rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу

Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

Церемонія підписання закону відбулася під час засідання Воєнного комітету, яке транслювалося в прямому ефірі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

18 січня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», яким Росія визнається країною-агресором, що здійснює тимчасову окупацію частини території України.

У документі визначається дата початку окупації частини України, зокрема, Криму та Севастополя, - 20 лютого 2014 року.

Законом про реінтеграцію Донбасу визначаються особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Передбачено, що межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях визначаються президентом за поданням Міністерства оборони, підготованим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил.

Згідно зі законом, відповідальність за матеріальну чи моральну шкоду, завдану Україні внаслідок агресії Російської Федерації, покладається на Росію - відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

Окрім того, депутати встановили, що особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність за порушення законодавства України та норм міжнародного гуманітарного права.

8 лютого 2018 року Закон підписав голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 

Британія очікує від уряду Гройсмана прискорення реформ

Міжнародна спільнота очікує від України прискорення темпу реформ та ефективної боротьби з корупцією.

Про це заявила на конференції «Міжнародна зустріч високого рівня з питань реформ в Україні» посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міжнародна спільнота хоче, щоб Україна пришвидшила темпи реформ. Нам усім зрозуміло, що без них Україна ніколи не перетвориться на сучасну заможну державу, де панує верховенство права. Саме тому міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон приймав минулого року в Лондоні першу конференцію щодо реформ в Україні», - сказала Гоф.

Посол також прочитала привітання глави МЗС Великої Британії Бориса Джонсона, в якому той зазначив, що під час візитів був вражений величезним потенціалом України.

«Я вітаю план дій прем'єр-міністра Гройсмана та його відданість справі втілення цього плану. Ця робота буде нелегкою, але міжнародна спільнота готова надавати посильну допомогу. Критично важливою буде боротьба з корупцією. Зокрема, нам потрібно бачити більшу відданість у застосуванні насправді незалежних та ефективних антикорупційних інституцій, що допоможе успішно розглядати справи у судах. Це залучатиме іноземні інвестиції та сприятиме зростанню бізнесу, а також додасть українцям впевненості у тому, що ніхто не стоїть над законом», - процитувала Гоф очільника МЗС Великої Британії.

 

Королева Єлизавета ІІ орендувала земельну ділянку в центрі Києва

Київська міська рада передала Британській королеві Єлизаветі ІІ земельну ділянку площею 0,1622 га на вул. Костельній, 13-а, в Шевченківському районі Києва, в оренду на 49 років.

Про це йдеться у відповідному рішенні Київради.

Відповідно до рішення, ця земельна ділянка передається королеві у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно. Нормативно грошова оцінка за попереднім розрахунком складає 11367,5 тисячі гривень. Орієнтовний розмір орендної плати буде складати близько 568,4 тис. гривень.

Зазначимо, що на цій ділянці розташована будівля, в якій розміщуються посольства Канади та Австралії. Як відомо, королева Єлизавета ІІ є монархом обох цих країн. Будівля також належить британській королеві.

 

До НАЗК викликають заступника голови Держрибагенства - за премії екс-дружині

Національне агентство із запобігання корупції запросило заступника голови Держрибагенства Андрія Кравченка для надання пояснень щодо видачі премій його колишній дружині.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

«Для забезпечення реалізації прав особи, яка притягається до адміністративної відповідальності і яка має право подати пояснення і зауваження до змісту протоколу, до НАЗК запрошено заступника голови Державного агентства рибного господарства України Андрія Кравченка», - йдеться у повідомленні.

НАЗК встановило, що, перебуваючи на посаді заступника голови Держрибагентства, Кравченко вчиняв дії в умовах реального конфлікту інтересів, зокрема, видавав накази, якими встановлено премії працівникам Держрибагентства, зокрема, колишній дружині.

Кравченка запросили до НАЗК на 10 годину 22 лютого.

 

На Дніпропетровщині стався землетрус

У Кривому Розі, Дніпропетровської області, зафіксували землетрус потужністю 3,2 бала.

Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на інформацію, отриману в регіональному управлінні Державної служби надзвичайних ситуацій.

Речниця управління Дарина Гречищева зазначила, що за даними зі сейсмологічної станції, землетрус був зафіксований цієї ночі.

«Епіцентр землетрусу був на глибині 5 км. Причиною землетрусу став тектонічний розлом на глибині 200 км. Люди відчули землетрус», - зазначила вона.

За словами Гречищевої, інформація про те, що землетрус могли спричинити гірничі роботи, не підтверджується.

Мешканці Кривого Рогу в соціальних мережах писали, що цієї ночі, щонайменше, в двох районах міста були відчутні підземні поштовхи.

Влітку 2017 року мешканці Кривого Рогу повідомляли про землетрус, якому передував гуркіт. Водночас, на своїй сторінці у Facebook віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко підтвердив, що в Кривому Розі в стався підземний поштовх магнітудою 4,1 бала «без негативних наслідків».

Підземні поштовхи у Кривому Розі фіксували в різні роки. Місцеві мешканці пов'язують їх з роботою залізорудних шахт. Так, 2013 року в місті стався землетрус, як заявляли ДСНС, «силою від 4 до 5 балів». Казали, що його спричинили розробки корисних копалин.

 

Суд дозволив Ситнику не платити штраф у справі НАЗК

Апеляційний суд Києва скасував рішення Солом'янського райсуду щодо сплати 1700 грн. штрафу директором НАБУ Артемом Ситником за невиконання вимог Національного агентства із запобігання корупції. Про це йдеться у повідомленні на сайті суду.

Зазначається, що Апеляційний суд задовольнив апеляцію, подану Ситником, і скасував рішення Солом'янського районного суду «у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення».

Уточнюється, що це рішення було ухвалене 19 лютого.

Раніше НАЗК передало до суду протокол про адміністративне правопорушення з боку директора НАБУ Артема Ситника, яке полягає у невиконанні законних вимог чи розпоряджень - йдеться про відмову Ситника надати інформацію та низку документів на запит НАЗК.

17 січня Солом'янського районний суд оштрафував директора НАБУ Ситника за адміністративне правопорушення.

 

МОЗ перевірить університет Богомольця

МОЗ перевірить роботу медуніверситету ім. Богомольця щодо організації іспиту КРОК, і на час цієї перевірки ректора вишу та директора Центру тестування МОЗ відсторонено від виконання обов'язків.

Про це на брифінгу у вівторок, 20 лютого, заявив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні з усіх медуніверситетів лише НМУ не забезпечив проведення тестування для стоматологів. Ми відсторонили від виконання обов'язків ректора Катерину Амосову та створили комісію з перевірки роботи університету і Центру тестування МОЗ. На час роботи комісії відсторонено директора Центру тестування Ірину Булах. Інформація щодо інших порушень, що виявлені ще в трьох університетах, уже передана до правоохоронних органів. Студентам, що не змогли здати іспит сьогодні, буде надана така можливість», - сказав Лінчевський.

Він зауважив, що НМУ ім. Богомольця не уклав угоду з Центром тестування МОЗ про проведення ліцензійних іспитів.

Своєю чергою на прес-конференції, що відбулася годиною раніше, Катерина Амосова повідомила, що НМУ ім. Богомольця мав відповідну угоду з Центром тестування на проведення іспитів КРОК на безоплатній основі. По закінченні терміну дії цієї угоди НМУ ім. Богомольця через систему Prozorro оголосив тендер на закупівлю цих послуг, але, за словами Амосової, Центр тестування МОЗ на цей тендер не подавався.

«У нас скінчилася безоплатна угода, і університет закладав у проект кошторису на 2018 рік 1,5 млн грн. бюджетних коштів для проведення іспитів для студентів та інтернів. Коли ми отримали цей кошторис, університет оголосив відкриту тендерну процедуру закупівлі послуг Центру тестування на 1,5 млн грн. через систему Prozorro. Однак, Центр не взяв участь у тендері, мотивуючи тим, що, згідно з листом МОЗ, вони виконують ці послуги єдині в Україні. Однак, це є порушенням закону, оскільки договірні процедури відбуваються лише за наявності пакету документів від Антимонопольного комітету, які підтверджують монопольний статус постачальника послуг чи товару», - переконана Амосова.

Адвокат Катерини Амосової Віктор Гвоздій на тій же прес-конференції заявив, що не бачить підстав для тимчасового відсторонення Амосової від виконання обов'язків ректора НМУ імені Богомольця і буде оскаржувати таке рішення МОЗ у суді. Також він повідомив, що від імені Амосовї буде подана заява до НАБУ про порушення закону з боку МОЗ та зловживання службовими обов'язками.

Раніше Міністерство охорони здо­ров'я відсторонило Катерину Амосову від виконання обов'язків ректора медуніверситету ім. Богомольця через зрив ліцензійного іспиту «Крок» для студентів-стоматологів 3 курсу. Зазначалося, що створюється комісія для розгляду цієї ситуації, і на час діяльності комісії від виконання обов'язків відсторонюється директор Центру тестування МОЗ України Ірина Булах.

 

На Харківщині 13 шкіл закрили на карантин через грип

Наразі на Харківщині через грип і ГРВЗ закрили на карантин 13 шкіл, хоча загальний епідпоріг не перевищений.

Про це розповіла на прес-конфе­рен­ції в. о. начальника Управління охорони здоров'я Харківської ОДА Галина Сіроштан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні в жодному з 27-ми районів області епідпоріг стосовно грипу і ОРЗ не перевищений. Водночас, прийнято рішення про закриття 13-ти шкіл у шести районах: тут в окремих класах на заняттях були відсутні до 30% учнів», - зазначила Сіроштан. Також стало відомо, що сьогодні на карантин частково закрита школа № 62 у Харкові (П'ятихатки): на заняття ходять лише учні старших класів.

За словами Сіроштан, минулого тижня на карантин через грип було закрито 8 шкіл у шести районах області.

«Що стосується кору, то з початку епідемії на Харківщині зареєстровано 3 випадки захворювання, і всі вони завезені на територію області з інших регіонів: Одеси і Буковелю, хворі не були щеплені», - пояснила Сіроштан.

За її словами, якщо на початку року на Харківщині було 76 тисяч не щеплених від кору дітей, то зараз - 50 тисяч:

На лінії фронту бойовики гатять з мінометів і БМП: один боєць загинув, трьох поранено

Новини фронту: окупанти обстріляли ЗСУ під Луганським зі 120-мм мінометів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers