rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ У Чикаго відзначили 100-річчя Пластової Присяги

Минулий тиждень був надзвичайно важливим для пластунів Станиці Чікаго, адже 12 квітня виповнилося 100 років Пластовій Присязі. Цю знаменну дату у тій чи іншій формі святкуватиме цілий пластовий світ. Відбудуться численні заходи у багатьох Станицях Пласту у США, Канаді, на Україні, з найбільшим святкуванням у Львові 28 – 29 квітня. Однак, розпочали ланцюжок святкувань саме пластуни Станиці Чікаго, коли ввечері 11 квітня, у спільному колі, вони майже до години відновили пам'ятну дату – прийняття першої Присяги юнаками у Львові на подвір'ї Першої Академічної Гімназії.

У випуску цього тижневика від 4 квітня пл. сен. Юрій Саєвич розповів трошки про історію Пласту, пластову символіку, пластове життя та запросив українську громаду до врочистостей на Оселі Равнд Лейк у середу, 11 квітня. Сьогодні ж хочемо розповісти та показати, як пройшло це святкування.
Вечір видався надзвичайним – багряні заграви призахідного сонця на Оселі Равнд Лейк створили присутнім урочистий настрій. І хоча це був будній день, учасників все ж з'їхалося багацько. Свято розпочалося зі збірки пластових уладів: новацтва, юнацтва, старшопластунів, пластунів-сеньйорів та батьків і гостей, зокрема, з України. Розпочав свято зі вступного слова пл. сен. Андрій Коломиєць, а станичний пл. сен. Роман Завадович, для прикладу, пригадав історію Пластової Присяги та про те, що патроном нашого 7-го куреня пластових юнаків є один із основоположників Пласту – Іван Чмола. Словами настанови від нього стала цитата від покійної уже подруги доньці Горчинської про те, що, склавши Присягу, ми залишаємося пластунами назавжди.
Основна частина вечора розпочалася із врочистого запалення смолоскипів. Спочатку зв'язкові куренів нашої станиці пл. сен. Андрій Дурбак і пл. сен. Зірка Коломиєць та Кошова Юнацтва пл. cен. – Катруся Долішня – запалили перші три, водночас промовляючи три головні обов'язки пластуна: бути вірним Богові та Україні, допомагати іншим, слухатися пластового проводу та жити за пластовим законом. З них же полум'я передали до ще чотирнадцяти смолоскипів. Їх тримали обрані юнаки, юначки та їхні провідники – старшопластуни, що символізувало перехід пластової традиції від покоління до покоління українців. Кожен із смолоскипів представляв одну з чотирнадцяти точок пластового закону.
За цим законом уже протягом ста років пластуни цілого світу живуть, діють та виховують майбутні покоління. Із смолоскипів запалили багаття, що символізувало вічність пластових ідеалів та нашу єдність.
Опісля, при західному сонці, на березі озера двоє пластунок-юначок із куреня ч. 6 ім. Марка Вовчка – Анна Когут та Анізія Бабаченко – підняли праву руку у присязі на вірність Богові та Україні, а з ними і всі, хто коли-небудь брав участь у житті пластової Станиці Чікаго. Сповнені глибокого трепету душі, лунали слова Присяги та Пластового Обіту.

Title  Title
  

 

Title Title 
  

 

Title  Title
  

 

Title  Title
  

 

Потім заспівали пісень про далеку українську землю під супровід гітари пл. сен. Олега Саєвича та закінчили традиційним пластовим «Надобраніч» у спільному колі. Згадали всіх, хто був перед нами, хто присвятив своє життя організації та Україні, помріяли про тих, хто буде після нас.
Коли вже ніч спала на землю і повіяло холодом, перебралися до кантини. Тут чекав смачний святковий стіл, накритий руками пл. сен. Зірки Коломиєць. Кілька поколінь пластунів приступили до спільної вечері, сміялися та фотографувалися на пам'ять про таку важливу подію, що мали щастя застати за свого життя.
Останнім кроком по дорозі домів була книга записів. Записали свої враженні від вечора, привітання та – найголовніше – залишили побажання на довгі літа пластовій Станиці Чікаго та організації загалом.
2012 є великим роком для пластунів цілого світу.
Адже уже впродовж століття тягнеться славна історія нашої організації, і ми уже сто років плекаємо традицію пластування, що заснована на засадах скавтингу та переплетена любов'ю до української землі, рідної мови та культури. Із покоління у покоління на чужих землях пластуни дбайливо передають цю любов, таким чином зберігаючи традиції та мову для наступних поколінь. І з кожним роком до нас приєднується все більше та більше діток, що з ними ми разом вчимося та розвиваємося в українському дусі, знаходимо нових друзів та однодумців.
Почати пластувати дітки можуть уже з чотирьох рочків та приєднатися до наших наймолодших «Пташат». А як старші й зовсім дорослі – не біда – пластова програма побудована так, що приєднатися можна з будь-якого віку. Отож, чекаємо на Ваших маленьких українців.
Познайомитися з Пластом можна на веб-сторінці www.plastchicago.org/, а сконтактуватися з нами за електронною адресою: [email protected]

Бог дав радість нам з небес – Христос воскрес!!!

Найголовніше у Пласті – любов до Бога, до України!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers