rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ «Ріжуть» очі? Йдіть до лікаря!

Біль у очах - поширена проблема, з якою зіштовхуються люди, що працюють за комп'ютером. Це може бути симптомом алергії або запалення. Що робити, щоб позбутися цього неприємного відчуття?

 

«Останні два дні відчуваю різь у очах, з'явилося почервоніння, сльозотеча. Зображення розпливається. Не знаю, як позбутися цих неприємних відчуттів. А робота моя пов'язана з комп'ютером». Галина Я., м. Чернівці.

Наше довкілля - запорошене. Було б дивно, якби сторонні частинки час від часу не осідали на вологому і ніжному очному яблуці. А це викликає сильний дискомфорт. На щастя, у нас течуть сльози, рятуючи очі від висихання, змиваючи з них бруд і вбиваючи мікроби.

Якщо цієї вологи не вистачає, очі червоніють і страждають від різі. На жаль, сліз з віком дедалі менше, і це одна з причин частого подразнення очей. Втім, воно трапляється і у молоді. Причини можуть бути найрізноманітніші, зокрема, тривала робота за комп'ютером.

У будь-якому випадку варто звернутися до лікаря-офтальмолога, який з'ясує причину дискомфорту і призначить необхідне лікування.

Коментар фахівця: «Відвідати офтальмолога - обов'язково!»

Марина Карлійчук, лікар-офтальмолог вищої категорії, кандидат медичних наук, доцент кафедри офтальмології ім. Б. Л. Радзіховського БДМУ, консультант-офтальмолог обласного медичного діагностичного центру:

- Подібні симптоми можуть бути як проявами алергічних або запальних процесів у передньому відділі ока (блефарит, кон'юнктивіт, кератит тощо), так і проявами зорової втоми, синдрому «сухого» ока, зорового комп'ютерного синдрому.

Дуже часто світлобоязнь та різь в очах з'являються після тривалої роботи за комп'ютером, що зумовлено порушенням вироблення слізної плівки та надмірними зоровими навантаженнями. Загострена чутливість очей до світла може виникати при мігрені, розвитку катаракти, макулодистрофії, потраплянні в око стороннього тіла. Тимчасове підвищення світлочутливості очей може спостерігатись при застосуванні деяких лікарських засобів.

Тобто, різь в очах та світлобоязнь - це достатньо серйозні симптоми, які потребують з'ясування причини їх появи для визначення адекватного лікування.

Тому відвідування офтальмолога у випадку їх виникнення є обов'язковим. Не варто самостійно призначати собі будь-які очні краплі, особливо такі, що звужують судини («Візин», «Віаль») та з вмістом кортикостероїдів («Софрадекс», «Фармадекс», «Максідекс») без попередньої консультації офтальмолога.

Народна медицина

Допоки збиратиметеся до лікаря, можете спробувати кілька методів народної медицини.

- Змочіть серветку в холодній воді і прикладайте її до заплющених очей, доки не відчуєте полегшення. Цей спосіб особливо ефективний, якщо очі почервоніли і сверблять. Холод звужує кровоносні судини, а вода допомагає забезпечити необхідне для очей зволоження.

- Змочіть у холодній воді і на 15 хвилин прикладіть до заплющених очей чайні пакетики. Сорт чаю неважливий - діє холодна волога, а не заварка.

Проста профілактика

- Висипайтеся. Недосипання загрожує сухістю і почервонінням очей через надмірне розширення кровоносних судин.

- Якщо очі сухі, їжте щодня банани. Вони багаті на калій, який врівноважує натрій, що відбирає у тканин воду.

- Додавайте до пластівців або соку столову ложку лляної олії. Це - хороше джерело омега-3-жирних кислот. Наші сльози містять, окрім води і солі, слиз і жир. Для створення повноцінної плівки на очному яблуці потрібні омега-3-жирні кислоти, на які багаті також горіхи і морська риба.

- Якщо очі часто «сохнуть», перевірте, чи не належить це до побічних ефектів ліків, які ви застосовуєте. Насамперед, зверніть увагу на антигістамінні і гіпотензивні засоби, антидепресанти і транквілізатори.

- Займаючись «запорошеними» справами, одягайте захисні окуляри-консерви.

- На сонці одягайте темні окуляри, щоб захистити очі від ультрафіолету, а заодно і від висихання у вітряні дні.

- Накладаючи на верхні повіки креми або мазі для шкіри, а також косметику, слідкуйте, щоб вони не потрапляли в очі. Деякі з цих засобів викликають в них почервоніння і різь.

- Тримайтеся якомога далі від тютюнового диму. Якщо ви самі палите, то, ймовірно, знаєте, наскільки краще почуваються очі, коли хоча б на тиждень кидаєш палити.

Автор: Леся Токарюк

Джерело: «Молодий Буковинець »

 

Поради хворим з деформуючими артрозами

Влітку забудьте про млинці та жирне м’ясо

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers