rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ “Рідна школа” пам’ятає подвиг під Крутами

В школі українознавства "Рідна школа" під патронатом УККA є традиція відзначати події під Крутами молодечими організаціями Чикаго. Ця традиція вже існує майже півстоліття. Цього року відповідальність за урочисте відзначення взяли на себе наші Пластуни.

Перед полуднем до зали школи св. о. Миколая зійшлися організатори, гості - особи старшого віку, для яких ті події близькі і болючі, а також трьома струмками стеклися учні школи українознавства, зодягнуті в однострої Пласту, СУМу чи в цивільний одяг і  вишикувалися чотирикутником уздовж стін.

На почесному місці стали пані директор "Рідної школи" мгр.Н.-Л. Хойнацька, голова УККA п. Орест Бараник, Пластова станична м. Чікаго п. Марія Ганкевич і Голова СУМУ п. Марiян Колодій.

Першою взяла слово пані директор Хойнацька, як господиня, нагадала про користь для щораз наступних поколінь учнів, народжених в Америці з українського коріння, таких заходів, вплив на формування національної свідомості яких неможливо переоцінити.

Цю думку підтримав і розвинув пан Орест Бараник.

Розпочався апель, яким керувала пластунка Аня Мазяк, співаною молитвою "Отче наш".

Активну участь взяли учні школи українознавства, вчитель історії школи п. Мар'ян Шкред уклав стислу оповідку, а учні нагадали нам про січневі події на станції Крути під Києвом у 1918 році, оздобивши виступ віршами і натхненно виконаними хором учнів 4-5 класів піснею "Молодих козачат" та молитвою "Під твою милість", (вчителі п. Ірина Швейцер і п. Оксана Чуйко).

Далі естафету перейняли пластуни. Загін юнаків сьомого куреня ім. Івана Чмоли (старший Марко Іваник), подав історичну розвідку про найважливіші моменти в розвитку і становленні істинної свободи в Hезалежній Україні.

Тоді пластовий гурт "Орли" (виховник Ростик Декайло), експонував на великому екрані прозірки до теми, що були виготовлені за участі Ліди і Марка Пілецьких. Щиро визнаю, не дивно, що вчителям і виховникам не було ніякої потреби кому б то не було робити зауважень, настільки увага кожного присутнього була прикута до змістовної, наповненою інформацією та різноманітною, за формою подачі, програми.

Сподіваємось, зусилля, докладені для високого рівня проведення заходу, озвуться з часом у душах дітей і дорослих, бо зачепили в них патріотичну струну.

Відзначення річниці бою під Крутами

Нас об’єднує громада

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers