rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Trump хоче пом’якшити вирок екс-губернатору Іллінойсу Rod Blagojevich

Президент Donald Trump розглядає питання про пом'якшення вироку колишньому губернаторові Іллінойсу Rod Blagojevich, який відбуває покарання в одній з в'язниць штату Колорадо.

Trump заявив журналістам, що «серйозно замислюється» над пом'як­шенням вироку Blagojevich, котрий колись був учасником шоу «Celebrity Apprentice». Він додав, що також розглядає помилування Martha Stewart, справу якої вів James Comey. Її було засуджено у 2004 році за перешкоджання правосуддю і брехню уряду.

Trump розповів журналістам, що Blagojevich «сказав щось безглузде», але, водночас, схоже на слова інших політиків. Він назвав 18-річний вирок екс-губернатору «дійсно несправедливим».

«Багато інших політиків висловлювалися й значно гірше», - зауважив Trump. «Його не треба було садити у в'язницю».

Він припустив, що може «пом'як­шити вирок» екс-політику. Про повне помилування не йдеться.

«Він - демократ. Він - не мій однопартієць. Але я думаю, що з ним повелися несправедливо», - додав Trump.

Новина стосовно Blagojevich з'явилася після оголошення посмертного помилування Jack Johnson, першому афроамериканському чемпіонові світу з боксу в суперважкій вазі. 31 травня Trump також помилував прореспубліканського письменника та кінорежисера Dinesh D'Souza, який визнав себе винним у шахрайстві з фінансуванням виборчої кампанії. D'Souza став відомим завдяки книзі «The Roots of Obama's Rage» та фільму, створеному за мотивами цієї книги.

У вересні 2014 року федеральний суд Нью-Йорка засудив D'Souza до п'яти років умовного ув'язнення після того, коли той визнав, що давав незаконні внески на потреби передвиборчої кампанії одного з кандидатів у Сенат США.

Після оголошення помилування D'Souza заявив, що дякує «тим, хто молився за мене, підтримував мене і згадував про мою справу у соціальних медіа».

«Очевидно, ми сподіваємося, що президент Trump зробить щось і для Blagojevich», - каже адвокат Leonard Goodman. «Він має право виправити цю несправедливість, адже Blagojevich ніколи незаконно не збагачувався. Він не приймав подарунки чи позики від прихильників. Він дотримувався правил залучення коштів на передвиборчу кампанію, які встановив Верховний Суд. Він не взяв ні пенні зі свого виборчого фонду для особистої користі. Пріоритети Blagojevich як губернатора принесли користь звичайним мешканцям Іллінойсу, а не корпораціям. Він просунув програму страхування «All Kids», яка значно розширила сферу охорони здоров'я для потреб дітей Іллінойсу, та ще одну програму, яка надавала можливість пенсіонерам безкоштовно користуватися громадським транспортом. Однак, його притягнув до відповідальності федеральний уряд, який вирішив звільнити Rod з посади до того, коли мине термін його повноважень на посаді губернатора».

Він додав, що «Trump усвідомлює несправедливість». На його думку, «настав час, коли Rod Blagojevich повернеться додому, до дружини та доньок».

Тим часом Patti Blagojevich розповіла, що слова президента дали надію їй та її сім'ї.

«Він дав нам те, про що було важко мріяти ще нещодавно... надію», - написала вона лише через кілька хвилин після оприлюднення заяви Trump. «Зі самого початку ми з нетерпінням очікували того дня, коли Rod зможе повернутися додому, де він і має бути. Ми продовжуємо молитися, щоб у найближчому майбутньому наша сім'я знову возз'єдналася».

Минулого місяця Верховний Суд США заявив, що не планує починати слухання апеляції Blagojevich. Колишній губернатор відбув 7 з 14 років ув'язнення у Federal Correctional Institution у передмісті Denver (штат Колорадо).

Це було великим ударом для Blagojevich та його сім'ї. Вони сподівалися, що отримають хороші новини, коли суд оприлюднить список справ, які планує розглядати. Замість цього справа Blagojevich з'явилася у списку під заголовком «Certiorari denied». Це означало, що суд не розглядатиме справу.

«Rod, Amy, Annie та я не могли би бути більше розчаровані у сьогоднішньому рішенні Верховного суду США, - заявила тоді Patti Blagojevich у коментарі одному з телеканалів. - Зі самого початку ми вірили у судову систему і відчували, що суд поверне нам Rod. Тепер, коли судова влада вже не в змозі нам допомогти, доведеться повірити у щось інше і знайти інший шлях». 

Президент познайомився з Blagojevich під час телевізійного шоу «Celebrity Apprentice». Нагадаємо, Trump кілька сезонів був ведучим цього шоу.

«Президент знає Rod, він був на його шоу, - розповіла Patti Blagojevich минулого місяця телеканалу NBC5. - Президент гарно говорив про нього під час шоу. Він висловлювався позитивно про Rod й після цього. Тому я думаю, що у випадку з будь-яким з наших останніх президентів ми, мабуть, маємо найкращий шанс саме з президентом Trump, оскільки він мав такі стосунки з Rod».

Президент може помилувати засудженого винятково за федеральний, а не за державний злочин.

Той, хто був засуджений за федеральний злочин і хоче бути помилуваним, може подати прохання про помилування прокурору з питань помилування Міністерства юстиції. Той допомагає президенту здійснювати процедуру помилування. Заявники повинні чекати, принаймні, п'ять років від початку засудження або до звільнення з в'язниці (залежно від того, що відбудеться пізніше) до моменту подання заяви про помилування.

Під час свого президентства Barack Obama помилував 212 засуджених та пом'якшив вироки приблизно 1700 особам, зокрема, близько 300 наркоторговцям, яких він помилував в останній день перебування на посаді. Помилував він і Chelsea Manning, співробітника служби розвідки, засудженого за причетність до витоку понад 700 000 документів США. Президент George W. Bush помилував 189 осіб і пом'якшив вирок для 11.

 

У штаті Нью-Йорк розбився літак, є загиблі

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers