rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ Сергій Малик: «Планую встановити рекорд на електромобілі»

Усім шанувальникам авто та мотоспорту в Україні ім'я Сергія Малика вже багато скаже. Як то кажуть, про всі його досягнення як гонщика, рекордсмена чи, скажімо, організатора різноманітних змагань можна писати дуже багато.

В авто- та мотоспорті Сергій Малик, який є також засновником і президентом київського міського автомотоклубу, в Україні є легендою, а відтак, мабуть, лише одиниці краще за нього володіють сучасним станом справ у технічних видах спорту. Детальніше про розвиток авто- та мотоспорту України, його перспективи, а також особисті плани Сергій Малик розповів в інтерв'ю Гал-інфо.

  Title

- Сергію Дмитровичу, як зараз розвивається авто- та мотоспорт в Україні?

- Почну з того, що авто- та мотоспорт - одні з найдорожчих. Особливо - автомобільний спорт. Можна сказати, що у цих видах спорту ситуація майже ідентична як і в країні. За час незалежності України було чимало рухів вперед, але, на жаль, зараз маємо війну на Донбасі та нестабільну економічну ситуацію. Звісно, є дисципліни, які розвиваються, але є і такі, які через брак ресурсів зупинилися у своєму розвитку. Усі люди, які займаються авто та мотоспортом, мають своєрідний діагноз (сміється). Про мене можна сказати те саме.

- Скільки авто- та мотоклубів в Україні?

- Багато. Вони є у кожному обласному центрі і не тільки. Якщо казати про Львів, то в місті Лева завжди були гонки серії гран-прі, ралі Галіція, підйоми на гору та кільцеві змагання на Сихівському мості. Якщо відверто, то згадати є про що, але, на жаль, війна гальмує розвиток того чи іншого виду спорту в нашій країні. Авто- та мотоспорт в Україні завжди існував, існує і буде існувати. Звісно, часи непрості для кожного спортсмена, але кожен викручується, як може. Хтось на ті чи інші старти шукає спонсора, а хтось вкладає у свій розвиток безпосередньо власні кошти.

- Яка ситуація в інших містах-мільйонерах?

- Якщо йдеться про Харків, то там традиційно відбувався кубки з ралі на «середніх» машинах, у Дніпрі - крос та дрег-рейсинг, у Києві - кільцеві гонки та багато клубних змагань. Скоро у столиці плануються змагання зі слалому та жіночого ралі. Кривий Ріг та Вінниця завжди проводили змагання з кросу, Херсон та Одеса проводять Кубки України з міні-ралі. В загальному, змагань в Україні протягом року є достатньо. До початку війни в Україні ми мали потужно заповнений календар у багатьох дисциплінах. З початком війни в Україні кількість змагань зменшилась, а плани багатьох амбітних людей зазнали певних корегувань.

- Яке місто в Україні можна назвати столицею авто- та мотоспорту в Україні?

- Я б не сказав, що це Київ. Є міста, яка традиційно проводять чемпіонати України. Мова йде про Львівську та Івано-Франківську області. Херсон, Одеса, Кривий Ріг та Вінниця також не дають про себе забувати. У статусі чемпіонату України перегонів забагато не буває. У кожній дисципліні щороку проводять 5-7 перегонів. Більше змагань серед клубів, є, зокрема, й аматорські перегони. Це, здебільшого, ті перегони, участь у яких беруть не зовсім підготовані до гонок автомобілі. Відповідно, вимоги до проведення цих змагань є трішки іншими.

- Скільки в Україні є зараз професійних гонщиків, які також беруть участь у міжнародних змаганнях?

- Мало. У міжнародних змаганнях беруть участь одиниці, а якщо порахувати всіх людей, які займаються авто- чи мотоспортом в Україні, їх близько двох тисяч. Це - і професіонали, й аматори. На жаль, виступати на міжнародних стартах у світі - це дуже дорого, тому ми не можемо похвалитися великою кількість наших гонщиків.

- Як спонсори відкуються на пропозицію гонщиків допомогти у тому чи іншому старті?

Title 

- Ніяк. Складна ситуація, оскільки бізнес, здебільшого, не розвивається.

- Порівняйте авто- та мотоспорт в Україні.

- Мотоспорт дешевший, аніж автоспорт. Є у нас гонщики, які беруть участь у чемпіонатах світу з кільцевих гонок, «кросовики» не пасуть задніх. Загалом, змагань з мотоспорту в Україні є дуже багато. У Чернівцях регулярно проводять Кубки, а у Києві нещодавно проводилися змагання європейського рівня.

- Яким бачите майбутнє в Україні авто- та мотоспорту?

- Однозначно ці види спорту розвиваються. Можливо, не так, як би хотілося, але на це є причини. Хтось грає в шахи, хтось займається, скажімо, армреслінгом, а є люди, які люблять авто- та мотоспорт. Щоб ситуація була кращою, в Україні повинен бути мир та стабільна економіка. Тоді вгору піде розвиток різних видів спорту, зокрема, і технічних.

- Наскільки активним є зараз ваше життя в авто- та мотоспорті?

- 17 серпня встановив світовий рекорд швидкості у класі 650 М-РВG на українському мотоциклі «Дніпро». Рекорд було зафіксовано на «Тижні швидкості-2017» Speed Week-2017, що традиційно проходить на висохлому соляному озері в Бонневіллі, яке ще називають «озером швидкості». Доопрацьований мотоцикл КМЗ «Дніпро» показав максимальну швидкість 73,041 милі на годину (116,86 км/год.), побивши тим самим попередній рекорд у цьому класі - 51 миля на годину (82,2 км/год.). Зараз хочу встановити світовий рекорд швидкості на електромобілі в тому таки Бонневіллі. Разом зі своєю командою працюємо над цією ідеєю й якраз розробляємо сам електромобіль. Цю ідею плануємо втілити в життя у червні, тому час у нас дуже мало.

 

Автор: Богдан Пастернак

Джерело: «Гал-інфо»

 

Довідка

Малик Сергій Дмитрович - засновник і президент Київського міського автомотоклубу (КМАМК), дворазовий майстер спорту СРСР, майстер спорту України, чемпіон України з кільцевих перегонів, кандидат психологічних наук.

  Title

Народився 16 грудня 1966 року, в Києві. Батько - Малик Дмитро Петрович, лікар. Мати - Малик Надія Феодосіївна, економіст. У старших класах школи вирішив будувати кар'єру військового, тому у 1984 році вступив до Київського вищого військового двічі Червонопрапорного інженерного училища зв'язку імені М. І. Калініна на факультет «Автоматизація систем управління військами». Після закінчення училища у званні лейтенанта з 1989 року до 1990 року проходив службу у Військово-повітряних силах СРСР. У 1993 році розпочав професійно займатися автоспортом.

Захоплюється спортивними автомобілями; властиві лідерські риси характеру та мета вивести український автоспорт на якісно новий рівень, щоб кожний українець мав нагоду побачити яскраві спортивні змагання; долучився до створення громадської організації «Київський міський автомотоклуб» (КМАМК), яка розпочала свою діяльність 29 червня 1996 року. З цього часу та дотепер Сергій Малик є беззмінним президентом КМАМК. За роки існування КМАМК під керівництвом Сергія Малика було проведено понад 300 різнопланових автоспортивних змагань та близько 500 громадських та суспільних заходів.

18 вересня 2004 року Сергій Малик на спортивному автомобілі «Естонія 25» класу «Формула-1600» встановив рекорд України, заїхавши на гору Ай-Петрі, м. Ялта, Україна. 22 жовтня 2005 року Сергієм Маликом було встановлено ще один рекорд України «Три призові місця у всіх трьох заїздах різних класів автомобілів однієї гонки (або змагання)» - загальна довжина всіх заїздів склала 201 кілометр зі 134 кіл. За результатами автоспортивного сезону 2005 року Сергій Малик став чемпіоном України з кільцевих перегонів.

20 вересня 2006 року Сергій Малик на автомобілі «Естонія 25» у трьох заїздах обігнав на 1200-метровій дистанції реактивний літак Л-29 «Дельфін», за штурвалом якого перебував директор полтавського конструкторського бюро з розробки гелікоптерів «Аерокоптер», військовий пілот першого класу, пілот-інструктор літаків надзвукового класу Ігор Політучий.

20 травня 2007 року КМАМК провів перше в світі «Ралі дипломатів» - аматорське ралі для представників іноземних дипломатичних представництв та міжнародних організацій.

У 2008 році під керівництвом Сергія Малика могла вийти на старт ралі «Дакар-2008» перша національна команда на вітчизняному вантажному автомобілі КрАЗ, але змагання не відбулись.

Поєднуючи досягнення в автомобільному спорті та громадській діяльності, Сергій Малик у 2005 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Особливості взаємодії образних та вербальних чинників у детермінації психічної активності суб'єкта», а у 2007 році здобув другу вищу освіту в Львівському державному університеті фізичної культури.

Сергій Малик є ідеологом та беззмінним організатором таких спортивних змагань та суспільних заходів, як клубне змагання для жінок «Велике жіноче ралі», Кубок Києва з картингу, Кубок Києва зі слалому, ралі інвалідів «Каштани Київщини», ралі журналістів, ралі «Столиця», ралі Чемпіонів та Фестиваль субкультур.

Сергій Малик є організатором акції «Пам'ятний знак Конотопської битви в містах України» (2015 рік).

За ініціативи та при безпосередній участі Сергія Малика виготовлено та встановлено п'ять пам'ятних знаків:

- на місці проведення автомобільних змагань «Гран-Прі Львова», які проходили в 30-х роках ХХ сторіччя;

- на Замковій горі в м. Новгород-Сіверський;

- «Пам'яті полеглих за віру та Батьківщину» в Полтаві;

- «Пам'яті борців з атомним лихом» у Чорнобилі;

- Пам'яті Конотопської битви 1659 року в Конотопі.

У 2016 році в Рахівському районі - географічному центрі Європи - було взято 5 каменів, на які були нанесені написи «Україна - це Європа» офіційними мовами Європейського Союзу. Ці камені було встановлено у крайніх географічних точках Європейського континенту під час мотопробігу «Україна - це Європа».

За час проведення антитерористичної операції на Сході України Сергій Малик взяв на себе роль волонтера. Під його керівництвом та за безпосередньої участі було організовано збір та постачання медикаментів, продуктів харчування та інших необхідних речей для учасників АТО, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, що мешкають у навчальних закладах прифронтових районів Донецької області.

Досягнення

- Чемпіон України з кільцевих перегонів 2005 року;

- рекорд України «1221 метр - найбільша висота над рівнем моря, на яку заїхав болід класу «Формула»;

- рекорд України «46 хвилин 57 секунд - найшвидший заїзд на гору Ай-Петрі»;

- рекорд України «200 км/год. - найбільша досягнута швидкість під час заїзду на гору Ай-Петрі»;

- рекорд України «Три призові місця в усіх трьох заїздах різних класів автомобілів однієї гонки (або змагання)»;

- Перший рекорд України на повітряній кулі на дальність польоту;

- рекорд України «7923 км на мотоциклі за 13 днів вздовж кордонів України»;

- мотопробіг навколо Європи «Україна - це Європа»;

- рекорд швидкості на мотоциклі «Дніпро» у Bonneville Salt Flats у 2017 році.

 

У Китаї запустили безпілотні автобуси

Молдова та «євро-бляхи»: однією проблемою менше...

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers