військовими званнями - не лише у розмовній мові, а й у публіцистичному, художньому, науковому та офіційно-діловому стилях.

Оксана Левкова, кандидатка наук із соціальних комунікацій, так коментує запропоновані зміни:

«Нова редакція правопису, звісно ж, на часі. Ба більше - вона є гостро актуальною та затребуваною вже не одне десятиріччя. Інша річ, що ця спроба фахівців деколонізувати мову є надто несміливою. Наприклад, слова на «о» типу «кіно», метро» члени Української національної комісії з питань правопису відмінювати не хочуть, чим схвалюють тотальність упливу російської мови на українську, зафіксований документально у 30-х рр. ХХ ст.

Їхня реверансна поза у ставленні до російської мови призводить також до небажання розширювати перелік слів, які починаються з літери «ґ». Слава Богу, що хоча б у правопис нарешті зайшли фемінитиви, вже давно усталені у живому мовленні сотень інтелектуалів та освітян. Загалом, для мене залишається загадкою, чому не було взято для ухвалення проект, розроблений найавторитетнішими українськими лінгвістами ще у 1999 році під керівництвом член-кореспондента НАНУ Василя Німчука. Його тоді забанила Президія Академії наук, хоча документ був виваженим і збалансованим».

Коли відбудуться зміни

 

Проект нової редакції правопису винесли на громадське обговорення. Воно триватиме до 15 вересня. Комісія проаналізує пропозиції, які надійдуть, доопрацює текст нової редакції Українського правопису і подасть його на затвердження Кабінетові Міністрів України.

 

Автор: Ірина Ладика

Джерело: IA ZIK

 

Флорій Бацевич. Духовна синергетика рідної мови

Андрій Дахній: «Англійські собаки гавкають «бов-вов»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers