rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ На виборах президента Мексики перемагає кандидат від лівих сил

На виборах президента Мексики перемагає кандидат від лівих сил

На президентських виборах у Мексиці більшу кількість голосів набрав кандидат від коаліції лівих сил Андрес Мануель Лопес Обрадор.

Такі дані наводить екзит-пол, - повідомляє ВВС.

«Згідно з попередніми даними екзит-полів, в результаті недільного голосування колишній мер Мехіко отримав близько 53% голосів - удвічі більше, ніж його найближчий суперник», - йдеться у повідомленні.

Його опоненти Хосе Антоніо Мiд та кандидат від консервативної «Національної партії дій» Рікардо Анайя вже привітали Лопеса Обрадора з перемогою, прийнявши поразку.

У своїх перших публічних заявах після виборів Лопес Обрадор заявив, що головною місією його адміністрації буде викорінення корупції та безкарності. Крім того, він заявив, що буде прагнути до «дружби та співпраці» зі США.

Президент США Дональд Трамп уже привітав Лопеса Обрадора з перемогою на виборах у своєму Twitter.

«Вітаю Андреса Мануеля Лопеса Обрадора з тим, що він став наступним президентом Мексики. Я дуже сподіваюся на співпрацю з ним. Потрібно багато зробити, і це принесе користь як США, так і Мексиці!» - написав він.

Як повідомлялося, у Мексиці завершилося голосування на загальних виборах: у 30 з 32 мексиканських штатів громадяни, крім президента і депутатів парламенту, обирали ще й місцеве самоврядування, зокрема, губернаторів.

 

Єгипет не створюватиме центри для мігрантів на прохання ЄС

Глава єгипетського парламенту Алі Абделт Ааль виключив можливість створення на території країни центрів для прихистку біженців, про організацію яких говорять у Євросоюзі.

Про це політик сказав в інтерв'ю німецькому виданню Welt am Sonntag, - передає DW.

За його словами, такі установи «порушать закони та конституцію нашої країни». Окрім того, в Єгипті взагалі заборонено будівництво таборів для мігрантів.

«Ми надали притулок уже близько 10 мільйонам біженців зі Сирії, Іраку, Ємену, Палестини, а також Судану, Сомалі та інших країн», - додав Ааль.

Він зазначив, що Каїр надає біженцям доступ до охорони здоров'я та освіти, а потенціал цих систем країни вже й без того перенапружений. Тому, сказав спікер, Єгипет потребує підтримки ЄС та Німеччини.

Водночас, як зазначає DW, Євросоюз може виділити мільярди євро на зведення центрів для біженців у регіоні.

Нагадаємо: Італія запропонувала на саміті ЄС, присвяченому проблемі мігрантів, «Європейську багаторівневу стратегію міграції», що включає 10 пунктів, спрямованих на регулювання потоків біженців.

Тим часом Угорщина, Чехія, Польща та Словаччина оголосили бойкот саміту Євросоюзу, присвяченому міграційній політиці.

 

Швеція розпочала головування в Радбезі ООН

Швеція з 1 липня перебрала на себе місячне ротаційне головування в Раді Безпеки ООН.

Про це повідомляється на сайті МЗС Швеції.

«У липні 2018 року Швеція буде вдруге виконувати обов'язки голови Ради Безпеки», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Швеція візьме на себе відповідальність за порядок денний РБ ООН та продовжуватиме допомагати даному органу виконувати свою основну функцію в рамках Статуту Організації Об'єднаних Націй - підтримання міжнародного миру та безпеки.

Головування Швеції в РБ ООН закінчиться 1 серпня.

Як відомо, до складу Ради входять 15 країн-членів - 5 постійних і 10 непостійних. Постійні члени Радбезу - Китай, США, Франція, Росія та Британія - мають право ветувати будь-які резолюції, окрім процедурних.

Україна була непостійним членом Ради Безпеки ООН у 1948-1949, 1984-1985, 2000-2001, 2016-2017 роках.

 

Путін присвоїв частинам російської армії назви українських міст

Президент РФ Володимир Путін присвоїв цілій низці частин російської армії нові найменування, зокрема, на честь українських міст.

Укази підписані Путіним 30 червня і вже набрали чинності, - повідомляє РБК.

«Таким чином, 6-й танковий полк російської армії віднині має найменування «гвардійський Львівський», 68-й танковий полк - «гвардійський Житомирсько-Берлінський», 163-й танковий полк - «гвардійський Ніжинський», - йдеться в повідомленні.

Як стверджується, назви українських міст включені в найменування полків «на згадку про участь частин у визволенні цих міст в роки Великої Вітчизняної війни».

Одночасно з цим низці частин російської армії були присвоєні найменування, що включають назви міст Білорусі, - Вітебська (90-а гвардійська танкова Вітебсько-Новгородська дивізія), Кобрина (856-й гвардійський самохідний артилерійський полк Кобринський), Слоніма (102-й мотострілковий Слонімсько-Померанський полк), а також назва столиці Польщі (381-й гвардійський артилерійський Варшавський полк).

Крім того, 400-й самохідний артилерійський полк отримав найменування «Трансільванський», 144-й мотострілкова дивізія стала гвардійською Єльнінською, 150-а мотострілкова дивізія - Ідрицько-Берлінською, а 933-й зенітний ракетний полк - Верхньодніпровським.

 

Ядерна угода: Рухані їде до Європи просити підтримки партнерів

Президент Ірану Хассан Рухані на початку тижня здійснить візити у Швейцарію й Австрію.

Про це інформує Neue Zuercher Zeitung.

«Іранський президент Хассан Рухані сьогодні (у понеділок) буде прийнятий у Цюріху федеральним президентом Аленом Берсе з військовими почестями», - повідомляється про перший пункт програми візиту.

У вівторок у Берні Рухані та його делегація, у складі якої глава МЗС ісламської республіки Мохаммад Заріф, зустрінуться з депутатами Бундесрату, а також членами уряду. Під час візиту планується підписання низки документів. Але головною темою переговорів стане іранська ядерна угода у світлі виходу з неї США.

Ця ж проблема, як очікується, буде фокусом візиту в Австрію, куди іранський лідер вирушить зі Швейцарії. «Ядерної угоди», нагадаємо, було досягнуто у Женеві, а підписано її було у Відні.

Рухані хоче заручитися підтримкою європейських партнерів, насамперед Австрії, яка перейняла на себе з 1 липня головування в ЄС, в умовах майбутнього продовження американських санкцій. Очікується, що зі 6 серпня Іран знову буде повністю відрізаний від операцій з доларом, а з 4 листопада - від системи міжнародних платежів. Також будуть знову запроваджені санкції США щодо експорту іранської нафти.

 

Саакашвілі вимагає повернути йому грузинське громадянство

Колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі звернувся до чинного глави держави Георгія Маргвелашвілі з вимогою повернути йому грузинське громадянство.

Про це він заявив в ефірі телекомпанії «Руставі-2», - повідомляє Грузія Online.

«Маргвелашвілі - абсолютний боягуз, тому що, насамперед, він забрав у мене громадянство. Якщо у нього є елементарна мужність, якщо в нього є хоч крапля людського, хай поверне мені грузинське громадянство», - сказав Саакашвілі.

Він залишив Грузію в 2013 році, після завершення свого другого президентського терміну. Проживав у США, потім був запрошений на роботу до України, де отримав громадянство. У 2015 році Саакашвілі подав у відставку з посади голови Одеської облдержадміністрації і заснував партію «Рух нових сил». У лютому 2018 року Саакашвілі був депортований з Києва до Варшави. Нині він перебуває в Голландії, на батьківщині своєї дружини. Він отримав посвідку на проживання і право на роботу в Євросоюзі, і заявляє, що з Європи має намір «продовжувати боротися з правлінням олігархів в Україні і в Грузії».

Як повідомлялося, раніше Тбіліський міський суд визнав колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі винним у справі про побиття депутата Валерія Гелашвілі. Його засудили до 6-ти років позбавлення волі, і він також позбавлений на 2 роки і 3 місяці права обіймати державні посади.

 

На Філіппінах снайпер застрелив мера

На Філіппінах, у місті Танаван, під час урочистого заходу невідомий застрелив мера Антоніо Халілі.

Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на місцеву поліцію.

«Міському голові Танавана Антоніо Халілі вистрелив у груди невідомий нападник», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, інцидент стався під час виконання гімну на урочистій церемонії підняття прапора біля будівлі міської адміністрації, на якій, окрім Халілі, були присутні й інші чиновники. Мера негайно госпіталізували, однак, попри всі зусилля медиків, протягом години він помер.

Вбивство Халілі пов'язують з війною проти наркоторговців.

Момент пострілу зняли на відео випадкові очевидці.

 

Тото Кутуньйо екстрено госпіталізували

Італійський співак Тото Кутуньйо раптово потрапив до лікарні у Бельгії.

Про це повідомляє The Siver Post з посиланням на газету La Repubblica.

«У понеділок, 2 липня, стало відомо про екстрену госпіталізацію відомого італійського співака Тото Кутуньйо. Артист потрапив до лікарні через проблеми зі серцем», - йдеться у повідомленні.

На даний момент він перебуває у лікарні в бельгійському місті Льєж.

Співак мав виступити у суботу як почесний гість на фестивалі італійської пісні в бельгійському місті Серена, але концерт довелося скасувати.

Зазначається, що Кутуньйо відчув нездужання через спеку. Зараз лікарі оцінюють його стан як стабільний.

7 липня співаку виповниться 75 років.

 

Рідкісне видання першої книги про Гаррі Поттера продали за $73 000

Рідкісне видання «Гаррі Поттера і філософського каменю» придбали на аукціоні за понад 73 тисячі доларів.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

«Рідкісне перше видання «Гаррі Поттера та філософського каменю», куплене школяркою 21 рік тому, було продано на аукціоні за більш, ніж 56 тисяч фунтів стерлінгів (понад $73 тисячі - ред.)», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, книга, видана в 1997 році, була одним з 500 перших примірників історії про хлопчика-чаклуна. Вона містить орфографічні помилки, які в перевиданнях першої частини про «Гаррі Поттера» були виправлені.

Також книга відрізняється ще й тим, що ім'я авторки на ній позначене як Джоан Роулінг (Joanne Rowling), замість Дж. К. Роулінг (J. K. Rowling), з яким вона стала всесвітньовідомою письменницею.

Школярка придбала рідкісну книгу на залізничній станції Геррогейт у північному Йоркширі.

Новим власником «Гаррі Поттера і філософського каменю» став чоловік зі США - його ім'я не називається.

Нагадаємо, восени вийде нова книга Джоан Роулінг про юного чарівника Гаррі Поттера - «Гаррі Поттер: Історія магії». Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» вже анонсувало український переклад книги.

У Британії відкрили справу на спонсора Brexit через зв’язки з Росією

У Білорусі просять заборонити георгіївську стрічку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers