rss
04/28/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Як вступити в топовий західний виш: досвід парламентаря

Від редакції:
Випускниця University College London Наталія Кацер-Бучковська щедро ділиться досвідом. Пропонуємо коротенький конспект. \

На початку 2016 року українські абітурієнти, які зацікавлені в безкоштовному навчанні у кращих західних вишах, мали можливість зустрітися з командою програми Ukraine Global Scholars Юлею Лемеш, Мішею Лемеш, Юлею Сичиковою та Андрієм Боєвим. Ukraine Global Scholars заснована українцями, котрі навчались за кордоном і мають бажання передати знання та навички вступу молодим українцям. На зустрічі з аудиторією програми своїм досвідом поділилась і випускниця University College London народний депутат України Наталія Кацер-Бучковська.
Першу освіту Наталія отримала на юридичному факультеті Львівського національного університету ім. Франка, здобувши ступінь магістра права у 2005 році з відзнакою. Попрацювавши за фахом 5 років, вона вступила на навчання в Університетський коледж Лондона (University College London), що входить у п’ятірку кращих університетів світу, і у 2011 році отримала ступінь магістра права та економіки. У 2014 році обрана народним депутатом, працює над реформою енергетичного сектора та залученням інвестицій.

Усе починається з мрії

Ще зі старших класів школи я мріяла отримати західну освіту у кращому університеті світу. На той час були лише поодинокі історії успіху українців, котрі навчались у престижних світових вишах, повертались в Україну і робили успішну кар’єру. Такі досягнення надихали і були свідченням того, що все у світі можливо – головне мати правильну мотивацію, знати, чого хочеш, і наполегливо працювати для досягнення цілі.
Коротко розповім про свій шлях та основні важливі моменти для успішного вступу.

Вибір університету

Насамперед, необхідно вибрати університет і курс, котрий потрібен саме вам і відповідає вашим кар’єрним амбіціям. Дайте собі час і дослухайтесь до себе, чого саме ви хочете в житті, ким бути, де себе реалізувати. Не бійтеся сміливо мріяти, думайте про найкращий сценарій розвитку свого життя і кар’єри.
У світі є сотні якісних університетів, тисячі спеціалізованих програм, знайдіть саме ту, від якої отримаєте найбільше користі для своєї подальшої кар’єри. Західні університети шукають умотивованих і талановитих студентів. Адже від успіху студентів і випускників залежать рейтинг і престижність університету.
Університетський коледж Лондону (University College London), в який я вступала, є висококонкурентним вишем. На моєму курсі навчалися представники 70-ти країн, найкращі, найталановитіші студенти з різних кінців світу, різного соціального стану, релігії, культури та мови.
Для себе я вибрала курс права та економіки. Отримавши перший український диплом правознавця, у процесі роботи юриста з корпоративного, фінансового та банківського права зрозуміла, що мені не вистачає знань у сфері міжнародних фінансів, банківської справи, інвестицій.
У своєму мотиваційному листі я написала, що, окрім іншого, маю бажання покращувати інвестиційний клімат держави, сприяти залученню інвестицій в українську економіку, відновлювати індустрії.
У 2008 році ще не було таких програм, як Ukraine Global Scholars, які безкоштовно консультують у питаннях процедури та особливостей вступу. Нам всім доводилося самим шукати інформацію з різних джерел, здебільшого, в Інтернеті, як правильно заповнювати аплікаційні форми, писати мотиваційний лист та отримати рекомендації.

Важливі умови вступу

Для вступу в топовий виш необхідно досягти професійного рівня володіння англійською мовою (110 TOEFL, 7.5 IELTS), тому раджу починати пробувати здавати ці тести хоча б за рік до вступу, оскільки такий рівень передбачає, що ви володієте англійською термінологією і можете вільно розмовляти на різні побутові, наукові та технічні теми, починаючи з того, як ви добираєтеся зранку на роботу, й закінчуючи, наприклад, хімічним складом цементу або особливостями життєвого циклу планктону в океані.
Також дуже важлива ваша соціальна активність. Кожний університет хоче бачити у вас лідера, людину, яка здатна покращити життя своєї громади. Тому дуже важливо брати участь у різноманітній соціальній, волонтерській, оплачуваній роботі, якщо є така можливість. Це не тільки допоможе вам вступити, а й, виконуючи різну роботу, ви зможете знайти себе, зрозуміти, які саме знання вам потрібні для подальшого кар’єрного росту. Свого часу я очолювала Студентську раду ЛНУ ім. Івана Франка, була головним редактором міжнародного наукового альманаху «Vivat Justitia», опублікувала низку статей в українських і світових ЗМІ. Це допомогло мені при вступі продемонструвати активну соціальну позицію, показати риси лідера, що є дуже важливим.
Підготовка документів, звісно ж, тривала багато часу, і ви також повинні розуміти, що це процес не одного дня. Підготувати документи треба дуже якісно, тому що таких бажаючих вступити у престижний західний ВНЗ десятки тисяч.
У мотиваційному листі, котрий є основним документом для вступу, ви описуєте свою мрію, бачення, кар’єрні плани. Обсяг мотиваційного листа суворо обмежений, тому виклад правильних думок у правильній формі – це своєрідна ювелірна робота. Лист повинен характеризувати вас, бути відображенням вашого «я», тому що інколи це єдиний квазіперсональний контакт члена приймальної комісії з вами.
Приймальна комісія хоче бачити у вас людей, які повернуться в Україну і будуть приносити користь державі, в якій вони живуть. Дуже важливо показати, що ви вже зробили, а також ту користь, яку ви можете принести своєму суспільству в майбутньому.

Рекомендації

Якщо ви хочете отримати хорошу рекомендацію, подумайте про неї хоча б за кілька місяців заздалегідь. Уся справа в тому, що люди, які пишуть хороші рекомендації, дуже зайняті, вони ухиляються їх писати, окрім випадків, коли вони вас дуже люблять і ви для них багато значите. Їм на це потрібен час. Дуже не рекомендую самим писати рекомендації, а потім отримувати підпис. Це дуже відчувається стилістично. Хай краще рекомендація буде меншою, але буде написана самим професором або роботодавцем. Рекомендації повинні давати люди, які добре вас знають, відчувають і можуть побачити вашу індивідуальну особливість.

Пошук фінансування

Рейтингові ВНЗ є дорогими та, здебільшого, недоступними для середньостатистичного українця. Тому треба шукати грантове фінансування. Для талановитих українських абітурієнтів є чимало можливостей. Тут головне – не здаватись. У кризовому 2009 році я подавала заявку в більш, ніж 20 фондів і отримала 20 відмов. В умовах світової фінансової кризи майже всі фонди перестали видавати гранти, і таке омріяне навчання довелось відкласти ще на рік. Університет поставився з розумінням до фінансових проблем і продовжив запрошення ще на рік. У 2010 я продовжила пошук фінансування, наполегливо подаючи заявки на всі можливі стипендії у світі й в останній момент, уже майже за два місяці до початку навчання, отримала стипендію від програми Всесвітні Студії.
Отримання стипендії – це майже такий же конкурентний процес, як і вступ в університет. У роботі журі брали участь керівники міжнародних організацій, топ-менеджери компаній, видатні діячі. Журі доводилося ще раз доводити, що ти вартий навчання за кордоном і можеш у подальшому принести користь державі.
На сьогодні для молодих українців є значно більше можливостей. Світові фонди відновили фінансування, також додалось кілька нових ініціатив. Тому знайти кошти для свого навчання реально, хоча, погоджуся, не просто.
За всі ці зусилля ви отримаєте унікальні знання, розширите свій світогляд і знайдете багато однодумців по всьому світу.

Знання

Знання, які ви отримуєте, абсолютно унікальні. Я ніколи не кажу, що українська освіта погана – вона прекрасна, вона дає чудові базові знання, і я задоволена, що і шкільну, й університетську освіту я здобула в Україні. За кордоном ви фокусуєтесь на 4-5-ти курсах, і спочатку здавалося, що це дуже мало порівняно з 20-25 предметами в Україні, але вони вивчаються дуже й дуже глибоко.
Якщо це університет високого рівня, до вас приїжджають найкращі професіонали у своїй галузі, які можуть прочитати лекції: це й голови великих банків, і міністри та інші відомі люди, які передають вам своє натхнення, що створює унікальну атмосферу спілкування та отримання корисних знань.
Учитись у західному університеті надзвичайно цікаво, там створені всі умови для навчання, нетворкінгу та професійного росту.

Світогляд

Західна освіта розширює ваше світобачення, ви починаєте думати по-іншому, поза системою, це так зване «thinking out of the box». Наразі ви живете у звичному для себе соціумі, навчаєтесь у своїй школі, спілкуєтеся зі своїм оточенням, а коли ви виїжджаєте в іншу країну, навчаєтесь зі студентами зі 70-ти країн світу й бачите зовсім різні культури, різні моделі мислення, бачите Україну зовсім з іншого боку, так, як на неї дивляться зі сторони, ваш світогляд змінюється.
Ці речі ви ніколи не відчуєте, просто подорожуючи. Тобто, в будь якому випадку ви відчуєте це, живучи в іншому суспільстві. І ви повертаєтесь в Україну зовсім з іншим мисленням. І в цьому теж є певний ризик, тому що, можливо, ті люди, до яких ви повертаєтесь, уже не будуть вас розуміти як раніше, а ви їх, що призведе до змін у вашому оточенні й вашому способі життя.

Робота

Звісно, всі абітурієнти після закінчення топового міжнародного університету бачать себе на престижних, високооплачуваних, топових посадах. Це – абсолютно нормально. Але у вас не повинно бути ілюзії, що лаври успіху прийдуть самі і лише тому, що ви закінчили Гарвард чи Кембридж, і перед вами відкриються всі двері.
Часто талановитим молодим людям доводиться досить довго себе шукати. І причина в тому, що ви вже інші, з новими стандартами, з новим розумінням, вимогами до роботодавця та баченням ідеального місця роботи. На етапі пошуку роботи також потрібні сила волі та ентузіазм. У цьому вам допоможе ваша спільнота випускників – ті люди, які пройшли той самий важкий шлях пошуку себе після випуску. Вам ще раз доведеться доводити, чого ви варті, що західний диплом – це не тільки красива галочка в резюме, а прикладні знання, які дозволять стати вам значно ефективнішим, креативним та корисним роботодавцю.

Нетворкінг

Друзі, професійні знайомства, отримані під час навчання, стануть ще одним важливим ресурсом, котрий допоможе вам рухатись по життю. Соціальні зв’язки та нетворкінг – є однією з передумов успішної кар’єри та щасливого життя. Ви будете членом міжнародної спільноти, котра буде для вас ресурсом інформації, знань і натхнення.
Ваші однокурсники – це, у принципі, ті люди, які один одного розуміють, спілкуються однією мовою, їхні кар’єри розвиваються паралельно і вони допомагають один одному. Це будуть ті базові люди, з якими ви будете будувати свою кар’єру.

Побудова політичної кар’єри

Після Революції гідності випускники західних ВНЗ в Україні вирішили створити організацію «Професійний уряд» (Professional Government) з метою надання консультацій тодішньому уряду, Парламенту та іншим органам влади. На даний момент в організації налічується близько 3000 членів – випускників різних університетів світу, котрі повернулись в Україну.
У той складний для країни час я також була серед тих, хто допомагав патріотично налаштованим парламентарям у законодавчій роботі. Пізніше отримала пропозицію приєднатись до команди прем’єрської партії на дострокових виборах у 2014 році. Наразі очолюю підкомітет Сталого розвитку Комітету палива та енергетики, ядерної політики та ядерної безпеки. Працюю над енергетичними реформами, приділяючи увагу відновлювальним джерелам енергії та енергетичної безпеки.
Таких прикладів залучення випускників західних ВНЗ у процеси державотворення достатньо. Наразі більше, ніж 50 членів «Професійного уряду» працюють на топ-позиціях в органах державної влади, ВРУ, АПУ, НБУ. Для всіх нас робота на державній службі – це інвестиція в майбутнє нашої держави, адже, враховуючи рівень оплати праці держслужбовців, це майже волонтерство. Наразі «Професійний уряд» продовжує активну роботу у просуванні кращих із кращих задля продовження втілення реформ і сталого розвитку України.
Вірте, що все у вас вийде! Коли ми вступали, то не мали жодних особливих привілеїв, знайомств, великих грошей, а лише дуже велике бажання навчатися за кордоном, отримати освіту, приїхати в Україну і робити щось для своєї держави.

Підготував Павло Петриченко
Джерело: Освіта.ua 

Рейтинг університетів за показниками Scopus 2016 року

Українській освіті потрібна евтаназія

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers