rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Консульству України в Чикаго – 17 років

Генеральний консул влаштовує зустріч
з "Товариством Приятелів Генерального Консульства України
в Чикаго / Клуб 500".

 

Неначе журавлі у вирій, відправлялись українці за океан. Одні - більше століття тому подались на заробітки, інших занесли на далекий континент хвилі світових воєн. Проте українські емігранти ніколи не забували свою Батьківщину. Вона завжди жила в їхніх серцях, часом приходила в снах, ятрила душу ностальгічними споминами. Новини з рідної землі приходили в скупих повідомленнях газетних шпальт чи телевізійних програм, які розповідали, що там тепер панує чужинець, який насаджує свою мову й традиції, свої закони та порядки.  Найболючішим було розуміння того, що  повернутись на рідну землю вони вже не зможуть. Тож прийшлось вити гніздечка на новій землі й будувати маленьку частинку України тут,  за океаном.  І вони дійсно спромоглись це зробити: збудували в Чикаго церкви, школи, фінансові установи, створили громадські організації та мистецькі колективи. І все це для того, щоб зберегти національну культуру, звичаї та традиції, щоб виховати українцями своїх дітей.  І треба визнати, що створена в Чикаго українська громада має чим пишатись. Її активна громадська діяльність впливала на утвердження іміджу України й українців  у світовому просторі ще тоді, коли держави з такою назвою не існувало на карті. А коли вона з'явилась в серпні 1991 року, чикагська  громада однією з перших потурбувалась про те, щоб їх омріяна держава мала своє власне консульство саме тут.

17-ліття цієї знаменної події відзначали в інституті Модерного мистецтва минулої п'ятниці.

Гадаю, варто більш детально розповісти про історію українського консульства в Чикаго, якою з нами люб'язно поділилось Товариство Приятелів  Генерального Консульства України в Чикаго - «КЛУБ 500».

24 серпня 1991 року Україна проголосила свою незалежність. В грудні того ж року референдум підтвердив незалежність і самостійність України та вибір народом першого Президента Леоніда Кравчука.

Внаслідок цих політичних подій виникла потреба зав'язувати дипломатичні контакти з різними державами, і найперше - зі США. Ця дипломатична місія  стала дійсністю, коли 5 травня 1992 р. Олег Білорус вручив вірчу грамоту Президенту Бушу і став першим в історії послом вільної самостійної України, визнаним американським урядом.

Title

Колектив працівників Консульства України в Чикаго 

 

 

Українці діаспори завжди з цікавістю спостерігали за всіма процесами в Україні. Коли ж їхня найпотаємніша мрія збулася, і молода незалежна держава Україна почала ставати на ноги, діаспора, не роздумуючи, запропонувала свою допомогу і з великим натхненням включилась в нелегкий процес утвердження молодої європейської держави на світовій арені. Чикагська громада була в числі перших.

Ще в жовтні 1989 року в Чикаго була заснована Організація РУХ (Товариство сприяння рухові в України) на чолі з Богданом Ткачуком, яка була готова підтримувати розвиток та  стабілізацію новозбудованої самостійності України.

В чикагській громаді кружляли думки про заснування консульств в США, і , зокрема, в Чикаго. Тож навесні 1992 р. при неформальних розмовах Дарії і Василя Маркусів та Святослава Личика з радником Посольства Сергієм Куликом було прийнято рішення про справу відкриття Консульства в Чикаго: радник Кулик повинен був  полагодити  все в Посольстві, а Дарія Маркусь - зорганізувати фінансову допомогу на облаштування Консульства в Чикаго.  Оскільки в той час Україна не була спроможна фінансувати консульства за кордоном, фонди потрібно було  зорганізувати на терені Америки.

Title 

Колишня голова Товариства Лідія Шандор, Голова Товариства Іванна Річардсон, Генеральний Консул України в Чикаго Костянтин Кудрик, Колишня голова товариства Дарія Ярошевич 

 

 

В травні 1992 році Чикаго відвідали Міністр оборони Костянтин Морозов, народний депутат і голова парламентської комісії закордонних справ Дмитро Павличко та Посол Олег Білорус. Це дало нагоду управі Товариства РУХу провести  більш конкретні розмови та узгодження на рахунок відкриття консульства в нашому місті. Для втілення цього плану в життя була проведена грандіозна робота. Радник Кулик отримав дозвіл Посольства в США, а опісля - домігся згоди Міністерства  закордонних справ України та американського уряду. Відтак створився ініціативний комітет для допомоги та утримання українського представництва в Чикаго.

Ця нелегка справа увінчалася успіхом. Урочисте відкриття першого Генерального консульства в північній Америці, США та діаспорі відбулося 2-го жовтня 1992 року. До Чикаго приїхав Міністр закордонних справ України А. Зленко разом з новопризначеним Генеральним консулом Анатолієм Олійником та Послом Олегом Білорусом. Перше приміщення консулату розміщувалось в українському культурному осередку в Українському Селі, де воно й працювало протягом декількох років. 2-го листопада 1992 року двері в консульському офісі відкрилися для прийому громадян. Перший етап завершився.

Title 

Президент "Клубу 500" протягом останніх 11 років Іванна Річардсон 

 

 

Проте чикагські українці не звикли зупинятись на півдороги. Вони вирішили зібрати кошти в громаді, щоб допомогти українському консульству залишитись на постійне перебування в Чикаго.

З цією метою 11-го грудня 1992 р. за ініціативою Дарії Маркусь було створено «Клуб 500», до якого входили 500 людей, котрі внесли датки по $ 500 кожен, для того щоб зібрати потрібну  суму 200-250$ тисяч. Для підтвердження офіційного домовлення між «Клубом 500» та Міністерством закордонних справ України відбулася офіційна зустріч. «Клуб 500» зобов'язувався діяти за окремим статутом і внести потрібну фінансову допомогу до 31.12.1994 р.

Title

Після від'їзду Дарії Маркусь до Києва у 1993 р. заступниця голови по справах фінансів Дарія Ярошевич перебрала головування «Клубу 500» - Товариства приятелів Генерального консульства України. Пані Дарія була головним організатором збирання фондів, які до 01.04.1996 року сягали поважної суми - понад 360 тисяч доларів. До загальної суми включили прибутки з організованих комітетом імпрез «Колядуємо Україні» та «Амбасадорський бал-бенефіс», а також пожертви з міст консульської округи (Детройт, Міннеаполіс, Омага, Мілвокі). І вже 31-го березня 1994 року адміністративне бюро консульства переїхало в нове окреме приміщення за адресою 10 East Huron Street, Chicago, яке було взято в оренду з правом викупу.

Title

 

Виконавши своє завдання - збирання фондів - «Клуб 500» перестав існувати. На базі членства «Клубу 500» заснувалося нове товариство - «Товариство Приятелів України» з новою управою, статутом і новим завданням - підтримки установи та праці Генерального консульства України в Чикаго. Загальними зборами 16 листопада 1996 року головою було обрано Лідію Шандор. Пані Лідія долучилася до співпраці Товариства ще у 1995 року. В той же час Віктора Кирика було призначено другим Генеральним консулом України в Чикаго. Пані Лідія, юрист за професією, неодноразово надавала консульству підтримку в справах права та інших потребах.

В березні 1998 р. до співпраці Товариства Приятелів приєдналась Іванна Річардсон, а 10 вересня 1998 року вона була обрана загальними зборами четвертою головою Товариства і перебуває на цій посаді вже 11 років.

Title

 

1998 рік став особливим не тільки для товариства, але й для консульства. Завдяки наполегливим старанням Віктора Кирика було отримано дозвіл МЗС України на купівлю будинку при 10 East Huron Street, і 3-го серпня 1998 року в присутності Людмили Протасової, виконуючої обов'язки Генерального консула, і др. Юліяна Куляса було підписано договір на купівлю будинку.  17-го серпня того ж року будинок став власністю Уряду України.

В знак вдячності членам «Клубу 500» і Товариству Приятелів України була виготовлена меморіальна таблиця з іменами всіх добродіїв, які доклали своїх зусиль до заснування консульства України в Чикаго.

Щоб відзначити успішне завершення придбання у власність будинку та вмурування таблиці Товариство разом з Генеральним консульством зорганізували окреме прийняття, на яке були запрошені  всі члени «Клубу 500», представники українських громадських організацій та установ, відомі діячі діаспори.

На святкування приїхав з Києва і Віктор Кирик, другий Генеральний консул України, який своєю наполегливою працею довів до успішного завершення довготривалий процес.

Title 

Урочисте благословення провели спільно Архиєпископ УПЦА Владика Всеволод і Єпископ УКЦ Владика Іннокентій УСВВ. Серед визначних гостей були Антін Бутейко - Посол України в США, Ярослав Войтко - Голова ТЕМ України, Віктор Кирик - колишній Генеральний консул України в Чикаго. З урочистими доповідями виступили й ініціатор «Клубу 500» покійна Дарія Маркусь і Юліан Куляс.

Минали роки, нові Генеральні Консули змінювали один одного на посту - Борис Базилевський, Василь Корзаченко.  Життя вносило свої корективи в розмірений ритм Чикаго.  Не обминули зміни й околиці навколо генерального Консульства. Багато старих будівель були знесені, і на їх місці виросли новітні сучасні споруди. Були й спроби перемістити консульство з насидженого місця, поміняти на іншу будівлю. Деякі справи довелося розв'язувати в урядових колах міста. Проте Консульство при співпраці товариства зуміло подолати всі труднощі і продовжує працювати на благо України та її громадян.

В кінці 2008 року в Чикаго прибув новий генеральний Консул України Костянтин Кудрик, молодий, енергійний представник молодої демократичної держави Україна. Його оптимістичний погляд в майбутнє України передається всім, навіть тим песимістам, які втратили віру в перемогу над бюрократією та політичним хаосом, що панує там зараз. Дивлячись на молодіжний колектив працівників Консульства, які прибули повним складом в п'ятницю на відзначення 17-ліття «Клубу 500» - «Товариства Приятелів України», хочеться вірити, що ці люди уособлюють  майбутнє нашої держави, що вони і їх покоління виведе Україну з-поміж внутрішніх та зовнішніх штормів, штучно створених пережитками та рудиментами старої системи, на пряму дорогу. Саме такі молоді політики, які виросли в незалежній державі, зможуть утвердити демократичний статус нашої держави та самостійний незалежний курс у світовому  просторі, зможуть завоювати авторитет України в світовій спільноті.

В своєму привітанні   Генеральний Консул висловив вдячність «Клубу 500» - «Товариству Приятелів України» за їх кропітку працю та велику допомогу, надану Консульству протягом багатьох років. Пам'ять про цю плідну співпрацю назавжди залишиться у вигляді вмонтованої в стіну таблиці з іменами членів «Клубу - 500» на будинку Консульства України в Чикаго.

Від редакції: Висловлюємо подяку пані Іванні Річардсон за надані матеріали майбутньої книги «Коротка історія Товариства Приятелів Генерального Консульства України в Чикаго/Клуб 500», які були використані в статті.

«Мій тато працює бандерівцем!»

Зустріч Віктора Рога з громадою Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers