rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Мистецька династія Кричевських в Чікаго

Минулі вихідні в Українському Чікаго були надзвичайно насичені. Відбулося багато цікавих подій, і ми не могли обминути їх своєю увагою.

В п`ятницю ввечері в Українському національному музеї відбулось відкриття виставки творчої династії Кричевських. Ця виставка стала справжнім святом для цінителів мистецтва, адже в ній поєднані різноманітні стилі, відображено мистецький дивосвіт 4-ох поколінь.

Привітав гостей директор Українського Національного Музею пан Ганкевич, який представив гостей з Венесуели Василя Кричевського, внука знаменитого митця, та його правнучку Бланку-Мирославу, твори якої були теж представлені на виставці.

Пані Марія Климчак, куратор музею, коротко познайомила всіх присутніх з творчістю 4 поколінь Кричевських. В зворушливій розповіді пані Марія розповіла про нелегку імігрантську долю родини, яка зберегла іскру творчості в багатьох поколіннях. Пані Климчак продублювала доповідь на український і англійський мовах, оскільки правнуки Василя Кричевського, народжені у Венесуелі, не володіють українською мовою.

Твори засновника династії Василя Григоровича Кричевського (1873-1952) зайняли найбільшу частину експозиції, а їх різномаїття вразили всіх. Графічні замальовки, натюрморти, пейзажі - це далеко не повний перелік представлених жанрів. І це не дивно, адже автор був і творцем українського архітектурного стилю, і фундатором книжкової графіки, маляром і сценографом, дизайнером і художником...

Василь Кричевський був також автором Великого і Малого гербів Української Народної Республіки, створених в 1918 році. В одній з публікацій в "Свободі" в 1952 році Святослав Гординський сказав про Василя Кричевського: "Якщо уявити собі мистецтво якогось народу, як храм, що спирається на колони, то, власне, однією з таких колон українського мистецтва був Василь Кричевський".

 Title

Гості з Венесуели: Василь Лінде-Кричевський( правнук), Бланка Мирослава Лінде, Василь Лінде-Кричевський (внук)

Народився Кричевський в с. Ворожба, Харківської губернії (теперішня Сумська область), отримав освіту архітектора. За створений ним новий архітектурний стиль "український модерн" його називали "батьком української архітектури". На виставці були представлені декілька творів, на яких автор з любов`ю відтворює свої архітектурні уподобання. Життя в Києві після революції 1917 року (В. Кричевський був професором Державної Академії Мистецтв, а згодом - Архітектурного та Мистецького інститутів) надихнуло його на створення безлічі надзвичайно мальовничих пейзажів. Милуючись ними, ніби й сам линеш на береги далекого Дніпра, вдихаєш запах квітів, чуєш шелест вітру в верховіттях дерев... Ці мотиви збереглися в творчості митця навіть тоді, коли прийшлося імігрувати з України, і поселитись в далекій Венесуелі.

 Title

«Мистецькі клумби» Галини Кричевської-Лінде

 

Разом з батьками в іміграцію поїхала й дочка, Галина Кричевська - Лінде. Вона зуміла вивезти з окупованого Києва в 1943 році батькову колекцію. Деякий час (з осені 1943) сім`я проживала у Львові на запрошення Андрея Шептицького. З 1944-1948 перебували в Німеччині, Австрії, Франції в таборах D P, а в 48 імігрувала до Венесуели, де п. Галина протягом 20 років працювала помічником Аташе при посольстві США в Каракасі. Галина Кричевська-Лінде була надзвичайно освідченою особою, володіла 10 мовами. Проте найголовнішим в її житті стало продовження батькової мистецької традиції. На своїх барвистих полотнах вона малювала квіти. Її картини життерадісні, сонячні, яскраві, наповнені багатою енергією щедрої матінки Землі.

 TitleTitle 

Картини Василя Григоровича Кричевського

Представниця 3го покоління Кричевських Оксана Лінде де Очоа, народилася вже в Каракасі, і саме культура південно-американської землі сформувала її власний стиль малярства, наділений фантастичною уявою бачити світ і всіх довкола щасливими. В одному з інтерв`ю п. Оксана так окреслила мотиви своєї творчості: "Мені інколи здається, що живу у мріях і снах. Я заплющую очі і бачу надзвичайно цікаві, небуденні речі, які мені хочеться малювати. Я стараюся відтворити побачене мною, не зважаючи на моду. Мені подобається експерементувати з різними техніками малярства...Люблю працювати з акварелями та створювати колаж". На виставці представлені картини з яскравими пейзажами та дивовижними химерами магічного мистецького світу Оксани Лінде де Очоа.

Title  Title

Химерні пейзажі Оксани Лінде де Очоа

Картини наймолодшої художниці Бланки Мирослави Лінде, правнучки Василя Кричевського і представниці 4 покоління великої династії скромно розмістились збоку. ЇЇ стиль кардинально відрізняється від попередників.

В картинах Бланки відчувається подих часу, нове бачення світу. Ці перші кроки на шляху до мистецьких вершин надзвичайно сміливі, своєрідні і цікаві. Сама Бланка, завважила:"Я надзвичайно горджуся своїми знаменитими прадідом, бабусею і мамою. Мрію побувати на Україні, на Батьківщині моїх предків. Можливо, це дасть новий поштовх моєї творчості. А зараз я обрала свою власну дорогу, і, сподіваюся, що йду в правильному напрямку". Хочеться вірити, що ця яскрава зірочка, яка засвітилась в сузір`ї Кричевських, буде цікавим доповненням та достойним продовженням творчої династії.

На завершення радимо всім нашим читачам відвідати виставку династії Кричевських, яка триватиме в Українському Народному Музеї до 26 квітня.

ТАРАС ШЕВЧЕНКО: “у всякого своя доля і свій шлях широкий”

195-та річниця народження Тараса Григоровича Шевченка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers