rss
04/26/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Кіноклуб \ Фільм “Хайтарма” про депортацію кримських татар отримав у Москві премію “Ніка”

Фільм про депортацію кримських татар отримав премію “Ніка” в номінації “Найкращий фільм країн СНД і Балтії”.

Фільм режисера Ахтема Сейтаблаєва “Хайтарма” виробництва України отримав “Ніку” з рук спеціального представника президента РФ з міжнародного культурного співробітництва Михайла Швидкого, передає УНІАН.
У перекладі з татарської “хайтарма” означає “повернення”. Фільм заснований на реальних подіях – депортації татарського населення півострова під час Великої Вітчизняної війни.
Вручаючи нагороду, Швидкий відзначив значення кінематографа в житті суспільства.
“Я переконаний, що мистецтво взагалі і кіно зокрема – найголовніше в нашому житті, воно набагато важливіше, ніж політика”, – сказав Швидкий, вручаючи нагороду.
У цій же номінації “Ніку” отримав литовський фільм “Екскурсантка” Аудрюса Юзенаса.
За принципом народної толоки кримські татари створили фільм про трагедію депортації. Стрічку “Хайтарма” – “Повернення” – знято коштом підприємця з Москви, а більшість ролей зіграли непрофесійні актори. Картина викликала невдоволення російських дипломатів.
У головній ролі двічі Героя Радянського Союзу Амет Хана Султана знявся відомий київський актор Ахтем Сеїтаблаєв. Кримські татари згадують події травня 1944 року – тоді, за наказом радянського уряду, весь народ вивезли до Середньої Азії. Десятки тисяч літніх людей, дітей не витримали умов депортації. Трагічні події відтворено у фільмі.
На екрані – жах депортації очима двічі Героя. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ, коли НКВСівці заганяли людей до вагонів для худоби.

Михайло Іллєнко: «Не вірю в кіно без національної ознаки»

«Гніздо Горлиці»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers