rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Василь Карленко: «Резерв у нас точно є, але з ним треба правильно працювати»

БІАТЛОН

Василь Павлович Карленко - старожил українського тренерського цеху. В тренуваннях головних збірних участь уже не бере, займається наукою, передає досвід молодшим тренерам. Каже, наша країна багата на біатлонні таланти, головне - правильно їх спрямувати.

Title  
 Фото зі сайта Федерації біатлону України
 

Пан Карленко щойно повернувся з чемпіонату України і розповів UA:БІАТЛОН про нових Семеренко та Підручних.

- Василю Павловичу, в фінішних протоколах першості у біатлоністів занадто багато промахів. Це - наслідки вітру чи є інші причини?

- Це - погода, у перші дні змагань вона давалася взнаки. А в останні дні все було ідеально, і було приємно дивитися, коли молоді біатлоністи стріляли на рівні. Під'їхав і розстріляв мішені. Потішило, що вміють стріляти ті, хто скоро мав би замінити наших основних зірок.

- У двох останніх гонках, мас-старті та естафеті не стартували лідери, представники команди «Б». У чому причина?

- Про це було домовлено заздалегідь. Адже у них своя підготовка до кубка IBU. Що стосується Дарини Блашко, то вони з тренером вирішили поїхати додому, перепочити. Дарина показала, що серед цих учасників вона найсильніша. Яна Бондар пропускала гонку переслідування за станом здоров'я. Вирішили не ризикувати, адже в неї важливі старти попереду.

- У Федерації біатлону неодноразово казали, що після цієї Олімпіади вся увага буде до молоді, яку треба готувати до Ігор 2022 року. Ви, як досвідчений тренер, бачите гідну заміну лідерам?

- Звісно, бачу. Я під час чемпіонату України протестував близько сотні юніорів. Серед дівчат є «прототипи» сестер Семеренко, я п'ятьох таких помітив, принаймні. Чого лише варта Меркушина-молодша! Резерв у нас точно є. Але з ним треба правильно працювати.

- Що не вистачає нашій молоді? В якому напрямку варто працювати, щоб вони дійсно стали топ-біатлоністами?

- У сучасному біатлоні неможливо кудись рухатися без високих швидкостей. Якщо раніше українці ще перекривали недостатню швидкість якісною стрільбою, то сьогодні цього замало. Подивіться: тепер естафету навіть з ідеальною стрільбою вже не виграти. Тренери, які працюють з юніорами, повинні це розуміти і, відповідно, будувати тренувальний процес. Прогрес помітний.

- А як щодо найближчого резерву? У основної чоловічої команди лава запасних закоротка... Ніхто з резервістів поки що не тягне на рівень Кубка світу...

- Наша команда «Б» має хороших кандидатів до першої команди. Тарас Лесюк мені подобається. Дивишся на його рухи, і помітно, що це - потенційний спортсмен високого класу. Але зрозуміло, що роботи ще багато. Віталій Труш теж хороший біатлоніст. Андрій Доценко, хоч і прийшов у біатлон пізно, але теж має прекрасні дані. Максим Івко та Антон Мигда теж на рівні, є ще Богдан Цимбал. Він, хоч і молодший, але також перспективний.

- Як не загубити ці таланти? Історія знає чимало випадків...

- Окрім повсякденної правильної роботи, їм необхідно багато стартів. Але тут треба обережно. Бо якщо молодого і не готового часто кидати в бій, і він там буде останнім, то можливий психологічний збій. Перенавантажувати і форсувати теж не варто. Добре, що є чимало різних змагань, де цей досвід можна здобувати. В цьому контексті згадую Сергія Семенова. Відтоді, коли він побігав поруч з Фуркадом і Шипуліним, він став іншим Семеновим. Наша Олімпійська жіноча золота четвірка скільки йшла до успіху? Сестри Семеренко та Олена Підгрушна у Ванкувері на Олімпіаді-2010 виступали, і ще раніше на інших міжнародних змаганнях, а тріумф був у 2014-му.

- Яна Бондар щороку розглядається як кандидат на підсилення першої команди, але все ще виступає в команді «Б». Як вважаєте, Яна ще допоможе основі?

- У Яни на хорошому рівні функціональна готовність, всі знають про її швидкісні характеристики. Є проблеми зі стрільбою, але, очевидно, то даються взнаки проблеми з нестачею змагального досвіду у той період, коли це було потрібно. Я вірю в Яну. Та й не забувайте, що зараз у жіночій команді неабияка конкуренція.

- Наскільки впродовж наступних чотирьох років може змінитись наша чоловіча команда?

- Думаю, що Артем Прима, Сергій Семенов і Дмитро Підручний ще залишаться. Навіть якщо не вдасться вистрелити на Олімпіаді-2018. Так часто буває, що біатлоніст не показав високих результатів на ОІ, але потім проявляє себе за рік чи за два. Тому що в організмі є певні накопичення, які проявляються потім. Валя Семеренко не змогла завоювати особисту медаль у Сочі, але в 2015-му стала чемпіонкою світу.

Джерело: UA:БІАТЛОН 

 

Чемпіон України Петро Голубка: «У дитинстві довелося вибирати між шахами і музикою»

ТЕНІС

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers