rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Захист «беркутівців» хоче перекласти вину за вбивства на учасників Майдану

Захист «беркутівців» хоче перекласти вину за вбивства на учасників Майдану

Висновки експертів показали, що працівники «Беркута» мали при собі відповідну зброю, якою могли завдати смертельних поранень активістам під час подій на Майдані.

Про це заявив журналістам прокурор Яніс Сімонов, повідомляє «Українська правда».

За його словами, адвокати намагаються створити уявлення про те, що стріляли тільки мітингувальники, в той час, коли правоохоронці «взагалі нічого не робили і нікого не вбивали».

«Працівники правоохоронних органів мали при собі вогнепальну зброю, як нарізну, так і гладкодульну, яка свідчить про те, що активістам могли бути завдані тілесні ушкодження, як від автомату Калашникова, так і куль інших модифікацій, які були на озброєні працівників «Беркута», - сказав прокурор.

Він зазначив, що аргументи захисту про те, що активісти загинули від рикошету куль своїх соратників - не відповідають дійсності.

«Захист стверджує, що це був рикошет від водомета синього, який був перед потерпілим. Якщо вони заявляють, що автомобіль був сильно ушкоджений, то чому не надають відповідних фотодоказів?» - запитав Сімонов. Він заявив, що експерти чітко визначили, що це були кулі 9 мм з мисливської зброї, а також звідки здійснювались постріли.

«На відео чітко видно, як в цей час прибувають працівники «Беркута» і так званої «Чорної роти», які мали в руках рушниці «Форт». Сказати, що активісти загинули від рикошету куль своїх же соратників, неможливо», - сказав Сімонов.

Прокурор додав, що захист просто маніпулює доказами.

Раніше захист колишнього президента Віктора Януковича опублікував фото куль, якими, за твердженнями адвокатів, стріляли у правоохоронців на Майдані.

 

У НАБУ підтвердили підозру мерові Одеси

13 лютого 2018 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили Одеському міському голові про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 КК України.

Повідомлення про підозру здійснено за дорученням керівника САП Назара Холодницького, який і підписав вказаний процесуальний документ, стверджується у повідомленні НАБУ.

Також про підозру повідомлено ще трьом посадовцям мерії міста: заступнику мера, директорові департаменту комунальної власності та голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради. Процесуальну дію вчинено в порядку ст. 278, ст. 135 КПК України (оскільки місцеперебування зазначених осіб наразі не встановлено) в рамках розслідування кримінального провадженні за фактом заволодіння коштами місцевого бюджету Одеси.

Наразі вживаються необхідні заходи для встановлення місцеперебування підозрюваних та, у випадку їх відсутності, вирішуватиметься питання про оголошення їх у розшук.

Крім того, 13 лютого під час проведення слідчих дій у тому ж кримінальному провадженні в порядку ст. 208 КПК України затримано ще трьох осіб (одну посадову особу мерії Одеси та двох фізичних осіб - керівників компанії).

Ще одній особі - оцінщику - повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 5 ст. 191, ст. 365-2 КК України.

У НАБУ зауважують, що ухвали про проведення обшуків у згаданих посадових осіб детективи НАБУ отримали ще 18-19 грудня 2017 року. Однак, уже 19-20 грудня 2017 року троє службових осіб мерії виїхали за кордон і відтоді під різними приводами не повертались, ймовірно, з метою переховування від слідства. На початку січня 2018 року за кордон виїхав і голова постійної комісії міськради.

Усі зазначені особи, на думку слідства, причетні до схеми із завдання збитків місцевому бюджету Одеси. Так, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП Завод «Краян», за 185 млн грн. у приватної структури, яка на початку 2016 року сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованим ліквідатором держпідприємства, за 11,5 млн грн.

Отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої наразі перебуває в зоні АТО.

Проте детективи НАБУ та прокурори САП запобігли цій спробі легалізації й домоглися накладення арешту на рахунки приватної компанії-продавця будівлі. З того часу постійно вчиняються спроби зняття арешту з рахунків, зокрема, шляхом раптової зміни ціни договору у січні 2018 року.

У жовтні-грудні 2017 року один із чинних депутатів Одеської обласної ради, який, за версією слідства, є бенефіціаром компанії-продавця згаданої будівлі, разом зі ще однією особою запропонували співробітнику Національного бюро неправомірну вигоду в розмірі 500 тис. доларів США в обмін на зняття арешту з рахунків компанії. Депутату та його спільникові 12 січня 2018 року Генеральною прокуратурою України повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України («Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі»).

 

Укрзалізниця підвищить ціни на квитки вже у квітні

Перший етап зростання цін на квитки в пасажирських поїздах Укрзалізниці відбудеться 1 квітня 2018 року і становитиме 10%.

Про це заявив директор з економіки та фінансів компанії Андрій Рязанцев, повідомляє Центр транспортних стратегій.

«Перший етап зростання цін на квитки в поїздах на 10% ми плануємо орієнтовно з 1 квітня. Отримані кошти скеруємо на розвиток пасажирської інфраструктури. Зараз ми закуповуємо пасажирські вагони, які виробляє національний виробник. Досить швидкими темпами здійснюється модернізація вагонів, інвестуємо в ремонт рухомого складу», - зазначив Рязанцев.

Він також запевнив, що гроші, отримані Укрзалізницею в результаті підвищення тарифів, підуть на спеціальний інвестиційний рахунок, коштом якого буде забезпечуватися підвищення якості пасажирських перевезень.

За словами Рязанцева, востаннє УЗ підвищувала тарифи на пасажирські перевезення ще в 2014 році.

«Відтоді індекс споживчих цін виріс, мінімум, на 60-70%, в 4-6 разів збільшилася вартість комунальних та інших послуг. По всій номенклатурі товарів, які потрібні залізниці, істотно зросли ціни», - констатував він.

При цьому, підкреслив чиновник, вартість квитків на потяги все одно залишиться конкурентною порівняно з автобусними перевезеннями.

 

Безвізом скористались вже 419 тисяч українців

З червня 2017 року, з моменту набрання чинності безвізового режиму, країни Євросоюзу відвідали 419 тис. громадян України.

Про це розповів голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал в інтерв'ю в ефірі 5-го каналу.

«Загалом, з 11-го червня 2017 року до країн Євросоюзу, скориставшись безвізовим режимом, поїхали 419 тис. громадян України. За останній місяць кількість українців-безвізовиків зменшилася на 15% і становить майже 29 тис. осіб. Однак, це втричі менше порівняно з першими 30 днями лібералізації візового режиму», - сказав він.

Цигикал відзначив, що масових непропусків суміжною стороною, як на початку прогнозували окремі експерти, не помічається, а кількість відмов залишається незначною - лише 0,2% від загальної кількості таких подорожуючих.

«Загалом, за попередніми підрахунками, у в'їзді в країни ЄС відмовлено понад 60 особам», - додав голова Служби.

Він нагадав, що Держприкордонслужба виконала всі визначені керівництвом держави завдання, зокрема, створена система біометричного контролю функціонує на кордоні з країнами ЄС та авіаційному напрямку, біометричне обладнання встановлене у 157 міжнародних та міждержавних пунктах пропуску.

 

У Київській та Запорізькій областях аліментників «відловлюватимуть» мобільні групи

6 лютого 2018 року набув чинності закон щодо посилення відповідальності за несплату аліментів. Перші мобільні групи з ліквідації заборгованості з оплати аліментів, які будуть проводити перевірку стану виконання рішень зі стягнення аліментів, вже почали роботу в Київській та Запорізькій областях.

Про це заявив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр, за дорученням якого й були створені відповідні групи, інформує прес-служба Мін'юсту.

«У Київській та Запорізькій областях почали діяти перші мобільні групи з ліквідації заборгованості стосовно оплати аліментів, які проводитимуть регулярну перевірку стану виконання рішень зі стягнення аліментів з недобросовісних боржників у регіонах», - зазначив Шкляр.

За його словами, до кінця лютого аналогічні мобільні групи проведуть перевірки в усіх регіонах України. Окрім цього, наразі триває створення Центрального та регіональних штабів з моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.

«Створення штабів та мобільних груп є послідовним та логічним продовженням роботи Міністерства юстиції у напрямку суттєвого покращення в Україні ситуації з виконанням рішень зі стягнення аліментів», - наголосив Шкляр.

Окрім цього, зазначив він, ліквідаційні групи проводитимуть роз'яснювальну роботу серед працівників органів ДВС щодо застосування норм закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Шкляр нагадав, що цей закон встановлює нові види заходів примусу до неплатників аліментів. Зокрема, передбачається, що боржників, які не платять аліменти понад 6 місяців, до моменту повного погашення боргу позбавлятимуть права виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати, вирішувати, чи має право його дитина покидати територію країни.

Окрім того, наголосив він, боржників буде притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді виконання суспільно-корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу перед дитиною.

 

МОЗ хоче закуповувати вакцини на три роки заздалегідь

Міністерство охорони здоров'я планує запровадити закупівлі імунобіологічних препаратів на три роки наперед з метою безперебійного постачання вакцин.

Про це йшлося на нараді прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з керівництвом МОЗ щодо реформ у системі охорони здоров'я, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

«Досі бюджетне законодавство України не дозволяло здійснювати планування закупівель вакцин довше, ніж на один бюджетний рік. Міністерство охорони здоров'я розробило зміни до бюджетного кодексу, котрі дозволять здійснювати планування закупівель імунобіологічних препаратів на три роки наперед, що, своєю чергою, дозволить забезпечити безперебійне постачання вакцин», - йдеться у повідомленні.

Крім того, МОЗ ініціюватиме зміни щодо розрахунку потреби у вакцинах. Планується запровадити загальнонаціональний розрахунок потреби у вакцинах за методикою ВООЗ (WHO) та Дитячого Фонду ООН (UNICEF).

Лінія фронту: бойовикам дозволили бити з важкої артилерії по Світлодарській дузі

На лінії фронту бойовики гатять з мінометів і БМП: один боєць загинув, трьох поранено

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers