rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Президентські вибори у Зімбабве: про «рішучу перемогу» заявляє лідер опозиції

Президентські вибори у Зімбабве: про «рішучу перемогу» заявляє лідер опозиції

 

Лідер опозиції Зімбабве Нельсон Чаміса заявив про свою «рішучу перемогу» на президентських виборах, що відбулися 30 липня. Про це повідомляє DW.

Він зазначив, що його партія «Рух за демократичні зміни» отримала результати голосування з 10 тисяч виборчих дільниць.

«Рішуча перемога... Ми спрацювали надзвичайно добре», - написав він у Twitter, додавши, що готовий сформувати наступний уряд.

Офіційні результати виборів ще не оголошені, це має відбутись 4 серпня. У перегонах брали участь 23 кандидати, зокрема, чинний президент країни 75-річний Еммерсон Мнангагва, висунутий правлячою партією «Африканський національний союз Зімбабве - Патріотичний фронт» (ЗАНУ-ПФ). Він обійняв посаду президента після відставки Роберта Мугабе, що правив країною з 1983 року. Перед виборами Мугабе відмовився підтримувати створену ним ЗАНУ-ПФ та дав зрозуміти, що голосуватиме за опозиційного кандидата.

Офіційні спостерігачі повідомили, що явка під час голосування склала близько 75 відсотків, а на багатьох дільницях спостерігались черги.

Минулого року в Зімбабве стався путч після того, коли Мугабе відсторонив від посади віце-президента Еммерсона Мнангагву, щоб наступним президентом країни змогла стати дружина Мугабе Грейс. У листопаді Мугабе був зміщений військовими і поміщений під домашній арешт. 21 листопада він пішов у відставку, щоб уникнути імпічменту, процедура якого розпочалася в парламенті. Умовою угоди з військовими стали гарантії недоторканності, а також довічно гарантовані житло, персональна охорона, пенсія та медичні послуги.

 

Прем'єр Азербайджану дорогою на роботу врятував чоловіка від самогубства

 

Прем'єр-міністр Азербайджану Новруз Мамедов відмовив від наміру вчинити самогубство чоловіка, який хотів кинутися з автомобільного моста в Баку.

Про це повідомляє Кавказ Online з посиланням на прес-секретаря Кабміну Азербайджану Акіфа Алі.

«Прем'єр-міністр Азербайджану Новруз Мамедов відмовив від наміру вчинити самогубство чоловіка, який мав намір вранці 30 липня кинутися з автомобільного моста «Кероглу» на пожвавленій трасі в Сабунчинському районі Баку», - йдеться в повідомленні.

За словами Алі, через спробу суїциду було зупинено рух транспорту в бік моста, на місце події прибули співробітники МНС та інших відповідних структур. Коли Мамедову, який їхав на роботу, повідомили про інцидент, він розпорядився, щоб його службовий автомобіль поїхав до місця події.

На місці з'ясувалося, що 49-річний Яшар Ахмедов вирішив накласти на себе руки після сімейного конфлікту.

В результаті, голові уряду вдалося поговорити по телефону з чоловіком, який вирішив накласти на себе руки, і відмовити його від наміру вчинити суїцид.

«Ахмедов сказав Мамедову, що у нього є двоє дітей, матір відвезла їх кудись, і він не може знайти їх, і це підштовхнуло його до самогубства, - розповів Алі. - Прем'єр-міністр відмовив чоловіка від наміру вчинити суїцид, переконавши, що його проблема буде розглянута відповідними структурами і буде надано необхідну допомогу».

Пізніше прем'єр прийняв Ахмедова в кабміні і після розмови з ним доручив Державному комітету з проблем сім'ї, жінок і дітей розглянути це питання і дізнатися, де перебувають його діти. Самому чоловікові порадили, в які структури йому потрібно звернутися, - повідомляється в публікації.

 

Прем'єр Македонії обіцяє поважати результати референдуму

 

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв пообіцяв поважати вибір громадян на референдумі щодо зміни назви країни.

Про це повідомляє Meta.

«Кожен із нас зобов'язаний узяти на себе відповідальність за майбутнє нашої країни. Ваш голос - це ваше право, не дозволяйте нікому його відбирати. Я зобов'язуюся поважати ваш вибір незалежно від результату», - звернувся прем'єр до громадян країни.

Він також закликав громадян прийняти «історичне рішення», проголосувавши за майбутнє країни в ЄС і НАТО.

Заєв підкреслив свою впевненість у тому, що громадяни Македонії зроблять правильний вибір на референдумі.

30 вересня в Македонії відбудеться референдум про перейменування країни відповідно до угоди, підписаної раніше з Грецією.

 

В Африці вбили російських журналістів, що знімали фільм про найманців «Вагнера»

 

У Центральноафриканській Республіці загинули журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко та режисер Олександр Расторгуєв, які знімали там документальний фільм про ПВК «Вагнера».

Про це повідомляє російський місцевий телеканал «Дождь» із посиланням на два джерела у «Центрі управління розслідуваннями».

За словами одного зі співрозмовників, загибель знімальної групи підтвердили у місії ООН в ЦАР, а також місцеві держслужбовці. Росіяни були зупинені на блокпосту, стверджує джерело. Вони їхали зі столиці республіки Бангі до населеного пункту Бамбарі. Що саме сталося з ними далі, невідомо. Загиблих уже упізнали.

За даними Agence France-Presse, тіла трьох росіян знайшли на відстані 23-х кілометрів від міста Сибю. Агентство зазначило, що російські журналісти були вбиті невстановленими озброєними людьми.

Документальний фільм про ПВК «Вагнера» був спільним проектом «Центру управління розслідуваннями» (медіа-проект, запущений Михайлом Ходорковським) та Расторгуєва.

Про присутність бійців ПВК «Вагнера» у Центральноафриканській Республіці раніше писали кілька ЗМІ, зокрема, «Новая газета». За отримання даного контракту, пов'язаного з охороною золотошукачів у Центральноафриканській республіці, компанія, за даними ЗМІ, конкурувала з новою ПВК «Патріот», імовірно, пов'язаною з Міноборони РФ. Також повідомлялося, що у ЦАР має фінансові інтереси Євген Пригожин, наближений до президента Росії бізнесмен, відомий як «кухар Путіна».

ПВК «Вагнера» раніше була відома тим, що її найманці брали участь у війні на Донбасі та у Сирії. Служба безпеки України періодично оприлюднює імена найманців цієї російської компанії, насамперед, тих, що воювали на сході України у складі російських незаконних збройних формувань.

 

Прем'єр Литви застерігає від небезпечного додатку Yandex.Taxi

 

Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс пропонує не користуватися додатком Yandex.Taxi - через надмірний збір даних.

Про це повідомляє портал Delfi.lt.

«Ці загрози (що йдуть від Yandex.Taxi - ред.) названі: надлишкові дані збираються без потреби. Принаймні, я пропоную не використовувати його. А інституції, які несуть відповідальність, зокрема, і за нашу кібербезпеку, мають чітко назвати і сказати, чи це безпечно, чи недостатньо безпечно. Така рекомендація недвозначно має бути представлена державним установам», - сказав Сквярняліс.

Він заявив, що очікує висновків Департаменту державної безпеки (ДДБ). «Це - безпека наших громадян. І якщо будь-яке програмне забезпечення може послабити нашу як особисту, так і державну безпеку, то це повинно бути сказане органами, це має бути оцінено, виходячи з інтересів нашої держави та громадян», - підкреслив прем'єр-міністр Литви.

Додатком Yandex.Taxi можна користуватися у Вільнюсі з 26 липня. Сама компанія представляє себе як міжнародна, оскільки зареєстрована у Амстердамі. Однак її розробники перебувають у Москві.

Як повідомлялося, додаток Yandex.Taxi запитує доступ до великої кількості конфіденційний інформації. Таким чином, потреби цього додатка в отриманні інформації з мобільного обладнання можуть створювати умови для незаконного збору особистих даних і їх накопичення.

Минулого тижня мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс також звернувся до департаменту держбезпеки Литви з проханням інформувати про те, чи не становить діяльність Yandex.Taxi загрози для нацбезпеки.

Своєю чергою, литовський Національний центр кібернетичної безпеки при Міноборони Литви заявив, що рекомендує не користуватися додатком Yandex.Taxi.

 

У Греції приймають заявки на виплату допомоги жертвам пожеж

 

Влада Греції у вівторок почала приймати заявки на виплату допомоги жертвам пожеж в Аттиці.

Про це повідомляє ANA MPA.

Одноразова допомога доступна людям і підприємствам, які зазнали збитків від руйнівних пожеж у Рафіні, Марафоні й Кінеті.

Одноразова допомога становить 5 000 євро для відновлення житлових приміщень, 6 000 євро для сімей з трьома й більше дітьми та 8 000 євро для підприємств.

Крім того, потерпілі можуть подати заявку на отримання допомоги на суму 586 євро для заміни пошкодженого домашнього майна.

Як зазначає видання, кількість заявників у перший день прийому заявок була порівняно невеликою.

Як відомо, пожежі в Греції почалися 23 липня. За офіційною інформацією, за станом на 29 липня внаслідок пожеж загинула 91 людина, ще 25 вважаються зниклими безвісти.

 

Народжений без рук та ніг канадець перетнув країну

 

Народжений без рук та ніг 39-річний Кріс Кох за місяць самостійно перетнув Канаду. Про це повідомляє канадський суспільний мовник СВС News.

Від свого дому у місті Калгарі в канадській провінції Альберта він автостопом дістався до найсхіднішої точки Північної Америки в провінції Ньюфаундленд та Лабрадор.

На маршруті протяжністю майже 6 тисяч км чоловікові регулярно допомагали незнайомці. Багато людей також слідкували за його подорожжю у мережі Facebook. Вони підтримували його та пропонували свою допомогу.

«Сподіваюся, що, здійснивши цю подорож без рук та ніг, мені вдасться заохотити людей вибратися на вулицю та дотримуватися повноцінного і здорового способу життя», - сказав Кох, який народився без кінцівок через вроджену рідкісну хворобу.

За його словами, наступною його пригодою вже у серпні стане участь у марафоні в Ісландії. «Маю надію, що люди побачать величезну кількість добра навколо», - зауважив Кох.

 

У французьких школах заборонили всі гаджети

 

З нового навчального року у французьких школах заборонене користування смартфонами, ноутбуками, планшетами, смарт-годинниками, за винятком використання девайсів в освітніх цілях та у випадку необхідності використання дітьми з обмеженими можливостями.

Відповідний законопроект пройшов остаточне ухвалення в парламенті країни, - повідомляє Le Monde.

«Ухвалений закон забороняє використання будь-якого об'єкта (ноутбука, планшета, годинника) у школах та коледжах. Виняток становлять випадки використання «для освітніх цілей», що визначається встановленням правил на розсуд кожної освітньої установи, або для дітей з обмеженими фізичними можливостями», - вказує видання.

Вищі навчальні заклади самостійно вирішуватимуть, які обмеження щодо використання вказаних девайсів запроваджувати.

Ухвалення цього законопроекту було однією з передвиборчих обіцянок президента Франції Еммануеля Макрона. За законопроект проголосували 62 депутати Національної асамблеї (нижня палата), проти - один, представники опозиції (республіканці, соціалісти та комуністи) утрималися, оскільки переконані, що ухвалення цього закону зумовлене політичною складовою та ніяк не вплине на ситуацію.

 

Париж заробив 25 мільйонів на зйомках шостої «Місії нездійсненної»

 

Зйомки 6 частини культового фільму «Місія нездійсненна: Фолаут» за участю Тома Круза поповнили бюджет Парижа на 25 мільйонів євро та тривали протягом 36 днів.

Про це повідомляє franceinfo.

«Американські супер-зйомки нової частини «Місії нездійсненної» тривали у столиці Франції 36 днів. Перетворення на 36 днів на знімальний майданчик додало паризькому бюджету 25 мільйонів євро», - повідомили у мерії.

Загалом, за час зйомки у Парижі було залучено 5 тисяч французьких техніків. Окрім того, 350 французьких фахівців ввійшли до знімальної команди.

Париж останніми роками стійко набуває іміджу не лише туристичної столиці, а й стає центром кінематографа. Бюджет, отримуваний містом, завдяки кінозйомкам, щороку зростає на 20-30%. Загалом, за останній рік кількість зйомок закордонного кіно по всій Франції мала безпрецедентне зростання - 60%.

Глава МЗС Британії їде до Парижа та Відня обговорити наслідки Brexit

Президент Грузії про Росію: «Апетит агресора тільки збільшується»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers