rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Молодим батькам \ 12 місяців розвитку
  Від редакції:
Це тільки здається, що перший рік життя маля лише їсть та спить. Насправді вже в цей час батькам потрібно подбати про… дитячий інтелект. Кажуть, що рівень інтелекту дитини закладений у генах, але насправді дуже багато що залежить від того, наскільки грамотно дорослі зможуть розвинути розумові здібності малюка на першому році його життя.


1-й місяць. Є КОНТАКТ!

Відразу після народження малюк знайомиться з новою для нього ситуацією– запахами, звуками, відчуттями... Інформація навалюється на нього в колосальних обсягах. Не випадково сама природа обмежує сприйняття дитини в перші дні його життя: у малюка понижені зір і слух. Якби всі органи чуття у нього працювали в повному обсязі, то мозок просто б не справився з такою кількістю нової інформації. На цьому етапі найважливіше для дитини– емоційна підтримка близьких людей.
Вчені давно встановили зв’язок між рівнем тривожності і інтелектом– чим тривожність вища, тим помітніше понижений інтелект.
Ігровий практикум
Якщо Ви хочете, щоб з перших днів життя ваш малюк ріс розумним і кмітливим, створіть для нього максимально комфортну в емоційному плані атмосферу. Адже від того, як швидко він навчиться посміхатися, реагувати на емоції і голос найближчих людей, залежить його подальший інтелектуальний розвиток. Чим більше позитивних емоцій у малюка і сильніше емоційний контакт з матір’ю– тим сміливішим він буде в освоєнні нової інформації пізніше.

2-й місяць. На початку БУЛО СЛОВО...

На другому місяці життя малюк вже починає розрізняти емоції і настрій: посміхається у відповідь на мамину усмішку, висовує язичок, як старший брат або сестра. Спілкування стає для дитини основним джерелом інформації. Знайомте малюка з навколишнім простором– він повинен освоїтися в ліжечку, на повивальному столику, у ванні для купання...
Ігровий практикум
Виконуючи той або інший ритуал– збираючись годувати малюка, проводячи гігієнічні процедури,– озвучуйте свої дії. Через якийсь час дитина почне розуміти зв’язок між словом і наступною дією або явищем. Називайте предмети, які оточують малюка. Це значно підвищить його пасивний словниковий запас. Чим раніше дитина освоїть слова-дії, тим швидше вона навчиться розуміти зв’язок причина-наслідок. А це одна з найголовніших умов гармонійного інтелектуального розвитку малюка.

3-й місяць. Як багато В ЦЬОМУ ЗВУЦІ...

Дитина вимагає дедалі більшої уваги до себе. Їй вже не подобається просто лежати в ліжечку, а хочеться, щоб носили на руках і показували все те, що може її зацікавити. Це час першого внутрішнього конфлікту– є бажання переміщатися в просторі, але наразі ще немає можливості. Важливо підтримати і не подавити в дитині пізнавальний інтерес. Адже саме він є головною умовою подальшого інтелектуального зростання малюка. У три місяці для малюка головним джерелом інформації стає звук: дитина може визначити, звідки йде звук, повертається на нього, дізнається голос мами і може звуками виражати свої емоції.
Ігровий практикум
Прийшов час для розвитку довільної уваги. Кращий помічник в цьому– брязкальце. Показуйте дитяті іграшку (краще жовтий колір– він одним з перших сприймається дітьми) на відстані 30–40 см, поволі переміщайте її з одного боку в інший, щоб малюк стежив за нею оченятами. Побрязкайте нею зліва від дитини, почекайте, поки маля поверне голівку і очима знайде джерело звуку. Потім повторіть вправу з іншого боку від малюка. Заховайте іграшку у себе за спиною і знову побрязкайте. А потім покажіть іграшку дитині. Це просте заняття допомагає розвитку уваги. Веселий дзвоник теж здатний подарувати малюкові немало приємних хвилин. Прив’яжіть дзвоник до ліжечка, розгойдайте його, а потім візьміть маля на руки і потанцюйте з ним– так ви розвиватимете у дитини відчуття ритму. До речі, воно формується до року, і надалі його практично неможливо відкоректувати. Не упустіть час! Також для інтелектуального розвитку малюка в цьому віці підійдуть всі музичні іграшки і підвісні мобілі.

4-й місяць. РУХ– ЖИТТЯ І РОЗУМ!

З чотирьох місяців малюк засвоює багато рухових навичок: піднімає голівку, лежачи на животику, перевертається зі спини на живіт, хапає рукою іграшку, активно рухає ніжками... На даному етапі необхідно заохочувати і провокувати будь-яку його рухову активність. Це дозволяє дитині освоюватися в новому просторі і отримувати нову інформацію. Коли малюк лежить на животику, покладіть перед ним іграшку, через хвилину відсуньте її від нього подалі, потім знову присуньте. Ваше чадо обов’язково спробує до неї дотягнутися. Ще одним джерелом надходження інформації, а отже, і інтелектуального розвитку на цьому етапі стають тактильні відчуття.
Ігровий практикум
Познайомте дитину з різними по фактурі поверхнями– дерево, пластмаса, тканина, папір... Хай малюк відчує різницю між гладким і шорстким, теплим і прохолодним. Наприклад, спочатку дайте помацати м’яку іграшку, а потім– жорстку. Допоможіть дитині перекинутися на животик і покладіть перед нею обидві іграшки. Простежте, до якої з них маля потягнеться. Бачите, ваш малюк вже здатний робити висновки!

5-й місяць. ЖАХЛИВО ЦІКАВЕ ВСЕ ТЕ, ЩО НЕВІДОМЕ!

Дитина росте і уважно вивчає все, що її оточує. Малюк здатний звертати увагу на деталі– очі, губи, ніс, рот мами. У цей період у діток починають прорізуватися перші зубки, тому, швидше за все, чадо захоче спробувати все, що попадеться йому в руки, на смак. Як губка, малюк вбирає нову інформацію і запам’ятовує її, і незабаром дитина шукатиме очима ті предмети, які Ви їй називали. А це вже серйозний крок в становленні мислення.
Ігровий практикум.
Показуйте яскраві картинки в книжках, включайте красиву приємну музику, пропонуйте для гри різні брязкальця. Приберіть на декілька днів звичні для малюка іграшки, замінивши їх на нові. А потім дістаньте «добре забуті старі»– дитина щиро зрадіє, побачивши знайомі предмети. Ця нехитра вправа сприяє розвитку довготривалої пам’яті. Навчіть малюка простим маніпуляціям з предметами: підняти, покласти, потягнути. Опустіть дитину на животик, перед нею помістіть рухому музичну іграшку. Намагаючись дотягнутися до неї, малюк спробує повзти. А повзання– один з найважливіших етапів розвитку дитини, адже освоєння нового простору пов’язане з розвитком мислення.

6-й місяць. ТИ– ЦЕ ТИ, Я– ЦЕ Я...

У напіводнорічному віці малюк починає сприймати себе як людину. Донині він ідентифікував себе з матір’ю– навіть її руки і ноги сприймалися як продовження власного тіла. Зараз малюк немов знайомиться сам з собою. І вам потрібно йому в цьому допомогти. Пізнання власного тіла– важливий момент в самоідентифікації дитини.
Ігровий практикум.
Запропонуєте малюкові для гри дзеркало– діти швидко впізнають в дзеркалі себе і щиро радіють своєму віддзеркаленню. Порівняєте свою руку і ручку малюка, склавши їх разом. Запропонуйте дитині доторкнутися до його носа, потім – до вашого, щоб малюк міг їх порівняти. Так він зможе зрозуміти, що у всіх людей є щось спільне, але в той же час усвідомити свою унікальність. Уміння порівнювати лежить в основі логічного мислення, яке можна розвивати у крихітки ще до року.

7-й місяць. ІСТОРІЯ В ДЕТАЛЯХ

Особливістю інтелектуального розвитку малюка на цьому етапі є усвідомленість його дій– він може стукати предметами, витягуючи звуки, у нього є улюблені іграшки, граючи, він здатний на деякий час концентрувати свою увагу. Малюка починають цікавити складніші деталі. Дитина щиро зрадіє і здивується, побачивши маму в новому вбранні. Часто в цьому віці малюки починають повзати, і завдання батьків– прибрати з поля зору дитини все, що може становити небезпеку.
Ігровий практикум.
Все нове є дуже привабливим для малюка. Використовуйте цю особливість під час ігор. Підійдуть іграшки для лялькового театру. Покажіть ляльку, потім переодягніть її в інше плаття і знову покажіть дитині. Малюкові напевно сподобається «фокус» з переодяганням. Уміння бачити в звичному щось нове сприяє розвитку творчості і гнучкості мислення.

8-й місяць. ХОЧУ ВАМ СКАЗАТИ

Вік 7–8 місяців прийнято називати стадією передмовлення: у малюка починає формуватися пасивний словниковий запас. Він реагує на своє ім’я, знає і розуміє значення багатьох слів: ні, дай, візьми... Малюк здатний не просто запам’ятовувати слова, які ви вимовляєте, але і намагається сам повторювати за Вами те, що Ви говорите. У цьому віці дітки можуть вимовляти виразно самі різні склади: ма, па, ба, тя... Мова безпосередньо пов’язана з мисленням, тому необхідно всіляко заохочувати бажання малюка говорити. Незамінним помічником в цьому нелегкому процесі освоєння мови стануть народні примовки з складами, що часто повторюються: «Люлі-люлі» і т.д.
Ігровий практикум.
Частіше використовуйте звуконаслідувальні слова: «Котик говорить: «Няв», собачка гавкає: «Гав-гав», літак летить: «У-у-у»... Ці вправи не просто стимулюють мовну активність малюка, але і удосконалюють його пам’ять. Подуйте на листочки кімнатних рослин або на підвішену легку іграшку– малюк здивується, що можна примусити предмет рухатися, не торкаючись до нього. Незабаром дитина сама спробує подути на предмет. Це дуже хороша вправа для розвитку і тренування мовного апарату.

9-й місяць. МАЛЕНЬКИЙ СПОСТЕРІГАЧ

До дев’яти місяців дитина може якийсь час самостійно гратися, довго спостерігати за рухомими предметами. Вона бачить різницю в двох предметах, порівнює їх. Малюк вже впевнено сидить, повзає, деякі встають на ніжки, намагаються робити перші кроки. Це сприяє значному розширенню кругозору. Починаючи з дев’яти місяців дітки роблять величезний ривок в своєму інтелектуальному розвитку. Якщо до цього пізнання мало скоріше пасивний характер (накопичувався досвід), то тепер прийшов час активного засвоєння досвіду на практиці.
Ігровий практикум.
В різні коробки зберіть однорідні предмети: у одну– хустки, шарфики; у іншу– різні м’які іграшки, в третю– великі деталі конструктора. Перебираючи їх, малюк освоїть принцип тотожності і різноманітності, що сприятливо позначиться на подальшому формуванні навику систематизації.

10-й місяць. ДЕДАЛІ ВИЩЕ І ВИЩЕ...

З десяти місяців малюк готується зробити свій перший крок. Його привертає дослідження простору по вертикалі: тепер малюк тягнеться за предметами, які розташовані вище за його зріст. Дитина починає розуміти, що наочний світ не обмежується лише полем її зору. Малюк знає, що в одній коробці лежать його іграшки, а в іншій– книжки, починає розуміти, що мама, вийшовши з кімнати, скоро повернеться. Таким чином, у дитини формується асоціативне мислення: малюк знаходить і запам’ятовує зв’язки між предметами і діями.
Ігровий практикум.
Це кращий час для ігор з різними конструкторами: найпростішими пазлами, пірамідками, кубиками. Прив’яжіть до ніжки або ручки дитини повітряну кульку, наповнену гелієм. Малюк довго спостерігатиме за тим, як рухається кулька, а скоро вже уловлюватиме зв’язок між своїми рухами і польотом кульки.

11-й місяць. ЛЮБІТЬ КНИГУ!

Активно розвивається мова дитини. І навіть якщо малюк все ще не порадував вас жодним словом, це не привід відмовитися від дитячих книг. Не обов’язково читати дитині все, що написане в книжці,– Ви можете просто показувати картинки, називаючи те, що на них намальоване. Поступово ускладнюйте процес «читання»: попросіть малюка показати на картинці будиночок, собачку і т.д. Коли малюк показує те або інше зображення, обов’язково називайте те, що намальоване.
Ігровий практикум.
Гуляючи, читайте малюкові вірші про природу і ті явища, які він може спостерігати: сніг, дощ, перша весняна квітка. Розкажіть казку. Словесна інформація потрібна і як спосіб передачі своїх відчуттів, емоцій, спостережень.

12-й місяць. МАЛЕНЬКИЙ ДОРОСЛИЙ

Вік одного року в психології називають віком мавпочки– малюк у всьому копіює близьких йому дорослих. Він добре розуміє, що йому говорять, виконує прохання. Дитина багато що пам’ятає: де залишила іграшку, які картинки в книжці. У малюка формуються зачатки абстрактного мислення: він розуміє, що можна робити за допомогою предметів (молотком стукає, ложкою їсть, гребінцем причісується...).
Ігровий практикум.
Стрибаюча кулька на гумці (йойо) допоможе малюкові наочно познайомитися із законами динаміки. Крім того, ця іграшка сприяє розвитку координації руху. Прийшов час сюжетних ігор– придбайте для малюка набори дитячого посуду, «Аптечку», «Перукарню» і т. д. Осягаючи світ дорослих через гру, малюк виросте допитливою, розвиненою і творчою людиною. А це– головне завдання розвитку малюка на першому році життя!
Джерело: Котигорошко
(http://kotygoroshko.com.ua)

Фізичні вправи для вагітних

Малювання з пелюшок

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers