rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Про ваш імунітет «розповість» зовнішність

Недоліки, котрі жінки звикли ховати за допомогою косметики, зазвичай, свідчать про те, що в організмі починаються патологічні процеси - іноді легкі, а іноді - доволі суттєві.

Ясна

Ваші ясна останнім часом постійно кровоточать? Мало хто знає, що це може бути навіть однією з ознак вагітності. Через гормональні зміни під час вагітності тканини стають м'якшими, що призводить до частої кровоточивості ясен. Однак, все-таки найчастіше це свідчить про звичайне запалення ясен.

Що робити? Якою б не була причина, потрібно проконсультуватися з лікарем-стоматологом.

Язик

У вас постійно з'являється наліт на язиці? Це може вказувати на інфекцію, запальний процес у травному тракті, проблеми з печінкою, загальну інтоксикацію організму. Ще однієї причиною може бути брак заліза в організмі.

Що робити? Якщо наліт не зникає протягом тривалого часу, краще звернутися з цією проблемою до лікаря-терапевта.

Куточки губ

Тріщинки в куточках рота можуть свідчити про нестачу в організмі заліза або вітаміну В2, які можна поповнити правильним збалансованим харчуванням.

Але якщо правильне харчування не усунуло проблеми, то причини можуть бути значно серйознішими. Інколи такі тріщинки можуть вказувати навіть на те, що розпочинається цукровий діабет.

Що робити? Щоб не сумніватися й не хвилюватися, зверніться до імунолога, а також здайте кров на аналіз.

Шкіра голови

Зненацька з'явилася лупа? Причи­ною цього може бути підвищена пітливість під час занять спортом, надмірне перебування на сонці або гриб­кова інфекція. Часто виникнення лупи пов'язують зі стресовою ситуацією.

Що робити? Не пускайте все на самоплив, купіть засоби від лупи в аптеці або спробуйте позбутися її домашніми засобами. Якщо лупа все ж таки не зникає, зверніться до лікаря-дерматолога.

Волосся

Помітили, що волосся почало випадати сильніше, ніж зазвичай? Спричинювати це може дисбаланс у роботі щитовидної залози або цукровий діабет. Інколи ослаблений імунітет в осінньо-зимовий та весняний період також може бути причиною випадіння волосся.

Що робити? Їжте багато свіжих овочів та фруктів, нормалізуйте своє харчування. Якщо проблема не зникає, зробіть УЗД щитовидної залози й трихограму. Ця комп'ютерна діагностика дає можливість визначити стан не лише волосся, але й усієї системи росту волосся.

Нігті

На нігтьовій пластині з'явилися цятки? Білі цятки на нігтях свідчать про брак цинку, інколи - проблеми зі серцем. А ось темні можуть сигналізувати про якусь інфекцію, рідко - про онкологічне захворювання.

Що робити? Звернутися до фахівця й зробити обстеження всього організму.

Шкіра

Висипання й червоні плями на шкірі можуть свідчити про те, що певна косметика або продукти харчування вам не підходять. Також у такий спосіб можуть давати про себе знати проблеми з підшлунковою та печінкою. Окрім того, проблеми зі шкірою також можуть свідчити, що ви десь підхопили підшкірного кліща. Для того, щоб уникнути «знайомства» з паразитом, потрібно, щонайменше, відмовитися від спокуси користуватися чужою косметикою.

Що робити?

Необхідно здати тест на алергію, звернутися до лікаря-дерматолога, а також перевірити стан печінки та підшлункової залози.

Вугрі й герпес «розкажуть» про знижений імунітет

Михайло Перепічка, доцент кафедри дерматовенерології БДМУ:

- Суттєву роль у виникненні й розвитку захворювань шкіри відіграє імунна система, яка в організмі людини виконує важливі функції (захист від інфекцій, контроль розвитку алергічних реакцій, протипухлинний нагляд).

Серед інфекційних найчастіше зустрічаються гнійничкові, грибкові та вірусні захворювання шкіри. Встановлено, що за умови зниження імунітету ці захворювання шкіри набувають тривалого хронічного перебігу з поширеним та глибоким ураженням шкіри, важко піддаються лікуванню. Так, зокрема, у хворих виникають фурункули, які часто повторюються. В інших пацієнтів часто повторюється герпес шкіри обличчя чи статевих органів. Також може повторно виникнути оперізувальний герпес, який, зазвичай, у людей без порушення функції імунної системи буває лише раз у житті.

Однією з ранніх і частих ознак імунодефіциту є грибкові захворювання шкіри та нігтів. У таких пацієнтів спостерігається множинне грибкове захворювання нігтів, причому, не лише пальців ніг, але й рук. Нігтьові пластинки тьмяніють, потовщуються або стають крихкими й відшаровуються. На шкірі стоп та кистей з'являється потовщення, дрібне (борошноподібне) лущення, а на шкірі ніг, тулуба та інших ділянках - рожево-червоні плями з лущенням і валиком по периферії.

Ознака імунодефіциту - тяжкий перебіг вугрової хвороби. У таких пацієнтів з'являється поширене вугрове висипання як на обличчі, так і на спині, плечах. Поряд з поверхневим вугровим висипанням виникають різко запальні глибокі вузли, які часто супроводжуються болючістю, нагноюються, а після них залишаються стійкі рубцеві зміни шкіри. Тому за тяжкого перебігу вугрової хвороби пацієнтові неодмінно потрібно проконсультуватися не лише з дерматологом, але й з імунологом.

Також на тлі імунного дефіциту може спостерігатися більш тяжкий перебіг і неінфекційних захворювань шкіри (псоріаз, склеродермія, червоний вовчак тощо), які при цьому характеризуються поширеним ураженням шкіри, частими загостреннями, погано лікуються.

В останні роки надзвичайно поширені алергічні захворювання шкіри (алергічні дерматити, екзема, атопічний дерматит). Ці захворювання виникають внаслідок алергізації населення хімічними чинниками довкілля (промислові фактори, мийні й косметичні засоби, синтетичний одяг тощо) на тлі імунних порушень організму хворих. Водночас, слід зазначити, що хімічні чинники довкілля, зокрема, й медикаменти, своєю чергою можуть призводити до змін в імунній системі. Отож, в разі виникнення захворювань шкіри не слід займатися самолікуванням.

Джерело: «Молодий Буковинець»

 

Хропіти небезпечно

Нетримання сечі – не дитяча проблема

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers