rss
04/26/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Дискусії з ровесниками \ Пляшка “розради” під цигарку...

Навіщо тобі шкідливі звички?

Прочитавши заголовок, більшість із вас, мабуть, скаже: "Ну от - знову! Вдома виховують, у школі виховують, а тепер і улюблений "ОК" - туди ж!.."

Помиляєтесь, друзі. Виховувати, а тим паче нудно моралізувати ми не збираємося. Познайомимо з цікавою, корисною інформацією - і для читання, і для роздумів. А до яких висновків дійдете, як після цього чинитимете з власним здоров'ям та майбутнім - справа ваша. Цілковито покладаємося на ваш розум і сподіваємося, що ви себе любите.

Коли говорять про шкідливі звички, найчастіше мають на увазі куріння та алкоголізм. У науковій літературі тютюн і алкоголь узагальнено називають наркогенними речовинами. У своєму звиканні до них людський організм проходить декілька етапів. Після перших спроб він активно відповідає на дію наркогенних засобів. Можуть виникнути відчуття сухості у роті, нудота, запаморочення, біль і шум у голові, надмірне збудження. З'являється гнітюче відчуття провини.

Потім неприємні симптоми поступово зникають, організм перестає активно захищатися, звикає. З'являється ейфорія - піднесення, радісне сприймання навколишнього світу. Стійкої залежності від наркогенних засобів іще немає, тож можна почути фрази типу: "Загалом не вживаю, але скуштувати пару разів можу", "Час від часу можу побавитися цигаркою чи келихом "пального", але повністю себе контролюю, тому ніколи не втягнуся. Від таких слів до звикання - один крок. Людина вже не відчуває звичної ейфорії чи "кайфу", тож їй необхідно збільшувати або дозу наркогенного засобу, або частоту його вживання.

Поступово формується психологічна залежність. Не отримавши необхідної "дози", людина відчуває певні психологічні незручності, стає дратівливою, агресивною, впадає в депресію. На цьому етапі вона усвідомлює свою залежність і може погодитися на запропоновану допомогу. Якщо допомога не надається, залежність перетворюється на фізичну. Щоб отримати наркоген, людина може вдатися до будь-яких крайнощів - навіть до кримінальних вчинків.

Перша цигарка. З історії тютюну

Тютюн родом із Америки. Колумбові, що ступив на відкриту ним землю, острів'яни-тубільці піднесли подарунки. Серед них було листя рослини патум - його тубільці курили. Згодом Колумба зустрічали на Кубі. Тамтешні мешканці піднесли йому в подарунок траву для куріння, яку вони називали "сигаро".

Після другого плавання Христофора Колумба (1493-1496) насіння тютюну завезли до Іспанії. Згодом воно потрапило до сусідніх європейських країн, потім - в усі куточки земної кулі. Швидкому поширенню тютюну сприяла його властивість виробляти в людини потяг до куріння, який дуже важко перемогти.

В Італії тютюн проголосили "добавкою диявола". П'ятьох ченців, яких спіймали "на гарячому" замурували живцем у монастирській стіні. В Англії курців прирівнювали до злодіїв і водили вулицями з мотузкою на шиї. У Росії в давнину вперше звинувачених у курінні карали 60 ударами палиць по ступнях, спійманим удруге відрізали ніс або вуха. В спеціальному документі від 1649 року було "велено всіх, у кого знайдуть богопротивне зілля, брати на тортури і бити батогом доти, доки не зізнаються, звідки взяли зілля".

Проте Петро І, побувавши в Голландії і ставши запеклим курцем, у 1697 році дозволив палити і торгувати тютюном. Він також всіляко заохочував до куріння своїх придворних і дозволив ввозити тютюн з-за кордону, наклавши на нього високе мито.

Сумна статистика

Загальна маса кинутих недопалків становить 2 мільйони 520 тисяч тонн. Курці щороку "видихають" в атмосферу 720 тисяч тонн синильної кислоти, 384 тисячі тонн аміаку, 108 тисяч тонн нікотину, 600 тисяч тонн дьогтю, понад 550 тисяч тонн чадного газу.

Одна викурена цигарка позбавляє організм 25 мл аскорбінової кислоти (така її кількість міститься в одному апельсині). Викуривши 20 цигарок за день, людина має з'їсти 4 кг апельсинів.

Перебування в прокуреному приміщенні упродовж години рівнозначне "викурюванню" 4 сигарет. Люди, які не палять, таким чином стають пасивними курцями.

Втеча від самого себе

Практика показує: підліток, який лише час від часу "бавиться" сигаретою, має великі шанси незабаром стати запеклим курцем. Чому молодь починає палити? Причин, зазначають психологи, декілька.

Якщо дитина має перед собою постійний приклад дорослого курця (який до того ж іще їй імпонує), вона майже стовідсотково почне палити сама.

Багато малолітніх курців прагнуть отримати схвалення своїх ровесників, влитися до "крутої" компанії. На їхню думку, відмовитися по-дорослому "затягнутися" на очах інших - значить автоматично визнати себе тюхтієм. Отруювати атмосферу нікотином часто спонукає реклама: на екранах телевізорів курять мужні, незалежні, вродливі чоловіки на тлі мальовничих пейзажів, розкішних жінок, дорогих авто. Неважко зробити висновок: хочеш стати таким самим - почни палити.

Для декого цигарка - спосіб стати впевненим у собі, набути поваги в очах оточуючих. Любов до цигаркового диму компенсує неуспішність у навчанні, відсутність друзів, проблеми у стосунках з батьками та вчителями. В такому випадку паління - це втеча від самого себе та від своїх проблем.

Почавши палити, позбавитися шкідливої звички складно. Вчені пояснюють це по-різному. По-перше, за допомогою паління люди, на думку курців, заспокоюються та знімають напругу. По-друге, рука сама постійно тягнеться за сигаретою. По-третє, людина стає фізично залежною від нікотину. Організм болісно переживає спробу покинути палити. Лише два відсотки курців здатні палити час від часу, бо потреба запеклого курця - як мінімум цигарка щогодини. Нікотиновий "голод" викликає в людини неспокій, дратівливість, запаморочення, втому, розлад шлунку, нудоту, судоми, посилене серцебиття.

Катастрофа, яка очікує попереду

Медики зазначають, що куріння призводить до виснаження нервової системи, зниження працездатності людини, підвищеної втомлюваності, болів у м'язах. У курців погіршується апетит, шкіра стає сірою, псуються зуби, "зношується" серце, з'являється систематичний кашель, погіршується зір та здатність розпізнавати кольори. У них дуже великий ризик захворіти на рак легенів, виразку дванадцятипалої кишки. Але це - дуже загально. Щоб підкреслити шкідливість паління, академік Ф. Углов написав лист до дівчинки-курця:

"Сотні твоїх ровесниць я зустрічаю на вулицях. У сотень людей я вже прооперував рак легенів. І сотням, я не перебільшую, я змушений був відмовити, бо вже нічого не міг вдіяти... Немає для хірурга нічого важчого за відмову хворому через власне безсилля. А мені доводилося визнавати свою безпорадність, відступаючи перед курцями з багаторічним стажем.

...А тепер давай поміркуємо разом. До операції на легенях тобі далеко. Все прекрасно, і ти палиш. Звідки це? Думаю, палять у тих компаніях, де збираються, щоб весело згаяти час, і сигарета в твоїх руках є сигналом: ти - сучасна. А значить, до любові та дружби ставишся легковажно. Хлопці з дівчатами-курцями поводять себе вільніше, а дівчата наївно вважають, що мають успіх, не думаючи, що вони лише тимчасова забавка. Закуривши, ти здешевлюєш себе, принижуєш власну гідність, перетворюєшся на легковажну й доступну. Хто "запрограмував" тебе на справу, в якій лише твоя молодість не дозволяє побачити ту катастрофу, яка на тебе очікує?

...Давно відомі факти, які свідчать про те, що запеклі курці-жінки не можуть народити дитину.

Найпоширенішим ускладненням є передчасне переривання вагітності. У курців-жінок високий відсоток мертвонароджених дітей. І патологій під час пологів. Куріння надзвичайно негативно впливає також на розвиток уже народженої дитини.

...Може настати день, коли лікарі скажуть тобі: "На жаль, ви вже ніколи не зможете народити"... І коли тобі доведуть, що виною всьому - куріння, ти проклянеш і себе, і своє життя..."

Переможи ворога

Якщо ти твердо вирішив більше не палити:

- дотримуйся відомого прислів'я "Не відкладай на завтра те...", тобто не обіцяй собі попрощатися з цигаркою "наступного понеділка", "через місяць" тощо. Зроби це сьогодні;

- про свій намір кинути палити повідом друзів. Тобі важче буде зрадити слову, даному привселюдно;

- щодня зменшуй кількість викурених цигарок. Виникло бажання запалити - відтягуй до останнього;

- не носи із собою цигарки, запальнички;

- максимально заповнюй своє дозвілля спортивними прогулянками та фізичними вправами;

- знайди друга, який теж вирішив покинути палити. Зробити це разом буде легше;

- постійно відкладай гроші, за які раніше купувалися цигарки. Мрій про те, що ти за них купиш.

Перша склянка портвейну

Трохи історії

Чистий спирт почали видобувати араби, які називали його "аль коголь", що значить "одурманюючий". Першу пляшку міцного напою виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина з метою одержання спирту різко посилила пияцтво, що стало приводом для заборони вживання спиртних напоїв, до якої вдався основоположник ісламу Мухаммед.

У Стародавній Індії було заборонено вживати спиртні напої представникам вищих каст. Звинувачених у пияцтві змушували пити кипляче вино доти, доки не наставала смерть.

У Росії за часів правління Петра І п'яницям, які потрапляли до в'язниці, вішали на шию важку чавунну медаль з написом "За пияцтво".

Чому поклоняються "зеленому змієві"?

Різке омолодження захворювання на алкоголізм вчені пояснюють по-різному.

Ви, напевне, самі помічали, як важко уникнути "стадного інстинкту", позбавитися тиску оточуючих. Найпоширеніший спосіб гайнування часу в молодіжних компаніях - розпивання "пального". Тож, аби стати визнаним і прийнятим членом компанії, необхідно долучитися до її законів і правил.

Дехто топить у пляшці особисті проблеми, запиває "гіркою" власну тривожність, напруженість, почуття самотності. Алкоголь і справді дещо приглушує подібні відчуття, проте вимагає за це надто високої плати. Дешевше звернутися до психолога.

За допомогою алкоголю молодь протестує. Ворожість і нерозуміння батьків, учителів, потреба в любові штовхають молодь шукати розради у чарці. В такому випадку пляшка - виклик, відчайдушний протест.

Як це буває

Результати соціологічних досліджень свідчать про те, що українська молодь досить тісно товаришує з чаркою: 62% підлітків від 12 до 14 років визнали, що вживають алкоголь. Кожен п'ятий почав пити вино у віці до 10 років.

У доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я зазначається, що понад 750 тисяч осіб щорічно помирають у світі від вживання алкоголю. В Україні від алкогольного отруєння гине щорічно близько 9 тисяч осіб.

Більшість молодих людей, що почали вживати алкоголь, спочатку робили це вдома, не зустрічаючи заперечень з боку батьків. Найчастіше це відбувалося під час різноманітних святкувань. Дорослішаючи, молоді все частіше пили в компанії друзів, а не родичів.

Серед неповнолітніх правопорушників залежних від алкоголю набагато більше, ніж серед їхніх законослухняних однолітків.

Рідко п'ють підлітки, які мають щиру батьківську підтримку, розуміння та любов. Вони відчувають упевненість у своїх силах, надійність, стабільність, захищеність, тож до вживання алкоголю практично не вдаються.

Скільки коштує пляшка "розради"?

Про шкідливий вплив алкоголю на організм говорять давно і багато. Тож коротко розповімо лише про основні негативні наслідки.

Найперше страждає центральна нервова система. В її компетенції - жвавість і сила розумових процесів, оригінальності мислення. Хоч як це дивно звучить, але мозок алкоголіка стає гладеньким, втрачає звивини. Тому зрозуміло, чому алкоголіки дуже швидко деградують інтелектуально. Тривале споживання алкоголю стає причиною виникнення білої гарячки, галюцинацій, депресії тощо.

Дістається і серцево-судинній системі. Стакан пива або чарка горілки збільшують серцебиття до 100 ударів на хвилину. Серцевий м'яз не відпочиває. Згодом серце починає активно вимагати "ремонту", не маючи змоги забезпечити нормальний кровообіг.

Найжахливішими є наслідки для ще не народжених дітей. Професор Таболін писав: "Вагітна жінка звечора випила, на ранок протверезіла, а зародок її ще багато днів п'яний, тому що несформовані його ферменти не в змозі нейтралізувати алкоголь, який влила у нього мати. І маленька істота година за годиною, день за днем труїться цією спиртовою молекулою, яка не зустрічає перепон, блукаючи в його крові".

Батькам на замітку

Великою мірою, любі батьки, до алкоголізму ваших дітей спричиняєтесь ви, закриваючи очі на "чисто символічно" вжиті підлітками грами під час днів народження, вечірок, дискотек. Боротьба з молодіжною пиятикою має починатися саме з вашого перевиховання. Отже, не примушуйте маленьку дитину сидіти за "дорослим" святковим столом. Її увагу від "святкування" старших варто відволікати заздалегідь продуманими іграми, розвагами тощо.

Підлітку можна дозволити святкувати з дорослими за умови, що нікому з присутніх не спаде на думку пропонувати дитині випити.

Не можна висміювати гостей, які не п'ють, домагатися від них пояснень відмови. Найкраще взагалі не акцентувати на цьому уваги.

Батькам варто слідкувати за своєю поведінкою. П'яні тато з мамою - не кращий приклад для наслідування дітьми.

Влаштовуйте цікаві безалкогольні свята зі спільними іграми дорослих та дітей. Важливо, щоб у дитини не формувався стереотип: для того, щоб свято вдалося на славу, необхідно добряче "розігрітися".

Турбуйтеся про відповідність між словами та вчинками. Розповідаєте дітям про шкідливість алкогольних напоїв - дотримуйтеся цих правил самі.

Усвідомлюючи себе

Бути як усі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers