rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ У зону ООС пропускатимуть акредитованих волонтерів

У зону ООС пропускатимуть акредитованих волонтерів

 

Рішення з акредитації і пропуску в зону ООС ухвалюватимуться в штабі Об'єднаних сил на основі заяв волонтерів. Пропонується створити базу волонтерів і періодично її обновляти.  Про це сказав в інтерв'ю «Голосу України» начальник Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ Олексій Ноздрачов.

«Нині «гаряча точка» на південному сході України перебуває в зоні відповідальності не СБУ, як це було під час проведення АТО, а військових - Об'єднаних сил. Тому командування операцією, згідно з метою і завданням, які сьогодні стоять перед ООС, переформатує систему взаємодії, що раніше склалася, зокрема, й з цивільними особами. При цьому опікуючись їхньою безпекою», - сказав він.

Ноздрачов пояснив, щоб видати офіційний документ, повинна бути хоча б мінімальна інформація про людину. Нині розглядається можливість створення електронної заявки на акредитацію з поданням мінімальних даних (скан документа, що підтверджує особу, фото). Також готові розглянути варіант онлайн-акредитації й онлайн-маршрутних заявок.

Ноздрачов зауважив, що жодним чином не применшуючи заслуги волонтерів у підтримці армії, треба розуміти, що ситуація 2018-го відрізняється від 2014-го. «Обмундируванням, засобами захисту й продовольством українські військовослужбовці забезпечені. Але російська агресія триває в різних формах, зокрема, й з використанням інформаторів, диверсантів, агітаторів у нашому тилу», - підкреслив представник ЗСУ.

За його словами, щоб мінімізувати ці ризики, треба контролювати ситуацію. «Довіряти, але перевіряти. І в цьому немає нічого образливого. Тим, хто щиро допомагає армії, боятися нема чого», - наголосив він.

 

Обстріли окупантів можуть призвести до отруєння води на Донбасі

 

Збройні формування РФ обстрілюють не тільки позиції Об`єднаних сил, а й споруди інфраструктури Донбасу.

Про це йдеться у повідомленні української сторони СЦКК на сайті Міноборони.

«Нехтуючи нормами міжнародного права, що забороняють обстріли об'єктів цивільної промисловості та населені пукти... у ніч із 12 на 13 серпня збройні формування РФ обстріляли промисловий сектор населеного пункту Новолуганське із застосуванням мінометів калібром 120 мм, які заборонені Мінськими домовленостями», - йдеться у повідомленні.

За результатами обстрілу з боку збройних формувань РФ офіцери СЦКК зареєстрували влучання важких боєприпасів у господарські будівлі, які належать агрофірмі «Бахмутський аграрний союз».

Наслідком таких дій може стати руйнування очисних споруд, потрапляння понад 1,8 метра кубічних шкідливих відходів виробництва у місцеві водойми, що у подальшому призведе до отруєння ґрунтових вод та гуманітарної катастрофи у населених пунктах Новолуганське, Майське, Доломітне, Гладосове, Гольмівський та Горлівка для понад 50 тисяч цивільних осіб, - зазначається у повідомленні.

 

ЄС надав Україні 5,5 мільйона євро на реформу державного управління

 

Європейський Союз вирішив збільшити допомогу Україні на основі досягнутих результатів у реформуванні державного управління у 2017 році.

Про це Укрінформу повідомили у відділі преси та інформації Представництва ЄС в Україні.

«15,5 мільйона євро із загальної суми у розмірі 90 мільйонів, які становлять зобов'язання ЄС щодо підтримки цієї реформи, було погоджено для переказу до державного бюджету України на 2018 рік. Це вже друга виплата після першого траншу в розмірі 10 мільйонів євро, який був наданий у травні 2017 року», - поінформували у Представництві ЄС.

Тимчасово повірений у справах ЄС в Україні Томас Фрелесен зазначив, що рішення про виплату 15,5 мільйона євро з фондів ЄС до державного бюджету України на 2018 рік є визнанням відчутного прогресу, який здійснила Україна у впровадженні реформи державного управління.

«Передусім, йдеться про створення дієвого координаційного механізму цієї реформи на політичному та вищому адміністративному рівнях, прозорий та конкурсний відбір на посади фахівців з питань реформ, старт пілотної фази реорганізації 10-ти міністерств та започатковану роботу над удосконаленням процедур формування державної політики та розробкою законопроекту про загальну адміністративну процедуру», - наголосив Фрелесен.

Як відомо, Україна зобов'язалася здійснити комплексну реформу державного управління (РДУ). У 2016 році набув чинності новий закон «Про державну службу» та було схвалено Стратегію реформування державного управління України на 2016-2020 роки. Ці документи заклали основу для всеосяжного процесу реформування, який повинен підвищити дієвість, ефективність та підзвітність системи державного управління в Україні.

З метою впровадження цієї ключової реформи ЄС схвалив спеціальну програму допомоги у розмірі 104 мільйони євро, яка передбачає 90 мільйонів євро на бюджетну підтримку та 14 мільйонів євро на технічну допомогу, що використовується для надання консультативних послуг державним органам, залученим до впровадження РДУ.

За результатами аналізу Звіту про здійснення Україною РДУ в 2017 році ЄС вирішив надати 15,5 мільйона євро бюджетної підтримки. Ця допомога зумовлена результатами, досягнутими Україною за низкою показників ефективності впровадження, зокрема, стосовно координації РДУ, запровадження фахівців з питань реформ, удосконалення управління персоналом та реорганізації системи центральних органів виконавчої влади.

 

У Військовій академії Одеси заявляють про провокацію з боку священиків УПЦ МП

 

Група священиків Одеської єпархії УПЦ МП влаштувала у вівторок провокацію поряд з контрольно-пропускним пунктом Військової академії Одеси, намагаючись потрапити на територію закладу під час проходження базової підготовки капеланами ЗСУ.

Про це повідомили кореспонденту Укрінформу у відділі роботи з особовим складом навчального закладу.

«Під час занять з бойової підготовки курсантів до Військової академії намагалась проникнути група представників УПЦ Московського патріархату. Їм було відмовлено в доступі на територію військового об'єкта, відповідно до статутних вимог ЗСУ», - пояснили у навчальному закладі.

Співробітники Патрульної поліції Одеси забезпечили порядок, не допустивши правопорушень на території, що прилягає до Військової академії.

У навчальному закладі нині проходять базову підготовку капелани Збройних сил України.

 

Співвласник АТБ купує німецьку віллу олігарха-втікача Гути - DW

 

Український торговельний магнат Віктор Карачун купує скандально відому віллу в курортному альпійському містечку Гарміш-Партенкірхен, неподалік від Мюнхена, що збудував агромагнат-втікач Микола Гута.

Про це свідчить витяг з реєстру майнових прав, який є в розпорядженні DW.

Ідеться про маєток, відомий під назвою Villa Glory - одну з найдорожчих вілл, які протягом останніх років з'являлися на німецькому ринку нерухомості.

«Віллу збудував колишній власник агрохолдингу «Мрія» Микола Гута, який переховується від українських правоохоронних органів через звинувачення у шахрайстві. За даними розслідування DW, багато що вказує на те, що частина цих коштів могла бути використана для будівництва розкішного маєтку в Баварії. Адвокат Гути у листі на адресу DW раніше називав звинувачення на адресу його підзахисного необґрунтованими. Водночас, редакція дотепер не отримала відповідь від Гути на запитання про операції з нерухомістю у Німеччині», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, угоду про купівлю вілли співвласник мережі супермаркетів підписав із продавцем у середині травня. Як свідчать документи з майнового реєстру Гарміш-Партенкірхена, сума угоди становила 8,6 мільйона євро. Покупцеві вдалося отримати неабияку знижку: ще у квітні вілла продавалася на німецьких сайтах нерухомості майже за 13 мільйонів євро.

Утім, як констатує DW, завершити процедуру купівлі вілли співвласнику АТБ наразі так і не вдалося, оскільки суд на Кіпрі наклав заборону на відчуження цього об'єкта нерухомості. Рішення було одночасно з продажем Карачуну, у середині травня, за клопотанням ліквідаторів кіпрської Mriya Agro Holding Public Limited - материнської структури холдингу «Мрія». Ліквідатори за дорученням кредиторів розшукують по всьому світі майно Миколи Гути і його родини з метою покрити, принаймні, частину збитків, імовірно завданих ним інвесторам внаслідок незаконних операцій.

«Як свідчить витяг з реєстру майнових прав, місцевий суд у Гарміш-Партенкірхені визнав ордер кіпрського суду, тому заборона є дійсною на території Німеччини. Таким чином, Гута не може продати віллу, поки суд у Нікосії остаточно не вирішить долю його активів», - зазначає видання.

Тим часом, коментуючи ситуацію з розмові з DW, Карачун зазначив, що не відмовиться від наміру купити віллу. А наразі орендує її.

Продавець вілли Микола Гута тим часом у Швейцарії очікує на рішення у справі щодо екстрадиції до України. Торік підприємець оскаржив у суді відмову йому у притулку з боку Швейцарії. Екстрадиції вимагає Національне антикорупційне бюро України. Правоохоронці підозрюють Гуту у шахрайстві в особливо великих розмірах. Йдеться про розтрату коштів «Мрії», залучених холдингом в іноземних інвесторів.

Як повідомили DW у прес-службі НАБУ, у матеріалах кримінальної справи йдеться про шахрайство обсягом близько у 800 мільйонів гривень. Натомість, іноземні кредитори «Мрії» заявляють про значно більшу суму збитків - за їхніми даними, Гута вивів на свої офшорні компанії понад 200 мільйонів доларів.

 

За тиждень на кір захворіла 771 людина, - МОЗ

 

В Україні за тиждень на кір захворіла 771 людина. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.

«За 32-й тиждень 2018 року на кір захворіла 771 людина - 327 дорослих і 444 дітей. З початку року на кір захворіли 28 889 людей - 11 738 дорослих і 17 151 дитина. Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 5 634 людини: 1 773 дорослих і 3 861 дитина), Закарпатській (всього 2 956 людей: 551 дорослий і 2 405 дітей), Івано-Франківській (всього 2 702 людини: 774 дорослих і 1 928 дітей), Одеській (всього 2 284 людини: 1 150 дорослих і 1 134 дитини), місті Київ (всього 1 986 людей: 1 230 дорослих і 756 дітей) та Тернопільській (всього 1 536 людей: 598 дорослих і 938 дітей) областях», - зазначили у МОЗ.

У відомстві також поінформували, що з початку 2018 року внаслідок ускладнень, спричинених кором, померли тринадцять людей: дев'ятеро дітей і четверо дорослих.

У МОЗ додали, що кір - небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки щеплення.

«Звертаємо увагу батьків: якщо вашій дитині скоро виповниться 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення відповідно до календаря. Якщо ж дитина пропустила першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, або ви не пам'ятаєте, коли і які щеплення ви робили дитині, зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років», - акцентують у відомстві.

У МОЗ також нагадали: у зв'язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих прийнято рішення про імунізацію тих із них, хто належить до груп ризику. Зокрема, йдеться про людей, які проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об'єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Лінія фронту: бойовики стріляють майже щопівгодини

На лінії фронту поранено трьох українських бійців

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers