rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ За лосем стежать з... неба

Міністерство екології та природних ресурсів здійснюватиме авіамоніторинг за лосями. А як щодо інших 1300 червонокнижних видів?

Title  
 Фото зі сайта Wikipedia.org 

Лосю європейському - пощастило. Торік його внесли до Червоної книги України, хай із труднощами, бо мисливці чинили шалений опір такому рішенню Міністерства екології та природних ресурсів, але такий факт є. Тепер тварина на пильному контролі міністерства. Тут обіцяють провести ґрунтовне дослідження популяції лося. Перший крок - пробний авіаоблік тварин. Його днями зробили науковці на Житомирщині у межах природоохоронного проекту «Чисельність лося європейського в Українському Поліссі». Партнерами повітряного моніторингу стали Українське товариство охорони птахів та Франкфуртське зоологічне товариство. Як ідеться на сайті Мінекології, такий облік є найточнішим та допомагає контролювати міграцію тварин. Облік проведено на площі 30 тисяч га, експерти побачили з повітря близько сотні тварин.

Дуже добре, що міністр дотримується свого слова - взяти лося під опіку та вирахувати, скільки його особин мешкає на території України. Адже дані науковців досить суперечливі. Після багаторічних неконтрольованих полювань на рогату тварину кількість лосів скоротилася в рази. Але точних цифр ніхто не назве. Та чи не забув міністр, що існує ще близько 1300 інших червонокнижних видів рослин та тварин? Наступного року міністерство має опублікувати оновлене видання Червоної книги, яка перевидається раз на десять років. Як пояснювали раніше «Дню» екологи, відомство не цікавиться цим питанням абсолютно, жодних підготовчих робіт ніхто не проводить. Кілька місяців тому експерти МБО «Екологія-Право-Людина» підготували відкрите звернення до Мінекології, аби негайно взялися до роботи над Червоної книгою. Однак, камінь не зрушився з місця.

«Ніхто цим не займається. Група науковців, до якої входжу і я, завершує роботу над науковим збірником про поширення червонокнижних видів тварин. Ми зібрали інформацію про 29 тисяч записів, хто, де та коли бачив тих чи інших тварин, занесених до Червоної книги, - зазначив еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Олексій Василюк. - Як можна скласти якесь уявлення про поширення видів лише моніторингом? От лось поширений від Криму до Полісся, він є повсюди, нехай політали вони на Житомирщині, але як колосальна витрата коштів на цей вертоліт впливає на інформацію про поширення та чисельність лося в Україні? Ніяк. Це те саме, що Володимир Путін колись літав з журавлями, від чого половина птахів ще й загинула. Це - красивий жест, який не дає результату».

Автор: Інна Лиховид

Джерело: «День»

Доля Олики: палац чи божевільня?

Чорнобильський палімпсест

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers