rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Чи має Китай все необхідне для того, щоб стати наддержавою?

Якими є найсильніші та найслабші сторони Китаю та чи зможе він посісти місце США як найпотужнішої наддержави світу.

 

Про це - в адаптованому перекладі статті видання Bloomberg від Еспресо.TV.

Зазначається, що у той час, коли країна має великі грошові резерви, в середині неї все одно існують економічні та фінансові проблеми, і якщо ситуація у цій сфері погіршиться, то це може стати причиною великого тиску на амбіції президента Сі Цзіньпіна.

Китай хоче домінувати в Азії, і на цьому регіональному рівні прогнози щодо його економічного зростання, кількості населення і витрат на оборону показують, що він обжене США до 2030 року.

Але бути регіональною наддержавою - це не те ж саме, що бути глобальною наддержавою. Цю концепцію вперше використали для опису Британської імперії, Радянського Союзу і США.

Відповідно до визначення, «наддержава» - це країна, яка здатна розповсюджувати домінуючу владу і вплив у будь-якій точці світу, в більш, ніж одному регіоні земної кулі одночасно, і тому може досягти статусу глобального гегемона.

Це, відповідно, вимагає успіху в багатьох галузях, де необхідна демонстрація сили: економічній, військовій, політичній та культурній.

Економічна сила

 

Китай уже є економічною наддержавою. За паритетом купівельної спроможності, який показує, скільки реально можна придбати товарів та послуг за одиницю валюти, Китай має більшу економіку, ніж США. Розрив може тільки збільшитися, враховуючи, що в Китаї значно більше людей заробляють і купують речі, і вони, ймовірно, стануть багатшими, ніж сьогодні.

Однак, розглядати масштаб економіки країни з точки зору того, що вона може купити на внутрішньому ринку, може ввести в оману. Наддержави купують військові бази, вплив і товари за кордоном. Високотехнологічні літаки-невидимки, які вони купують, мають міжнародну ціну. Долари, які Китай вкладає в свій проект «Один пояс, один шлях», щоб мати зв'язок з ринками по всьому світу, - це всього лишень долари з тієї ж купівельною спроможністю, що й інші.

Один зі способів виміряти, скільки додаткової купівельної спроможності Китаю припадає на світовий ринок щороку, - це дивитися на зростання ВВП в поточних доларах, незкоригованих до паритету інфляції або паритету купівельної спроможності.

Високомотивовані люди Китаю досі були секретом надзвичайного успіху цієї країни. Але через «політику однієї дитини» це джерело зростання, найімовірніше, скоро зникне. Згідно з прогнозами ООН, 1,4 млрд населення Китаю почне різко скорочуватися, починаючи з 2023 року.

Військова сила

 

Незважаючи на те, що китайські військові ще не проходили через масштабні випробування, вони змінилися відтоді, коли в 1979 році воювали проти В'єтнаму. Китайська армія переозброїлася та скопіювала, розробила або купила багато з ракетних і стелс-технологій, необхідних для наддержави 21-го сторіччя.

Зараз Китай витрачає на оборону втричі більше, ніж Росія, та намагається перекрити все ще великий розрив у цьому питанні зі США. Наразі Китаю все ще не вистачає флотів та іншого обладнання для поширення влади в усіх куточках земної кулі, і він ще не може виробляти реактивні двигуни високого рівня. Попри це, його можливості вже змусили США змінити розрахунки в спірному Південно-Китайському морі, а також для будь-якого потенційного конфлікту в Тайвані.

Найбільш чудовою частиною військової модернізації Китаю є те, наскільки вона була доступною навіть з огляду на велику кількість прихованих витрат на оборону в офіційній статистиці. Оскільки витрати на оборону Китаю виросли з приблизно $19 млрд у 1989 році до $228 млрд у 2016 році, вартість у відсотках від ВВП ледь змінилася, ймовірно, залишаючись нижчою, ніж 2%.

У деяких сферах, зокрема, у питанні кількості важких безпілотних літальних апаратів, які він має або експортує, Китай уже обігнав США. Його флот також швидко росте. Зосередившись на таких сферах, як ударні підводні човни та ракетні технології, Китай зміг змінити баланс сил зі США за порівняно низькою ціною.

Коли справа доходить до ядерної зброї, то Китай, як і раніше, залишається гравцем порівняно зі США чи Росією. Китай виказав більшу цікавість до розробки нових технологій, таких, як гіперзвукові ракети, кібер- та штучний інтелект, ніж до спроб проводити змагання в ядерних запасах, що залишилися після холодної війни.

Те ж саме стосується військових баз. Міністерство оборони США стверджує, що під їхнім контролем 516 військових об'єктів у 41 країні світу, зокрема, 42 великі і середні бази. Минулого року Китай створив свою першу офіційну заморську базу в Джибуті. Однак, у Східному і Південно-Китайському морях Китай користується перевагою своїх національних баз, і він поступово розширює цю сильну присутність в Індійському океані.

«М'яка сила»

 

Визначальним аспектом наддержави США, яка виникла в результаті поділу світу під час холодної війни, є велика мережа альянсів, якими вона користується. Вони варіюються від НАТО до Тихоокеанського пакту безпеки з Австралією і Новою Зеландією, а також низки двосторонніх військових угод з такими країнами, як Японія і Південна Корея. США також є частиною розвідувального альянсу Five Eyes (П'ять очей), до якого також входять Велика Британія, Австралія, Канада та Нова Зеландія. У Китаї, як і раніше, мало офіційних союзників, навіть в Азії.

Миротворчість - ще один ненасильницький спосіб розповсюдження впливу в усьому світі. 20 років тому Китай не грав майже жодної ролі в миротворчих місіях ООН, а сьогодні він є найбільшим постачальником військ. Китай також виплачує понад 10% загального бюджету ООН - більше, ніж будь-яка країна, крім США, які платять 28,5%.

М'яка і політична влада частково залежить від того, чи має наддержава добре забезпечений корпус дипломатів, щоб розповсюджувати свої послання по всьому світу і схиляти країни відповідно до її інтересів. У Китаї є порівняно невеликий кадровий склад дипломатів. Їх кількість зростає, а їхній бюджет на наступний рік збільшився на 15,6%, що приблизно вдвічі перевищує темпи зростання витрат для оборони.

Попри це, бюджет витрат Китаю на закордонні справи, що становить $9,5 млрд, залишаються значно меншим від американського, розмір якого становив $55,6 млрд у 2017 році.

Коли справа стосується технологій, президент Сі у своїй ініціативі «Зроблено в Китаї 2025» показав, що Китай має намір перегнати США як домінуючу силу в сфері технологій, і хоче досягти цього вже незабаром.

Те ж саме стосується штучного інтелекту, хоча це, за прогнозами Китаю, має статися у 2030 році.

Висновки

 

Китай, безумовно, буде однією з найбільших держав у світі, роблячи величезний вплив на формування XXI сторіччя. Але чи вдасться Китаю наздогнати США як наддержаву - досі залишається питанням; здається, що це можливо, хоча Китаю необхідно більше часу, щоб досягти цього, ніж передбачало його надзвичайне зростання за останніх 20 років.

Зменшення кількості населення та його старіння виглядає як найбільший ризик для амбіцій Сi Цзіньпіна. Коли США перебували в такій же ситуації - зростали та ставали заміною для Великої Британії як для найбільш домінуючої наддержави у світі, кількість американського населення у період з 1880 до 1950 років зросла втричі.

Джерело: Еспресо.TV

 

Європа «правіє»?

Виборчі очікування: вересневі передбачення

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers