rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Рівна спина

Яскраво виражена вада хребта, а ще гірше - горб, може стати справжньою трагедією в житті дитини та її батьків.

Як розповів нам дитячий ортопед-травматолог Олександр Щуровський, сколіоз може бути як вродженим, так і набутим. Найгіршим вважають чет-вертий ступінь викривлення хребта: він найважче піддається лікуванню та створює чимало неприємностей само-му хворому. До естетичної проблеми додаються постійні болі у спині, які "віддають" у ногу та ускладнюються неврологічними проявами: терпнуть і німіють пальці рук, з'являються головні болі... Раніше на корекцію деформації хребта лікарі зважувалися далеко не в усіх випадках. Після такої операції хворі до півроку лежали у гіпсовому ліжку. На допомогу юним пацієнтам прийшли французькі професори ор-топедії і хірургії хребта Марсельського університету Маурісо Бергуан і Жан-Марі Женнарі. Тепер шістнадцять українських пацієнтів матимуть змогу повернутися до нормального життя. Вже через три дні після операції діти встали на ноги, а через місяць підуть до школи.

П'ятнадцятирічний Дмитро з Івано-Франківської області страждав від різ-кого викривлення хребта з великим ре-берним горбом. Через це хлопець не ріс, був значно нижчим від своїх одно-літків. З нього часто глузували, і Дми-тро почувався гіршим за інших. У січні відбувся перший етап операції, під час якого хребці зробили рухомими та на-клали витяг вагою 20 кг. На другому етапі хребці зафіксували металевими імплантантами. За місяць підліток підріс на 15 см. Тепер на нього чекатиме косметична операція з усування горба, що зовсім змінить статуру юнака.

Вісімнадцятирічна Надя з Жовків-ського району - студентка Дрогобиць-кого університету. В першому класі у дівчини виявили незначне викрив-лення хребта, яке почало прогресувати з 14-річного віку. За невеликий про-міжок часу в Надійки деформувався хребет і з'явився горб. Для юнки це була серйозна психологічна травма, і лише зараз з'явилася можливість усе виправити. Близько місяця дівчині до-ведеться лежати та сидіти із зафіксо-ваною вагою, але вона вірить у те, що матиме рівну спину.

Щоправда, чудеса траплялися й раніше. У дворічної львів'янки Юлі з вродженою вадою хребта не було ніякої надії на одужання. Дівчинка не могла ходити та тримати хребет. Врятувати її могла лише дуже дорога операція за кордоном. На допомогу прийшов почесний громадянин м. Львова отець Роберт Готц, який відправив дівчинку разом із мамою до Швейцарії та знайшов можливість оплатити більшу частину лікування.

Чим корисний зелений борщ

"Без щавлевого борщу весна - не весна.

Але нещодавно мені сказали, що не всім його можна їсти. Хотілося б знати, чим корисний щавель і чи має він про-типоказання. У випадку яких хвороб не варто захоплюватися щавлем?"

Семен Мрока.

Листя щавлю - перша зелень, яка з'являється весною. Як пише професор Федір Мамчур, щавель - рекордсмен за вмістом вітаміну В1, багатий на ка-ротин, рутин й аскорбінову кислоту. Навіть щодо білків та мінеральних солей він може позмагатися з деякими сортами капусти. Завдяки багатющому вмісту вітамінів щавель рекомендують для профілактики авітамінозу. Цей овоч поліпшує функції печінки та жовчного міхура. Через велику кіль-кість заліза та інших мінеральних солей його радять вживати хворим на недокрів'я, серцево-судинні захво-рювання.

У народній медицині щавлем ліку-вали застарілі рани, авітаміноз, запа-лення ясен, ревматизм, дизентерію, вживали для поліпшення апетиту.

Але треба пам'ятати, що щавель містить значну кількість щавлевої кислоти та її солей (особливо багато їх у старому листі). Тому, як застерігає професор Ф. Мамчур, під час його вживання можуть виникати серйозні порушення сольового обміну в ор-ганізмі. Внаслідок цього послаблюється згортання крові, надто збуджується центральна нервова система, ниркові канали заповнюються щавлево-кислим кальцієм, що викликає сольові діатези, пієлонефрити, подагру. Тому людям, які мають схильність до нирково-ка-м'яної хвороби чи порушений сольо-вий обмін, категорично забороняється вживати щавель.

Споживати слід молоді листочки рослини, де містяться переважно яб-лучна й лимонна кислоти. А старе листя можна варити лише з додаванням крейди (один грам на кілограм листя), щоб щавлева кислота випала в осад.

Не худий,  а здоровий

ВООЗ випустила нові таблиці збільшення зросту й ваги дітей

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я переглянули нор-мативи, які існували дотепер, і дійшли висновку, що таблиці, складені більше 20 років тому, грунтувалися переважно на даних малят, які замість материн-ського молока отримували дитячі суміші, передають «Медновини». Пе-діатрам добре відомо, що на штучному харчуванні діти набирають вагу швид-ше, ніж їхні ровесники, які отримують молоко від матері. І оскільки підгрун-тям для ВООЗівських нормативів став приріст «штучників», матері цілком здорових «грудничків» отримували необгрунтовані рекомендації щодо до-корму своїх дітей сумішами, перего-довували їх, а це, зрештою, в багатьох випадках викликало ожиріння.

Добре хоч зараз медики розібра-лися, що до чого, і склали нові, «пра-вильні», таблиці, вимірявши зріст і вагу 8 440 «грудничків» із шести країн світу. Дані, які отримали вчені, показали, що існуючі раніше нормативи ваги були завищені приблизно на 15-20 від-сотків. Наприклад, ще 5 років тому нормальною для однорічної дитини була вага 10-13 кілограмів, а за но-вими рекомендаціями цей показник має складати від 9,53 до 11,79 кіло-грама.

Сьогодні ВООЗ рекомендує грудне молоко як найкращу їжу для немов-ляти, що має оптимальний склад, добре засвоюється і містить речовини, які захищають дитину від інфекцій. Крім того, «груднички», коли виростають, рідше хворіють на ожиріння, гіпер-тонію і цукровий діабет, ніж їхні рове-сники, які змалечку звикли до сумішей та каш.

Така сучасна статистика.

«Українка» готує  по-новому

Науковий співробітник Харків-ського національного аерокосмічного університету Олексій Сабакар заці-кавився проблемою довголіття ще тридцять років тому. Тоді у журналі «Здоров'я» він прочитав серію публі-кацій, автори яких наполегливо радили читачам наповнити свій денний раціон їжею, багатою вітамінами. Які саме ко-рисні речовини містять знайомі усім гарбузи, картопля чи, наприклад, ре-дька, авіаконструктор на той час уже знав. А ось спосіб їхнього приготування без втрати природного багатства зали-шався таємницею. «Посуд, що існує, не дозволив мені провести точні розра-хунки, - розповідає винахідник. - Скажімо, після тушкування капуста втрачає весь вміст вітаміну С, а його людині потрібно щонайменше 100 мі-ліграмів на добу».

Вирішити цю проблему науковцю вдалося через 20 років. Тоді вітчизняна авіагалузь переживала не найкращі ча-си. Аби не втратити кваліфікацію вина-хідника, Олексій Іванович зі своїми колегами повернувся до проблеми створення «розумного» посуду . За її основу інженери взяли типову паро-варку, удосконаливши її новітнім спо-собом приготування їжі. «У нашому по-суді продукт обробляється не парою, а теплом, який та випромінює, - роз-крив свій технічний секрет автор диво-агрегата. - Ми пропускаємо вздовж стінок конденсат. Він конденсується і збігає краєм посудини вниз, не за-чіпаючи продукти. Останні за такого способу обробки не втрачають корис-них речовин. Похибка складає всього лише три відсотки. Тобто нашу посу-дину було б доречно назвати не паро-варкою, а променеваркою, оскільки продукти в ній обробляються при до-помозі інфрачервоного випроміню-вання».

Ноу-хау харків'янина чимось на-гадує матрьошку. Тобто у великій по-судині міститься менша. А довершує цей інженерний витвір спеціальна пок-ришка, яка виконує ледве не основну роль у конденсуванні пари. З суто пат-ріотичних міркувань своє ноу-хау Олексій Іванович назвав «Українкою» і вважає, що саме дбайливі господині оцінять новинку першими. Окрім того, що посуда варить надзвичайно ко-рисні для здоров'я страви, вона ще й дуже функціональна, оскільки не пот-ребує до себе великої уваги: засипав продукти, поставив на піч - і можеш сміливо зайнятися чимось іншим.

Сам інженер готує обіди у своїй посудині вже добрі два роки. За цей час позбувся надокучливих хворіб і не ходить до стоматологів. Проте аби по-вернути втрачений за роки непра-вильного харчування потенціал, пот-рібно трохи більше часу. Винахідник каже, що багата вітамінами їжа при спе-ціально підібраному раціоні здатна по-довжити життя людини до 150 років. Пошук необхідного балансу - теж річ відповідальна. Організм в обов'яз-ковому порядку повинен отримувати весь комплекс вітамінів та мінералів, які визначені дієтологами. «Кулінар-но» обділені клітини, вважає вчений, набагато швидше старіють і відми-рають. І навпаки, при балансі корисних речовин організм «зношуватиметься» тільки на генному рівні.

Перелік корисних страв Олексій Іванович теж упорядкував з матема-тичною точністю. Для цього він вивчив в інтернеті всю світову кулінарію з 13 тисяч рецептів і вибрав з них півсотні основних. Решта, каже він, - лише ва-ріації на задану тему. Найбільше йому до вподоби французька кухня. Як доказ цього - довголіття французів. Вони живуть навіть довше, ніж педантичні японці, - в середньому 88 років.

Але попри всю унікальність «Укра-їнки», купити її в магазинах сьогодні практично неможливо. Десять посу-дин, що виготовило на замовлення винахідника підприємство «Мотор-Січ», миттєво розійшлися по руках щасливчиків. На серійне ж виробниц-тво кухонного комбайна наразі немає грошей. І це при тому, що комерційний успіх новинки взагалі не викликає сумніву. Вартість диво-агрегата у торговій мережі не перевищить 150 гривень. До того ж Олексій Сабакар готовий урізноманітнити асортимент ще двома типами моделей - туристич-ним та економічним.

Геть склероз!

Антисклеротичну олію готують так: 1 чайну ложку соку лимона змішати з 1 чайною ложкою меду і чайною лож-кою соняшникової олії. Приймати що-ранку натще протягом кількох тижнів. Суміш краще готувати перед вжи-ванням.

Людям похилого віку перед тим, як починати вживати антисклеротичну олію, краще порадитися з лікарем.

Про олію часникову згадали знову

Вчені по-новому глянули на ко-рисні властивості популярної в мину-лих століттях часникової олії.

Олія часникова - ефективний засіб профілактики грипу (вживають до салатів, безпосередньо до страв (без кип'ятіння!).

Застосовують при грипозній нежиті (закапують у ніс). Дорослим - по 3 краплі, дітям - по одній.

Часниковою олією протирають бо-родавки, псоріазні бляшки, висипи екземи. Ця олія використовується при випаданні волосся, нею лікують облисіння.

Приймання однієї чайної ложки часникової олії з чайною ложкою ли-монного соку усуває спазми судин го-ловного мозку, серцеві спазми, лікує склероз, задуху. Приймати три рази на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування - від одного до трьох місяців. Потім необхідно зробити місячну перерву. Після цього курс повторити.

Як готувати часникову олію?

Головку часнику середніх розмірів почистити, розтерти, скласти в слоїк і залити 200-грамовою склянкою нерафінованої соняшникової олії. Поставити на два тижні в темне місце.

Молодий хрін - від тріску колін

Колись у бойківських оселях зав-жди стояв цебер з лікувальною водою: до води криничної чи джерельної додавали кілька корінців молодого (до двох літ) хрону. Вода довго була сві-жою, мала приємний смак і сприяла виведенню з організму надлишку сечової кислоти. Люди, особливо літні, які пили цю воду, відчували легкість у ногах, еластичність суглобів, змен-шувалися болі, бо розсмоктувалися подагричні відкладення солей, «за-тихав» ревматизм.

Сік хрону - 1-2 краплі - зака-пували у вухо при гнійному отиті. На-тертий хрін з квасним молоком у спів-відношенні 1 : 10 (по 1 столовій ложці 3 рази на день за 20 хвилин до їди) приймали при легких формах гіпер-тонії і для нормалізації цукру при діабеті.

Тертий хрін у вигляді компресу до-помагає при головних болях прос-тудного характеру.

Увага! Протипокази! Хрін не можна приймати при гастритах з підвищеною кислотністю, виразках шлунка і 12-палої кишки, ентероколітах, гепатитах, нефритах, уретритах.

Цiлющi секрети бабусі Ганни

15 хвилин Крихітки Цахес

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers