rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ У засвіти пішов Іван Драч

19 червня на 81-му році життя відійшов від нас видатний український поет, перший голова Народного Руху, Герой України Іван Драч.

За словами голови Спілки письменників України Михайла Сидоржевського, письменник упродовж останніх років багато хворів.

Помер Іван Драч у «Феофанії».

«Помер Іван Драч. Сьогодні, 19 червня, у «Феофанії». Після важкої хвороби. Помер уранці. Значить, не нажився. Був йому 81 рік. Душа великого Поета, Кіномитця, Громадського діяча відлітає од нас... Ще вчора ввечері я розмовляв із дружиною Марією Михайлівною. Надія лишалась, одначе ж сталося те, що сталося», - написав у Фейсбук голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

«Царство небесне і вічна пам'ять. Один з тих, про кого думалося - завжди був, є і завжди буде. Велика втрата для всіх нас», - так відреагувала на новину про смерть поета письменник, перекладач Маріанна Кіяновська.

Народився письменник 17 жовтня 1936 року, в селі Теліжинці, Тетіївського району, Київської області. Саме його письменник назвав останнім місцем свого притулку. Поховали поета, як він і заповів, поруч з могилою сина Максима.

За сценаріями Івана Федоровича було знято низку культових кінострічок: «Пропала грамота», «Криниця для спраглих», «Камінний хрест».

У 1976 він отримав Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка за збірку віршів «Корінь і крона».

На І з'їзді Народного Руху України у 1989 році його обрали головою партії. Із 28 лютого до 4 грудня 1992 був співголовою НРУ разом із В'ячеславом Чорноволом та Михайлом Горинем.

Пізніше очолив товариство «Україна-Світ».

Навесні 1990 року був обраний депутатом Верховної Ради України. З березня 1998 до квітня 2002 - народний депутат України 3-го скликання.

На парламентських виборах 31 березня 2002 року втретє став членом парламенту від «Нашої України».

Очолював комітет із присудження щорічної премії президента України «Українська книжка року».

 

Письменник був нагороджений званням Героя України (2006 р.), орденом князя Ярослава Мудрого, ювілейною медаллю «15 років незалежності України» та ін.

Вічно у пам’яті живі

Нескорені. Дорогою пам’яті

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers