rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Скандал через Секретну службу США та колумбійських повій

Несподіваним скандалом обернулася підготовка до візиту президента США на Саміт Америк в Колумбії. Незадовго до приїзду Барака Обами, з країни назад до США були відіслані 11 співробітників Секретної служби, яка охороняє президента і його сім’ю. З’явилися дані про те, що агенти наймали місцевих повій. До скандалу виявилися причетними також п’ятеро американських військовослужбовців, які повинні були допомагати Секретній службі в підготовці візиту.
Барак Обама прибув до Колумбії в п’ятницю, 13 квітня. У цю країну він приїхав вперше. На шостому Саміті Америк (Summit of the Americas) в місті Картахена глави держав Західної півкулі планували обговорити питання регіонального співробітництва. Спочатку увагу журналістів привернули два вибухи, які 13 квітня сталися неподалік від посольства США, в столиці Колумбії – Боготі. Пристрої були малопотужні, ніхто не постраждав. Передбачається, що теракти влаштували ліві повстанці, протестуючи тим самим проти приїзду Обами. Дивний вибух стався також в самій Картахені, проте, чи був він влаштований навмисно, незрозуміло. У підсумку, на перший план при висвітленні саміту вийшло не це, а повідомлення про те, що агенти Секретної служби США, які готували візит Обами, користувалися послугами місцевих повій.
14 квітня телеканал CBS повідомив, що Секретна служба відправила з Колумбії назад, до США, 12 агентів. Їх замінили іншими співробітниками ще до того, як Обама прибув до країни. Джерело у відомстві розповіло телеканалу, що «один або більше» зі співробітників служби виявилися причетними до історії з повіями. Співрозмовник телеканалу з Секретної служби уточнив, що двоє з тих, кого відіслали, були керівниками (їхні посади не називалися, певно, мова йшла про нижню керівну ланку), інші займалися логістикою. Тих, хто безпосередньо охороняє президента, серед них не було. Офіційно тоді було підтверджено лише, що деякі співробітники відомства були відіслані з Колумбії через звинувачення у неналежній поведінці. В Секретній службі стверджували, що на безпеку Обами подія не вплине.
Пізніше стало відомо, що додому відіслали 11, а не 12 агентів. За даними Los Angeles Times, їх відправили в примусову відпустку (державних службовців таким чином усувають від роботи на час розслідування). Почали з’ясовуватися і подробиці події. Про них розповів конгресмен Пітер Кінг, який є головою комітету з національної безпеки. Цей комітет здійснює контроль, зокрема, за діяльністю Секретної служби. Саме Кінгу, як пише The Wall Street Journal, в цьому відомстві докладно розповіли про те, що трапилося.
За словами Кінга, агенти привели повій в готель, де пізніше зупинився сам Обама. Скільки саме співробітників відомства цим займалися, він точно сказати не зміг, повідомивши лише, що мова йде «практично про всіх» 11 відісланих до США агентів. Викрили їх через те, що одна з дівчат не пішла до сьомої ранку, як того вимагають правила готелю. Працівник відомства, з яким була дівчина, не відкрив двері менеджеру. Той викликав поліцію, співробітник Секретної служби дозволив їм увійти. Жінка йти відмовилася, заявивши, що агент їй не заплатив. Агент це заперечував, проте гроші (47 доларів) віддав. Ніхто арештований не був. Хоча в Колумбії проституція є незаконною, в окремих районах заняття нею не переслідується. Поліція скерувала звіт в американське посольство, після чого і почалася перевірка. Як повідомляє The New York Times, сам інцидент стався 11 квітня.
Як розповів Reuters місцевий поліцейський, принаймні, один співробітник Секретної служби хотів провести в свій номер повію, не зареєструвавши її в готелі. При цьому, як аргумент у суперечці з адміністрацією готелю, агент використовував бейджик, що свідчить про його приналежність до американських урядових структур.
П’ятьох американських військовослужбовців, які повинні були допомагати Секретній служби в організації візиту, за ту ж історію «відправили в казарми» (мова йде про американську казарму на території Колумбії). При цьому, від виконання службових обов’язків їх не усунули – просто заборонили відлучатися з розташування підрозділу у вільний від роботи час. Кваліфікація цих військовослужбовців виявилася занадто високою для того, щоб ними пожертвувати.
15 квітня скандал змушений був прокоментувати сам Обама. Він заявив, що буде розгніваний, якщо все це виявиться правдою. Президент підкреслив, що агенти повинні були, як і інші представники американських закордонних делегацій, «дотримуватися високих стандартів». Тим не менш, свою остаточну думку Обама, за його словами, висловить після завершення перевірки. Президент також підкреслив, що в цілому Секретна служба «робить чудово свою роботу».
Що стосується самого Саміту Америк, то, за його підсумками, навіть не вдалося виробити спільної заяви. «Каменем спотикання» стало питання про можливість запрошувати на такі конференції представників Куби. Проти запрошення кубинців категорично заперечував Обама, підкреслював, що Куба «ще не перейшла до демократії». Незважаючи на настільки невиразне закінчення, цей саміт все ж запам’ятається більше, ніж інші подібні заходи.

 


 

 

Чорний Орел виконав обіцянку

  Title
  

Уряд США погодився виплатити 41 індіанському племені понад мільярд доларів як компенсацію за погане управління їхніми землями та доходами від розробки природних ресурсів цих земель, зокрема, нафти і газу. Деякі з претензій були висунуті ще 100 років тому. Переговори з приводу компенсацій тривали близько двох років.
Про укладення угоди з представниками індіанських племен 11 квітня оголосили міністри юстиції – Ерік Холдер і внутрішніх справ – Кен Салазар. Виплатою настільки чималої суми уряд США досягнув відкликання позовів, які подали племена. Влада, очевидно, побоювалася, що у випадку продовження судової тяганини індіанцям присудили значно більшу компенсацію.
Міністерство внутрішніх справ США володіє приблизно 56 мільйонами акрів (понад 22,6 мільйона гектарів) земель, що належать офіційно визнаним індіанським племенам (усього таких племен – понад 560). Міністерство відповідає за понад 100 000 орендних угод, зокрема, з видобутку нафти, газу, заготівлі деревини, використання пасовищ. Відомство Салазара керує 2,5 тисячами рахунків стосовно майна, відданого в довірче управління понад 250 племенами.
Салазар зазначив, що, тим самим, виконуються обіцянки, які Барак Обама давав індіанцям під час виборчої кампанії 2008 року. Під час тієї кампанії майбутній президент дійсно заїжджав в індіанську резервацію і казав, що, як афроамериканець, розуміє, що таке, коли тебе не поважають або ігнорують. У 2008 році Обама стверджував, що США ніколи не зможуть компенсувати все зло, яке було скоєно щодо індіанців. Його тоді прийняли в почесні члени племені Кроу і дали ім’я Барак Чорний Орел. За його словами, ім’я йому сподобалося. «Я думаю, це гарне ім’я», – пояснював Обама.
На тій зустрічі він говорив, що Вашингтон не звертає уваги на індіанців. Тепер його адміністрації довелося про них згадати.
Гроші будуть виплачені зі спеціального державного фонду, який призначений для компенсацій за позовами проти уряду. Племена і міністерство внутрішніх справ також домовилися поліпшити співпрацю, щоб у майбутньому подібних конфліктів не виникало. У поданому позові одне з племен заявляло, наприклад, що неакуратно велися рахунки, на які переводилися кошти від продажу деревини та інших ресурсів. За словами представників племені, не можна було зрозуміти, скільки грошей є на рахунках у конкретний момент.
Представник міністерства юстиції пояснив Indian Country Today Media Network, що адміністрація Барака Обами вирішила не вказувати, скільки грошей має отримати кожне плем’я, надавши право з’ясувати це самим позивачам. За даними Associated Press, салішам і ктунахам з Монтани заплатять 150 000 000, одному з племен апачів у Нью-Мексико – близько 33 мільйони, не-персе, які живуть в Айдахо, – приблизно 34 мільйони. Іншим пощастило менше. Так, плем’я Нуксек отримає лише 25 тисяч доларів. Але воно дуже маленьке – на північному заході штату Вашингтон проживають всього близько двох тисяч його представників.
Це вже не перший випадок, коли адміністрація Обами погоджується виплатити грандіозні компенсації індіанським племенам. У 2011 році влада вирішила заплатити 380 мільйонів доларів племені Осейджі за погане управління його фондами. У 2010 році 760 000 000 доларів було виплачено індіанцям-фермерам – позивачі звинувачували міністерство сільського господарства в дискримінації при виділенні кредитів. У тому ж році Обама схвалив виплату 3,4 мільярда доларів за позовом про погане управління рахунками, який подали понад 300 000 індіанців. І це ще не кінець – розгляд позовів від понад 70 племен тривають.

Опитування: Обама зберігає лідерство в
президентських перегонах

Рейтинг президента США – Барака Обами – на 9 процентних пунктів вищий за рейтинг його головного конкурента – лідера передвиборчої гонки серед республіканців, екс-губернатора Массачусетсу – Мітта Ромні.
Про це свідчать дані опитування, замовленого телекомпанією CNN.
Згідно з результатами дослідження, якби президентські вибори відбулися зараз, то за Обаму свої голоси віддали б 52% зареєстрованих виборців, за Ромні – 43%.
Порівняно з березнем, рейтинг президента знизився на 2 процентних пункти, рейтинг Ромні залишився незмінним.
У порядність чинного президента вірить також більша кількість опитаних. Половина з опитаних вважають, що Обама залишиться вірний своїм поглядам і цінностям, те ж саме про Ромні кажуть лише 29%.
При цьому 47% вважають, що Ромні готовий міняти свої погляди залежно від політичної ситуації, а подібної думки про Обаму дотримуються всього 39%.
У перемозі Обами на виборах не сумнівається 61%, в перемозі Ромні впевнені 35%.
Опитування проводилося 13 – 15 квітня. На питання відповіли 1 тисяча 15 дорослих американців. Статистична похибка становить три процентних пункти.

Уряд оцінив свої доходи від порятунку
банків під час кризи

Title  
  

Інвестиції влади США в порятунок банків країни під час кризи можуть принести прибуток у розмірі близько двох мільярдів доларів. Про це йдеться в квітневому прогнозі Міністерства фінансів країни. Крім того, як наголошується в прогнозі, антикризова допомога, виділена найбільшим американським автовиробникам (наприклад, General Motors і Chrysler), в результаті створить додаткових 230 000 робочих місць.
У розпал кризи влада США виділяла значні кошти на підтримку банківської системи. Зокрема, в рамках програми Troubled Asset Relief Program (TARP) допомогу (в цілому, більше, ніж на 300 мільярдів доларів) отримали понад 700 банків, – нагадує BBC News. Прибуток влади країни від цих інвестицій уже сягнув 19 мільярдів доларів.
Всього в 2007 – 2009 роках, як підрахували в мінфіні, американська економіка втратила через кризу 8,8 мільйона робочих місць. Через рецесію, яка є найгіршою з моменту Великої депресії 1930-х років, втрати домогосподарств перевищили 19 мільярдів доларів.

Шестеро людей стали жертвами торнадо

Як мінімум, шестеро людей, зокрема, двоє дітей, стали жертвами торнадо в штаті Оклахома в неділю, 15 квітня. Потерпілими виявилися 37 осіб, одна дитина числиться зниклою безвісти.
Більшість мешканців Середнього заходу торнадо застало сплячими. Негода зачепила чотири штати: Оклахому, Небраска, Айову і Канзас. Загальна кількість смерчів перевищила сотню, тільки в Канзасі, за даними губернатора штату Сема Браунбека, було 97 торнадо. У неділю, за даними національної метеорологічної служби, найбільша небезпека торнадо загрожувала штатам: Вісконсин, Міннесота та Айова.
Через торнадо був евакуйоване ціле місто Турман (Айова), населення якого становить близько 300 осіб.
Сезон торнадо в США припадає, як правило, на початок весни. У березні 2012 року жертвами негоди на Середньому заході стали близько 40 людей.

Підготувала Світлана Іванишин-Угрина
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

У фокусі Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers