rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ 9 помилок велоновачків

Як уникнути поширених помилок, коли ви тільки починаєте кататися? Якщо ви - велосипедист-початківець, то знань самих лише правил дорожнього руху може бути недостатньо.

У статті йдеться про найбільш розповсюджені пастки, в які може потрапити велопочатківець, а також прості способи їх уникнення. Сподіваємося, наші поради допоможуть зробити ваші велопрогулянки більш безпечними та приємними.

Неправильно налаштоване сидіння

Відчуваєте біль у колінному суглобі? Ймовірно, сидіння налаштовано занадто низько, у результаті, коліна - надмірно вигнуті при їзді. Правильна висота сидіння передбачає практично випрямлену ногу на педалі у нижньому її положенні, коли велосипедист сидить на сидінні, тримається за кермо, а нога на педалі стоїть п'ятою.

Сидіння має бути встановлене практично паралельно до землі. Для перевірки виміряйте відстань між кареткою і верхньою частиною сидіння (у положенні п'яти на педалях ви повинні ледь підтримувати контакт із педаллю у нижній частині ходу без розгойдування тазу). Це і є ваша правильна висота сидіння. Вона має наближатися до довжини внутрішнього шва (у сантиметрах), помноженої на 0,883.

Думка, що вам необхідне найкраще спорядження

Вам не потрібен модний одяг, професійне взуття або топ-преміум байк щоб стати велосипедистом. Звичайно, круте спорядження може дуже тішити, але немає нічого приємнішого, як на підйомі втерти носа купі велосипедистів на супер-карбонових роверах, коли ви їдете на старому велику. Найголовніше - це просто сісти на велосипед і поїхати, а про апгрейд турбуватиметеся потім.

Неправильно підібраний велосипед

Те, наскільки ваш велосипед підходить вам, є найважливішим аспектом. Якщо велопрогулянка супроводжується болем, ви не будете проводити багато часу в сідлі, незалежно від рівня ентузіазму і захоплення новим велосипедом. При виборі правильної саме для вас моделі є два основні чинники: висота сідла і посадка.

Висота сідла повинна бути такою, щоб коліно майже не згиналося, коли ваша нога лежить на педалі у нижньому її положенні. Правильна посадка означає, що кут нахилу спини складає приблизно 45°стосовно землі. Для кращої аеродинаміки і правильної посадки тримайте лікті вздовж тіла у зігнутому положенні. А перед ударами з нерівностями дороги намагайтеся їх розслабити для кращої амортизації.

Посадка не повинна бути занадто низькою, оскільки у цьому випадку заболить поперек. Але і занадто висока посадка також не підходить, адже у такому випадку досить швидко втомляться м'язи ніг. Перед тим як купити велосипед, не забудьте зробити тест-драйв, щоб переконатися, що він підходить вам за розміром та іншими технічними характеристиками.

Не підтримувати свій велосипед у гарному стані

Звісно, ви не повинні бути майстром на всі руки, проте завдяки мінімальному догляду ви не лише заощадите чимало коштів на веломайстерні, але й продовжите термін експлуатації вашого велосипеда.

Веломеханіки радять робити хоча б ці три супер-легкі кроки з обслуговування велосипеду: 1) чистіть і змащуйте підсідельний штир (підсіделька - це спеціальна труба, що підтримує сідло і дозволяє регулювати його висоту); 2) змащуйте мастилом троси перемикання передач, гальмівні троси; 3) протирайте та змащуйте мастилом ланцюг.

Занадто різкий старт

Одна з основних причин травм - це переоцінка власних можливостей, коли новачок намагається подолати надто багато кілометрів, перш ніж його тіло буде до цього готове. Не поспішайте і дайте організму час, щоб пристосуватися до нових навантажень.

Те ж саме стосується тренувальної їзди: не починайте занадто швидко, ризикуючи втомитися і зійти з дистанції. Розігрійтеся під час першої третини їзди, у другій третині візьміть ритмічний темп і викладіться на повну у завершальній третині.

Не брати зі собою ремонтний набір

Ось ви насолоджуєтесь подорожжю, мальовничими видами і попутним вітром. А наступної миті чуєте звук, який не сплутаєш ні з чим - шипіння повітря, що виходить із шин і нараз руйнує ваші мирні задуми. Вечірка завершилася, приїхали. Якщо ваш запасний план на випадок проколотих шин - це дзвінок другу, задумайтеся над тим, щоб приділити час для вивчення інструкції, як змінювати шини та накладати латки. Опанувавши ці нескладні маніпуляції, ви відчуєте себе значно більш незалежними.

Завжди тримайте під рукою необхідні інструментами: ремонтний комплект (гумові латки, клей, наждачний папір), міні-насос, міні-інструмент (набір різноманітних викруток і ключів), запасну камеру та бортування (лопатки для монтажу велокамер, щоб простіше було зняти і закласти покришку на обід). Готово! За 15 хвилин ви - знов у сідлі і насолоджуєтесь подорожжю, мальовничими краєвидами і попутним вітром.

Не перемикати передачі

Вміння правильно підбирати передачі та вчасно їх перемикати допоможе вам і крутий підйом здолати, і набрати швидкість на рівній ділянці. Але щоб навчитися коли і як перемикатися на максимально ефективну передачу, треба трохи практики.

Не дотримуватися правил групи

Катання у групі не просто так має свої правила та етикет, адже їзда велосипедиста-одинака - менш передбачувана і може легше призвести до аварії. Якщо ви вперше катаєтесь з новою групою, тримайтеся позаду, спостерігайте і просіть про допомогу в разі необхідності.

До теми: пригадайте Правила дорожнього руху для велосипедистів для безпечної та впевненої їзди або відвідайте безкоштовну велошколу з безпеки руху.

Не підтримувати водний та енергетичний баланс

Якщо ваша велопрогулянка триває не більше, ніж годину, немає потреби запасатися перекусами. Але візьміть воду! Коли ж ви плануєте кататися понад дві години, візьміть поживні снеки й почніть їсти через 45-60 хвилин після старту. Продовжуйте поповнювати запас енергії (їжте маленькими порціями) кожних 15-20 хвилин.

Нехтування цими правилами може призвести до гіпоглікемії (втомленість, дратівливість, запаморочення, нудота, сплутана свідомість, втрати свідомості). Все це - не дуже веселий спосіб завершити прогулянку ровером.

 

За матеріалами www.bicycling.com

Переклад українською: Лана Терен, для АВК

Джерело: «Асоціація велосипедистів Києва»

Вісцеральний жир – джерело проблем для чоловіків

Як вибрати велосипед

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers