rss
05/04/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Портфоліо: складаємо правильно

У перекладі з італійської портфоліо - це «портфель з документами», однак мовою HR-ів воно означає, скоріше, «список виконаних робіт».  Портфоліо не обов'язково має бути у вигляді папки або портфеля, це можуть бути посилання на Інтернет-ресурси або персональний сайт пошукача. Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна проаналізували, кому необхідно портфоліо, як його правильно оформити та презентувати.

Кому потрібно портфоліо

Насамперед, представникам творчих професій - дизайнерам, художникам-оформлювачам, режисерам, журналістам. Хоча нерідко портфоліо складають викладачі, PR-менеджери, програмісти,digital-маркетологи - тобто ті, чиї робочі досягнення можуть бути хоча б частково представлені візуально. Портфоліо просто необхідно, якщо у процесі роботи ви щоразу створюєте щось принципово нове (малюнки, дизайн-проекти, текст, коди, образи для фотозйомки). А ось тим, чия робота пов'язана з чітким дотриманням інструкцій - бухгалтери, юристи, секретарі - портфоліо, зазвичай, не потрібно.

Як скласти правильно

Складати портфоліо прийнято з робіт різних жанрів, стилів і напрямків, щоб повною мірою продемонструвати різноманітність вирішених задач. Наприклад, для режисера-постановника це може бути відеокліп, ток-шоу на соціальну тематику, відеосюжет.

1. У портфоліо, яке ви надсилаєте роботодавцю, доцільно включати лише ті види робіт, які безпосередньо належать до вашої спеціалізації. Наприклад, дизайнеру інтер'єрів не обов'язково показувати оформлення стенду художньої виставки у школі своєї дитини.

2. Подавати свої роботи краще в хронологічному порядку - так роботодавець побачить усі етапи вашого розвитку як фахівця. А можна просто розсортувати їх за жанрами.

3. Не переборщіть, робіть ставку на якість, а не на кількість. Виберіть найкращі зразки робіт. Не бійтеся «перехвалити» себе і не занижуйте планку через те, що від вас можуть вимагати щоденних шедеврів - роботодавець чудово розуміє різницю між виставковим зразком і щоденними поточними робочими завданнями.

4. Не економте на якості оформлення. Якщо ви - візажист або перукар, зробіть професійні фото своїх моделей. Якщо швачка або ювелір - навчіться виграшно виставляти світло.

5. Використовуйте простий дизайн свого портфоліо, «не бавтеся» шрифтами, кольором або великими літерами - нехай усе буде строго і по-діловому.

6. Зробіть цифрову копію свого портфоліо, хоча б у вигляді блогу - таким чином ви можете надіслати посилання разом з відгуком на вакансію.

 

Якщо у вашого портфоліо є постійна адреса в Інтернеті, то ситуація з пошуком роботи може змінитися: не ви шукатимете роботу, а робота - вас. Крім того, цифрове портфоліо завжди можна розмістити на біржі віддаленої роботи, а це - можливість отримати як разовий проект, так і постійну роботу.

 

Джерело: «HeadHunter Україна»

 

Енергонезалежність: два роки по тому

Сіла батарейка: 10 ознак того, що вам потрібно у відпустку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers