rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Вчені знайшли бактерії, здатні вижити на Марсі

Міжнародна група вчених заявила, що їм вдалося виявити мікроби, які здатні вижити на поверхні Марса.

Крім того, як повідомляє Space.com, на думку дослідників, ці ж мікроби зможуть вижити також на Енцеладі, Європі і, можливо, інших небесних тілах Сонячної системи.

«Наші експерименти показують, що присутність токсичних перхлоратів у ґрунті Марса не обов'язково свідчить про те, що життя там немає. Бактерії, як виявляється, можуть рости навіть у дуже міцних «розсолах», які на десяту частину складаються з перхлоратів. На Марсі його - у десять разів менше», - заявив один із дослідників Джейкоб Хайнц.

Під час дослідження вчені вирощували бактерії, які були знайдені в підлідних озерах Арктики та Антарктики, у розчинах, що містять різні солі, зокрема, токсичні перхлорати, звичайну соду, хлориди кальцію і магнію. Дослідники прагнули дізнатися, чи зможуть бактерії вижити у таких умовах, і якщо зможуть, то які концентрації солей будуть підтримувати їхнє життя.

У результаті, вченим вдалося встановити, що в подібних умовах може виживати, як мінімум, одна земна бактерія - мікроб Planococcus halocryophilus, чиї колонії були знайдені у покладах вічної мерзлоти на території Канади приблизно шість років тому.

При цьому, бактерії виживали в умовах низьких температур, близько -30 градусів Цельсія, а для розчинів перхлоратів рівні виживання були найнижчими серед усіх. Як підкреслюють дослідники, для того, щоб зменшити температуру замерзання розчину, доза перхлоратів у ньому повинна складати не менше, ніж 50%, тому низька виживаність бактерій у подібних умовах є дивиною.

Смерть – дивніша, ніж ви думаєте

Чи вистачить Скопусу на всіх: бар’єри перед науковцями

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers