rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Нічний крем: необхідність чи маркетинговий хід?

Найефективнішим природним омолоджувальним засобом вважається сон. За законами природи, вночі шкіра відновлюється й очищується. На жаль, з роками ми змушені вдаватися до послуг косметики, а нічний крем можна справедливо вважати одним з видатних винаходів ХХ сторіччя. Проаналізуймо, чому.

День і ніч

Треба зауважити, що появі в жіночих косметичках нічного крему передували зовсім не копіткі дослідження вчених, а лише тонкий маркетинговий хід. Приблизно на початку минулого сторіччя співробітники однієї косметичної компанії, стурбовані низьким рівнем продажів, вирішили зробити «хід конем»: урізноманітнити безликі й однотипні баночки з кремом. Розділивши їх на денні та нічні, і трохи змінивши склад тих і інших, вони таки досягли бажаних результатів, одночасно заохотивши косметологів до нових відкриттів на тему нічного догляду за шкірою.

Першим з них стало те, що шкіра поводиться по-різному залежно від часу доби. Вдень вона постійно потребує захисту - чи то від палючих сонячних променів, що запускають процес утворення вільних радикалів, чи то від холодного вітру і морозу, що травмують верхні шари епідермісу, чи то від забрудненого повітря, що провокує закупорювання пор. Але допоки ми спимо, в ній поліпшуються обмінні процеси, завдяки чому будь-які засоби краще засвоюються.

Проте, нічний крем, накладений вдень, не буде настільки ефективним, і навпаки. Адже деякі активні речовини з нічної серії підвищують світлочутливість шкіри або просто руйнуються під дією ультрафіолету (наприклад, ретиноїди, що відповідають за оновлення клітин шкіри). Ці важливі нюанси, звичайно ж, враховуються виробниками під час створення косметичних засобів. Зазвичай, консистенція нічних кремів є дещо щільнішою порівняно з денними, адже поверх них немає необхідності накладати декоративну косметику. Також вони є активнішими і концентрованішими, щоб за ніч шкіра могла повною мірою поповнити втрати, яких вона зазнала за день внаслідок стресів, ультрафіолету, атмосферних забруднень. Переваги подібного «поділу праці» давно вже стали настільки очевидними, що цілодобово експлуатувати один і той самий крем вважається просто недоцільним.

Нічні снайпери

Варто зазначити, що жінки досить швидко оцінили таку «косметичну революцію». До того ж, французькі вчені, передовики косметологічного ринку, дійшли висновку, що вночі дія будь-якого засобу посилюється в кілька разів. На їхню думку, 10-14-денні «нічні курси» з великою дозою антиоксидантів в деяких випадках можуть навіть замінити омолоджувальні салонні процедури. А також це сприятливий час для позбавлення від запалень (сальні залози відкриваються і виводять токсини і забруднення). Нічній роботі крему не заважають ні декоративна косметика на обличчі, ні УФ-промені, ні інші зовнішні агресори. Вночі у шкіри зникає необхідність захищатися і з'являється можливість вільно дихати і відновлюватися. У цей період вона вдячно сприймає будь-яке підживлення. А якщо ви не знаєте, яке «меню» краще запропонувати, орієнтуйтеся на свій вік.

20+ Поки що цього не помічаєте ні ви, ні оточення, але внутрішні шари епідермісу починають потихеньку здавати свої позиції, втрачаючи еластичність. Саме час налагодити водний режим - підійде нічний або звичайний зволожувальний крем (звичайно ж, без захисних фільтрів).

30+ Свого часу шкіра стійко переносила всі ваші шкідливі звички: куріння, пристрасть до засмаги, нерегулярний, а часом і не зовсім правильний догляд. Тепер вона, як лакмусовий папірець, показує вам усе своє невдоволення - стає сухішою і чутливішою, а в особливо делікатних місцях поступово починають з'являтися перші зморшки. В цей момент шкірі потрібні вітаміни-антиоксиданти С, Н, Е, екстракти водоростей, а також пантенол і ретинол, що стимулюють продукування колагену і сприяють відродженню клітин шкіри.

40+ Організм виробляє менше естрогену, зморшки стають глибшими і помітнішими. Щоб приховати від інших свій паспортний вік, у нічному кремі повинні бути тонізуючі речовини (соєвий протеїн, термальна вода), зволожувачі (гіалуронова кислота) і поживні компоненти (рослинні олії).

До 16 і старші

Сучасні нічні креми здатні на багато що: вони зволожують, живлять, пом'якшують, словом, створюють для шкіри максимум турботи і догляду. Тому на баночці поруч з позначкою «нічний» часто можна побачити уточнення: «омолоджувальний», anti-age, «проти зморшок» - перелік можна продовжити в тому ж дусі.

Загалом, механізми самовідновлення закладені в організмі самою природою, і повноцінного восьмигодинного сну цілком достатньо, щоб на ранок виглядати свіжо і привабливо. Повний релакс і нерухомість під час сну сприяють процесам відновлення та оновлення клітин шкіри. Проте, з віком система поступово дає збій. Колаген і еластин виробляються в меншій кількості, оновлення та очищення шкіри відбувається менш інтенсивно. З роками в ній накопичуються токсини, змінюється колір, з'являються зморшки. Найперші ознаки старіння можна спостерігати приблизно років до тридцяти, а якщо в молодості ви не дуже турбувалися про правильний догляд за шкірою, то і раніше. Шкіра ніби починає «мститися» вам за те, що в юні роки ви занадто часто підставляли її палючому сонцю, не надто регулярно очищували й іноді зловживали неякісною декоративною косметикою. Та й кожен новий день у «кам'яних джунглях» під вантажем декоративної косметики діє на неї не найкращим чином. Тож, саме час податися на пошуки відповідного нічного крему. Але якщо шкіра ще досить молода, можна вибрати зволожуючий крем, навіть якщо на тюбику не буде позначки «нічний». Важливо щоб він не містив захисних фільтрів.

А ось дівчатам, які не досягли 20 років, косметологи рекомендують не поспішати знайомити шкіру з кремами. У молодому віці шкіра має достатньо ресурсів для самостійного оновлення. І поки що вона зовсім не має потреби в великій дозі тих активних речовин, якими володіє будь-який нічний крем. До того ж, якщо на шкірі є вугрові висипання, крем лише погіршить ситуацію - його більш щільна структура забиває пори. В цьому випадку найкраще скористатися спеціальними лікувальними засобами, прописаними дерматологом.

Для роботи і відпочинку

Іноді поділ косметики на денну та нічну є вельми умовним. Навряд чи комусь прийде в голову скористатися кремом night перед тим як вирушити на нічне чергування або до клубу. А якщо ви прийшли додому під ранок і вирішили трохи поспати, ви скористаєтеся денним чи нічним кремом після того, коли очистите шкіру від косметики? Подібна дилема може виникнути і під час зміни часових поясів. Тут, звісно, не дивно і заплутатися.

Вважається, що нічні засоби найкраще сприймаються шкірою з 23 до 4 години ранку. Такі дослідження проводяться регулярно, і щоразу вчені видають «на гора» різні цифри. Адже у всіх нас різний стиль життя, звички, режим (або його повна відсутність), біоритми «сов» і «жайворонків» навряд чи колись співпадуть. Насправді все не так складно, якщо ви прислухаєтеся до себе і створите свій індивідуальний косметичний графік. Не бійтеся зробити рокіровку і поміняти місцями нічні і денні засоби, якщо того вимагає конкретна ситуація. І повернути все «на круги своя», коли, скажімо, зміниться ваш графік роботи. Насправді нічний крем «працює» не коли темно, а коли організм занурюється в глибокий спокійний сон, причому, не менше, ніж на 6-7 годин. Тому, якщо забажаєте подрімати годинку-другу в післяобідній час, зовсім не обов'язково вдаватися до послуг нічного крему.

Майстер-клас

Вибираючи нічний засіб, почніть із пробника. Навіть якщо перед цим ви не полінувалися зазирнути до косметолога та озброїтися його професійною консультацією. Жоден фахівець не може передбачити реакцію шкіри на будь-який інгредієнт, тим паче, що концентрація корисних речовин у нічних засобах, порівняно з денними, є дещо вищою. Тому кілька днів поспостерігайте за реакцією шкіри - якщо результат тішить око, сміливо купуйте апробований засіб.

Накладати нічний крем слід лише після ретельного очищення шкіри і, як мінімум, за 30-60 хвилин до сну. Якщо завдання - максимально зволожити шкіру - можна накладати крем (тим паче, якщо у нього густа текстура) на злегка вологу шкіру. А вбиратися (всотуватися) і діяти за призначенням крем буде значно краще, якщо зробити на ніч легкий масаж - досить поплескати подушечками пальців по масажних лініях.

До речі, дію нічного крему можна підсилити в кілька разів, якщо спочатку накласти спеціальну сироватку. За консистенцією сироватка нагадує все той же крем або гель, але її застосування посилює ефект звичайного крему. Ефект живлення, зволоження і відновлення стане помітним лише після кількох застосувань. Але використовувати можливості сироватки варто не довше, ніж 14 днів - потім обов'язково треба зробити перерву на кілька тижнів. Інакше результат буде прямо протилежний бажаному.

Для кольорових снів

Якщо після нічного відпочинку і ранкового вмивання шкіра не виглядає свіжою та гладкою, не варто звинувачувати в усьому вміст тюбика. Найімовірніше, причина зовсім в іншому. Скажімо, у тривожному уривчастому сні. Щоб зробити роботу нічного крему більш продуктивною, варто подбати про деякі речі заздалегідь.

  • Легка вечеря не пізніше, ніж за 2 години до сну. Поки організм продовжує перетравлювати залишки вечері, він не може зануритися в міцний глибокий сон. У такі моменти ми здатні прокинутися від найменшого шереху. А це аж ніяк не сприяє повноцінному відпочинку.
  • Заспокійливий чай або тепла ванна. А краще - і те, й інше. Занурення в теплу воду з екстрактом хвої, евкаліпту, ромашки, розслаблює всі м'язи, наближаючи момент зустрічі з Морфеєм. Кілька ковтків чаю з м'яти або материнки з медом також допоможуть швидше побачити солодкі сни.
  • Зручне ліжко. Ортопедичний матрац і подушка, звичайно ж, дуже важливі деталі. Однак, це далеко не все, що потрібно, щоб забезпечити собі міцний сон на всю ніч. Не менш важливо, щоб постільна білизна була приємною та комфортною до тіла. У літню спеку, коли в кімнаті душно, ви швидше заснете на шовкових або атласних простирадлах, які будуть дещо охолоджувати тіло. У холодну ж пору значно приємніше закутатися в м'яку постіль з бавовни.
  • Зволожувач повітря. Це чудо техніки знадобиться незалежно від пори року. Сомнологи давно помітили, що сухість повітря - один із подразнюючих факторів, що заважають нам заснути одразу ж, тільки-но наша голова торкнеться подушки. А ось помірна вологість створює комфортні умови для міцного сну.

Спляча красуня

До речі, в умовах жорсткого часового цейтноту сучасні леді отримали неоціненний бонус - можливість відчути себе справжньою сплячою красунею. Адже, якщо вже згадали про нічний крем для обличчя, то варто згадати і про інші косметичні «нічні» засоби.

Волосся. Існують спеціальні маски-креми, які потрібно рівномірно накладати по всій довжині пасом і зовсім не обов'язково тримати під поліетиленовою шапочкою та «тюрбаном» з махрового рушника. Волосся швидко вбирає такий засіб і не бруднить подушку. Проте, якщо засіб має щільну консистенцію для ефективного живлення та відновлення волосся, зранку доведеться вимити голову шампунем.

Тіло. Йому можна запропонувати антицелюлітний комплекс або звичайний підживлюючий лосьйон. Щоб час і кошти не були витрачені даремно, бажано ретельно помасажувати шкіру в потрібних місцях і залишатися у вертикальній позиції, допоки шкіра не вбере косметику повністю.

Кисті та стопи. Навіть якщо ви регулярно змащуєте їх кремом, не варто відмовлятися від «нічної терапії». Для цих «трудяг» зайвою вона точно не буде. Щедро накладіть спеціальний крем (можна, звісно, обмежитися і звичайним для тіла) і «запакуйте» у щільні бавовняні рукавички і шкарпетки. Краще, якщо вміст тюбика буде густим і поживним, адже шкіра кистей і стоп не має сальних залоз, тому раніше, ніж в інших місцях, грубішає та обвітрюється.

Коли програма найт-мінімум виконана, можна з почуттям виконаного обов'язку зануритися в сон, і нехай вас тішить думка про зекономлений час.

Пілінги для омолодження і не тільки: ціна питання

Техніка безпеки, або Чому контрацепція може підвести

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers