rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Нардеп Олег Медуниця взяв участь у Ukraine «Report Card» Conference у Вашингтоні
Title  
 Депутат Олег Медуниця, Congressman Peter J.
Roskam, Віце-президент УККА (відділ Іллінойс)
Павло Бандрівський та Голова ICSU
Борис Потапенко

 

Український народний депутат Олег Медуниця закликав уряд США не звертати з обраного курсу взаємин з Україною та опиратися на відчутний прогрес, досягнутий з часу Євромайдану/Революції гідності, яка відбулася чотири роки тому. Пан Медуниця оголосив про це під час виступу на Ukraine «Report Card» Conference, що відбулася 17 червня у Вашингтоні, округ Колумбія. Її щорічно організовує Центр американо-українських відносин (CUSUR). Український депутат зміг відвідати захід завдяки гранту Ліги українських канадців (League of Ukrainian Canadians).

 

У супроводі Миколи Грицьковяна, директора CUSUR у Вашингтоні, Павла Бандрівського, віце-президента Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс) та Бориса Потапенка, голови International Council in Support of Ukraine (ICSU), пан Медуниця провів консультації з членом Палати представників Sander Levin (D-MI), співголовою Конгресового українського кокусу Peter Roskam (R-IL), головою House Democracy Partnership (HDP), паном Herman Pirchner, президентом Американської ради з питань зовнішньої політики (AFPC) та керівництвом RAND Corporation, зокрема, F. Stephen Larrabee, послом William Courtney та іншими провідними представники RAND.

Пан Медуниця у своїх виступах підкреслив, що його виборчий округ, у якому проживає 173 тисячі виборців, оточений Росією. У 1991 році навчання в усіх школах проводилося російською мовою. Натомість, сьогодні навчання проводиться українською. В окрузі немає жодних суперечок стосовно національної ідентичності, незалежно від мови та етнічного походження. Його виборці не є прихильниками Росії, бояться її. Вони мають багато зв'язків на іншому боці кордону. Але єдине, що вони хочуть, це мати безпечний кордон із взаємною повагою до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності обох країн. Проте, вони потерпають від реальних труднощів. Жоден іноземний інвестор не хоче розміщувати свій капітал у районі вздовж кордону з Росією, особливо, коли Росія підтримує великі наступальні військові сили, розташовані неподалік. «Проте, реформи вплинули на моїх виборців. Вони підтримують мої зусилля. Ми будемо наполегливими, і ми переможемо», - каже Медуниця.

На конференції CUSUR, що відбувалася на Капітолійському пагорбі та в аналітичних центрах, американські колеги зосередили увагу на втраті імпульсу в процесі проведення урядових реформ, зокрема, коли йдеться про реформування законів, які стосуються сфери нацбезпеки та оборонного сектора, а також боротьби з корупцією. Вашингтон збентежений тим, яку політику втілює Київ, оскільки вона ставить під сумнів зобов'язання України щодо свого майбутнього як незалежної, демократичної країни, що керується верховенством права. Більш ніж іронічною ноткою була заява про те, що США не могли б і не зможуть змусити українських політиків рухатись уперед.

Пан Медуниця, який, вочевидь, був захоплений зненацька негативною заявою, зосередився на фундаментальних змінах, які змінили його країну. Він зазначив, що у грудні 2013 року він і його колеги з парламенту та звичайні громадяни вирушили на вулицю біля Майдану, щоб перешкодити просуванню бронетранспортерів режиму Януковича. Через три місяці почалася війна з Росією, що принесла страшні трагедії: понад 10 тисяч убитих, десятки тисяч поранених, близько двох мільйонів внутрішніх біженців, незаконно анексований Крим, а також Донбас, промислові райони України, зруйновані та окуповані російськими військами. Як наслідок, економічні проблеми, інфляція, брак іноземних інвестицій, перебої з обігом товарів та послуг всередині країни та на міжнародному рівні суттєво вплинули на середньостатистичного українця. Крім того, російські спецоперації з дестабілізації країни зсередини, зокрема, кібернапади, інформаційна війна та зусилля з нацьковування соціальних, економічних, етнічно-релігійних груп одне проти одного не припинилися. Особливо активізується обмін популістськими та демагогічними заявами, оскільки в Україні набирає обертів сезон виборів.

Протягом чотирьох років українці зупиняли Росію на Донбасі, і зірвали плани окупувати всі східні та південні частини країни, тобто, поширити так звану «Російську весну». Сьогодні, незважаючи на поточні труднощі, зокрема, величезні витрати уряду на військо, економіка України повільно зростає, а державний бюджет - під контролем. Збільшується кількість працевлаштованих, заробітна плата та пенсії. Українців, які працюють за кордоном, заохочують повертатися на Батьківщину на більш оплачувану роботу. Значно більше українців, ніж у 2013 році, користуються авіатранспортом, значно зросла кількість покупок автомобілів та інших товарів тривалого користування. Відповідно до прийнятих законопроектів та рішень виконавчої влади було запроваджено програму державних закупівель «ПРОЗОРРО», електронне декларування активів державних службовців, реформування банківської діяльності та енергетичного сектора, а також було замінено керівництво військово-промислового комплексу «Укроборонпром».

Список можна продовжувати, зазначив пан Медуниця. Просто погляньте на зміни у сфері охорони здоров'я, пенсій та комунальних послуг. Він також зазначив, що так званий закон про деокупацію, яким було офіційно припинено антитерористичну операцію, визначає Росію як агресора та окупанта української суверенної території і передає подальше проведення війни від Служби безпеки України до Збройних сил України. За межами Києва, на обласному та місцевому рівнях, мають значний позитивний вплив децентралізація та створення місцевих територіальних громад.

На даний момент Верховна Рада України більшістю голосів затвердила два основні законодавчі акти, зокрема, про створення антикорупційного суду, з врахування рекомендацій Венеціанської комісії, а також про реформу безпекового та військового секторів відповідно до рекомендацій та стандартів НАТО.

«Жоден з перерахованих пунктів не можна було б здійснити протягом перших 25 років незалежності, - підкреслив депутат Медуниця. - Проте, сьогодні відбувається трансформація України, оскільки раніше, коли боротьба за прогресивні зміни тривала між вулицею та режимом, сьогодні успішну боротьбу проводить громадянське суспільство, а її очолюють прогресивні сили всередині законодавчої влади, уряду та адміністрації президента. США та Захід є важливими партнерами у процесі реалізації всіх цих зусиль. Проте, стверджувати, що Захід якимось чином реалізує або несе відповідальність за зміни в Україні навіть проти її волі, є неправильним і принизливим. Без сумніву, існує опір впливових сил серед політичних та економічних еліт, деякі з яких є російськими сурогатами. Водночас, українці впевнено вибрали рух уперед, незважаючи на втому своїх західних партнерів та справжню втому і страждання всередині країни від боротьби з такою кількістю битв, які проводяться одночасно. Не видно кінця-краю відкритій та прихованій війні з Росією. Не видно й користі середньостатистичному українцеві від реформ, які в найближчій перспективі принесуть ще більші економічні труднощі. Це - битва, в якій ми беремо участь, без реальних зобов'язань, що, врешті-решт, євроатлантична спільнота прийме Україну як повноправного та рівноправного члена.

З іншого боку, ЄС не настільки втомлений тим, що відбувається в Італії та Греції, яким довший час загрожує економічний крах із широко розповсюдженою корупцією та урядовою кризою. Чи можемо уявити собі, що хтось відчуває втому від обох цих країн, які долають важкий шлях, який зараз проходить і Україна? Ми не чуємо про втому від Італії чи Греції», - заявив депутат Медуниця.

США та її євроатлантичні партнери повинні визнати, що в їхніх інтересах робити більше. Медуниця підкреслив, що «через свої невдачі на війні Росія не шкодує зусиль, аби спробувати зруйнувати Україну зсередини. США та їхні партнери повинні бути сильною компенсаторною силою проти жорстоких втручань Росії у внутрішні справи України. Зараз спостерігається сплеск фінансованого Росією тероризму, зокрема, влаштування терактів та вбивств так званими «ескадронами смерті» ФСБ, використання корупції та компромату для політичних маніпуляцій, популістських та демагогічних заяв через засоби масової інформації та політиків, підконтрольних Росії. Усі ми можемо спостерігати і спроби Росії розпалити між Україною та її сусідами ворожнечу та конфлікти. Захід повинен і далі йти обраним шляхом у взаєминах з Україною.

Імперії гинуть насильницькою смертю. Світ має шанс покласти край імперським амбіціям Путіна та насиллю, яке він застосовує проти України. Іншого виходу нема. Україна готова нести цей тягар, але нам потрібна допомога Заходу», - зауважив Медуниця.

Альтернативою надмірному впливу корумпованої олігархії та російських сурогатів є західна підтримка відродженого громадянського руху та справжніх реформаторів в уряді, які змінюють правила гри. Системні зміни, які впливають на установи, відповідальні за оборону та безпекову сферу, антикорупційні суди та генеральну прокуратуру, а також деолігархізація та демонополізація політичних та економічних систем призведуть до незворотної євроатлантичної інтеграції.

Проте, Медуниця застеріг, що без відповідної конституційної реформи може статися поступове просування України до авторитаризму і навіть зближення з Росією на умовах Путіна. Якщо це станеться, Захід може втратити Україну і потягнути Європу до проблем з біженцями та розширення війни. Якщо справа дійде до цього, то Захід зіштовхнеться зі ще більшою загрозою з боку імперської Росії, коли зростуть її апетити до завоювань.

Тому досі повністю ще не цілком реалізовані цілі Революції гідності, а війна з Росією і далі триває. Можливо, українське громадянське суспільство є одним із найбільш динамічних і мобілізованих на континенті. Дух змін також живий і в уряді. Українці звільняються від іноземних та вітчизняних антидержавних сил, які впродовж перших 26 років переважали в Україні, українці дедалі прихильніше ставляться до виконання вимог ЄС та НАТО, припинення російської окупації та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Українці також прискорять трансформацію самої Росії шляхом зміни ролей. Росіяни не бачать шляху для себе без України. Замість путінських репресій, деспотизму і бідності українці покажуть власний приклад і приведуть росіян до «землі обітованої». Ніщо не становить більшої загрози для влади Путіна, ніж успішна, демократична та процвітаюча Україна.

 

Депутат Олег Медуниця - колишній заступник коменданта Євромайдану під час Революції гідності. У 2012-му році, а потім у 2014-му році після Революції гідності пан Медуниця був обраний народним депутатом від одномандатного мажоритарного виборчого округу № 157 Сумської області (північно-східний куточок України, що межує з Росією). Він є членом бюджетного комітету та лідером у парламенті у боротьбі з корупцією. Член парламенту, Медуниця є автором або співавтором понад 100 законопроектів та поправок, пов'язаних з бюджетною, економічною, регіональною, національною безпекою та іншими реформами, він зосереджує увагу на антикорупційних заходах.

Раніше він обіймав керівні посади у Сумській та Чернігівській областях. Він створив Бюро аналізу політики (BPA), антикорупційну громадську організацію, яка отримала визнання та підтримку Heritage Foundation, National Endowment for Democracy, International Republican Institute та National Democratic Institute. Він також є членом-засновником нещодавно створеної Української стратегічної ініціативи (USI), аналітичного центру в Києві.

Як циган сонцем

Чому ФІФА образилася на українське вітання

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers