rss
04/26/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Молодим батькам \ Розвиток дитини в перші тижні життя. Третій і четвертий тиждень
  Від редакції:
Ми продовжуємо розповідати молодим батькам, що робити з дитиною в перші тижні життя.:)


Третій тиждень

Попередні два тижні ваш малюк проводив більшість свого часу уві сні. Але тепер ви можете помітити, що він стає більш уважним і з кожним днем дедалі менше спить. До цього часу ви вже змінили близько 200 підгузків, і тепер ви – професіонал!
Дитина
Третій тиждень – саме час для першого відвідування педіатра. Як правило, це «хороші відвідування». Під час цього візиту буде вимірюватися зріст і вага малюка, і ви зможете порівняти їх з показниками на момент його народження. Крім того, лікар проведе плановий огляд малюка, так що не лякайтеся, якщо він буде його уважно оглядати або дістане стетоскоп.
Три – це магічне число
Кольки. Що це таке і як дізнатися, що дитина від них страждає? Кольки визначаються по безперервному плачу дитини як мінімум три години на день, три дні на тиждень, як мінімум протягом трьох тижнів. Більшість батьків, чиї малюки страждають від кольок, хотіли б, щоб дитина плакала лише три години на день: бо насправді дітки з кольками плачуть набагато більше, ніж ти години на добу, це може не припинятися і траплятися навіть щодня. Дитина з кольками буде плакати навіть тоді, коли вона нагодована і суха. Просто зрозумійте, що можливо, ви зараз нічим не заспокоїте свого малюка.
Ваш малюк вже посміхався?
Думаю, всім батькам цікаво спостерігати за кожним новим кроком, який робить дитина. Тритижневий малюк вже може показати вам свою першу посмішку або видати свої перші звуки (крім плачу). Будьте уважні, і ви зможете помітити перші «слова» свого малюка.
А під час перевертання на животик він вже тримає голівку під кутом 45 градусів?
Мама
Як ви себе почуваєте? Ви приділяєте собі час? Ви не зможете нормально годувати дитину або міняти підгузки, якщо не спали самі. Знайдіть час подрімати, попросіть про допомогу рідних або найміть нянечку, яка буде доглядати за дитиною, поки ви трохи відпочинете. Якщо всі основні потреби дитини задоволені, що не відчувайте себе винною за те, що залишаєте дитину трохи полежати в ліжечку, щоб трохи перепочити Це найщасливіший час в вашому житті. Саме цього ви так довго чекали... То чому ж вам так сумно? Можливо, ви чули про підвищену емоційність молодих мам після народження дитини. Ви можете частіше плакати, погано спати, почувати себе роздратованою, сумною або на межі зриву. Понад 80% молодих матусь сумують після пологів; і якщо з вами таке сталося, пам’ятайте, що ви така не одна, і це цілком нормально.
Іноді ці почуття можуть тривати довше, ніж кілька днів. Післяпологова депресія – найбільш важка з форм депресій, яка може розвиватися протягом 6 місяців після пологів. Такі почуття, як смуток, тривога і неспокій можуть стати настільки сильними, що ви не будете справлятися зі своїми щоденними справами.
І хоча досі точно не відомо, що викликає післяпологову депресію, багато вчених вважають, що вся справа в гормонах. Протягом вашої вагітності рівень двох гормонів – естрогену і прогестерону – сильно виріс, а протягом перших 24 годин після пологів ці гормони швидко повертаються до норми. Така зміна рівнів гормонів може призвести до депресії.
Вам потрібно звернутися до лікаря, якщо: ваші перепади настрою або відчуття пригніченості триває довше, ніж кілька днів після народження дитини; ви відчуваєте, що не в змозі впоратися з усіма своїми щоденними справами, доглядом за новонародженим і старшими дітьми; відчуття депресії або гніву не покидає вас протягом місяця-двох після народження дитини; ви погано спите; у вас з’являються суїцидальні думки.
Запам’ятайте, що якщо у вас проявляються ці симптоми, ви не одні, і завжди можете звернутися за допомогою і підтримкою. Зараз існує багато дієвих і ефективних методів боротьби з післяпологовою депресією.
Розвиток малюка
Виберіть улюблену казку або колискову вашого малюка, і намагайтеся, щоб він чув її частіше. Це може бути щось зі свого дитинства або ви можете придумати щось своє і почати нову традицію.
Під час викладання на животик спробуйте підкласти під дитину дзеркало, щоб привернути її увагу.
Поради
Є багато обговорень на тему, як виробити у малюка графік, щоденний розпорядок. Але якщо ви хочете виробити погодинний графік, то це – марна трата нервів. Та ви все ж можете спробувати. Так, вирішити проблему малюка, у якого змішалися дні і ночі, ви зможете за допомогою повсякденної рутини. Звичайно, коли ви вдень пораєтеся по хаті, дитина спить під цей заспокійливий шум, а вночі вона вже бадьора і хоче спілкуватися. Під час ваших денних справ намагайтеся зацікавити малюка, щоб він не спав і був з вами. Таким чином, йому захочеться відпочивати разом з вами, коли все зроблено.
Денний час
Відкрийте штори, нехай в кімнатах буде світло і яскраво;
Проводьте час, граючи і спілкуючись з дитиною;
Ви можете обмежити час сну малюка, якщо будете його регулярно будити на годування (хоча б раз на три години);
Відкриваючи штори з ранку, щоб у кімнату потрапили сонячні промені, ви допоможете дитині прокинутися і зрозуміти, що день почався.
Нічний час
Почніть привчати дитину до вечірнього моціону. Ви можете придумати різні дії, які спрацюють саме для вашого малюка. Найбільш поширені з них: купання, читання книг, масаж, обійми, колискова. Сповивання дитини також допоможе заспокоїти її і приготувати до сну. Шум у вашій квартирі повинен бути неголосним і однорідним – комфортним для сну.
Коли дитина прокидається, не включайте в кімнаті світло, не дивіться на неї і не розмовляйте. Зробіть все необхідне (поміняйте підгузок, погодуйте і т.д.), а потім знову укладіть малюка в ліжечко, заколисуючи і погладжуючи його.

Четвертий тиждень

Швидше за все, у вашого малюка вже виробився свій графік. Він може дати вам зрозуміти, що хоче їсти, ви розумієте, коли час міняти підгузок, і коли дитині вже пора спати. Малюк спить міцно, і гучні звуки навряд чи заважатимуть йому.
Дитина
Тепер ви можете помітити, що дитина може фокусувати свій погляд довше і частіше; а також ви можете побачити першу щиру посмішку малюка – як правило, це відбувається десь між четвертим та шостим тижнями життя дитини. Крім того, ваш малюк може частіше і вище тримати голову під час викладання його на живіт.
Прогулянки з малюком
У перші пару місяців краще не гуляти з дитиною занадто часто, оскільки є великий ризик того, що дитина застудиться, підчепить ГРВІ або навіть грип. Адже ці захворювання передаються при контакті з людьми, а імунітет вашого малюка ще такий слабкий. Звичайно, тримати дитину вдома під замком цілих два місяці – теж не варіант. Просто йдучи на прогулянку, уникайте дуже людних місць, намагайтеся частіше мити руки і просіть робити це людей, які беруть на руки вашого малюка. Також вдалим рішенням стане покупка слінга або кенгуру – цей аксесуар захистить крихітку від сторонніх людей, дасть вам більше свободи в пересуванні і звільнить руки.
Мама
Вам досі здається, що ви виглядаєте як вагітна? Ваша матка вже майже повернулася до своєї нормальної ваги (як до вагітності), проте м’язи живота сильно розтяглися під час вагітності, так що вам доведеться робити спеціальні вправи, які повернуть ваш животик в колишній привабливий вигляд.
Ви дбаєте про себе?
Ваш малюк напевно забирає у вас велику частину часу, особливо якщо він страждає від кольок; також дитина може вимагати вашої уваги і в ті години, коли ви намагаєтеся поспати. Але пам’ятайте, що не менш важливо приділяти час і собі теж. Попросіть свого чоловіка, батьків або друзів доглянути за дитиною хоч на пару годин, і ви здивуєтеся, якою свіжою і відпочилою відчуєте себе навіть після такої короткої перерви. І хоч вам здається, що кожну вільну хвилину ви повинні проводити з дитиною, пара годин сну, похід до перукаря або горнятко кави з подругою значно поліпшать якість часу, проведеного з дитиною.
Порада – це добре, але кого ви слухаєте?
Швидше за все, це почалося ще до того, як ваш малюк народився: нескінченна кількість порад (яких ви не просили) від батьків, друзів, тіточок, дядечків і навіть від незнайомих людей на вулиці. І хоч вам важливо спілкуватися з іншими батьками та друзями, просити їхньої допомоги, кількість порад від них може бути просто величезною, та й самі поради часто суперечать одна одній. То кого ж слухати? У більшості випадків краще довіряти своїй інтуїції, але якщо ви все ще відчуваєте невпевненість, не соромтеся питати про все у свого педіатра. Якщо ви не знаєте, як діяти в тій чи іншій ситуації, це не означає, що ви – погані батьки. Насправді всі батьки не знають!
Розвиток малюка
Зараз саме час фотографувати свого малюка, щоб залишити у пам’яті перший рік його життя і перші досягнення. Фотографуйте дитину в її улюблених місцях, з улюбленою іграшкою. Особливо кумедно вийде, якщо ця іграшка буде набагато більша за дитину. Або фотографуйте малюка кожен місяць в однаковому місці, щоб наочно було видно, як він росте. Такі фотографії можна зробити і в одязі на 12 місяців, який буде виглядати просто величезним на новонародженому, але з кожним місяцем ви будете бачити, що він виглядає на дитині дедалі краще.
І не забувайте самі фотографуватися зі своїм малюком – це пам’ять, яка залишиться з вами на все життя. Пізніше ви зможете показувати дитині ці фотографії.

Поради

Важко повірити, що вашому малюкові вже майже місяць. Він вже набагато менше спить, і сподіваємося, що спить він уночі, даючи і вам відпочити. Зараз все йде досить гладко, але у вас можуть з’явитися проблеми з годуванням – ваша дитина може страждати від рефлюксу.
Більше половини немовлят мають різні форми рефлюксу в перші місяці життя. Симптомами рефлюксу є зригування, кашель, дратівливість і дискомфорт під час або після їжі. Якщо ви помітили ці симптоми у свого малюка, і вже тим більше, якщо ви бачите, що він погано набирає вагу, чинить опір годуванню або сильно і болісно блює, обов’язково зверніться до лікаря.
У більшості дітей рефлюкс проходить сам протягом декількох місяців і повністю зникає вже до першого дня народження дитини. Тож просто запасіться великою кількістю одягу, щоб його можна було часто прати, або надягайте на малюка фартушок під час годування. Також доктор може вам прописати медикаментозне лікування, певну дієту або інші заходи для усунення цієї проблеми. Зараз є різні тести, що допомагають визначити причину рефлюксу і вибрати правильне лікування, яке підійде саме вам.

Розвиток дитини в перші тижні життя

Розвиток дитини в перші тижні життя. П’ятий і шостий тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers