rss
04/26/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Огляд рейтингу університетів QS 2014
Від редакції:
Плануєте вступати до найкращого в світі університету, однак ніяк не можете визначитися, котрий є найкращим? Вам допоможе рейтинг найкращих вищих навчальних закладів світу, складений британською компанією Quacquarelli Symonds (QS). До нього, до речі, потрапили 6 українських ВНЗ.

Посилення глобального акценту на високоефективних наукових і технологічних дослідженнях позначилося на рейтингу QS World University Rankings 2014 року, в якому домінують навчальні заклади, що спеціалізуються на дисциплінах STEM (природничі науки, технології, інженерія та математика).
Массачусетський технологічний інститут (MIT) міцно облаштувався на вершині списку, посівши перше місце третій рік поспіль. Імперський коледж Лондона (Imperial), що спеціалізується на STEM, став найбільшим проривом у топ-10, випередивши Гарвард, Університетський коледж Лондона й Оксфордський університет, і розділив друге місце у світовому рейтингу разом з Кембріджським університетом.
Оскільки бюджети, сформовані з державних і приватних коштів, виснажились, бо світова економіка намагається вийти зі стану рецесії, багато комплексних навчальних закладів усе більше й більше намагалися збалансувати престиж своїх досліджень із класами маленького розміру і всебічної інтернаціоналізації. Рейтинги показують, що STEM-орієнтовані установи, такі як MIT, Імперський коледж Лондона та Каліфорнійський технологічний інститут, доводять цю формулу до досконалості.
Раніше Гарвардський університет був безперечним номером один у рейтингу QS World University Rankings, посідаючи перше місце в таблиці кожного року з 2004 до 2011. Тим не менше, його лідерські позиції в останні роки слабшали, й у 2014 році він опустився до 4-го місця. Його суперник MIT зберігає перше місце у світовому рейтингу, тим самим підтверджуючи свій статус університету номер один.
MIT і Гарвард – обидва набрали максимальну кількість балів за академічну репутацію, індекс цитування й репутацію серед роботодавців. Фактори, які схилили чашу терезів на користь Массачусетського технологічного інституту – співвідношення кількості викладачів і студентів, високий відсоток міжнародних студентів і різноманітний викладацький склад.
Підставою для помітного зростання показників Імперського коледжу Лондона в рейтингу із п’ятого до другого місця є його всебічний прогрес по всьому спектру показників. Imperial – єдина установа, яка окремо по кожному із шести виміряних критеріїв входить у топ-50. Ключ до його успіху – це високе академічне визнання й міжнародна репутація завдяки прекрасному співвідношенню частини викладачів і студентів, а також різноманітному міжнародному складу його колективу.
Американський навчальний заклад Каліфорнійський технологічний інститут піднявся вгору на дві позиції й закріпився на восьмому місці. Він же є лідером у світі за індексом цитування. Швейцарська вища технічна школа Цюріха (12-е місце) й Федеральна політехнічна школа Лозанни (17) також демонструють відмінні показники, що означає, що навчальні заклади, що спеціалізуються на STEM, складають чверть із двадцяти кращих університетів світу.
Серед інших STEM-орієнтованих навчальних установ, які покращили свої показники в цьому році, варто назвати французьку Політехнічну школу (Париж), яка піднялась на шість місць до 35-го, Наньянський технологічний університет (Сінгапур, NTU), який досяг рекордного для себе місця під номером 39, і Корейський провідний науково-технічний інститут (KAIST), який злетів на дев’ять позицій і знаходиться на 51-й сходинці рейтингу. Цього року KAIST уже посідав друге місце в «QS University Rankings: Азія» і продовжує рухатись по вихідній траєкторії, яка почалася для нього поза топ-100 у 2007 році й поки що закінчує своєю нинішньою позицією на порозі світового топ-50.
«У результаті економічного спаду обидва джерела фінансування – державний і приватний – робили особливий акцент на високоефективних STEM-дослідженнях, багато з яких проходять у спеціалізованих установах, таких як MIT, Імперський коледж і Каліфорнійський технологічний інститут, – каже керівник QS досліджень Бен Совтер, – технічно-орієнтовані навчальні заклади все частіше стають головною метою у глобальній гонці за інноваціями».
Тим не менше, у той час як сфокусовані на STEM установи процвітали, деяким широкопрофільним навчальним закладам було досить складно не відставати від них. Крім Гарварду опустився також Йель – до 10-го місця, найнижчого в рейтингу для цієї установи, яка була другою у 2008 році. Чиказький університет уперше з часу заснування цього рейтингу випав із топ-10 цього року.
Як і в останні роки, даний рейтинг також показав скорочення кількості доступних установ світового класу. Фінансовані державою широкопрофільні навчальні заклади, як правило, погіршили свої показники, за винятком тих, які знаходяться у Великій Британії, де із 2012 року тягар фінансування було перенесено на студентів, які платять за навчання £9000 на рік.
У США найбільш рейтинговою державною установою є Мічиганський університет, який посідає 23-ю позицію у світовому рейтингу та 12-у в національному. Каліфорнійський університет у Берклі опустився на 27-е місце. Таким чином, разом з Каліфорнійським університетом у Лос-Анджелесі (37) та університетом Вісконсін-Медісон (41) вони формують четвірку державних американських університетів у топ-50, і це в порівнянні з чотирнадцятьма приватними навчальними закладами.
У загальній складності на перших 200 позиціях світового рейтингу QS представлена 31 країна (повний список складається з 800 навчальних закладів, його можна подивитись на сайті www.topuniversities.com). Як і звичайно, США є лідером – у рейтингу ТОП-200 (51 установа), далі йдуть Велика Британія (29), Німеччина (13), Нідерланди (11), Канада (10), Японія (10) й Австралія (8).
Найгірше ситуація складається в Індії, яка досі не має своїх представників у ТОП-200. У Франції – усього чотири установи в першій 200-ці, що залишає її позаду не тільки Німеччини та Нідерландів, а й менших сусідів по єврозоні, таких як Швейцарія (7), Бельгія (5) і Швеція (5). Тим не менше, два кращих навчальних заклади Франції покращили свої показники в цьому році: Вища нормальна школа (Париж) просунулась угору на чотири позиції до 24-го місця, за нею йде Політехнічна школа (Париж) – на 35-му.
Національний університет Сінгапура NUS (22) закріпив свою поточну позицію як кращий навчальний заклад Азії, випередивши на шість позицій Гонконгський університет (28), який йому вперше вдалось обігнати в минулому році.
Як і в багатьох японських навчальних закладів, позиції Токійського університету протягом останніх кількох років погіршувались, але цього року він піднімається на одну позицію вгору – номер 31 у рейтингу. Однак цього недостатньо, щоб відірватись від Сеульського національного університету Південної Кореї (SNU), який уперше обігнав токійського конкурента. Усі провідні інститути Південній Кореї в цьому році продовжили своє стрімке сходження. SNU (31-е місце), KAIST (51) і Пхоханський університет науки і технологій (86, піднявся на 21-у позицію в цьому році) досягли своїх максимальних позицій в рейтингу за всю історію його існування.
Шість із семи навчальних закладів Китаю, що входять у топ-200, підвищили свою ефективність. Виняток становить лише Пекінський університет, показники якого впали на 11 позицій, і він посідає 57-е місце. Скоротивши розрив усього до двох позицій у 2013/14, університет Ціньхуа тепер замінює Пекінський університет на почесному першому місці як університет номер один країни, рухаючись також вгору на одну позицію у світовому заліку – номер 47. Це вписується в постійну тенденцію – більшість китайських інститутів підвищує ефективність рік за роком. Але його топовим установам не вдається наслідувати приклад NUS, Гонконзького університету, Токійського університету та SNU і прорватись у світовий топ-40.
Два основних слабких пункти тут – це низький рівень цитування та інтернаціоналізація. Незважаючи на всі інвестиції в продуктивність досліджень за останнє десятиліття, університет Ціньхуа та Пекінський університет займають 287-у і 285-у позицію відповідно за рівнем цитування, і жоден із двох навчальних закладів не потрапляє в топ-300 за кількістю міжнародних студентів.
У той час, коли університети в Сінгапурі та Гонконзі залучені у світові процеси і є міжнародними центрами передового досвіду, порівняльна ізоляція китайських університетів досі не дозволила їм здійснити прорив у верхній ешелон елітних світових навчальних закладів.
Протягом кількох років австралійські навчальні заклади відчували вплив зростаючої міжнародної конкуренції, тож їхні показники значно стабілізувались. Підйом у рейтингу університету Аделаїди на чотири позиції означає, що вперше із 2011 року національні елітні установи «Групи восьми» всі представлені у світовому топ-100 – кращими є показники тільки у США й Великої Британії. Австралійський національний університет піднявся на дві сходинки і посів 25-е місце, відірвавшись від Мельбурнського університету, який опустився на дві позиції до 33-го. Проте жодний австралійський навчальний заклад поза «Групою восьми» не потрапляє до топ-200. На основі цього можна припустити, що розрив між кращими установами й рештою продовжує збільшуватись.
Краща навчальна установа Канади – Торонтський університет – опустився на три місця й зупинився на 20-му, але все ще випереджає університет Макгілла, який знаходиться на наступній позиції за ним – номер 21 у рейтингу, це те саме місце, яке він посідав і в минулому році. Окрім перших двох, інші вісім канадських установ у ТОП-200 підвищили свої результати: університет Британської Колумбії рухається на п’ять позицій вгору й посідає 44-е місце, Монреальський університет посів 83 місце, університет Альберти – 84.
Латинська Америка повторює свій результат 2013/14 навчального року, і з чотирма інститутами входить у світовий ТОП-200, де по одному навчальному закладу представлено від Бразилії, Чилі, Мексики та Аргентини: це університет Сан-Паулу (132), Католицький університет Чилі (167), Національний автономний університет Мексики (175) і університет Буенос-Айреса (198). Єдиним представником Африки є Кейптаунський університет (141). Немає в рейтингу ТОП-200 ВНЗ із країн Близького Сходу, хоча є три навчальних заклади з Ізраїлю.
На думку QS, Київський національний університет імені Тараса Шевченка розділив 421-430 місця з іншими вишами, Харківський національний університет імені Каразіна посів десь 481-490 місця, Національний технічний університет «Київська політехніка» відзначений 551-600 місцями, Сумський державний університет заслужив 651-700 місць, Донецький національний університет і Національний технічний університет «Харківська політехніка» замикають рейтинг, займаючи нерозподілені позиції з 701 по 1000 місце.
Автор: Денні Бірн
Джерело: Quacquarelli Symonds

Польща надасть 550 стипендій для навчання українців

Рейтинги університетів: думки студентів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers