rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Під впливом Варшави Меркель змінила риторику щодо Nord Stream 2

Під впливом Варшави Меркель змінила риторику щодо Nord Stream 2

Газопровід «Північний потік-2» є загрозою для України й усієї Європи, оскільки сприяє монополізації ринку, а не диверсифікації постачань газу до Європи.

Про це після зустрічі у Берліні з Ангелою Меркель заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми постійно намагаємося нагадувати, що це («Північний потік-2») є загрозою для України, а у зв'язку з цим - для всієї Європи. Ми підкреслюємо також, що насправді це є подальшою монополізацією, а не диверсифікацією постачань газу», - заявив Моравецький.

Він зазначив, що ця тема є надзвичайно важливою і вона постійно порушується польською стороною.

За його словами, під впливом Варшави канцлер ФРН Ангела Меркель змінила риторику й «увійшла в дуже інтенсивний діалог з Україною».

«Раніше взагалі не було мови про те, щоб гарантувати частину трансферу через українські газопроводи», - констатував він, додавши, що варто подивитися, як ситуація розвиватиметься далі.

Моравецький наголосив, що Польща детально показує, якими є ризики будівництва газопроводу «Північний потік-2».

«Ми розраховуємо на сильну позицію кількох країн, на те, що «Північний потік-2» як частина Третього енергетичного пакету буде включений до газової директиви ЄС», - констатував польський прем'єр.

Глава польського уряду повідомив, що Польща зараз здійснює тиск на будівництво балтійського газопроводу, що відбувається згідно з планом.

Як повідомлялося, «Північний потік-2» - проект газопроводу з РФ до Німеччини в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить Газпрому. РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу (до 55 млрд куб. газу в рік). Брюссель і Берлін обіцяють гарантувати транзит газу через Україну навіть після будівництва ПП-2.

Нещодавно Польща закликала ЄС пришвидшити роботу над правилами, які ускладнять будівництво газопроводу Nord Stream 2.

 

Марін Ле Пен зобов'язали повернути Європарламенту €300 тисяч

Суд загальної юрисдикції ЄС зобов'язав французького ультраправого депутата Європарламенту Марін Ле Пен повернути майже 300 тисяч євро ЄП у зв'язку зі зловживанням фондами.

Про це повідомляє Politico з посиланням на рішення суду.

«У вівторок Суд загальної юрисдикції ЄС підтвердив рішення Європейського парламенту стягнути близько 300 тисяч євро з французького ультраправого депутата Європарламенту Марін Ле Пен у зв'язку зі зловживанням фондами», - йдеться у повідомленні.

Рішення про стягнення 298 497,87 євро було ухвалене після розслідування Європейського управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству, яке встановило, що Ле Пен «неправомірно заплатила» своїм помічникам за допомогу в парламентській роботі у період між груднем 2010 року й лютим 2016 року.

Як повідомлялося, лідеру французької ультраправої партії «Національний фронт» Марін Ле Пен висунули обвинувачення у справі щодо незаконного використання коштів Європарламенту для оплати роботи її помічників у Франції.

Нижня палата парламенту Канади підтримала легалізацію марихуани

Нижня палата парламенту Канади підтримала законопроект С-45 про легалізацію в країні вживання марихуани.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, обговорення затягнулося на кілька днів і, врешті, законопроект підтримало лише 205 депутатів із 338.

При цьому депутати також відхилили близько третини правок, запропонованих верхньою палатою парламенту.

Аби набути чинності, законопроект повинен пройти затвердження у верхній палаті й отримати підпис генерал-губернатора Канади. Враховуючи, що депутати відхилили кілька принципових правок, далеко не всі сенатори тепер готові підтримати законопроект. Очікується, що на обговорення Сенату його буде винесено вже цього тижня.

За словами міністра охорони здоров'я Канади Жінет Петіпа Тейлор, після остаточного затвердження законопроекту ще два-три місяці піде на те, аби створити роздрібні точки й запустити збут у країні марихуановмісних товарів.

 

Зять короля Іспанії вибрав для свого покарання жіночу в'язницю

Зять короля Іспанії Феліпе VI у понеділок прибув до жіночої в'язниці в Брієві, яку сам вибрав із 82 тюрем країни для відбуття терміну 5 років та 10 місяців позбавлення волі через шахрайство та ухилення від сплати податків.

Про це інформує El Pais.

«Інакі Урдангарін, який одружений з принцесою Крістіні де Бурбон, сестрою чинного іспанського короля, у понеділок зранку був доправлений у тюрму в місті Брієва, після того, коли особисто вибрав цей заклад для відбуття покарання», - йдеться в повідомленні.

Як відомо, судова влада дала йому 5 днів для вибору в'язниці після того, коли Вищий Суд відхилив його апеляцію минулої середи, хоча остаточний вирок було зменшено на 5 місяців. В'язниця в Брієві - жіноча, проте має й чоловічий блок, де й відбуватиме свій термін позбавлення волі родич короля. При цьому, інших в'язнів у цьому блоці, окрім нього, не буде.

Урдангарін, колишній олімпійський чемпіон з гандболу, котрий одружився з королівською сестрою в 1997 році, потрапив під суд внаслідок корупційного скандалу з його некомерційною організацією «Інститут Ноос», яка використовувалась як посередник, щоб вигравати штучно завищені контракти з місцевими органами влади. Загалом, ця організація видурила в держави близько 5,6 мільйона євро.

 

Мешканці польського Баранува вийшли на референдум через будівництво аеропорту

Мешканці гміни (найменша адміністративно-територіальна одиниця Польщі) Баранув, Мазовецького воєводства центру Польщі, не хочуть будівництва на своїй території одного з найбільших аеропортів в Європі.

У неділю 84% осіб, які взяли участь у місцевому референдумі з цього приводу, висловилися проти будівництва аеропорту, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Участь у референдумі взяли 47% осіб, які мають право, що означає його легітимність. Більшість учасників референдуму (94%) також висловилися негативно щодо умов будівництва аеропорту, що передбачено спецзаконом, підписаним на початку червня президентом Польщі.

Війт гміни Баранув Анджей Колек повідомив, що результати референдуму є чітким сигналом для уряду про те, що думають місцеві мешканці про будівництво в цьому місці аеропорту.

Результати референдуму не впливають на рішення центральної влади про будівництво аеропорту. Однак уповноважений уряду Польщі з питань будівництва цього летовища Міколай Вільд раніше запевнив місцевих мешканців, що уряд врахує результати цього плебісциту.

Як інформувало агентство, новий аеропорт, який планують розташувати між Лодзем і Варшавою, має стати одним з найбільших транзитних летовищ в Європі. На першому етапі будівництва він має обслуговувати щороку близько 45 млн пасажирів, а загалом - близько 100 млн на рік. За планами, до 2019 року триватимуть підготовчі роботи, а сам аеропорт будуватиметься вісім років - до 2027-го. Летовище розташовуватиметься на відстані 40 км від Варшави. Нове летовище має розвантажити варшавський аеропорт імені Шопена, який не може виконувати функції великого транзитного хабу, оскільки його пропускна здатність вичерпується через зростання пасажиропотоку в регіоні. В 2017 році можливостями варшавського аеропорту скористалися понад 15,7 млн пасажирів, що на 22% більше, ніж у 2016 році.

 

ЄС дорікнув Росії утиском прав людини під час мундіалю

У Євросоюзі занепокоєні новими обмеженнями та заборонами щодо пересувань та зібрань громадян, запровадженими на період проведення Чемпіонату світу з футболу.

Про це заявила у понеділок речниця Єврокомісії Майя Косьянчич, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Дотримання прав людини в Росії є питанням, що викликає у нас занепокоєння. Ми систематично реагуємо на це, чітко висловлюючи наші позиції... Ми чітко вимагаємо від РФ дотримуватися своїх зобов'язань із забезпечення свободи висловлювань, мирних зібрань, а також прав людини згідно з міжнародними зобов'язаннями», - заявила представниця Єврокомісії.

Вона також наголосила, що політика ЄС стосовно Росії не зазнала змін після 2014 року.

Як повідомлялося, на період проведення Чемпіонату світу з футболу в Росії запровадили чергові обмеження та заборони щодо пересувань та зібрань громадян.

 

На президентських виборах у Колумбії переміг консерватор Іван Дуке

Кандидат від партії «Демократичний центр» Іван Дуке переміг на виборах президента Колумбії.

Про це повідомляє Reuters.

«Після підрахунку майже 99% голосів, Дуке здобув 54% голосів. Його суперник Густав Петро отримав 41,8%», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що він здобув більшість лише у восьми з 32 провінцій країни, зокрема, і столиці.

Новообраного Дуке підтримує колишній президент країни Альваро Урібе Велес і вже привітав його з перемогою.

 

Норвегія може посилити вимоги до мігрантів щодо вивчення мови

Уряд Норвегії розглядає можливість посилити правила щодо соціальних виплат іноземним громадянам, зокрема, з огляду на їхню готовність вивчати мову країни.

Про це заявила міністр фінансів Сів Єнсен, - повідомляє «Громадське» з посиланням на The Local.

«Це вимога до іммігрантів, що вони повинні навчатися норвезькій мові, і вони повинні демонструвати справжню готовність це зробити. Не може бути такого, щоб просто здатися і жити на державне соціальне забезпечення», - зазначив Єнсен.

Він запропонував відмовитися від чинної норми, яка гарантує іммігрантам у Норвегії 600 годин уроків норвезької мови та культури.

Заняття і надалі продовжуватимуться, проте уряд хоче запровадити перевірку рівня володіння норвезькою мовою.

За його словами, уряд ще не вирішив, як саме перевірятимуть мовний стандарт.

 

В Індонезії гігантський пітон проковтнув жінку

На індонезійському острові Сулавесі гігантський пітон проковтнув жінку, коли вона працювала у полі.

Про це пише Громадське з посиланням на The Guardian.

Тіло 54-річної Ва Тіба знайшли всередині 7-метрового пітона у п'ятницю, 15 червня. Мешканці села Персіапан-Лорела, в якому зникла жінка, вбили тварину.

«Вони підозрювали, що змія проковтнула жінку, тому вони вбили пітона. Коли вони розітнули живіт змії, то виявили там тіло жертви», - сказав начальник місцевої поліції.

Близько 100 мешканців села та родичі жінки почали пошуки зниклої 14 червня, після того, коли вона не повернулася з плантації.

Неподалік місця, де вона зникла, виявили велетенського роздутого пітона.

Людям також вдалось віднайти взуття жінки та її мачете.

Гігантські пітони, які досягають у довжину понад 6 метрів, зазвичай, трапляються в Індонезії та на Філіппінах. Хоча відомо, що вони нападають на дрібних тварин, спроби з'їсти людину бувають вкрай рідко.

У Британії заморозили активи «Газпрому» через борг Україні

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers