rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ НАБУ: Українські корупціонери «ховають» гроші у 23 країнах

НАБУ: Українські корупціонери «ховають» гроші у 23 країнах

 

Велику кількість корупційних схем українські можновладці реалізують за участю компаній, зареєстрованих у понад 23 країнах на трьох континентах.

Такі дані оприлюднені у звіті про діяльність Національного антикорупційного бюро за І півріччя 2018 року, - повідомляє у вівторок прес-служба НАБУ.

«Міжнародний напрямок є одним із ключових в роботі НАБУ, оскільки чимало корупційних схем реалізують за участю компаній, зареєстрованих за кордоном. Географія цих суб'єктів господарювання наразі охоплює, щонайменше, 23 країни на трьох континентах світу», - йдеться у повідомленні.

На переконання детективів НАБУ, українські корупціонери вибирають місця «прописки» незаконно отриманих коштів у державах зі спрощеною системою реєстрації, ускладненим порядком розкриття інформації та високим рівнем конфіденційності.

«Збитки, завдані державним інтересам за участю іноземних контрагентів, обчислюються у 1,84 млрд грн., 22,07 млн дол. США, 12,03 млн євро», - наголосили в НАБУ.

Там також зазначили, що для отримання інформації про кінцевих бенефіціарів таких структур та про рух коштів, виведених з України, НАБУ скеровує запити про міжнародну правову допомогу до компетентних органів інших держав. Від початку розслідувань Національне бюро надіслало до органів 61 держави 371 запит про міжнародну правову допомогу. 182 запити вже виконано.

«Близько 30 осіб, яких детективи Національного антикорупційного бюро вважають причетними до організації корупційних схем, наразі переховуються за кордоном. Кожен другий з них, за даними слідства, - на території Російської Федерації», - додали в Бюро.

Станом на 30 червня 2018 року в міжнародний розшук за ініціативи детективів НАБУ оголошено 21 особу. Стосовно 16 з них, з огляду на затримання або з метою визначення місцеперебування, скеровано запити до інших держав.

«Так, навесні цього року до компетентних органів Німеччини скеровано запит щодо видачі голови правління ПрАТ «ХК «Енергомережа», затриманого в цій країні в квітні 2018 року. За версією слідства, ця особа є організатором корупційної схеми, через яку державі завдано збитків на суму понад 346 млн грн.», - повідомили також у НАБУ.

 

Держобвинувач Януковича запропонував викрасти екс-президента з території Росії

 

Генеральна прокуратура виступає за створення спецпідрозділу для затримання колишнього президента Віктора Януковича в Росії і вивезення в Україну.

Про це сказав прокурор у справі Януковича Руслан Кравченко в інтерв'ю «Громадському».

Кравченко впевнений, що після оголошення обвинувального вироку екс-президентові українські правоохоронці повинні зробити все можливе для його затримання та ув'язнення.

«Можливо, створити підрозділ на кшталт Моссаду, наприклад. Щоб спецназівці проникли на територію РФ і привезли його в Україну», - сказав Кравченко.

Він також зазначив, що сторона звинувачення не просила суд засудити Януковича до довічного ув'язнення тільки тому, що така норма не була включена в українське законодавство на момент скоєння підсудними інкримінованих злочинів.

Нагадаємо, 16 серпня під час дебатів у справі про держзраду колишнього президента України Віктора Януковича прокуратура попросила суд засудити обвинуваченого до 15 років позбавлення волі. Суд має намір продовжити дебати у справі Януковича 13 вересня.

 

Порошенко задекларував понад 14,7 мільйона гривень дивідендів

 

Президент Петро Порошенко задекларував понад 14 млн 742 тисячі гривень доходу за рахунок дивідендів.

Про це зазначається у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані, опублікованому на сайті Національного агентства із запобігання корупції.

Зазначається, що 20 серпня президент задекларував 14 млн 742 тисячі 625 гривень ПАТ «ЗНКІФ «ПРАЙМ ЕССЕТС КЕПІТАЛ» - юридичної особи, зареєстрованої в Україні.

 

За добу після аварійного відключення газу підприємство Фірташа відновило роботу

 

21 серпня о 14 годині відновилось постачання газу на ПАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот» після того, коли його постачання на підприємство було відключено в авральному порядку.

Цю інформацію в розмові з кореспондентом «Укрінформу» підтвердив голова профспілкової організації підприємства Валерій Черниш.

«Так, я підтверджую інформацію про те, що ми звертались у всі інстанції з приводу того, що нам незрозуміло, на якій підставі вчора було припинено постачання газу. Ми зупинили виробництво, причому, ця зупинка була аварійною. Завдяки професійним діям нашого персоналу ми зупинились без порушення норм технологічного режиму. Ми звернулись до Луганської обласної адміністрації; я до народних депутатів звертався від імені колективу, і сьогодні о 14.00 було відновлено постачання газу. На даний момент ми готуємо підприємство до запуску», - розповів голова профспілки «Азоту».

Сєвєродонецький «Азот» є одним з найбільших в країні виробником мінеральних добрив. Входить до групи компаній OSTCHEM, що контролюється відомим олігархом, екс-депутатом ВР Дмитром Фірташем.

Підприємство почало переживати труднощі ще до початку подій весни 2014 року, однак з кінця липня цього року вийшло на стабільне виробництво аміаку, а з початку серпня відновило випуск аміачної селітри.

Характерно, що головним комунікатором від ПАТ останнім часом виступає не його керівництво, а профспілкова організація.

 

Україна є лідером в Європі за показниками захворюваності на кір - ВООЗ

 

За 6 місяців 2018 року в Україні зафіксовано найбільшу кількість хворих на кір серед країн Європи.

Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я.

«Цього року у семи країнах регіону (Греції, Грузії, Італії, Російській Федерації, Сербії, Україні та Франції) було зафіксовано понад 1000 випадків інфекції у дітей і дорослих. Найбільше постраждала Україна, де кількість хворих перевищила 23 тисячі осіб, що становить більше, ніж половину від загальної кількості інфікованих осіб у масштабах усього Європейського регіону. В усіх вищеперелічених країнах було зареєстровано випадки смерті, пов'язані з цією хворобою. Найбільшу кількість померлих (14 осіб) зареєстровано у Сербії», - зазначили у ВООЗ.

У ВООЗ заявили, що результати останньої оцінки, проведеної Європейською регіональною комісією з верифікації елімінації кору й краснухи (РКВ), свідчать про те, що в 43 із 53 держав-членів в Європейському регіоні було перервано ендемічну передачу кору, а в 42 - ендемічну передачу краснуху.

Міжнародні експерти занепокоєні неналежним рівнем епіднагляду за хворобою і низькими показниками охоплення імунізацією у низці країн.

«Ланцюжки передачі вірусу кору зберігалися протягом понад 12 місяців у деяких країнах, які раніше перервали ендемічну передачу цієї хвороби, а тепер знову опинилися у групі ендемічних з кору країн», - зазначили у ВООЗ.

В Україні з початку року-до кінця липня захворіли 26 692 людини - 10 800 дорослих і 15 892 дітей, померло 13 осіб: дев'ятеро дітей і четверо дорослих.

Найбільше людей захворіло на кір у Львівській (всього 4989 осіб: 1568 дорослих і 3421 дитина), Закарпатській (всього 2890 осіб: 537 дорослих і 2353 дітей), Івано-Франківській (всього 2596 осіб: 744 дорослих і 1852 дітей), Одеській (всього 2063 людини: 1028 дорослих і 1035 дітей), Києві (всього 1854 людини: 1139 дорослих і 715 дітей) і Тернопільській (всього 1388 осіб: 540 дорослих і 848 дітей) областях.

 

Україна запропонує Молдові побудувати міст через Дніпро в Ямполі

 

Уряд України має намір запропонувати Молдові спільними зусиллями побудувати міст через Дніпро в Ямполі.

Про це повідомила прес-служба Кабміну.

«Досі сполучення між двома європейськими країнами в районах прикордонних населених пунктів Ямпіль - Косеуць на стокілометровій відстані - поромне, яке давно не відповідає вимогам часу і реальним потребам держав. Будівництво сучасного моста відображено в Транспортній стратегії України до 2030 року. Це свідчить про «політичну волю» України реалізувати цей проект», - заявив з цього приводу віце-прем'єр Володимир Кістіон на нараді за участю центральних і місцевих органів влади.

Зараз зв'язок між Україною і Молдовою через річку Дністер у межах Вінницької області забезпечується єдиним мостом, який є у зоні пункту пропуску «Могилів-Подільський - Отач».

 

У суді над Насіровим прочитали ще 24 сторінки звинувачення, залишилося 490

 

У Шевченківському районному суді Києва 20 серпня відбулося засідання у справі колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Як повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, на ньому Насірову відмовили в скасуванні арешту 50 тисяч доларів і прочитали ще 24 сторінки обвинувального акта.

Загалом, він складається зі 774 сторінок, поки що прочитали тільки 284 з них.

«На жаль, через постійні заяви, клопотання, скарги і т. д. і необхідність їх розгляду суд постійно скорочує час, виділений на зачитування обвинувального акта», - заявили в САП.

Насірову закидають зловживання владою і службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України) та службове підроблення (ч. 1 ст. 366 КК).

За версією слідства, голова ДФС причетний до так званої «газової схеми Онищенка». На думку детективів НАБУ, впродовж 2015 року Насіров прийняв низку безпідставних і незаконних рішень про відтермінування сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, залучених у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Окрім того, слідство стверджує, що він збрехав «Укргазвидобуванню» і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до шести років. Потерпілою стороною виступає компанія «Укргазвидобування».

Насірова судять з кінця 2017 року, але поки що не дійшли навіть до середини обвинувального акта.

 

На лінії фронту поранено трьох українських бійців

Лінія фронту: окупанти обстріляли Новомихайлівку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers