rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Релігія і політика \ У Києві відкрили виставку до 100-річчя трагічної загибелі митрополита Богоявленського

У Трапезній палаті на території Києво-Печерської лаври проходить виставка до сторіччя трагічної загибелі священномученика, митрополита Київського і Галицького Володимира (Богоявленського).

 

Title  
 Фото prostir.museum 

Про це повідомляє портал «Музейний простір».

«Виставка наочно демонструє основні віхи життя митрополита Володимира (Богоявленського), зокрема, його мученицьку смерть та події, пов'язані з канонізацією і набуттям мощей», - йдеться у повідомленні.

Тема мучеництва і сповідництва церковнослужителів у період «червоного терору» є недостатньо вивченою. Тому відвідувачі отримали слушну нагоду ознайомитися з копіями документів та світлинами на тему масштабних антирелігійних переслідувань часів більшовизму в Україні.

Організаторами заходу є Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник та Свято-Успенська Києво-Печерська лавра.

Священномученик Володимир - православний митрополит РПЦ (синодальної) з титулом Київський і Галицький у 1915-1918 рр. Перший новомученик часів російської окупації України ХХ сторіччя, розстріляний російськими військами біля стін Києво-Печерської лаври.

Під час першої радянсько-української війни Київ було захоплено військами Ради народних комісарів РРФСР та їхніми прибічниками з так званої Української Народної Республіки Рад. У місті почався червоний терор, що супроводжувався пограбуваннями та розстрілами «класових ворогів».

7 лютого 1918 року озброєні погромники увірвалися у покої митрополита Володимира, і після знущань над ним вивели митрополита за стіни лаври і розстріляли. Перед смертю архіпастир звершив молитву, благословив своїх убивць і, нібито, сказав: «Господь вас нехай пробачить».

Знайдене братією його тіло було спотворене великою кількістю колотих та вогнепальних ран.

Акт медичного огляду тіла вбитого митрополита свідчить, що архіпастиря-мученика розстрілювали розривними кулями і кололи холодною зброєю. Гетьман Скоропадський встановив на місці розстрілу пам'ятник святителю, який був зруйнований, коли місто знову було захоплене більшовиками.

Поховали митрополита Володимира у Хрестовоздвиженському храмі, що на території Ближніх печер Києво-Печерської лаври. А в лику святих архіпастиря-сповідника було прославлено влітку 1992 року.

Того ж року було відкрито для вшанування і його мощі, які зараз покояться у Благовіщенському храмі Дальніх печер, поряд з мощами святителя Павла Конюшкевича.

 

Глава УГКЦ: «Визнання нашого патріархату має велику місію – пояснити православним сутність служіння Папи Римського»

Неприбуткові релігійні організації автоматично перенесуть до нового Реєстру

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers