rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Завдання Макрона у Вашингтоні

Завдання Макрона у Вашингтоні

Дональд Трамп влаштував перше за понад рік свого президентства прийняття на державному рівні для французького президента Еммануеля Макрона, який гостює у США впродовж 23-25 квітня, - передає «Голос Америки».

Хоча на особливості міждержавних відносин з Америкою завжди наголошує Велика Британія, з-поміж європейських лідерів саме Макрону вдалося налагодити найтісніші взаємини з Трампом, попри велику різницю у проголошуваних політичних принципах двох президентів.

Еммануель Макрон, на відміну від Трампа, гостро критикує президента Путіна і не перестає застерігати про небезпеку теперішньої політики Москви.

Трамп і Макрон також мають різні погляди на Паризьку кліматичну угоду, на те, якою має бути політика Заходу щодо Ірану, на перенесення американського посольства в Єрусалим, на міжнародну торгівлю тощо.

«Відносини Трампа з Макроном стали, можливо, найбільш неочікуваним партнерством епохи Трампа... Два лідери змогли створити дуже прагматичні робочі відносини», - зауважив «Голосу Америки» Найл Ґардінер, директор Центру імені Маргарет Тетчер у Heritage Foundation.

Аналізуючи методи Макрона, співробітник центру Carnegie Europe П'єр Вімон пише, що «він (французький президент), напевно, не має ілюзій щодо здатності змінити теперішнє націоналістичне налаштування адміністрації Трампа. Але у тих питаннях, де його думки розходяться з американським президентом, Макрон не наголошує на традиційних самостійних позиціях Франції, а активно згладжує розбіжності, використовуючи позитивний реалізм та більш прагматичну і м'якішу версію французької дипломатії».

П'єр Вімон вважає, що Еммануель Макрон буде намагатися переконати Дональда Трампа у необхідності більшої толерантності в питаннях Ірану та, ймовірно, більшого залучення Америки до вирішення проблеми Сирії.

Важливим для президента Макрона буде також уникнення торговельної війни між США та Європою після того, коли президент Трамп оголосив наміри запровадити високі тарифи на деякі категорії імпорту.

У понеділок два лідери під час вечері в маєтку першого президента США Джорджа Вашингтона нагадали про спільну історію двох країн та важливість союзу американців із Францією у війні за незалежність від Великої Британії.

У середу Еммануель Макрон виступить на спільному засіданні обох палат Конгресу у Вашингтоні.

Невдовзі після Макрона у Вашингтоні буде гостювати канцлер Німеччини Ангела Меркель.

 

Призначено нового директора NASA

Сенат США в четвер, 19 квітня, затвердив конгресмена Джеймса Брайденстайна на посаді директора Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA). Його кандидатуру підтримали 50 республіканців, тоді як 47 демократів і 2 незалежні сенатори були проти.

Призначення Брайденстайна відбулося через більш, ніж сім місяців після того, коли його кандидатура була запропонована президентом США Дональдом Трампом, - зазначає New York Times.

Посада голови NASA була вакантною зі січня 2017 року, коли її покинув попередній голова агентства Чарльз Болден, призначений Бараком Обамою. Увесь цей час обов'язки голови NASA виконував Роберт Лайтфут-молодший, перший помічник керівника космічного управління.

Брайденстайн - колишній льотчик військово-морського флоту США і не пов'язаний з космосом. Із 2013 року він представляє Оклахому в Палаті представників США. Йому 42 роки.

Брайденстайн став першим членом Конгресу, який очолив космічне відомство США.

 

У Теннессі розбився одномоторний літак

Одномоторний літак розбився при зльоті в аеропорту в передмісті Чаттануги (штат Теннессі), загинув пілот. Про це повідомляє AP та місцеві телеканали.

Двомісне повітряне судно впало поруч зі злітно-посадковою смугою. Ніхто з людей, які перебували на землі, не постраждав.

За даними місцевого видання Chatta­nooga Times Free Press, це вже п'ята авіакатастрофа в районі цього аеропорту з 2004 року. Представники Національного управління з безпеки на транспорті та Федерального авіаційного управління мають намір провести розслідування у зв'язку з тим, що сталося.

 

Меркель і Макрон у Вашингтоні закликатимуть Трампа не виходити з іранської ядерної угоди

Лідери Франції та Німеччини мають намір закликати президента США Дональда Трампа не виходити з ядерної угоди з Іраном, оскільки подібний крок міг би привести до серйозних проблем, - заявив у понеділок міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, передає «Голос Америки».

Нагадаємо, що президент Трамп назвав 12 травня цього року як крайній термін, до якого повинні бути ліквідовані «жахливі недоліки» в ядерній угоді 2015 року. В іншому випадку Трамп має намір відмовитися від продовження терміну, на який скасовані американські санкції проти Ірану.

За словами глави зовнішньополітичного відомства Німеччини, під час самітів, які заплановано провести у Вашингтоні, німецький канцлер Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон закликатимуть президента Трампа не виходити з договору.

Нагадаємо, що угода надала Тегерану звільнення від санкцій в обмін на згортання ядерної програми.

«Ми вважаємо збереження цієї угоди надзвичайно важливим моментом», - заявив Маас, виступаючи перед журналістами.

Ця заява була зроблена за лаштунками наради міністрів закордонних справ G7, яка відбувається у Торонто.

 

Тисячі школярів вимагають посилити контроль за зброєю

У США тисячі школярів вийшли на акцію протесту з вимогою до влади посилити законодавство у сфері контролю за зброєю.

Про це повідомляє CBS.

«Тисячі студентів у Сполучених Штатах у 19-і роковини масової розправи у школі Колумбайн (Columbine High School) вийшли з класів на демонстрації, аби вплинути на політиків з метою обмеження застосування зброї», - йдеться у повідомленні.

Організатори сподівалися на участь у демонстрації учнів понад 2,6 тисячі навчальних закладів. Учасники несли плакати з гаслами «Мені треба думати про уроки, а не про зброю» і «Більше жодного збройного насильства».

Як відомо, масове вбивство у середній школі Колумбайн, штат Колорадо, сталося в 1999 році і є одним з наймасовіших убивств у школах США. Тоді двоє учнів убили з вогнепальної зброї 13 людей та поранили ще 21 особу, після чого вчинили самогубство.

Ця трагедія набула широкого резонансу в суспільстві й викликала суперечки стосовно необхідності посилення контролю над вогнепальною зброєю у США. У центрі суспільної уваги опинились також питання шкільних відносин, цькування, молодіжних субкультур тощо.

 

США відкликають американський персонал з Нікарагуа

Держдепартамент прийняв рішення повернути додому сім'ї держслужбовців США, що перебувають у Нікарагуа, а також відкликати американський персонал з цієї країни, - пише «Голос Америки».

Це зроблено після того, коли країну збурила хвиля протестів, внаслідок яких загинули люди.

«Політичні демонстрації проходять щодня, часто без попередження. Деякі протести призводять до сутичок між учасниками демонстрацій і поліцією, в результаті чого є поранені і травмовані, є навіть людські жертви», - йдеться в оновлених рекомендаціях Держдепартаменту, що стосуються закордонних поїздок. «Зазвичай, демонстрації викликають різку реакцію поліції, включаючи і використання сльозогінного газу, перцевих балончиків, гумових куль і бойових патронів. Після демонстрацій було зафіксовано випадки мародерства, вандалізму і підпалів», - наголошується в документі.

Протести прокотилися по країні після заяви про зміни в пенсійній програмі, які президент Нікарагуа Данієль Ортега вніс минулого тижня. У неділю він заявив про скасування планів щодо змін.

Мітингувальники виступають проти реформи соціального забезпечення, яка передбачає збільшення відрахувань працівників до фондів соціального страхування та зменшення допомоги.

Президент сказав, що план щодо збільшення внесків стосовно програми соціального забезпечення і зниження пенсій буде «скасовано, знято з обговорення». Він додав: «Ми не можемо дозволити, щоб хаос, злочини і крадіжки тривали».

У п'ятницю офіційні джерела повідомили, що під час протестів загинули десять осіб.

За оцінками правозахисних організацій, з моменту початку протестів загинули 25 осіб, включаючи журналіста, який проводив пряму трансляцію на Facebook.

Президент Ортега в минулому був учасником повстанського руху. Віце-президентом країни є його дружина Росаріо Мурільо.

За рішенням суду, Ортезі було дозволено повторно балотуватися на посаду президента в 2011 році, незважаючи на те, що в країні перебування на посаді президента обмежено одним терміном.

Через три роки його партія «Сандіністський фронт національного визволення» отримала достатню підтримку в парламенті країни, щоб прийняти поправку до Конституції, яка скасувала вказане обмеження.

 

Twitter заборонив рекламу «Лабораторії Касперського»

Twitter зі січня 2018 року заборонив «Лабораторії Касперського» розміщувати рекламу.

Про це стало відомо 20 квітня з відкритого листа гендиректора російської компанії Євгена Касперського до керівника Twitter Джека Дорсі.

 «Лабораторія Касперського» після введення заборони скерувала офіційне звернення до Twitter із проханням прибрати обмеження для розміщення реклами на облікових записах компанії, але отримала відповідь про невідповідність її бізнес-моделі правилам соцмережі.

Нагадаємо, російського виробника антивірусів «Лабораторія Касперського» підозрюють у зв'язках із ФСБ. Продукція «Лабораторії Касперського» заборонена до використання в офіційних відомствах цілої низки країн, зокрема, в Україні.

 

У Нешвіллі затримали злочинця, котрий застрелив чотирьох людей у ресторані

Поліція Нешвілла затримала Тревіса Рейнкінга, підозрюваного у вбивстві чотирьох осіб у ресторані Waffle House. Про це повідомляє Twitter місцевої поліції.

У ніч на 22 квітня в мережевий ресторан Waffle House в Антіосі, передмісті Нешвілла (штат Теннессі), увірвався голий чоловік із гвинтівкою і почав стріляти у відвідувачів. Біля входу в заклад він убив двох людей, після чого застрелив ще двох і поранив кількох всередині будівлі. Одному з відвідувачів, Джеймсу Шоу-молодшому, вдалося знезброїти злочинця. У момент нападу він сховався в туалеті ресторану, звідки спостерігав за діями нападника. Помітивши, що той припинив стрілянину, Шоу кинувся на злочинця, вибив гвинтівку з його рук і кинув її за прилавок. Після цього нападник зміг втекти з місця злочину. Шоу отримав кульове поранення в лікоть і опік руки.

Поліція швидко встановила особу злочинця. Ним виявився 29-річний Тревіс Рейнкінг з міста Мортон, штат Іллінойс. Він приїхав до ресторану на машині, зареєстрованій на його ім'я. Поліція внесла Рейнкінга у список найбільш розшукуваних злочинців штату. Відомо, що Рейнкінг володів трьома гвинтівками і пістолетом.

Мотиви злочину поліції наразі не відомі, але, ймовірно, чоловік страждав розладом психіки, через що неодноразово потрапляв до лікарні і в поле зору поліції.

Майкл Блумберг сплатить $4,5 мільйона внеску США в рамках кліматичної угоди

Toni Preckwinkle – перша чорношкіра жінка, яка очолить демократів округу Cook

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers