rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Ніч перед Різдвом

Передчуття Різдва - це особливе відчуття чогось незвичайного, чогось дивного та особливого, незабутнього і щороку, по-своєму вражаюче, нового. Але завжди це все об'єднується навколо сім'ї, родини, того нетлінного вогнища наших, українських звичаїв та обрядів. Кожного разу, коли стаєш свідком відтворення, збереження чогось далеко прадідівського, починаєш усвідомлювати себе ще більш єдиним з рідною землею, прагнеш й надалі плекати це у своїх дітях, внуках...

Школа Українознавства при катедрі святого князя Володимира своєю святковою програмою "Ніч перед Різдвом" дала можливість усім глядачам поринути у багатий світ українських традицій, відтворений на сцені учнями та вчителями Школи.

Українська хата під час зимових свят - це незабутня краса - і всі присутні це зрозуміли, коли переступили поріг привітної господи, де відбувалася дія цього свята. Усе розпочалося з молитви отця Панкратія - настоятеля Катедрального Собору святого князя Володимира. Вітальним словом свято відкрила директор Школи Тетяна Барановська.

Лунає величний спів колядки "Бог Предвічний", яку виконують учні 3-5 класів, - настрій стає по-справжньому різдвяним, десь навіть чується завивання хурделиці. А у нашій хаті тепло та затишно. Господиня Тетяна Шевченко вже запрошує приєднатися до приготування святкової вечері з дванадцяти страв. Ось і Дідуха вже занесено - усе готове до Вечері. Але вернімося на кілька днів назад, - побуваймо на Українських вечорницях, де парубки та дівчата весело проводили час зимовими вечорами. Лунали спів і жарти, була і господиня, яка дбала про порядок. Це все нам показали учні 6-9 класів.

 

Коляд-коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця,

А без меду не така,

Дайте, газдо, п'ятака!

 

Це вже починається Коляда, це вже просяться до хати перші колядники:

Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся!

Ой, радуйся ,земле, Син Божий народився! - лунає на всю господу коляда-привітання учнів 2-3 класів. І ти відчуваєш себе господарем, і тобі теж хочеться обдарувати малих колядників щедрими дарунками.

Але ніхто не залишається без подарунків - про все дбає привітна господиня.

"Прийшло Різдво, радійте всі", - проголошують свої вірші старанні школярики - учні першого класу. Десь далеко у Вифлеємі вже засіяла Зірка, сповіщаючи про народження Ісуса Христа, - і лунають поетичні рядки на честь цієї події з вуст третьокласників Школи Українознавства. Летить новина по всьому світу, несуть Ангели радісну звістку до людей:

 

По всьому світу стала новина:

Діва Марія сина родила.

Сіном притрусила,

В яслах положила

Господнього Сина.

 

Прийшла звістка про народження Сина Божого з Вертепом і на наше свято. Учні 4-5 класів порадували глядачів майстерним виконанням цього дійства, дали можливість відчути справжню радість і велич цієї події:

 

У Вифлеємі,

В стайні, на сіні

Христос родився

Всім нам на спасіння! -

 

підхопили нарівні зі старшокласниками наймолодші - вихованці дитячого садочку Школи, прославляючи Ісуса.

Не рипить сніг під ногами, не гуде завірюха, але свята наближаються, десь вже зовсім-зовсім близько чується подих морозу і завивання метелиці - відчули це і глядачі у залі, коли Настя Футуйма заспівала "Метелицю", а учні першого класу - "Морозець". Ми були у теплій, гостинній хаті, до якої йшли і йшли колядники та щедрувальники:

 

Нова радість стала, яка не бувала:

Над вертепом звізда ясна на весь світ засіяла...

 

Свято триває, лунають привітання щастя, добра, радості із уст учнів другого класу:

 

В день Різдва Христового

Ми прийшли в ваш дім,

щоб добра і щастя

побажати всім!

 

Настрій вже по-справжньому святковий, та, напевно, всі з величезним нетерпінням очікували найголовнішого - того, заради чого усі зібралися, того, що і дало назву усьому святу - постановки уривків із невмирущого твору Миколи Гоголя "Ніч перед Різдвом". І справді присутні ще раз поринули у дивний світ неперевершеного Гоголівського слова, побували у Диканьці, зустрілися з давно знайомими кумами, послухали перші новини з вуст диканських кумась. Сама цариця завітала на святкування до Школи Українознавства, а Оксана та Вакула були справжнім втіленням української вроди та неперевершеності. Мабуть, усі глядачі не марно чекали цього дійства, бо учням старших класів, котрі брали участь у виступі, вдалося відобразити усе те, що передав автор у творі - український дух. Це було справді те, без чого, напевно, ніхто не уявляє собі справжнього українського Різдва. Велика заслуга у цьому пані Лідії Охмат, яка керувала усім цим дійством.

Ми побували на святкуванні, яке передало різдвяну гармонію, без якої українці не є українцями, ми скуштували пісних страв і налаштувалися на святкування Різдвяних свят з колядками та щедрівками, бо ми все ж діти української, щедрої й талановитої землі. Бринить у наших душах спів колядок та щедрівок. Велика подяка творчому колективу школи на чолі з директором Тетяною Барановською й усім, хто був причетний до творення цього свята:

 

Бажаємо Вам веселих свят!

Хай Ваші серця надією горять.

В щасті, здоров'ї перебувайте,

Так свята всі зустрічайте!

Відкриваючи Українську Америку

Свято ялинки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers