rss
04/30/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Сторінка редактора \ Їсти – щоб жити, чи щоб що? Частина друга: гомоцистеїн

You can die from oxygen shortage,
be poisoned by too much oxygen,
be crippled by nitrogen, drown in
or be acid-poisoned by carbon dioxide,
or dehydrate and run a killing fever.
When I finished reading that manual
I didn't see how anybody could stay alive
anywhere, much less in a space suit.

Robert A. Heinlein,
«Have Space Suit - Will Travel»

Минулого разу ми розглядали вплив вітаміну B12 на життя, здоров'я і світогляд. Цього разу погляньмо на ще одну загадкову субстанцію - гомоцистеїн. Якщо ви хочете жити повним життям і користуватися своїм мозком на всю його потужність, доведеться шукати підхід до цієї субстанції.

Загалом, звісно, жити повноцінним життям можна і без знань про особливості роботи організму. Є люди, котрим щастить прожити все життя, і навіть не задумуватися, яке там коліщатко в організмі куди крутиться. Однак шанси на такий успіх не такі вже й значні, а коли знаєш, як саме функціонує твоє тіло, жити стає набагато цікавіше.

Загалом знання людства про гомоцистеїн майже зовсім свіже. Відкрили цю амінокислоту у 1932 році, досліджувати її роль у перебігу серцево-судинних захворювань почали у 1976 році, на досвіді пацієнтів, у яких була діагностована стенокардія. А більш-менш прикладні знання у більш-менш широкої кількості лікарів і взагалі з'явилися десь у другій половині 1990-х років.

На відміну від вітаміну В12, котрий потрапляє в організм з їжею, гомоцистеїн - штука суто внутрішнього виробництва, з'їсти його ви не можете. Однак можете з'їсти (або не з'їсти) його складники.

Кажучи наукової мовою, гомоцистеїн - метаболіт незамінної амінокислоти метіонін, що надходить в організм з продуктами тваринного походження (м'ясо, молоко, яйця та ін.). Бере участь в синтезі низки білків.

На хлопський розумі - це побічний продукт переробки організмом тваринного білка для утворення енергії.

Для перетворення та виведення гомоцистеїну необхідні ферменти з коферментами - вітаміни В12, В6, фолієва кислота. Протягом життя рівень гомоцистеїну в крові поступово підвищується, у чоловіків він більш високий, ніж у жінок - через більшу м'язову масу.

Якщо пояснити вже зовсім просто, то в організм людини з білковою їжею тваринного походження  потрапляє метіонін, а згодом з нього синтезується гомоцистеїн.

Ця субстанція (у трьох формах - поєднання дисульфідної форми гомоцистеїну з цистеїном; чистий дисульфід гомоцистеїну та вільний гомоцистеїн) зберігається у всіх клітинах організму.

Вважайте, це - наш запас для підтримання рівня амінокислот цистеїну і метіоніну. Для цього здійснюється або регенерація метіоніну (в разі тривалого ненадходження його з їжею), або пряме формування цистеїну.

  Title

Цистеїн сам по собі бере участь у формуванні тканин шкіри, нігтів, волосся. Також бере участь в дезінтоксикаційних процесах - тобто, виводить токсини з організму.

Тобто, якщо цистеїну буде недостатньо, всі маркери краси - шкіра, гарні нігті і гарне волосся - підуть коту під хвіст. І жоден шампунь не допоможе.

Зависокий рівень гомоцистеїну - халепа, занизький - ще більша халепа.

Спочатку поговорімо про зависокий рівень.

Халепа буде дуже схожа на ту, котру спричиняє дефіцит вітаміну В12 - власне, цей дефіцит і є одним із чинників підвищення рівня гомоцистеїну. Але це - не єдиний чинник того підвищення. У вас може бути все гаразд із В12, а от з гомоцистеїном - цілковитий ойоййой.

Гомоцистеїн, якщо його є забагато, особливо у плазмі крові, стає дуже токсичною речовиною.

Загалом матінка-природа, мабуть, збиралася все влаштувати якнайкращим чином. З допомогою фолієвої кислоти, вітамінів В1, В12 та В6 надлишок гомоцистеїну мав би виводитися з організму.

Якщо ж він не виводиться, то запускаються дуже неприємні процеси. Він викликає токсичне отруєння клітини. У клітин починається захисна реакція, вони виштовхують токсичну речовину в кров, а там від цієї халепи починають потерпати судини.

Гомоцистеїн ушкоджує внутрішню стінку артерій, вкриту ендотелієм. Утворюються ушкодження ендотелію, які організм намагається закрити.

Простіше кажучи, ця амінокислота, якщо її забагато, дряпає внутрішні стінки судин, а організм, щоб «відремонтувати труби», заклеює їх бляшками. Ну, латає дірки, чим може.

На ушкоджену поверхню осідають холестерин (ліпопротеїди) й кальцій, утворюючи атеросклеротичну бляшку, яка звужує просвіт судини, а іноді й закупорює, що може призвести до тромбоутворення або розриву судини. Тобто інсульт, інфаркт, ниркова недостатність і тому подібні неприємності наближаються з наростаючою швидкістю.

Люди з підвищеним рівнем гомоцистеїну також мають підвищений ризик виникнення хвороби Альцгеймера та сенільної деменції. Тобто мізки починають не просто гальмувати, а писати прощальні записки. Як то кажуть, екіпаж літака прощається з вами і бажає вам приємного польоту...

Значно зростає ризик ускладнень у хворих на цукровий діабет.

Під час вагітності підвищення рівня гомоцистеїну веде до порушень фетоплацентарного кровообігу, що може бути причиною викиднів та неплідності в результаті порушення процесу імплантації зародка. На пізніших стадіях вагітності ГГЦ є причиною розвитку хронічної фетоплацентарної недостатності та хронічної внутрішньоутробної гіпоксії плоду та інших неприємностей. Тобто, виносити і народити здорову дитину з підвищеним рівнем гомоцистеїну вкрай тяжко.

А тепер - про речі, котрі підвищують рівень гомоцистеїну.

Перший номер у рейтингу - кава. Точніше - багато кави, особливо - фільтрованої.

1 літр на добу нефільтрованої заварної кави підвищує рівень гомоцистеїну на 10%, а фільтрованої - на 18%. Кава виводить з організму триметилгліцин, який, у свою чергу, нейтралізує гомоцистеїн. Окрім того, є підозра, що завеликі дози кави змінюють функціонування нирок.

Другий номер у рейтингу - цигарки, ну, з ними і так все зрозуміло.

Третій - як малорухливий спосіб життя, так і - сюрприз! - надмірне захоплення фізичними вправами.

Аналогічна халепа і з алкоголем: споживання невеликих кількостей алкогольних напоїв може знижувати рівень гомоцистеїну, а великі кількості - навпаки, збільшують.

Також підвищують рівень гомоцистеїну і зернята кунжуту - а відтак і халва з них, мідії, пармезан, смажене гарбузове та соняшникове насіння, перепелині яйця.

Як бачимо, у рейтингу - доволі багато модних продуктів.

До цього ж результату призводить також і вживання деяких ліків, зокрема - циклоспорину, сульфасалазину, метотрексату, карбамазепіну, фенітоїну, 6-азаурідіну, закису азоту.

Але майте на увазі, що зниження рівня гомоцистеїну теж загрожує неприємностями.

Точніше - однією неприємністю, але великою. Називається вона - розсіяний склероз. Настає внаслідок ураження мієлінової оболонки нервових волокон головного і спинного мозку.

І так зле, і так погано.

Просто дивовижно, як то люди століттями вмудрялися вижити, не здаючи жодного аналізу на цю амінокислоту. : ) Більше того - ще сто років тому про неї навіть не знали.

Однак той прикрий факт, що кількість смертей від інфарктів у молодому віці останнім часом суттєво збільшилася, свідчить, що прослизнути повз гомоцистеїнометр непоміченими щастить далеко не всім.

Що робити?

Звісно, аналізи.

Якщо плануєте вагітність - то аналізи потрібно здати обов'язково.

Протягом 8 (а ще краще - 12) годин перед здаванням аналізів не можна нічого їсти.

 

(Далі буде)

 

Їсти – щоб жити, чи щоб що?

Їсти – щоб жити, чи щоб що? Частина третя: хто сидить у печінках

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers