rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Знайомтесь: Генеральний консул України в Чикаго Костянтин Кудрик

Газета Час і Події представляє нашим читачам нового Генерального консула України в Чикаго Костянтина Кудрика.

Пане консул, розкажіть, будь ласка, про себе. Що передувало вашому призначенню в Чікаго?

Я народився і виріс у Львові. Початок був традиційним: школа, два роки армії. Пізніше здобував вищу освіту у Львівському Державному Університеті на юридичному факультеті. Починав свою дипломатичну кар`єру в договірно - правовому управлінні в Міністерстві Закордонних Справ одразу після закінчення університету в кінці 1996.

Робота в українському консульстві Чикаго - це моє друге призначення в США. З 1999 по 2002 я працював у Вашингтоні в Посольстві України на посаді віце-консула. В 2002 був призначений на посаду консула відряджений у Сан-Франциско започаткувати нову консульську установу на західному узбережжі США. Після цього в грудні 2003 повернувся в Україну. Пізніше працював в приватних структурах, зокрема в консорціумі "Індустріальна група", що відноситься до корпорації "Індустріальна Спілка Донбасу".

До приїзду в Чикаго працював в Секретаріаті Президента України в головній службі зовнішньої політики. В Чікаго приїхав 26 грудня 2008 року.

Яке враження справило на вас Чикаго,як місто?

Центр міста дуже гарний. Хоча, насправді,важко порівнювати Чікаго з іншими містами США, в яких побував раніше. Кожне з них має свою специфіку та особливу неповторність. Вашингтон, наприклад, має старовинний архітектурний стиль. Сан-Франциско оточене водою з трьох боків, і в цьому полягає його найбільша привабливість. Чикаго мені видається найбільш типовим американським містом, але з огляду на його величину та розташування на березі мальовничого Мічигану, я б його назвав красивим і величним. Найбільше мене вразила чистота в центрі міста. Не хотілося б порівнювати Чикаго з іншими містами, але воно й справді є набагато чистішим. Напевно, це заслуга мера та його адміністрації. Ще одна особливість - вітри, недарма ж його називають вітряним. А ще цього місяця я зробив одне не зовсім приємне відкриття. Я вважав, що затори вранці на гайвеях бувають тільки в напрямку центру міста. Але, коли вранці спробував дістатися до аеропорту, зрозумів, що глибоко помилявся. Затори на чикагських дорогах в години пік - всюди, і в усіх напрямках. Такого немає ні в Вашингтоні, ні в Сан-Франциско.

Протягом цього місяця ви, мабуть, встигли познайомитись не тільки з містом, але й з українською громадою. Чи виправдала вона ваші очікування?

Один місяць - це дуже короткий період,щоб давати якісь оцінки. Я б його назвав періодом знайомства. Перед від`їздом до США я розмовляв зі своїми попередниками - п. Корзаченком та п. Кириком. Мене попереджали, що чикагська громада є не тільки однією з найбільших за чисельністю, але й надзвичайно активною. Можу сказати, що навіть за місяць часу я вже це відчув. Якщо порівнювати з Сан-Франциско, то там було всього дві українські церкви - православна та католицька. Там спільно святкували Різдво та Великдень, і все виглядало дуже злагоджено, тихо і спокійно. Тут - цілком інакше. Є багато церков, які є своєрідним центром життя даної парафії. В них є свої інтереси, уподобання, і, можливо, якісь небажані речі. Але, я думаю, - це цілком нормально. Наявність великої кількості громадських організацій та засобів масової інформації теж свідчить про високу активність та діяльність громади. Щодо співпраці - я готовий працювати з усіма.

Які нововведення вам вдалося здійснити в Генеральному консульстві за перший місяць роботи?

Особливих змін немає. Я почав з облаштування свого кабінету та деяких організаційних змін. Що б хотілося зробити - це капітальний ремонт в будинку консульства, адже він досить старий. Можливо, нам вдасться це хоча б частково.

Кардинальних змін в роботі нашої установи теж не передбачається найближчим часом. Будемо працювати розмірено та згідно з законодавством нашої держави.

Які зміни відбулись в українському законодавстві щодо громадян, котрі перебувають за кордоном?

До останніх я б відніс рішення Національного банку України щодо збільшення норм ввезення в Україну та вивезення за межі України готівки. Згідно з останніми змінами зараз фізична особа має право переміщувати через державний кордон без необхідності письмового декларування митному органу готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро. Якщо ж ця сума є більшою, то вона обов'язково підлягає письмовому декларуванню. ( Для порівняння скажу, що раніше письмовому декларуванню не підлягала готівка у розмірі до 3 тисяч доларів.) У цій ситуації вимагається також наявність документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків банків або інших фінансових установ, але тільки на суму, яка перевищує еквівалент 10 тисяч євро.

Крім цього,Міністерство юстиції прийняло рішення щодо спрощення порядку підтвердження сімейного статусу осіб, які мають намір одружитися в Україні і за кордоном. Зокрема, особа, яка проживає (зареєстрована) в Україні, для підтвердження сімейного стану з метою реєстрації шлюбу в іншій державі подає заяву, засвідчену нотаріально, у якій повідомляє про себе, що вона перебуває у шлюбі. Така заява має бути засвідчена апостилем.

Раніше для реєстрації одруження за кордоном необхідно було отримати у відділі реєстрації актів цивільного стану України довідку про шлюбну право спроможність, яка видавалась тільки особисто заявнику. Процедура була справді обтяжливою та довготривалою.

Громадяни України, які проживають за кордоном, для реєстрації шлюбу та підтвердження сімейного стану подають аналогічну заяву, засвідчену консульською установою України, нотаріусом або документ про те,що особа не є одруженою.

В Україні зараз ведеться також активна робота щодо спрощення порядку видачі нових українських закордонних паспортів. Останній, правда, всього лише на рівні законопроекту. Я знаю, що це найбільш наболіле питання для багатьох громадян, які перебувають тут. Зміни, які плануються пов`язані з заміною самих бланків паспортів та переходом на централізовану процедуру їх оформлення. На Україні всі, хто оформляє нові закордонні паспорти, вже отримують бланки нового зразка з цифровою фотографією та надійною системою їх захисту від підробки. В дипломатичних установах за кордоном, нажаль,ми використовуємо поки-що старі бланки і старе обладнання. Сподіваємось на вирішення цього питання в найближчому майбутньому.

Що б вам хотілось побажати українській громаді?

Спробувати не так болюче відноситись до тих процесів, які зараз відбуваються в українському політикумі, і не робити поспішних висновків. Головне завдання українців за кордоном - це дбати про імідж нашої держави. Україна розвивається своїм власним шляхом, відмінним від Росії чи США. Ми намагаємось бути частиною Європи. Це, звичайно, дається нелегко. Але варто набратись терпіння і вірити, що ми рухаємось в правильному напрямку.

А ще хотілося б побажати всім спокою, миру і благополуччя. В світлі світової економічної кризи це просто необхідно кожній українській родині, і особливо тим, хто перебуває вдалині від Батьківщини.

Ми з свого боку будемо робити все, щоб допомогти вирішити проблеми згідно з чинним законодавством України.

Що ж, мені залишається тільки подякувати за інтерв'ю і побажати вам успіхів на новому місці. Приємно бачити, що нашу молоду державу представляє молода енергійна людина, яка з переконливою впевненістю дивиться в успішне майбутнє нашої держави. Сподіваюсь, що ваша віра та позитивний настрій вселятимуть надію всім нашим читачам.

Інтерв'ю з Генеральним консулом України в Чикаго записала Л. Кухар

Роздуми при нагоді та достойні сини великого батька...

Традиційний Бал і Презентація Дебютанток, 2009

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers