rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Наше місто – чудове. Ніколи не втомлювалася це повторювати. І щоб воно таким залишалося, роками працюють різні нормативні акти. Та навіть ці правила не убезпечують нас від різних конфліктних ситуацій. Наприклад, з господарями орендованого помешкання, простіше кажучи «ренту». Звернулася до мене знайома нещодавно з проханням допомогти їй вирішити конфліктну ситуацію. Знаєте, як то буває, коли працюєш в газеті, люди тебе вважають ходячим довідником з усіх питань. І от ця знайома попросила мене проконсультувати щодо її прав як орендаря помешкання. Вона посварилася зі своєю «лендлоршою» (між жінками таке трапляється) і та наказала вибиратися з квартири за два дні, хоч на вулицю. Я не могла не допомогти приятельці, хоча такі питання краще вирішувати з адвокатом. Однак, вивчивши деякий нормативний матеріал, я дійшла до висновку, що ми дуже мало знаємо про свої права, від чого часто і страждаємо. Не буду казати про весь Іллінойс, там свої правила, але в Чикаго діє спеціальний норматив, який називається Residential Landlord Tenant Ordinance (RLTO), 20 пунктів якого і врегульовують основні моменти складних стосунків орендарів та орендодавців. Почитавши цей норматив, я була вражена тим, як мало ми знаємо про права рентарів.
Наприклад, всі ми даємо security deposit – кошти, які лендлорд повинен покласти на рахунок, а на ці кошти повинні нараховуватися відсотки, які так само належать до виплати орендареві! Важливим моментом є також укладення договору оренди – він може бути й усним, не лише письмовим. Але в договорі і узгоджуються основні положення цієї угоди, що дозволяє уникнути пізніших суперечок. Орендарям також порекомендовано при сплаті рентної плати готівкою завжди вимагати квитанції (receipt), а краще платити чеком чи money order. Тому що несплата оренди є підставою для виселення.
А тепер про ситуацію моєї приятельки. Звичайна сварка ні за яких умов не може бути підставою для виселення. Основними причинами є, як я вже зазначала, несплата за проживання у помешканні або нищення майна. Та й сам процес виселення (eviction) далеко не такий простий. Орендодавець повинен дати 30-денне повідомлення про відмову продовжувати з вами угоду про оренду і подати в суд. При вирішенні справи на його (її) користь – орендаря і виселяють. Не забувайте, шановні орендарі, що при несплаті за рент вам можуть прислати 5-денне нагадування, яке з часом фігуруватиме в справі. Допускається також запровадження штрафу у 10 доларів за запізнілу сплату оренди. Якщо дійшло до судового розгляду, а ви платити готівкою і квитанції не брали, приведіть свідка, котрий підтвердить, що ви платили. Про розгляди таких справ у суді треба писати окрему статтю, зупинятися не буду на цьому. Додам ще одне, якщо ви не можете заплатити за адвоката, то є організації, які можуть вам допомогти. Передусім, це Legal Assistance Foundation of Metropolitan Chicago – організація, яка допомагає з юридичними порадами безкоштовно. Однак в суді її працівники представляти вас не будуть.
Є ще одна спеціалізована громадська організація, яка займається питаннями ренту житла в Чикаго – Metropolitan Tenants Organization. Якщо лендлорд намагається примусити вас насильно вибратися з помешкання (як це було у випадку моєї знайомої), то зателефонуйте до поліції і зробіть посилання на «Special Order 93-12». Ймовірно, поліцейські не захочуть втручатися у ваш конфлікт, тоді слід зателефонувати у місцевий відділок і попросити поговорити з Watch Commander. У будь-якому випадку, якщо ви маєте проблеми, звертайтеся також в нашу редакцію, і ми будемо шукати інформацію, яка вам стане у нагоді.

 


 

 

Чикаго вітатиме Нобелевських лауреатів

Наше місто стало першим у Північній Америці, яке прийматиме Світовий Саміт Нобелівських лауреатів. Цього року видатні люди сучасності завітають до Чикаго на зустріч, яка проходитиме впродовж трьох днів – 23, 24, 25 квітня. Організатори саміту співпрацювали з адміністрацією громадських шкіл, і вже відомо, що деякі лауреати побувають у школах, зустрічаючись із учнями. Зокрема, відома активістка, котра отримала Нобелівську премію за її зусилля у встановленні миру в Північній Ірландії – Мейрид Кориган – побуває у південно-західній частині міста, в Hancock high school. Очікується також візит Далай Лами, колишнього Президента Польщі – Леха Валенси, колишнього Президента Коста Ріки – Оскара Аріаса та єдиного Президента СРСР – Михайла Горбачова. Всі зазначені лауреати отримали Премію миру. Більшість виступів та зустрічей відбудуться в кампусі UIC. Далай Лама виступить зі своєю промовою про ненасильство 26 квітня у Loyola University. Михайло Горбачов поділиться спогадами про співпрацю з Рональдом Рейганом 21 квітня у Judson University.
Перший Саміт Нобелівських лауреатів був проведений у 1999 році з ініціативи Фонду Горбачова. Чикаго було обрано з-поміж інших американських міст через багату історію та етнічне розмаїття. Лауреатами Нобелівської премії також ставали чиказьці, зокрема, теперішній Президент США – Барак Обама та Чарлз Гейтс Дауес (з Еванстона) – державний діяч Америки, автор «Плану Дауеса» (порядок репараційних виплат Німеччиною після Першої світової війни) та уродженка Чикаго, лідер суфражистського руху – Джейн Адамс.
P. S. В останній момент перед друком газети ми дізналися, що деякі із запрошених Нобелівських лауреатів не приїдуть на Саміт. Йдеться про Мейрид Кориган, котра відмовилася від участі через незгоду з політикою США н Близькому Сході, та Тавакол Карман – йєменську журналістку, котра отримала премію минулого року за гуманітарну діяльність. Карман не зможе приїхати до Чикаго через напружений графік.

Title  
  

 

Best Buy закриває свої магазини

У неділю, 15 квітня, одна з найбільших компаній роздрібного продажу оголосила про закриття 6 магазині в регіоні Чикаго. Всього планується до закриття 50 магазинів по цілій країні.
Отже, найближчим часом припинять свою роботу магазини за наступними адресами: 1038, N. Rohlwing Rd. в Addison, 8900 S. Lafayette Ave. в Чикаго, 200 S. Waukegan Rd. в Deerfield, 4707 Lincoln Mall Dr. в Matteson, 1100 N. Route 83 в Mundelein, та 979 W. Main St. в West Dundee. Тільки в штаті Каліфорнія було оголошено про закриття більшої кількості магазинів, ніж в Іллінойсі – сім. Відомо, що магазини в Matteson, Mundelein та West Dundee відчинять для фінального розпродажу 12 травня. Свої крамниці компанія з Мінесоти зачинила також у Вірджинії, Аризоні, Флориді, Джорджії, Масачусетсі, Меріленді, Огайо та інших штатах.

  Title
  

 

На Taste of Chicago запровадять додаткову платню

Мер міста – Рам Емануель – подав пропозицію про запровадження оплати за сидячі місця у Grant Park на концерті впродовж фестивалю, а також – за можливість покуштувати страви, приготовані найкращими шеф-кухарями Чикаго.
Комісіонер Департаменту питань культурних та громадських заходів – Мішель Бун – повідомила олдерменам, на розгляд яких було винесено цю пропозицію, що додаткова платня, можливо, виведе фестиваль на інший рівень прибутків, який впродовж останніх трьох років був «у мінусі». Запропоновано запровадити платню у $25 для бажаючих послухати музику у Petrillo Bandshell і $40 за обід з трьох страв від топ-кухарів Чикаго. Комісіонер заявила, що цього року на 5-денний фестиваль запросять найкращі музичні гурти, однак, які саме – не уточнила. Буде представлена музика усіх жанрів: поп, рок, джаз, кантрі. Місця на галявині будуть і надалі безкоштовні.
Учасники фестивалю скаржилися, що за останні роки кількість відвідувачів впала через те, що музична програма збідніла, з ностальгією згадуючи часи, коли на сцені зірками фестивалю були Стіві Уандер або Сантана. За підрахунками олдерменів, додаткові збори допоможуть підвищити рівень надходжень на 6,8 мільйона доларів, що зробить фестиваль, принаймні, беззбитковим.

Чиказьці «пересядуть» на велосипеди

Минулого тижня на розгляд міської Ради був винесений ще один план від адміністрації Емануеля. Йдеться про так звану програму обміну велосипедів, тобто, оренду цих засобів пересування на нетривалий термін у межах Чикаго. За словами виконавчого заступника – комісара Департаменту транспорту Коблі Скота – ця програма дозволить людям орендувати велосипеди для коротких поїздок, наприклад, від станції метро до магазину чи місця роботи. Цей план отримав сильну підтримку від Комітету з питань безпеки пішоходів та дорожнього руху. Деякі олдермени висловлювали свої побоювання стосовно того, чи вистачить роверів для більшості районів, та яким буде рівень оплати за користування.
За новим планом, будь-хто може придбати цілорічний квиток за $75 на необмежену кількість разів користування велосипедом тривалістю 30 хвилин і менше. Оренда ровера на день коштуватиме сім доларів. Операційні витрати міста складуть 7,8 мільйона доларів за перші 12 місяців дії програми. Однак автори проекту вважають, що ці кошти надійдуть від користувачів велосипедів без проблем.
Для того, щоб придбати велосипеди та встановити стоянки для них, знадобиться 19,5 мільйона доларів. Очікується, що 18 мільйонів надійдуть з федеральних грантів.
Якщо Рада схвалить проект, то головний постачальник роверів – компанія Alta – встановить 300 станцій оренди велосипедів на сонячних батареях, а до кінця року кількість цих засобів пересування сягне 3 тисяч. Станції будуть розташовані на порівняно невеликій території між прибережною смугою озера, Western Avenue, Montrose Avenue та 43rd Street. Компанія встановить додаткових 100 станцій наступного року, і район користування орендованими велосипедами збільшиться до Devon Avenue, як до крайнього північного кордону, 63rd Street – південного та California Avenue – західного.
План адміністрації Емануеля представляє розширення програми обміну велосипедами, запровадженої ще при Ричардові Дейлі у 2010 році. Тоді кілька станцій було встановлено, здебільшого, у туристичних зонах і керували ними різні компанії.

Штрафи за швидкість на дорогах будуть іншими

Після серйозної критики з боку олдерменів Емануель переглянув свою пропозицію щодо штрафів за перевищення швидкості, що було доведено спеціальними камерами (радарами). Замість покарання у 50 доларів за перевищення швидкості від 6 до 10 миль на годину вище, ніж дозволено у зонах поблизу парків та шкіл, було запропоновано впровадити штраф у розмірі 35 доларів. Олдерменам також пообіцяли повідомити, в яких місцях будуть встановлені подібні радари.

Title  
  

 

«Розумні» сміттярки на вулицях даунтауна

Близько 400 сміттярок, так званих BigBelly, були розміщені на вулицях Чикаго, головним чином, у даунтауні. Ці дорогі смітники, майже витвори мистецтва, працюють на сонячних батареях і «надсилають» електронною поштою повідомлення обслуговуючим компаніям про те, що сміття назбиралось достатньо для прибирання. Саме так адміністрація готується до візиту країн НАТО. Однак, не було враховано те, що поліцейським не вдасться перевіряти такі сміттярки на предмет наявності небезпечних, зокрема, вибухових речовин.
Нагадаємо також, що адміністрація Емануеля серйозно взялася за питання переробки сміття. Зокрема, відбувається програма збору відходів для переробки у кожному дворі житлових районів. Залучено було навіть дві приватні компанії для реалізації цієї програми, незважаючи на те, що вартість послуг зі збору сміття була дорожчою на 50 центів з кожного бака. В кожен двір було поставлено блакитні сміттєві баки для збору відходів для переробки. Дві приватні компанії обслуговують близько 241 000 дворів, з рештою працюють комунальні служби. Поки що були поставлені баки в дворах Wicker Park, Bucktown and Logan Square. До кінця 2013 року очікується повне виконання програми.

  Title
  

 

Кінець паперовій «Британіці»

Рішення про завершення друкування Encyclopedia Britannica після 244 років перетворило це видання у бестселер. Коли Чиказька компанія – видавець енциклопедії – оголосила 14 березня про припинення друкування на користь підписки на веб-сайт, «Британіку» буквально «змели» з поличок. Близько 4 000 наборів залишалося на складі у Кентуккі. На даний момент цих наборів залишилося лише 800.
У 2010 році було надруковано останнє 15-те видання у 32 томи накладом 12 000 наборів. Набір продавався за $1,395 на веб-сайті Британіки. Тепер вони продаються за $2,000 на таких сайтах, як eBay та Amazon.
Найкращим роком для енциклопедії був 1990-ий, коли було продано близько 100 000 наборів. Однак компанія вирішили обмежитися веб-сайтом, підписка на який коштує 70 доларів на рік.
Впродовж тижня після того, як оголосили про завершення друкування «Британіки», понад тисячу осіб оформили підписку на енциклопедію через тимчасову безкоштовну пропозицію.

У фокусі – Америка

У фокусі Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers