rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Російські олігархи через санкції США за день втратили $16 мільярдів

Російські олігархи через санкції США за день втратили $16 мільярдів

Найбагатші росіяни через запроваджені 6 квітня Сполученими Штатами санкції проти олігархів і топ-чиновників РФ втратили, загалом, близько 16 млрд дол. протягом дня.

Такі дані наводить агентство Bloomberg.

«Сукупні статки найбагатших людей країни (РФ - ред.) скоротилися на 16 млрд дол. після запровадження США санкцій минулого тижня», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, зазнали збитків 26 із 27 росіян, які входять до списку Bloomberg Billionaires Index (щодня оновлюваний рейтинг агентства).

Так, статки гендиректора «Норнікеля» Володимира Потаніна знизилися на 2,25 млрд дол. Генеральний директор «Лукойлу» Вагіт Алекперов втратив 1,37 млрд дол., а власник «Ренови» Віктор Вексельберг - 1,28 млрд дол.

Збитки власника холдингу En+, US Rusal Олега Дерипаски становлять 905 млн дол. За даними Лондонської фондової біржі, акції його компаній впали на 54%.

Раніше журнал Forbes писав, що найбагатші росіяни втратили за день понад 12 млрд дол.

Міністерство фінансів США оприлюднило у п'ятницю новий пакет санкцій, в який були включені 7 російських олігархів, 17 представників російської державної влади, а також 14 організацій і компаній. В експертних колах США назвали ці санкції одними з найпотужніших.

Зокрема, Міністерство фінансів США зобов'язало до полудня 7 травня припинити всі транзакції і взаємодію з російськими компаніями, які потрапили під санкції, зокрема, з групою EN+, групою ГАЗ і Об'єднаною компанією «Русал».

В іншому документі, випущеному в п'ятницю Управлінням з контролю за іноземними активами США (OFAC), наголошується на необхідності до 5 червня анулювати контракти і домовленості з 12 російськими організаціями, які потрапили під дію санкцій. Серед них: агрохолдинг «Кубань», Basic Element Ltd, B-Finance Ltd, група EN+, «Євросибенерго», «Група ГАЗ», «Газпром буріння», «Ладога Менеджмент», NPV Engineering, «Група Ренова», «Російські машини», Об'єднана компанія «Русал». Крім того, забороняється мати відносини з будь-якою іншою організацією, що має 50% і більше акцій у зазначених компаніях.

 

Нобель з літератури під загрозою: зі Шведської академії йдуть люди

Нобелівська премія з літератури у найближчі роки може опинитися під загрозою: члени Шведської академії, що її вручає, йдуть у відставку одне за одним.

Про це повідомляє DW.

«Криза зумовлена тим, що наприкінці минулого тижня одразу три дійсні члени Шведської королівської академії, яка називає наступного лауреата, подали у відставку: письменник Клас Остергрен, літературознавець К'єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд, відомий, зокрема, своєю книгою про Полтавську битву, перекладеною кількома мовами», - йдеться у повідомленні.

Окрім цих трьох, прозаїк Сара Стрідсберг теж заявила, що подумує про те, щоб вийти зі Шведської академії. Якщо це дійсно станеться, то, як вважають впливові шведські коментатори, Академія може опинитися на межі розпаду або самоліквідації.

Річ у тім, зазначає далі DW, якщо додати до нинішніх «відставників» тих членів Шведської академії, які вийшли з неї раніше, то залишаться лише 12 академіків із 18. Обирають їх усіх довічно, і відставка тут нічого не змінює.

Тобто, навіть місця тих, хто вибув, залишаються незайнятими до самої їхньої смерті. Лише потім вони оголошуються вакантними, й живі академіки, і тільки вони, вирішують, хто їх обійматиме. Але для цього, за статутом, потрібна більшість у 12 голосів.

Це означає, що якщо ще хтось подасть у відставку, кворум у будь-якому випадку не буде забезпечений.

Нобелівську премію з літератури присуджують із 1901 року. Її лауреатами стали, загалом, 114 осіб (в якісь роки премія не вручалася, в якісь - її ділили між двома письменниками).

 

Британія поновила розслідування смерті свідка у справі Магнітського

Центральний кримінальний суд Олд Бейлі в Лондоні поновив розслідування обставин загибелі російського фінансиста та інформатора у справі Магнітського Олександра Перепеличного, який, можливо, був отруєний.

Про це повідомляє ВВС.

«В Олд Бейлі поновили розслідування смерті російського бізнесмена, який міг бути отруєний», - йдеться у повідомленні.

Як відомо, інформатор спецслужб у справі Магнітського Олександр Перепеличний переїхав до Лондона в 2010 році. Він помер під час пробіжки в 2012 році від серцевого нападу. Як вважалося спочатку, його смерть була природною. Однак, через два роки після закриття справи компанія зі страхування життя Перепеличного замовила нову серію тестів, а адвокати розповіли в суді, що в шлунку Перепеличного були виявлені сліди хімічної речовини, яку одержують з отруйної рослини gelsemium elegans (гельземіум витончений), що росте в Азії.

За однією з розглянутих у суді версій, у день смерті Перепеличний з'їв зелений борщ, який і був отруєний. За словами адвоката, поліція «вимила» вміст шлунка бізнесмена, але у збережених матеріалах були виявлені сліди рослинної отрути. Адвокат в суді вказав, що в день смерті поліція також не взяла свідчення у вдови Перепеличного. 44-річний Перепеличний помер під час пробіжки біля свого будинку в містечку Вейбридж, неподалік Лондона, у листопаді 2012 року.

Як зазначається, розслідування відновилося на чотири дні, протягом яких заслухають коронера, фахівців з рослин і токсикологів.

Раніше Управління директора Національної розвідки США (ODNI) підготувало і передало британським спецслужбам доповідь про те, що російського фінансиста та інформатора у справі Магнітського Олександра Перепеличного було «найімовірніше, вбито за прямим наказом Путіна або людей, близьких до нього».

 

У Франції тривають сутички через будівництво аеропорту, є поранені

У Франції сталися нові сутички активістів з поліцією під час проведення правоохоронцями операції зі звільнення території в Нотр-Дам-де-Ланд на заході Франції, де уряд планує збудувати аеропорт.

Є поранені з обох сторін протистояння, - повідомляє BFMTV.

«Сутички поновилися рано-вранці у вівторок після порівняно спокійної ночі. Протестувальники активізували свій рух проти жандармів і мали при собі каміння та скляні пляшки», - повідомили журналісти з місця подій.

Також активісти використовували коктейлі Молотова і здійснили, щонайменше, один пуск сигнальної ракети в бік гелікоптера жандармерії.

Жандарми використовували гранати зі сльозогінним газом.

В результаті зіткнень троє поліцейських були поранені та евакуйовані до лікарні. Серед активістів - двоє поранених.

Наразі, за даними префектури, поліцейським протидіють від 50 до 70 активістів, але їхні лави можуть поповнитися найближчим часом, оскільки на заклики відгукуються активісти, здебільшого, молодь з різних регіонів.

Міністерство внутрішніх справ Франції заявило, що операція зі звільнення території буде продовжуватися, як планувалося, незважаючи на повторні напади на жандармів, та може тривати до кінця поточного тижня.

Як повідомлялося, на околицях Нотр-Дам-де Ландес влада планує побудувати аеропорт, проте активісти виступають проти. 9 квітня сталися сутички між протестувальниками і поліцією, яка використовувала сльозогінний газ.

Сутички розпочалися після того, коли 2,5 тисячі правоохоронців почали зачищати табір активістів, який ті розташували на території, запланованій під будівництво нового аеропорту.

 

У Чехії протестують проти уряду Бабіша

У чеських містах відбувся кількатисячний протест проти виконувача обов'язків прем'єра Андрея Бабіша та його уряду.

Про це повідомляє Reuters

«Тисячі чехів зібралися в понеділок, щоб закликати до відставки прем'єр-міністра Андрея Бабіша», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на Вацлавській площі у Празі зібралися кілька тисяч людей, а в другому за розміром місті Чехії - Брно - на протест вийшли більше, ніж дві тисячі осіб. Також повідомляється про демонстрації і в інших містах.

Організатори демонстрації вважають, що прем'єр-міністр, проти якого порушено кримінальну справу, не може керувати урядом.

Мітингарі наполягають, що Бабіш, якого звинувачують у шахрайстві з коштами ЄС та співпраці з комуністичними спецслужбами, не може стати гідним прем'єром та сформувати функціональний уряд.

Люди збирали підписи під петицією з вимогою призначити гідного прем'єра та кабінет міністрів, і закликали Бабіша піти у відставку.

 

Мадридська оглядова вежа відкриється вперше за 30 років

Із 25 квітня з'явиться можливість забронювати квитки на оглядовий майданчик вежі Альфонсо XII в парку Ретіро в іспанському Мадриді, з якої відкривається унікальний краєвид міста.

Востаннє відвідувачі піднімалися на вежу понад 30 років тому, - повідомляє colibris.ua.

Зазначається, що з висоти понад 20 метрів буде видно 360-градусну панораму парку й околиць. Піднявшись, можна детально роздивитися кінну статую Альфонсо XII, а також послухати екскурсію про історію пам'ятника й парку.

На першому етапі (до кінця серпня) планується чотири варіанти відвідування майданчика на тиждень: два в суботу вранці (11:00 і 11:30) і два в середу вдень (18:00 і 18:30), а з вересня до цього розкладу додасться 19:00 середи і полудень суботи.

Комплекс було збудовано 1887 року, коли Кортес запропонував королеві-регенту Марії Христині поставити пам'ятник її чоловікові Альфонсу XII, на що виділялися кошти з іспанської скарбниці.

В наші дні відновлення пам'ятника коштувало міській раді Мадрида 281 тисячу євро. Ці роботи дали змогу зміцнити споруди, які частково зроблені з вапняку й були під загрозою розмивання та розтріскування. Колишню розкіш повернула також бронзова статуя монарха.

Польська комісія: причиною Смоленської катастрофи став вибух на борту

Протести у Словаччині: глава поліції пообіцяв піти у відставку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers