rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ 12 нардепів подали позов проти формули «Роттердам+», яка збагатила Ахметова та «ICU»

Група народних депутатів звернулась до суду з вимогою визнати незаконною та скасувати постанову НКРЕКП «Про затвердження прогнозованої оптової ринкової ціни на 2018 рік».

 

Про це повідомила прес-служба Окруж­ного адміністративного суду Києва.

Позивачі просять суд визнати незаконною постанову НКРЕКП від 28 грудня 2017 року та скасувати її у повному обсязі. Рішення про підвищення ціни було прийнято з порушенням Закону «Про НКРЕКП» та Постанови НКРЕКП № 289 від 03.03.2016 (Порядок встановлення ОРЦ). Були порушені терміни, процедури, проект рішення не був оприлюднений для обговорення, як це передбачено законодавством. Були фактичні помилки у розрахунках та інші суттєві порушення.

«Наразі судом вирішується питання про відкриття провадження у даній адміністративній справі», - повідомляє прес-служба.

Позивачами у даному адміністративному позові є депутати Андрій Вадатурський, Вікторія Войціцька, Владислав Голуб, Ігор Гузь, Сергій Лещенко, Ярослав Маркевич, Олексій Мушак, Мустафа Найєм, Тарас Пастух, Єгор Соболєв, Олена Сотник, Віктор Чумак.

Оскаржуваний акт НКРЕКП затвердив середньорічне значення оптової ринкової ціни на електроенергію за так званою формулою «Роттердам+» на рівні 1,56 гривні за кВт-год. (без ПДВ), що на 14% вище, ніж показник попереднього року.

За два роки дії формули тариф теплової генерації виріс на 130%. На сьогодні ціна вугілля, яка зараховується у тарифи українцям, є найвищою у світі, і є на 20% вищою, ніж ціна у Роттердамі, де котується вугілля кращої якості - рівень сірки є вдвічі нижчим, ніж в українському паливі.

Після зростання ціни електроенергії Нацбанк для стримування інфляції різко підвищив облікову ставку: з 26 січня - з 14,5% до 16%, а 2 березня ще до 17%. Це спричинило здорожчання всіх кредитів.

Також з 1 січня для 60 міст України були підвищені тарифи на холодну воду, у собівартості якої 40% становить електроенергія. Відбулося здорожчання проїзду в електротранспорті (метро/трамвай/тролейбус) у Львові, Луцьку, Полтаві, Сумах, Слов'янську, Харкові, Києві та інших містах України, оскільки електроенергія становить понад 20% собівартості електротранспорту.

Нагадаємо, група ДТЕК контролює близько 80% теплової електрогенерації і добуває понад 80% всього енергетичного вугілля в Україні.

Формула «Роттер­дам + перевезення морем + перевалка у порту» діє з квітня 2016 року. Після набуття чинності «роттердамської» формули єврооблігації ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими, їх скуповувала компанія «ICU» («Investment Capital Ukraine»). У цій же компанії раніше працював і керівник НКРЕКП Дмитро Вовк. І ця ж фірма обслуговує фінансові операції президента Петра Порошенка.

З боку Антимонопольного комітету впровадження формули «Роттердам+» погодив особисто голова АМКУ Юрій Терентьєв.

Національне антикорупційне бюро України у лютому 2018 року порушило кримінальні провадження стосовно зловживань службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при прийнятті регуляторних рішень на користь енергетичних підприємств холдингу «ДТЕК» Ріната Ахметова. Також в іншому кримінальному провадженні детективи НАБУ розслідують скуповування компаніями групи «ICU» єврооблігацій холдингу «ДТЕК».

 

Джерело: «Наші гроші»

 

АМКУ програв у першій інстанції справу про змову «Санофі-Авентіс» з дистриб’юторами

Заробити $90 млн на троєщинцях

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers