rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Парламентські вибори в Угорщині: третій поспіль термін Орбана

8 квітня в Угорщині відбулися парламентські вибори, на яких з великим відривом переміг політичний альянс Фідес-ХДНП на чолі з чинним прем'єром Віктором Орбаном.

Наразі пораховано вже майже 99% голосів і, згідно з офіційними даними, Фідес-ХДНП набирає 134 зі 199 місць у Національній асамблеї Угорщини. Це - 2/3 місць у парламенті, а отже, Фідес-ХДНП матиме достатньо голосів для внесення змін до Конституції (хоча 2/3 місць партія також отримувала і під час попередніх виборів, що дозволило у 2013-му внести до основного закону зміни, які критикували в ЄС та США, а угорський Конституційний Суд визнав їх неконституційними). Крім того, така перемога дозволяє Вікторові Орбану залишитися прем'єр-міністром уже третій термін поспіль, а загалом (якщо врахувати його прем'єрство з 1998 до 2002 років), це буде вже його четверта прем'єрська каденція.

Другою найбільшою партією знову стала праворадикальна партія «Йоббік», яка цього разу отримала 25 місць. Лідер «Йоббіка» Ґабор Вона, як повідомляє Reuters, заявив, що після цього результату піде у відставку. Американський сайт Foreign Policy раніше повідомляв про те, що протягом останніх чотирьох років праворадикальний «Йоббік» провів кампанію з ідеологічної «централізації» своїх поглядів. Зокрема, партія в цій передвиборчій кампанії презентувала себе як центристська альтернатива Орбану, який систематично своєю риторикою та діями рухався праворуч протягом восьми років свого прем'єрства. Окрім риторики, є і конкретні зміни в політиці партії, як, наприклад, те, що вона більше намагається не асоціюватися з євроскептиками. Згідно з теперішньою програмою, «Йоббік» підтримує співпрацю з ЄС та реформування спільноти зсередини. Партія також підтримує ініціативу так званого «зарплатного союзу», аби платня між робітниками у різних країнах ЄС була на одному рівні. Це, на думку представників «Йоббіка», мало б стримувати талановитих молодих угорців від переїзду за кордон. Партія також у своїй передвиборчій кампанії сфокусувала увагу на боротьбі з корупцією. «Навіть партійні критики тепер визнають її («Йоббік» - Ред.) за надійне джерело щодо цього питання», - пише Foreign Policy.

Опозиційні угорські соціалісти разом з ліберальною партією «Діалог» отримали третій результат і 20 місць у парламенті. Ще одна ліберальна партія «Демократична коаліція» набирає 9 місць, а зелені - вісім. Ще три місця за трьома малими партіями, кожна з яких отримує по одному місцю в парламенті. Загалом, розколена та деморалізована опозиція - це ще одна з причин, чому «Фідес» втретє поспіль отримує такий високий результат. Найбільша опозиційна Угорська соціалістична партія досі не може прийти до форми після катастрофічного урядування у 2002-2008 роках, коли, як пише The Washington Post, банкрутство зробило країну першим членом ЄС, що потребує фінансової допомоги.

Загалом, нинішню передвиборчу кампанію в Угорщині можна вважати чи не найбруднішою в історії. Віктор Орбан та його однопартійці фокусували свою увагу на антиміграційних настроях. Видання Politico.eu цитує одного з представників партії «Фідес», який на правах анонімності каже, що вирішальним для кампанії його партії був лозунг про мігрантів: «Це - просто страх мігрантів. «Фідес» провів кампанію щодо однієї проблеми, і вона була успішною». Саме ж видання серед аспектів, які допомогли політичному альянсу «Фідес-ХДНП» отримати 2/3 голосів виборців, називає також сильну економіку, сильний контроль над медіа та глибокі розбіжності між опозиційними партіями.

Крім того, як пише The Washington Post, Орбан наголошував, що угорська опозиція таємно співпрацює з ООН, ЄС та філантропом Джорджем Соросом, аби заполонити країну мігрантами. Загалом, 87-річний американський філантроп угорського походження для Орбана є уособленням багатьох угорських проблем. Угорський прем'єр неодноразово, як пише Politico, звинувачував Сороса у намаганні підірвати суверенітет країни. Сорос та інші критики угорського уряду, своєю чергою, наголошують, що Орбан згортає демократію та верховенство права в країні. Цікаво, що студентом, тоді ще ліберальних поглядів Віктор Орбан, просив грант у фундації Сороса на «відродження громадянського суспільства в Угорщині». Однак, отримавши можливість втілювати свої погляди на практиці, він поволі змінював свої ліберальні погляди та змінював ідеологію своєї партії спершу в напрямку консерватизму, а далі - популізму.

В Угорщині в день голосування не була заборонена агітація і, як пише The New York Times, центральний телеканал повторював відео з драматичними картинками з 2015-го року, коли потоки біженців із Близького Сходу та Африки намагалися потрапити за будь-яку ціну до ЄС.

Ще одним важливим аспектом нинішньої передвиборчої кампанії було питання корупції в Угорщині. Серед країн ЄС у рейтингу Transparency International Угорщина перебуває на передостанньому місці. Лише в Болгарії ситуація гірша.

А за два тижні до виборів, 26 березня, велике угорське видання Magyar Nemzet («Угорська Нація»), чиїм власником є медіамагнат та колишній соратник Орбана (а нині - запеклий ворог) Лайош Шімічка оприлюднило інформацію про те, що ФБР включило до програми захисту свідків громадянина Угорщини, який міг бути ключовою особою у схемі угорського уряду з виведення за кордон шахрайським чином набутих коштів від тендерів ЄС. Ці гроші вивозили за кордон готівкою або у вигляді діамантів. Як пишуть угорські журналісти, ця інформація мала стати «атомною бомбою» напередодні виборів, однак Орбан та його партія все одно зуміла мобілізувати рекордно високу явку серед угорців для перемоги.

Як повідомляє сайт mukachevo.net, переважна більшість закордонних угорців (а серед них близько 100 тисяч українців, які мають і угорський, і український паспорти) проголосували за «Фідес», хоча більшість власників двох паспортів (а таких у Карпатському регіоні 870 тисяч, як раніше повідомляв угорський віце-прем'єр Жолт Шем'єн) не прийшли на виборчі дільниці. Як пише видання, підтримавши масово партію прем'єра, угорська діаспора, яка мешкає за кордоном, подякувала Орбану за подвійне громадянство та фінансову підтримку. А отже, його розрахунок у підтримці закордонних угорців був вдалим.

Нинішній результат свідчить про те, що й ЄС, і Україні доведеться захищати свої позиції у взаєминах з Угорщиною не менш стійко, ніж у минулі роки. І сподіватися на покращення цієї ситуації аж ніяк не варто.

Автор: Ольга Ворожбит

Джерело: «Український Тиждень»

Чи врятує Україну гетьман?

Настрої у світлі Великодня

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers