rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ 22.02.2022 Московська армія вже в Україні. Що далі?
08.08.08 о 8:08 розпочались літні олімпійські ігри в Пекіні. В той же день кремлівські війська розпочали вторгнення в Грузію. Зимові олімпійські ігри в Пекіні завершились 20 лютого. Ввечері 21 лютого президент Росії Путін підписав указ про визнання незалежними так званих ЛНР-ДНР.

22.02.2022, вночі, московська армія зайшла на територію України. Ту, яку назвали тимчасово окупованою. Поки що тільки на ту. Або поки що окуповану.

«Що відбулось? Що змінилось для України? Чого очікувати в найближчому майбутньому? Чи буде повномасштабна війна?» - далеко не повний перелік питань, котрі зараз хвилюють кожного українця. Особливо хвилює останнє.

21 лютого 2022 року Кремль показав усьому світу відеотрансляцію засідання Ради безпеки РФ, на якому обговорювалось це питання. Проте насправді всьому світові та своїм посполитим показали не трансляцію, а запис засідання. Запис - скомпільований та відредагований. Саме тому є неспівпадіння показників годинника міністра оборони РФ Сергія Шойгу, нібито у прямому ефірі (за московським часом – 18:30) двічі показав на камеру свій годинник. Вперше на його годиннику було 12:47, вдруге – 13:38. Наприкінці «відеотрансляції» була ситуація, дуже схожа на «склейку». В одну секунду камера показала президента РФ Володимира Путіна у двох різних позах. Також у мережі помітили ще один момент «склейки». Окрім цього на початку відео справа в кутку сидить російський генпрокурор у синій формі. Після слів Путіна цей прокурор, який щойно сидів, повертається після виступу, якого не було у «прямій трансляції».

Ще один важливий момент – о 15:40 за Московським часом ватажки ОРДЛО попросили Путіна визнати незалежність «республік». Якщо Радбез дійсно був у записі – звернення бойовиків вийшли вже після закінчення «трансляції».

Що тут такого - запитаєте ви? Ну, запис показали. Але ж це не вперше - он відеозвернення ватажків «ДНР» Дениса Пушиліна та «ЛНР» Леоніда Пасічника, в яких вони говорять про евакуацію населення через «загрозу з боку Києва сьогодні, 18 лютого», були записані 16 лютого – за два дні до публікації.

Під час цієї трансляції стався ще один конфуз - Сергій Наришкін, доповідаючи Путіну, не досить чітко висловлювався і помилково запропонував включити ЛНР-ДНР до складу РФ. На що Путін відповів, що вони зараз не розглядають це питання, а говорять про визнання незалежності. Для читачів додатково вкажу, що Сергій Наришкін — Голова Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації шостого скликання, директор Служби зовнішньої розвідки, голова Парламентських зборів Союзної держави Білорусі та РФ. І його «мямлення» та «помилка» - досить нехарактерні, для такого рівня спецслужбістів. У Кремлі клоунів на такі посади не допускають, а Жириновський - просто виконує таку роль. В середньовіччі шути при дворах короля часто озвучували те, що сам король не міг сказати в силу різних обставин. Так і Жириновський озвучує те, що цар Володька не може або не хоче казати особисто.

Title  
  
Повертаючись до вчорашнього засідання. Цілком логічною виглядає версія про те, даний «конфуз» Наришкіна мав місце свідомо. Зокрема для того, щоб показати Заходу, що насправді «Путін і ко» розглядали два варіанти - і визнання незалежності, і включення до складу РФ так званих ЛНР-ДНР. Цілком можливо, що ті ж Пушилін і Пасічник записали по два відео - для обох варіантів розвитку подій.

Цей акцент є дуже важливим, адже він є фрагментом глобальних світових торгів. У питанні війни Московії проти України мова йде про зміну геополітичного балансу сил та розподіл сфер впливу над Європою. Чим більше таких фрагментів ми будемо знати і розуміти, тим чіткіше складатиметься картинка того, що відбувається у світовому закуліссі. На рівні реальних сценаристів, а не менеджерів виконавців.

Відзначу ще один акцент, щодо того засідання. Позитивний і навіть дуже, як би це дивно не звучало. Відстань між Путіним та його найближчим оточенням складала фактично не менше 10 метрів.

І це вже не вперше. Пов’язано це з тим, що Путін відчуває загрозу того, що його можуть отруїти, як Сталіна. Чи можуть дати по голові табакеркою, а потім задушити шаликом - як царя Павла І. Ця загроза абсолютно реальна. І не все його оточення розділяє кроваві прагнення.

Яка реакція Заходу? Страшні заголовки з розряду «Байден підписав указ про санкції». Ага, страшні такі санкції. Для тих, хто інвестуватиме гроші в ЛНР-ДНР. Кому нормальному ті московські помийки потрібні?

Західні аналітики та спецслужби, на відміну від «зелених антиукраїнських слуг», досить чітко займаються прогнозуванням різних варіантів розвитку подій. А потім - підготовкою до тих різних варіантів. Чи був варіант «визнання незалежності ЛНР-ДНР» неочікуваним? Абсурд! Цього давно очікували всі. Клуб Придністров’я, Абхазії і Південної Осетії - розширився. Власне тому президент США Байден підписав указ про санкції щодо ОРДЛО набагато швидше, ніж наш головнокомандувач звернувся до українців. Новина про це підписання з’явилась о 1.18, а звернення президента Зеленського - близько 3-ої ночі.

Санкції Байдена були заготовлені наперед. І вони - ні про що. Принаймні той перший пакет, що вийшов цієї ночі. Будемо надіятись, що він буде не єдиним.

Дмитрій Мєдвєдєв, соратник Путіна, чітко і спокійно сказав, що вони давно перестали боятись санкцій. Трохи раніше один з російських дипломатів - посол Росії в Швеції прямо сказав: «Вибачте за мову, але ми срали на всі їхні санкції. Ми вже мали так багато санкцій, і багато в чому вони позитивно вплинули на нашу економіку».

Це не тому, що санкції є неефективним механізмом, а тому, що САМЕ ТІ САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ, ЩО БУЛИ ВВЕДЕНІ, Є НЕЕФЕКТИВНИМИ.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про зупинку сертифікації проекту Північний потік - 2 після визнання Росією терористичних угрупувань «Л/ДНР», засудив рішення президента РФ Владіміра Путіна визнати «незалежність» угрупувань «Л/ДНР» та назвав це серйозним порушенням міжнародного права. Він заявив, що своїми діями на сході України Путін порушує не лише Мінські домовленості, а й Статут ООН, який передбачає збереження територіальної цілісності та суверенітету держав. Шольц також заявив, що газогін «Північний потік-2» буде зупинений. Федеральне міністерство економіки переоцінить поставки газу в країну. Якщо Північному потоку-2 не дадуть запуститись, то це буде відчутно. Проте чи справді це буде? Та й Росія буде тиснути і торгуватись зі свого боку - про що напишу трохи далі.

Суттєво вплинути на цю ситуацію може Великобританія. І, можливо, ми це побачимо найближчим часом. Від найстарішої в світі дипломатії - англійської - ми все ще можемо отримати реальну допомогу. Особливо в світлі того, що ситуація буде розвиватись - і досить стрімко. Погрози офіційного Лондона щодо замороження російських активів, конфіскації частини їх, блокування доступу до Лондонського СІТІ (одного з найбільших ділових центрів світу) і т.д. - є справді загрозливими. В рамках побудови партнерства Україна-Польща-Англія (УПА), остання буде проявляти себе досить рішуче. Власне тому вже 22 лютого прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про запровадження нового пакета санкцій проти РФ за визнання квазіреспублік «ДНР» і «ЛНР». Джонсон заявив, що під санкції потрапили п’ять російських банків: банк «Росія»; Промсвязьбанк; Генбанк; Чорноморський банк розвитку та реконструкції; Індустріальний ощадний банк. Також санкції запроваджені проти Геннадія Тимченка та братів Ротенбергів, наближених до президента РФ олігархів. Будь-які активи, які вони мають у Британії, будуть заморожені, а особам буде заборонено приїжджати в країну. Думаю, що це лише початок і попередження всім іншим російським олігархам і чиновникам.

Детальніше про геополітичну співпрацю з Англією і не тільки йдеться у моїй попередній статті - «Геополітичне вікно можливостей для України» (https://www.chasipodii.net/article/27662/ ).

Зараз в Росії удають, що тривають суперечки - визнання незалежності ЛНР-ДНР в межах «існуючих кордонів», чи в межах адміністративних території Луганської та Донецької областей. Але це - імітація, адже ЛНР на момент написання цієї статті вже заявила, що вимагає від ЗСУ звільнити всю територію області. Московські ставленики в ОРДЛО вже багато разів погрожували Україні, але зараз ситуація відрізняється тим, про що я писав на початку цієї статті. Вночі, 22.02.2022 регулярна московська армія з бронетехнікою зайшла на територію України, тимчасово окуповану її частину.

Починаючи з 17 лютого весь світ побачив купу цинічних та примітивних провокацій з боку Кремля. Обстріл дитячого садочку, школи, будинків і навіть контрольно-пропускного пункту, на якому в той час були представники ООН. Але московська пропаганда сказала, що це все ЗСУ. Чи два шедевральні відео, зняті біля одного і того ж будинку. Про теракт-підрив будинку, а потім - про бій з українською диверсійно-розвідувальною групою біля того ж будинку, але з іншого боку. Ага, українські розідники-диверсанти завжди повертаються на місце зробленого теракту ще раз - через кілька годин. Чи розвалений «сарай» - прикордонний пункт Ростовської області. Але кого цікавлять такі неспівпадіння?

Важливим є те, що практично будь-яку з таких примітивних і тупих провокацій Путін може використати для початку прямих військових дій між військами РФ та ЗСУ. І саме ці прямі військові дії, а точніше їх наявність чи відсутність, інтенсивність, територія, де вони будуть проходити, - і будуть предметом торгів між Путіним і колективним Заходом.

Кремль всі свої операції проводить покроково. Виконавши певний етап повністю, ретельно проаналізувавши протидію з іншого боку, приступає до наступного етапу.

22.02.2022 стало переходом до нового етапу. Визнання квазідержав ЛНР-ДНР та офіційне заходження московської армії на територію України. Тепер вже на офіційному рівні на певних ділянках фронту в окопах з різних боків будуть знаходитись українці та громадяни РФ.

На цьому перейдемо до розгляду та аналізу дій офіційної української влади. 21 лютого було скликано засідання Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), в роботі якось кілька разів оголошувались перерви. Секретар РНБО пан Данілов виходив до журналістів і, фактично нічого не сказав, а лише анонсував майбутнє звернення президента.

Через кілька годин президент України Володимир Зеленський таки зробив звернення. Ні риба, ні м’ясо. Ні про що, без жодних чітких дій, механізмів. Проводимо консультації, захистимо тощо. 22 лютого Зеленський на спільній пресконференції після зустрічі із президентом Естонії сказав, що воєнного стану вводити не збирається доти, доки не буде повномасштабної війни. Окрім того, він зазначив, що після конференції буде розглядати питання розриву дипломатичних відносин із Росією - у відповідь на запит від МЗС України.

Конституція України та Закон України «Про оборону» відзначають, що президент України зобов’язаний вводити воєнний стан у випадку наявності хоча б загрози територіальній цілісності та суверенітету України. Обов’язок, а не право! Обов’язок, який не виконали ані Турчинов, ані Порошенко, ані Зеленський! Це вже є підставою для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Правовий режим воєнного стану включає в себе всі необхідні заходи для відбиття загрози та агресії від супротивника. З юридичної точки зору - це абсолютно необхідний чіткий механізм, котрий дозволяє мобілізувати всі сили для відсічі агресору, ефективно провадити внутрішню політику, зокрема боротьбу із 5-ою колоною Кремля в Україні, конфісковувати московські активи і т.д.

Зрадники при владі, починаючи з 2014 року зробили все для того, щоб в головах українців була «каша». Турчинов, а згодом Порошенко ототожнили в масовій свідомості введення воєнного стану та оголошення війни. А після цього ототожнення логічно заявили, що ми не можемо оголосити війну Росії, бо ми слабші. Але ж це насправді величезна брехня і маніпуляція!

Ви власник будинку, у якому проживаєте разом із своїми рідними. До вас на територію вдирається сусід, захоплює гараж, літню кухню, кусок ділянки тощо. Ви збираєте всіх друзів, зброю, їжу, всі ніші засоби та інструменти, оголошуєте всій вулиці, що на вас напали і кажете, що зараз будете обороняти себе всіма можливими силами та способами.  І будете вбивати нападника. Це - аналогія до введення воєнного стану.

Оголошення війни - це коли ви самі або з підтримкою друзів вриваєтесь на територію ділянки вашого сусіда, самі захоплюєте його гараж, літню кухню, кусок ділянки чи будинку тощо. Відчуваєте різницю?

Title  
  
Введення воєнного стану є абсолютно необхідним. Реального, із залученням та мобілізацією всіх ресурсів для надання відсічі на усіх рівнях. Пишу «реального», щоб не плутали із тим фейком, який вводив Петро Порошенко, прагнучи залишитись при владі. В тому, фейковому варіанті, жодних необхідних дій не було.

Саме введення воєнного стану в 2014 році стало б юридичною точкою, яка зафіксувала Росію як країну агресора на міжнародному рівні. І тоді, ми могли б перейти до жорстких та необхідних дій на рівні ООН - блокування Росії та визнання її країною-агресором, а також - скликання консультацій в рамках Будапештського формату. Не зрадливого антиукраїнського мінського, котрий зараз став похованим самим же Кремлем, а Будапештського - відповідно до Будапештського меморандуму, котрий є чинним міжнародним договором. Британці, до речі, ще весною 2014 року запитувала українську владу щодо скликання консультацій. Турчинов, колишній виконуючий обов’язки президента України, тоді відповів, що «не скликаємо».

На Мюнхенській конференції Володимир Зеленський прочитав хороший текст, написаний талановитими спічрайтерами. Читання хорошого тексту робить хорошим Зеленського? А в чому «хорошість»? В патріотичних емоціях. А юридичні механізми він згадує, для втілення тих емоцій? Ні. Просто картинка. Введення воєнного стану - один із необхідних механізмів. Апеляція до Будапештського меморандуму - правильна і необхідна. Але апелювати до нього треба не на якійсь конференції, а здійснивши абсолютно конкретні юридичні кроки. Спочатку - написання дипломатичних нот до країн підписантів Будапештського меморандуму. Чи зробив це Зеленський, згадуючи меморандум в Мюнхені? Ні. Біда українців, та й не тільки нас, в тому, що ми віримо обгортці, а не зажди дивимось в суть.

Верховна Рада ухвалила заяву в зв’язку з визнанням Російською Федерацією незалежності Л/ДНР.  «За» проголосували 336 нардепів.

«Ухваливши зазначене рішення, Російська Федерація в односторонньому порядку де-факто вийшла з Мінських домовленостей, підписантом яких вона є, а також зруйнувала відповідний переговорний процес на рівні країн - учасниць Нормандського формату та у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей України.

В рамках процесу мирного врегулювання та законодавством України визначені поняття тимчасово окупованих територій як «окремі райони Донецької і Луганської областей України» та межі цих тимчасово окупованих Російською Федерацією українських територій. Будь-яких інших утворень на території зазначених областей України не існує.

  • Україна залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулюванню міжнародного збройного конфлікту».
  • У документі зазначено, що в розвиток своїх попередніх заяв щодо збройної агресії РФ проти України Верховна Рада:
  • наголошує, що Автономна Республіка Крим і місто Севастополь та окремі райони Донецької та Луганської областей залишаються невід’ємною частиною території України, тимчасово окупованою Російською Федерацією;
  • заявляє про відсутність юридичних наслідків ухваленого Російською Федерацією рішення та закликає невідкладно вжити всіх необхідних заходів для скасування своїх протиправних рішень, спрямованих на підрив суверенітету та територіальної цілісності України, а також усунення  наслідків, спричинених такими діями Російської Федерації;
  • закликає іноземні держави і міжнародні та регіональні організації не визнавати незалежність незаконних самопроголошених утворень в окремих районах Донецької та Луганської областей і утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які могли б бути витлумачені як їх визнання;
  • констатує той факт, що Російська Федерація є агресором – стороною конфлікту і весь цей час її війська знаходилися і продовжують знаходитися на тимчасово окупованих територіях України;
  • засуджує та покладає відповідальність на Російську Федерацію за різке погіршення безпекової ситуації, масову дезінформацію та пропаганду, до яких вдалася Російська Федерація з метою створення надуманого приводу для ухвалення рішення про визнання незаконних самопроголошених утворень в окремих районах Донецької та Луганської областей;
  • підтримує направлений за дорученням президента України офіційний запит на основі статті 6 Будапештського меморандуму до держав-членів Ради Безпеки ООН з вимогою негайно провести консультації щодо невідкладних дій для зниження напруги та практичних кроків гарантування безпеки України;
  • підтримує ініціативу президента України про скликання термінового розширеного засідання Ради Безпеки ООН (Саміт безпеки) за участю України з метою надання їй реальних гарантій безпеки та забезпечення негайних дій з боку Ради Безпеки ООН задля ефективної деескалації і надання реальної допомоги Україні у відновленні її суверенітету та територіальної цілісності у межах міжнародно визнаних кордонів;
  • закликає уряди та парламенти іноземних держав, міжнародні організації та їх парламентські асамблеї рішуче засудити зазначене рішення Російської Федерації як незаконне;
  • підкреслює, що це рішення є частиною багаторічних системних зусиль Російської Федерації, спрямованих на підрив суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України та руйнування її державності;
  • закликає запровадити додаткові жорсткі секторальні, фінансові та персональні санкції проти Російської Федерації та її керівництва з метою зупинення її збройної агресії проти України та запобігання подальшій ескалації безпекової ситуації в Європі, включно з замороженням запуску Північного Потоку-2, відключення Російської Федерації від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT) та заборону експорту до Російської Федерації високих технологій, зокрема тих, що стосуються російського військово-промислового комплексу та  енергетичного сектору;

закликає уряди та парламенти іноземних держав сприяти зміцненню обороноздатності України та прискорити надання комплексної, у тому числі оборонної, допомоги, спрямованої на посилення здатності Української держави реагувати на загострення безпекової ситуації з боку Російської Федерації, а також підтримувати економіку України та її фінансову стабільність.

Дана заява Верховної Ради є правильною, а частина її пунктів власне підміняє собою юридичне введення воєнного стану. Але знову ж таки, акцентую увагу наших читачів на тому, що необхідними є абсолютно конкретні механізми, а не просто оцінка ситуації.

Щодо індійського кінематографа жартома казали, що якщо в індійському фільмі десь на стіні висить рушниця, то вона обов’язково вистрелить. Концентрація російських військ та техніки на кордоні України сьогодні «вистрелила» - визнанням незалежності Л/ДНР та заведенням російської армії на територію України, визнану ООН та міжнародним співтовариством. Наступний вистріл буде вже не юридичним. І як би прикро не було це визнавати, але логіка каже, що цей ВИСТРІЛ - ЛИШЕ ПИТАННЯ ЧАСУ. Адже саме фізичне протистояння з українською армією дає Путіну можливість тиснути на Захід та далі торгуватись. Україна зможе вистояти тільки, якщо стане дуже сильною. А стати такими ми зможемо тільки завдяки українському суспільству.

Годинник судного дня: залишилося 100 секунд

«План знищення України»: звіт британського інституту оборонних досліджень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers