rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ В Україні нарахували понад мільйон учасників бойових дій

В Україні нарахували понад мільйон учасників бойових дій

Офіційно в Україні нараховується 1 млн 5 тис. 832 особи, які мають статус інваліда війни, учасника війни чи учасника бойових дій. З них близько 320 тис. є учасниками бойових дій через участь в АТО, а майже 474 тис. осіб - це «учасники війни», які отримали статус за участь у Другій світовій війні.

Про це заявив заступник голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО В'ячеслав Марченко під час «круглого столу» в Укрінформі на тему: «Визначення ветеранських статусів. Доцільність перегляду наданих статусів».

«Витяг з єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги станом 1.01.2018 року, передбачає, що сумарно за категоріями - інваліди війни, учасники війни та учасники бойових дій - у нас є 1 млн 5 тис. 832 особи», - сказав він.

Зокрема, станом на 1 січня 2018 року в Україні нараховується 418 тис. 384 учасників бойових дій, з них майже 320 тис. є учасниками АТО, ще близько 60 тис. були учасниками війни в Афганістані, 13 тис. - учасники Другої світової війни.

Щодо учасників війни, то станом на початок року було обліковано близько 800 осіб, які отримали статус учасника війни за участь в АТО. Ще майже 474 тис. осіб - це особи зі статусом «учасник війни», які отримали статус за участь у Другій світовій війні («люди, які працювали на оборонних підприємствах у тилу тощо»).

Згідно з даними відкритого єдиного реєстру, кількість інвалідів війни становить 112 тис. 942 особи, з них 1-ї групи - 14 тис. 493 особи, 2-ї групи - 54 тис. 299 осіб, 3-ї групи - 44 150 осіб. За категоріями близько 50-60 тис. інвалідів є учасниками війни в Афганістані, ще близько 5 тис. - учасники АТО.

Марченко також зазначив, що в Україні потрібно врегулювати питання визначення поняття «ветеран», врахувавши міжнародний досвід.

 

Отруєння у Черкасах: п'ятеро дітей та вчитель залишаються у лікарні

У Черкасах після групового отруєння невідомою речовиною у лікарні залишаються п'ятеро постраждалих дітей та один викладач.

Про це повідомляє прес-служба Черкаської обласної держадміністрації.

«З обласної лікарні виписали вже майже всіх учнів - потерпілих внаслідок надзвичайної ситуації, що трапилась минулого тижня у Черкаській школі № 8. Наразі у медичному закладі лишається п'ятеро дітей та один викладач», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає заступник начальника управління охорони здоров'я ОДА Лариса Кошова, стан хворих наразі задовільний. Водночас, всі виписані пацієнти перебуватимуть під наглядом лікарів в амбулаторних умовах.

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня під час шкільної лінійки в черкаській загальноосвітній школі № 8 учні 2-9 класів почали втрачати свідомість, відчували нудоту. Загалом, на заході перебувало 424 учні та 26 вчителів. З них було госпіталізовано 55 дітей та 4 дорослих (трьох учителів та технічну працівницю), дванадцять осіб при цьому потрапили в реанімацію.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею про порушення санітарних правил.

Станом на п'ятницю, 11 травня, аналізи не виявили шкідливих речовин у приміщеннях школи, а також у ґрунті, воді та повітрі на території навчального закладу.

В понеділок, 14 травня, навчання у школі відновили.

 

Луценко підписав подання на депутата Дунаєва

Генеральний прокурор Юрій Луценко підписав подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Сергія Дунаєва. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

«Згідно з текстом подання, Дунаєв С. В., будучи народним депутатом України, подавав завідомо недостовірні відомості у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави. В діях народного депутата вбачаються підстави для повідомлення про підозру за ст. 366-1 КК України», - написала вона.

Сарган зазначила, що текст подання скеровано голові Верховної Ради і він уже зареєстрований у парламенті.

Досудове розслідування цієї справи здійснює НАБУ під процесуальним керівництвом САП.

 

У Криму вже тиждень не можуть знайти 24-річного Едема Сейманова

В окупованому Криму з 9 травня не можуть знайти зниклого 24-річного кримського татарина Едема Сейманова.

Про це повідомляє громадська організація КримSOS.

«Едем Сейманов зі села Ізюмівка, Кіровського району, пішов з дому 9 травня і досі жодних відомостей про нього немає», - повідомляє КримSOS.

Як уточнили в організації, Сейманов вийшов з дому в спортивному костюмі і кросівках чорного кольору, зі собою у хлопця були наплічник і вудка.

 

ВККС: «Кваліфікацію» провалює кожен десятий суддя

У рамках судової реформи в Україні триває кваліфікаційне оцінювання суддів. Станом на 14 травня 2018 року 10% суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, не підтвердили відповідності обійманій посаді.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі ВККС.

Як зазначається в повідомленні, для першої тисячі суддів місцевих та апеляційних судів зараз триває останній етап кваліфікаційного оцінювання - «Співбесіда». Загалом, із 23 березня до 14 травня 2018 року комісія у складі чотирьох окремих колегій провела співбесіди із 694 суддями.

За їх результатами, 518 суддів підтвердили відповідність обійманій посаді; 18 суддів не підтвердили відповідність посаді (16 з них без висновків Громадської ради доброчесності); стосовно 2 суддів припинено оцінювання (у зв'язку зі звільненням); стосовно 29 суддів зупинено оцінювання (через відкриті дисциплінарні справи у ВРП, а також наявність ознак дисциплінарного проступку в діях судді); стосовно 122 суддів оголошено перерву; стосовно 5 суддів відкладено розгляд питання. Водночас, 37 суддів не склали іспит за результатами перевірки тестових та практичних завдань, а отже, стосовно них ухвалюються рішення про невідповідність обійманій посаді.

Таким чином, станом на 14 травня 2018 року щодо 573 суддів завершено процедуру кваліфікаційного оцінювання, а саме: 518 суддів - 90% - будуть рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на відповідні посади; 55 суддів - 10% - з тих, хто не склав іспит або не пройшов співбесіду, будуть рекомендовані до звільнення.

Загалом, під час процедури оцінювання 999 суддів 28 з них написали заяву про звільнення з посади, тож будуть звільнені.

Як зазначають у ВККС, перерву стосовно 127 суддів оголошено через наявність питань у комісії щодо інформації, яка міститься в досьє судді, а також через висновки Громадської ради доброчесності, надані комісії з неналежним їх оформленням, зокрема, з відсутніми підписами членів ГРД, які за них голосували. Для того, щоб ВККСУ могла врахувати ці висновки, ГРД було надано додатковий час для впорядкування документації.

Кваліфікаційне оцінювання на відповідність обійманій посаді запроваджено у рамках судової реформи для всіх суддів України. Для першої тисячі суддів оцінювання оголошено 22 жовтня 2017 року і триває вже 7 місяців. До початку кваліфікаційного оцінювання на відповідність обійманій посаді кількість вакансій у місцевих та апеляційних судах України вже становила 28% від загальної кількості суддів.

Зі суддів, які пройшли оцінювання, перших 96 суддів, призначених на посаду терміном на 5 років, у яких закінчились повноваження, за його результатами вже рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на посади та почнуть відновлювати правосуддя в судах. Співбесіди з рештою суддів з першої групи продовжаться 15 травня 2018 року. Друга група суддів наразі складає іспити, після чого пройде психологічні тестування, перевірку досьє та співбесіди з членами комісії.

 

Рада зробила крок до заборони використання пальмової олії в Україні

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів».

Автори проекту закону акцентують на тому, що виробництво, введення в обіг або реалізація харчових продуктів із вмістом пальмової олії тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також пропонується викласти в новій редакції частину другу статті 6 та доповнити статтю 21 Закону України «Про молоко та молочні продукти» в частині заборони використовувати у виробництві молока та традиційних молочних продуктів пальмової олії та передбачити заборону використання пальмової олії в ст. 27 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів».

На лінії фронту тривають інтенсивні бої

Лінія фронту: у понеділок загинуло двоє українських воїнів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers