rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Спорт і варикоз

Якщо ви планували зайнятися собою впродовж останніх кількох років і, нарешті, купили абонемент у спортивний клуб, намагайтеся... стримуватися. Самопожертва під гаслом «півтора кілограма м'язів за місяць!» або «худну на два розміри!!!» може завдати більше шкоди, ніж користі.

Від надмірних навантажень, особливо силових, насамперед потерпають... ноги. Якщо у вас є спадкова схильність до варикозної хвороби або якщо її провісники, судинні «сіточки» на ногах, уже помітні, то ця стаття - саме для вас.

Лікарі рекомендують: при перших ознаках варикозного розширення вен (набряки, біль, вени, які видно неозброєним оком) звернутися до лікаря-флеболога. Тільки лікар за допомогою спеціальної УЗД-діагностики вен може правильно встановити діагноз навіть на ранніх етапах хвороби.

Ультразвукове дослідження - доплерографія - триває не більше, ніж п'ять хвилин, і не викликає жодних неприємних відчуттів. Якщо цього буде недостатньо, лікар проведе дуплексне сканування - воно допоможе визначити рівень ураження і визначити тактику лікування.

Існує багато методів лікування варикозу, що дозволяють зупинити хворобу на самому початку, зберігши не лише здоров'я, а й красу ніг.

Рекомендації лікарів-флебологів для тих, хто займається спортом

Новачкам треба пам'ятати: різка зміна малорухливого способу життя на гіперактивний легко може спровокувати варикозну хворобу. Тому під час занять фітнесом дотримуйтесь розумного підходу - нарощуйте навантаження поступово.

Якщо тренер вважає, що для створення бездоганного зовнішнього вигляду вам необхідні вправи «з обтяженням», у перший місяць тренувань обмежтеся мінімальною вагою, а потім збільшуйте кількість повторів, а не вагу спортивних приладь.

З усіх видів тренувань найбезпечнішими для ваших ніг є аквааеробіка. Тут навантаження розподіляється рівномірно по всьому тілі.

Під час тренувань чергуйте анаеробні і силові вправи.

Найбільшої обережності вимагають вправи на тренажерах, що дають навантаження на литкові м'язи. Перш ніж приступити до них, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, а ще краще - зробіть комп'ютерну діагностику у флеболога.

Використовуйте під час тренувань бандажі та компресійні елементи одягу з лікувального трикотажу, зокрема, компресійний гольф - правильний засіб профілактики варикозної хвороби. Та й без фітнесу такий трикотаж - незамінний для тих, у кого є схильність до розширення вен.

Вправи з підняття важких (наприклад, під час заняття зі штангою) спортивних приладь виконуйте у позиції сидячи або лежачи, тоді основна тяжкість буде припадати не на гомілки, а на стегна.

Велотренажер - найкращий друг кожного, хто піклується про здоров'я своїх ніг. Працюйте з ним щодня, приблизно півгодини. Більш високі «дози» можуть призвести до ускладнення, будь-які перевантаження для ніг - шкідливі. Для тих, кому крутити педалі нудно, американці придумали спінінг - тренування на велотренажері під відеосупровід. На екрані монітора ви бачите мінливий ландшафт - це створює ефект присутності. Бажано, щоб подолання уявних крутих схилів і звивистих стежок супроводжувалося кардіоконтролем.

Степ-аеробіка цілком може бути замінена ходінням по сходах, яке лікарі рекомендують для профілактики варикозної хвороби.

Таеквондо, тайський бокс, волейбол і футбол ... Якщо ви серйозно ставитеся до свого здоров'я, таких занять у вашому фітнес-розкладі не повинно бути. Східні єдиноборства та ігрові види спорту визнані медиками найбільш травматичними.

 

Джерело: «Медпортал»

 

Струнке тіло – це просто. Тренування

Перший стрибок з парашутом: до чого треба бути готовим

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers