rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Кожен четвертий кліщ – інфікований: факти про паразитів з епохи динозаврів

Здавалося би, укус маленького кліща - це дурниця, але насправді наслідки можуть бути фатальними. Кожен четвертий кліщ є переносником небезпечних інфекційних захворювань, найпоширенішим з яких є хвороба Лайма (кліщовий бореліоз). Також можуть трапитися кліщовий енцефаліт та марсельська гарячка, які є дуже небезпечними, проте не дуже поширеними.

Title  
 Фото zt-dpss.gov.ua.
 

Та все ж з кожним роком в Україні реєструють дедалі більше випадків захворювань, що передаються кліщами. Чому так є і як з цим боротися, намагався з'ясувати кореспондент ІА ZIK.

Не комахи, а павуки

Кліщів вважають комахами, але насправді кліщі - це павукоподібні. Вивченням кліщів займається такий розділ зоології, як акарологія. За даними вчених, у світі існує понад 54 тисячі видів цих крихітних павукоподібних. Але щороку кількість видів збільшується завдяки новим відкриттям та дослідженням.

Такого масштабного поширення кліщі досягли внаслідок того, що в своєму еволюційному розвитку набули мікроскопічно дрібних розмірів. Це дозволило їм освоїти верхні шари ґрунту, які багаті на рослинні залишки. Типовий розмір кліщів становить 0,2-0,4 мм, тому їх складно виявити, а ще складніше - уникнути. Ареал життя кліщів є найрізноманітнішим, багато видів зустрічаються на всіх п'яти континентах.

Учені припускають, що Acari (так латинською називаються кліщі) з'явилися близько 390 млн років тому. У цей період виникли перші наземні хребетні. Тобто, кліщі паразитували ще на динозаврах. Зокрема, в грудні 2017 року в бурштиновій плиті зі М'янми знайшли кліщів, схожих на сучасні види, які були на пері одного з давніх динозаврів, що жив майже 200 млн років тому.

Кліщі - надзвичайно цікаві та живучі істоти. Дорослий паразит може голодувати протягом двох років без жодної шкоди для себе. Кліщі здатні відкладати незапліднені яйця, з яких вилупляться життєздатні личинки. Таке явище називається партеногенез (без запліднення), що дозволяє продовжити свій рід, якщо не вдалося зустріти статевого партнера. До того ж, кліщі можуть уповільнювати свій розвиток на будь-якій стадії, залежно від змін клімату. Доросла самка здатна тимчасово призупинити кладку яєць на кілька місяців, а личинка затримати дозрівання. Ці «таланти» дозволяють переживати посуху, брак їжі або різке зниження температури. Цікаво, що самка одного з видів кліща відкладає за своє життя 15-20 тисяч яєць - майже рекордну кількість. А після гарного обіду маса самки кліща збільшується у 80-120 разів. До прикладу, якби так їла людина, то після обіду ми важили б 600-700 кг! Одним словом - кліщі здатні дивувати.

Носії захворювань бореліозу та енцефаліту

Та найбільше кліщі відомі людям через одну свою негативну здатність - переносити інфекційні захворювання. Укуси інфікованих кліщів можуть викликати хворобу Лайма, енцефаліт, який призводить до летальних наслідків, марсельську гарячку. Та це ще не всі недуги, які переносять кліщі. У них часто виявляють нові, невідомі раніше штами мікроорганізмів і вірусів, але не завжди зрозуміло, наскільки вони можуть бути шкідливими.

Хвороба Лайма є однією з найбільш стрімко зростаючих у світі інфекцій, і її довготерміновий вплив на здоров'я може бути непередбачуваним. Це захворювання може шкідливо вплинути на нервову систему, шкіру, серце, опорно-руховий апарат. Загалом, медики називають бореліоз бомбою з годинниковим механізмом, яка здатна повністю зруйнувати здоров'я людини. На ранній стадії хвороба Лайма швидко лікується антибіотиками, але якщо її задавнити, у 25% випадків вона порушує роботу нервової системи, викликаючи параліч кінцівок і проблеми з пам'яттю.

У США щороку з цією хворобою зіштовхуються 300 000 осіб, в Європі ця кількість становить 65 000, а в Україні - 1500.

Однак, варто зауважити, що після укусів кліщів не всі звертаються до лікарів по допомогу. Адже статистично лише половина людей, яких вкусив кліщ, помічають їх на собі, ще менше - хворіють через них.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин, в цей час виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом, через кілька годин, виникає відчуття дискомфорту. Кліщ може триматися на тілі людини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через два-три дні: на місці укусу з'являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах.

За даними Львівського обласного лабораторного центру - кожний четвертий кліщ може бути інфікований, відповідно, ризик підхопити якусь інфекційну хворобу є доволі великим. Багато факторів, пов'язаних з імунітетом, станом здоров'я впливають на те, чи людина, яку вкусив кліщ, підхопить небезпечну недугу.

«Щотижня до нас звертаються від 8 до 18 осіб внаслідок укусів кліщів. До того ж, люди також звертаються у травмпункти та поліклініки, тому ця цифра у Львові досить значна. Торік в області зареєстровано 310 випадків захворювання на хворобу Лайма (у 2016 році - 150). Зараз триває сезон літньої активності, тому люди, які йдуть відпочивати на природу, мусять бути дуже обережними. Після повернення додому варто ретельно оглядати себе, а у випадку виявлення кліщів, звернутися до лікарів», - прокоментувала лікар-епідеміолог Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Тімко.

Дослідники та медики мають кілька версій, що пояснюють, чому в Україні кількість небезпечних укусів кліщів зростає. Одна з найпопулярніших теорій пов'язана зі зміною ареалу проживання кліщів, які переносять згубні для людей інфекції. Зокрема, поширення з півночі на південь кліщів, які переносять хворобу Лайма, внаслідок змін клімату. Тобто, самих кліщів більше не стає - міняються їх звичні місця проживання. До того ж, поширенню недуги сприяє стрімка міграція людей та товарів.

Зоолог Наталія Юр'єва минулого року відчула на собі дію інфікованого кліща. За словами жінки, її вкусив кліщ, коли вона прогулювалась Львовом. Невдовзі на місці укусу з'явилася червона пляма. Спочатку вона думала, що то комар, але кілька днів набряк не зменшувався. Антиалергенні препарати не допомагали. Приблизно через тиждень різко підвищилася температура і сягнула позначки 40 градусів. Навколо почервоніння на місці укусу з'явилася ще одна пляма - характерна ознака хвороби Лайма.

«Телефонувала на швидку, та вони запевняли, що при хворобі Лайма температури не повинно бути. Тому порадили пити ліки, які збивають температуру. Те ж саме мені сказала дільнична лікарка, але, послухавши мене, таки виписала антибіотики. Як біолог, я знала, що можливі різні ускладнення хвороби Лайма, і не помилилася. Наступного дня я поїхала в інфекційну лікарню, де, зазначу, працюють хороші спеціалісти. Зокрема, професора Олександр Миколайович Зінчук, який є відомим знавцем бореліозу. Здала відповідні аналізи, і у мене дійсно виявили хворобу Лайма. Взагалі, знайти кліща на собі - дуже складно через його мікроскопічні розміри. Пам'ятаю, у студентські роки кліщі у горах - це було нормально і нічого страшного. Зараз - все по-іншому. Наскільки я знаю, то ареал поширення інфікованих кліщів плавно мігрував на південь. Ще десять років назад про хворобу Лайма на Львівщині майже не чули, а тепер - це звичне явище», - розповіла Наталія Юр'єва.

Концентричні кола - ознака хвороби Лайма

Ця розповідь свідчить про те, що наразі не всі українські медики достатньо обізнані та готові до боротьби з хворобою Лайма.

Профілактика

Ефективної вакцини від хвороби Лайма немає, оскільки можливі нові мутації цього захворювання. Однак, минулого року з'явилася інформація про те, що американські вчені з університету Массачусетсу розробили нову вакцину, яка забезпечує стовідсоткову профілактику хвороби. Та ця вакцина досі проходить всі необхідні тести, щоб потрапити на ринок.

Ситуація з таким захворюванням, як кліщовий енцефаліт - докорінно інша. Ця хвороба практично невиліковна, але існує дієва вакцина, якою користуються у місцях поширення кліщів, що переносять таку хворобу. Та, незважаючи на це, щорічно в світі реєструється приблизно 12 тис. випадків такого захворювання. В Україні кліщовий енцефаліт - це рідкісне явище. Щороку по всій країні фіксують поодинокі випадки зараження людей цією недугою.

Натомість, не все так добре з нашими домашніми улюбленцями. Оскільки вони, зокрема, собаки, більш уразливі до цього захворювання, багато тварин гинуть, якщо не отримують захисту від кліщів або термінового належного лікування.

У міських парках щосезону проводять так звану акарацидну обробку від кліщів. Обприскують спеціальними речовинами траву - місце, де найчастіше ховаються паразити. У Львові останню таку обробку робили наприкінці квітня.

Можна знайти силу силенну порад, як вберегтися від кліщів і що робити, коли виявили такого на собі. Вашій увазі пропонуємо рекомендації, які офіційно оприлюднило Міністерство охорони здоров'я України:

- подбайте про відповідний одяг (щоб якомога більше закривав тіло);

- кожні дві години прогулянки на природі оглядайте себе та інших, аби виявити кліщі. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям;

- місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20 м;

- при поверненні додому одразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його;

- перевірте речі, які принесли з прогулянки;

- якщо на природу брали домашнього улюбленця - його також слід оглянути на наявність кліщів;

- використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це - аерозолі, які їх відлякують.

Якщо ви таки виявили кліща на шкірі, то треба негайно звернутися до найближчого травмпункту. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та перевіряють на можливі інфекційні захворювання. Якщо ви не можете звернутися до лікарів, то постарайтесь видалити його самостійно:

а) обережно захопіть кліща тупим пінцетом (в Інтернеті продають спеціальні засоби для цього) або пальцями, обгорнутими марлею, ближче до хоботка та потягніть перпендикулярно, розхитуючи при цьому його за годинниковою стрілкою або у різні боки, поки він не відчепиться від шкіри;

б) перев'яжіть голівку кліща вузлом міцної нитки якомога ближче до шкіри. Потім кінці нитки тягніть вгору і в боки, відокремлюючи його від шкіри;

Після видалення місце присмоктування необхідно протерти антисептичним засобом (розчином йоду, спиртом). Не можна прикладати до місця укусу різні компреси та рідини (спирт, олію та інші).

Підсумовуючи: кліщі - унікальні створіння, які становлять достатньо серйозну небезпеку для людей. Тому легковажність стосовно них може мати фатальні наслідки для нашого життя та здоров'я. Як то кажуть, береженого й Бог береже.

 

Автор: Юра Мартинович

Джерело: ІА ZIK

У Житомирі відкрили сучасний інсультний центр

Після відпустки … відпочиньте

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers