rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Щедрий дар для майбутнього України

Фундаторкою кафедри богослов'я та кафедри філософії Українського Католицького Університету у Львові стала відома меценатка на українські цілі доктор Марія Фішер-Слиж з Торонто (Канада). 1 мільйон американських доларів - таким є дар д-ра Фішер-Слиж, що його із вдячністю прийняв Університет, який першим на теренах колишньої радянської імперії поєднав у навчанні студентів інтелектуалізм та християнські цінності.

Доктор Марія Фішер-Слиж належить до тих людей, які живуть Україною, які присвятили себе українській справі, підтримуючи важливі українознавчі проекти морально й матеріально. Вона довший час входила до управи Українського Лікарського Товариства Північної Америки (УЛТПА) в Чікаґо, була головою УЛТПА в Торонто, головою Приятелів Українського Історичного Товариства в Торонто, очолює Приятелів Академічної Ґімназії у Львові, є членом Наукового Товариства ім. Шевченка, управи Канадського Товариства Приятелів України, Ліґи Українських Меценатів у Києві та Фундації Українського Вільного Університету. Добре обізнана з ситуацією в Україні, зокрема, з корупцією, яка панує, здається, у всіх ділянках суспільного життя. Д-р Фішер-Слиж не могла залишитися осторонь такої справи, як виховання професіоналів за традиціями Митрополита Андрея Шептицького та Патріарха Йосифа Сліпого, що свого часу тяжко працювали для того, щоб на українських землях постала така інституція, як Український Католицький Університет. "Як активний учасник різних громадських організацій доктор Марія Фішер-Слиж розуміє, що такі ініціативи, як УКУ, який Патріарх Йосиф заснував ще в Римі з допомогою її покоління, потребують суттєвої підтримки, - каже ректор УКУ о. д-р Борис Ґудзяк. - Тим, що пам'ятали роль Богословської Академії у Львові до війни, які бачили, як Патріарх Йосиф докладав усіх зусиль, щоб розвивати УКУ в Римі, коли там було лише 200 українців, природно було повірити, що для майбутнього Церкви, молоді й науки в Україні Український Католицький Університет є дуже важливим".

Кафедри, які на знак вдячності відтепер носитимуть імена Марії Фішер-Слиж та її чоловіка Рудольфа Фішера, у своїй діяльності відображають загальну місію УКУ - навчати й духовно розвивати провідників народу для служіння в Україні та за її межами - в ім'я слави Божої, спільного добра й людської гідності. Університет виконує це завдання, пропонуючи студентам лекції високoкваліфікованих викладачів богослов'я, філософії, історії, інших суспільних наук, іноземних мов. Теоретичні знання підкріплено духовними науками, реколекціями, участю в щоденних Богослужіннях в університетській каплиці та соціальними ініціативами. Тут, наприклад, діє студентський благодійний фонд "Відлуння", учасники якого опікуються дітьми із сиротинців, працює Центр духовної підтримки неповносправних "Емаус", є осередок протиабортного руху "За життя".

Щедрий даток д-ра Марії Фішер-Слиж надасть змогу підтримувати інтелектуальну й дослідницьку працю професорів обох кафедр, започатковувати нові навчальні програми, що допомагатимуть вишколювати фахових богословів, істориків, соціальних педагогів, катехитів, викладачів християнської етики, несучи усюди, де працюватимуть, світло Христової науки й допомагаючи творити нову Україну. Адже "без посвяти справі виховання Україна не здобуде нічого, - каже д-р Фішер-Слиж. - І саме тому Український Католицький Університет є важливий, бо він своїм завданням має виховати добрих священиків, свідомих українських патріотів, людей чесних, працьовитих, відданих Церкві й народові".

 

Детальнішу інформацію про УКУ англійською та українською мовами можна знайти на веб-сторінці університету: www.ucu.edu.uа. Читачі можуть також звертатися до Української Католицької Освітньої Фундації, яка збирає фонди на покриття більшої частини річного поточного бюджету УКУ. Одним з головних наслідків цієї допомоги є надання стипендій для обдарованих студентів, що дозволяє їм здобувати чудову освіту, на яку вони б самі не могли собі дозволити. УКОФ має високий рівень успішності. З кожного долара, який отримує ця фундація, 84 центи йде на добродійні програми, що зараховує УКОФ до найбільш ефективних добродійних установ Америки.

Адреса у США: Ukrainian Catholic Education Foundation, 2247 W. Chicago Ave., Chicago, IL 60622; тел.: 773-235-8462; [email protected]; веб-сторінка: www.ucef.org.

У Канаді: 263 Bering Ave. Toronto, ON M8Z 3A5, тел.: 416-239-2495; [email protected].

10 найбільш унікальних церков світу

Світські свята – не святі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers