rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ На мокрому місці: сучасна медицина проти пітніння

Якщо літо асоціюється у вас не лише з морем і пляжем, а також з мокрими плямами на одязі у певних місця, то варто почати діяти на випередження. Нерідко вибір правильного антиперспіранту вирішує проблему, якщо ж ні, то нині до вашого вибору є методи, які досить швидко та ефективно допоможуть позбутися цього «нюансу».

Рішення перше: заспокійливі ліки

Якщо ви людина емоційна і щоразу до холодного поту переживаєте з найменшого приводу, вам, насамперед, знадобиться допомога психолога і засоби із заспокійливим ефектом. Під час стресової ситуації організм виділяє значну кількість адреналіну, який, своєю чергою, збільшує тонус м'язів і стимулює роботу потових залоз.

Таблетки чи настоянки з рослинними екстрактами (звіробою, меліси, м'яти) можуть полегшити становище. Однак, треба бути готовими до того, що ефективність такої терапії не більше, ніж 40%, тому лікарі радять застосовувати її у комплексі з іншими методами. До того ж, варто завітати до терапевта і з'ясувати, чи немає у вас вегето-судинної дистонії.

Ефект. Якщо сподіватися лише на таблетки, пітніння на певний час перестане турбувати через 1-2 місяці після курсу заспокійливої терапії.

Рішення друге: аптечні антиперспіранти

На відміну від звичайних дезодорантів-антиперспірантів, вони не мають запаху, проте містять значно більше активних компонентів і спеціальні речовини (наприклад, пропантелінбромід), які опосередковано блокують зв'язок між потовими залозами і нервовою системою. Ще одна відмінність: користуватися антиперспірантом варто не після ранкового душу, а перед сном. Справа в тому, що зранку потові залози починають працювати інтенсивніше, «виносячи» назовні разом з потом і компоненти щойно застосованого антиперспіранту. А ось під час сну активна речовина встигне проникнути у потовивідні канали. До того ж, антиперспіранти мають ефект накопичення - чим довше ними користуватися, тим надійнішим є захист від несподіваних сюрпризів. Такі антиперспіранти варто шукати виключно в аптеці. Одного флакона вистачить приблизно на 2-3 місяці. До речі, він буде також добрим помічником не лише від пітливості пахв, за потреби антиперспірант можна наносити тонким шаром на шкіру рук і стоп. Але перш ніж вирушити до аптеки, варто проконсультуватися з дерматологом.

Ефект. Триває, мінімум, 24 години, але є також антиперспіранти, якими можна користуватися лише двічі на тиждень.

Рішення третє: ботокс

Ін'єкції ботокса дадуть можливість не згадувати про проблему понад півроку. Введений під шкіру ботулотоксин блокує роботу дрібних нервових закінчень, тому потові залози абсолютно перестають реагувати на сигнали, що надсилає мозок. Щоправда, ін'єкції в ділянці долонь чи стоп можуть бути досить болючими, але лікар може зробити місцеве знечулення. Протягом 1-2 тижнів препарат почне діяти і ви отримаєте бажаний ефект. А допоки цього не сталося, лікарі радять викреслити зі свого розкладу відвідування лазні, солярію та інших спекотних місць. Інакше всі страждання будуть марними. Така процедура абсолютно безпечна, адже за кілька місяців ефект слабшає і нервові закінчення повністю відновлюються. Звісно, разом з ними повернуться назад і всі колишні проблеми, тому сеанси варто регулярно повторювати.

Ефект. Одна процедура позбавляє людину від проблеми на 6-9 місяців.

Рішення четверте: ендоскопічна симпатектомія

Нехай вас не лякає складна назва, насправді все достатньо просто. Через невеликий отвір під шкіру вводиться трубка з мікрокамерою, за допомогою якої хірург знаходить нервовий вузол і перетискає його спеціальною кліпсою. Щоб заблокувати таким чином передавання нервових імпульсів від головного мозку до потових залоз, знадобиться 20-30 хвилин. Весь цей час ви перебуватимете під загальним наркозом, а єдиним нагадування про операцію стане слід від двох проколів розміром півміліметра. Але один сеанс позбавить вас від пітливості лише на певній ділянці, наприклад, на правій долоні. Щоб досягти такого ж результату з лівою, потрібна ще одна процедура. Крім того, захворювання серця, легень і деякі хронічні захворювання можуть стати серйозною перепоною на шляху до бажаного результату.

Ефект. Поки кліпса залишатиметься там, де її встановив хірург, проблема мокрих долонь чи пахв перестане вам докучати.

Рішення п'яте: лазер

Ще кілька років тому лазерна технологія SmartLipo використовувалася косметологами виключно з естетичною метою - для корекції жіночих форм та позбавлення від целюліту. Нині лазер здатен ще й впливати на потові залози, причому, не просто блокувати їх на деякий час, а повністю руйнувати. Під місцевою анестезією теплова енергія променя низької потужності просто випарює до 70% потових залоз. У Європі, Америці та Японії подібний метод назвали «голлівудським»: чимало кінодів і топ-моделей надали перевагу саме такому методу вирішення проблеми вологих пахв. Проте, декотрі українські хірурги не радять брати приклад із зіркових кумирів, адже процедура з'явилася порівняно недавно і можливі побічні ефекти ще невідомі. Крім того, вона є досить дороговартісною, що також стримує тих, хто хоче рівнятися на голлівудських зірок.

Ефект. Лазерні хірурги кажуть, що повторна процедура навряд чи знадобиться, але оскільки метод «молодий» і малодосліджений, стверджувати це однозначно поки що не варто.

Рішення шосте: операція

Це - найрадикальніший з усіх запропонованих методів, але не найбезпечніший. Перш ніж наважитися на подібний крок, лікарі радять «сім разів відміряти» і тільки після цього ухвалювати рішення. На перший погляд процедура не складна: хірург робить розріз і видаляє тканину, що містить потові залози. І якщо однієї проблеми ви позбудетеся, то від появи нових абсолютно не застраховані - післяопераційні рубці і пігментація навряд чи додадуть вам упевненості в собі. До того ж, перед операцією варто серйозно проаналізувати стан свого здоров'я - за наявності деяких захворювань вона категорично протипоказана.

Ефект. Залишається до кінця життя.

 

Запам'ятайте! Підвищена пітливість не повинна викликати занепокоєння, якщо ви:

випили кілька чашок гарячого чаю;

додали у страву гострі приправи;

пережили сильне потрясіння, стрес, переляк;

активно займалися спортом;

вживаєте засоби з потогінним ефектом;

ще не виросли з перехідного віку.

Зазвичай, причиною підвищеної пітливості є вегето-судинна дистонія, зниження імунітету, підвищена функція щитоподібної залози.

Це - важливо! Якщо вночі ви часто прокидаєтеся спітнілими, а вдень відчуваєте з-під пахв специфічне амбре вовни і сіна, негайно вирушайте на консультацію до терапевта.

Коли сонце в зеніті

Лляна олія лікує і легені, і нирки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers