rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ 10 найдавніших храмів світу, які і сьогодні вражають своєю величчю

Культові споруди існують протягом тисяч років і є підтвердженням існування інших цивілізацій та культур. Ці споруди і сьогодні зачаровують своєю красою і величчю. У цьому огляді мова йтиме про 10 найдавніших храмів на нашій планеті.

1. Кноський палац, Греція

 

Title
 

 

Побудований на південний схід від Іракліону, Кносс був заселений протягом кількох тисяч років, починаючи зі сьомого тисячоліття до н. е. Він був покинутий після руйнування в 1375 році до нашої ери. Великий палац Кносса побудували між 1700 і 1400 роками до нашої ери, на місці першого палацу, створеного близько 1900 року до нашої ери. Яке призначення мало це місце - достовірно невідомо, хоча побутує версія, що він використовувався як адміністративний або релігійний центр (а, може, як той та інший одночасно).

 

Title
 

 

Відповідно до грецької міфології, палац був спроектований архітектором Дедалом за наказом короля Міноса, який потім кинув знаменитого архітектора до в'язниці, щоб той нікому не розкрив план палацу. Палац також був пов'язаний з міфологічним лабіринтом, який був прихистком Мінотавра. Палац збезлюднів приблизно наприкінці епохи бронзи (1380-1100 рр. до н. е.) через численні катастрофи, зокрема, землетруси і пожежі. Це також одна з найстаріших будівель у світі.

2. Гебеклі-Тепе, Туреччина
Title

Гебеклі-Тепе, який розташований на вершині пагорба в південно-східній Туреччині, вважається найдавнішим храмом у світі. Він датується 10-8 тисячоліттям до нашої ери, тобто, храму виповнилося вже 12000 років. Розкопки почалися в 1995 році професором Клаусом Шмідтом, який розглядає цей об'єкт як святилище. Археологи вважають, що це було місце для поклоніння, ритуальних дійств чи релігійних цілей.

На колонах Гебеклі-Тепе були знайдені вирізані рельєфи, здебільшого, зображення левів, лисиць, кабанів, змій, журавлів і диких качок. Будівництво храму передувало виникненню гончарства, паперу, а також винаходу колеса і тваринництва. На місці розкопок не було знайдено сліди одомашнених рослин або тварин.

3. Храм Амада, Єгипет
Title

Храм Амада - найстаріший храм у Нубії. Він датується часом вісімнадцятої династії і був вперше побудований Тутмосом III, який присвятив храм Амону Ра і Ре-Хорахті. Аменхотеп II продовжив оздоблення храму Амада, а його наступник - Тутмос IV - встановив дах над внутрішнім двориком. Пізніше Ехнатон, який намагався відмовитися від багатобожжя і запровадити культ Атона, заборонив у храмі поклоніння Амону, але Сеті I, фараон, другий цар 19-ї династії, повернув все в зворотному напрямку.

У храмі Амада було знайдено два важливі написи. Перший належить Аменхотепу II і був зроблений протягом третього року його царювання. Він описує нещадність фараона під час битв в Азії, де він особисто стратив сім начальників району Такхи. У другому тексті згадуються поразки часів спроби вторгнення в Лівію під час правління Мернептаха. У храмі збереглося багато гарних і цікавих об'єктів, включаючи яскраві кольорові рельєфи.

4. Храми Джгантія, Мальта

 

Title
 

 

Вони старші, ніж Стоунхендж і великі піраміди Єгипту. Це два храми Джгантія на острові Гозо, біля берегів Мальти, які були включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Храми, що датуються між 3600 до н. е. і 3000 до н. е., були присвячені Великій Матері-Землі. Також знайдені всередині докази свідчать, що в них свого часу перебував оракул.

Назва Джгантія походить від слова «джангт», мальтійського слова, що позначає гігантів, оскільки місцевий фольклор свідчив, що ці будівлі були побудовані гігантами, які використовували їх для поклоніння. Сьогодні дуже мало відомо про релігійні церемонії, які проводилися в цьому місці, але вчені вважають, що тут здійснювалися ритуальні дійства, для прикладу, жертвоприношення тварин і «жертви рідини», яку наливали в спеціальні отвори. Можливо, Джгантія був місцем культу родючості.

5. Хаджар-Кім і Мнайдра, Мальта

 

Title
 

 

Ці два храми були побудовані між 3600 до н. е. і 3200 до н. е. на південній околиці острова Мальта. Відстань між двома мегалітичними храмовими комплексами становить приблизно 500 метрів. У 1992 році ЮНЕСКО визнала ці споруди об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вважається, що храми призначалися для астрономічних спостережень; є версія, що вони могли слугувати своєрідним календарем. Не було знайдено жодних письмових записів, які розповідають про цільове використання цих споруд, але тут були знайдені рештки кісток тварин, а також жертовні крем'яні ножі та отвори, через які на мотузках щось спускали вниз (ймовірно, жертв). Храми не використовувалися як гробниці, оскільки в них не знайшли людських останків. Вважається, що ці 5500-річні будівлі могли використовувалися з релігійною метою.

6. Храм Сеті I, Єгипет

 

Title
 

 

Храм розташований в Абідосі, на березі річки Ніл. Він був побудований у 1279 році до нашої ери приблизно під час кінця правління фараона Сеті I. Вважається, що його син Рамсес II завершив будівництво цього храму, присвяченого Осірісу, який має сім святинь, кожна з яких призначена для окремого єгипетського божества (Гор, Ізіда, Осіріс, Амон Ра, Ра-Горахті і Птах). Найцікавіше в цьому храмі - це список царів Абідоса, який вирізаний на стіні (він містить імена 76 правителів Давнього Єгипту).

7. Гіпогей, Мальта

 

Title
 

 

Розташований на Мальті, цей храм був випадково знайдений у 1902 році. Він повністю розташований під землею і спочатку, як вважається, був святилищем. У ньому археологи знайшли останки понад 7000 осіб, а також цілу низку предметів, таких, як амулети, намисто, кераміка, кам'яні та глиняні голови, різьблені фігурки людей і тварин.

 

Title
 

 

Найцікавіше відкриття - глиняна фігурка, названа «Спляча леді», яка, як вважають вчені, символізує богиню-матір. Вважається, що це місце було вперше використано ще в 4000 році до н. е. і покинуте в 2500 до н. е. Сьогодні - це об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Крім того, його дозволено відвідувати лише кільком людям в день, причому, в чергу потрібно записуватися за кілька тижнів до цього.

8. Храм Хатшепсут, Єгипет

 

Title
 

 

Заупокійний храм Хатшепсут у Дейр-ель-Бахрі розташований на західному березі Нілу. Він був спроектований державним діячем і архітектором цариці-фараона Хатшепсут на ім'я Сенмут. Знадобилося, в цілому, 15 років, щоб побудувати цей храм у проміжку між 7-м і 22-м роками правління Хатшепсут (яка правила з 1479 року до нашої ери до її смерті в 1458 році до нашої ери). Храм був побудований, щоб ознаменувати досягнення Хатшепсут і слугувати похоронним храмом для неї, а також - святилищем бога Амона Ра.

 

Title

 

9. Луксорський храм, Єгипет

 

Title
 

 

Луксорський храм, розташований на східному березі річки Ніл, є одним з найдавніших єгипетських храмів. Сьогодні він є визначною туристичною пам'яткою. А колись храм був присвячений трьом єгипетським богам: Амону, Мут і Хонсу. Також храм використовувався для проведення фестивалю Опет, одного з найважливіших релігійних фестивалів у Стародавньому Єгипті.

 

Title
 

 

Храм був побудований у 1400 році до н. е. Аменхотепом III (1390-52 рр. до н.е.), а потім був завершений Тутанхамоном (1336-1327 рр. до н. е.) і Хоремхебом (1323-1295 рр. до н. е.).

10. Стоунхендж, Англія

 

Title
 

 

Стоунхендж, розташований у Вілтширі, Англія, є однією з найвідоміших і найстаріших у світі мегалітичних споруд. Вважається, що він тричі перебудовувався між 3500 і 1100 роками до нашої ери. Стоунхендж складається з каменів, розміщених вертикально, що утворюють коло. Кожен камінь має приблизно 4 метри заввишки, 2-3,5 метра в ширину і важить 25 тонн.

Невідомо, яка цивілізація створила цю споруду, оскільки після неї не залишилося жодних письмових записів. Крім того, люди достеменно не знають, з якою метою був побудований Стоунхендж. Поширеною є думка, що пам'ятник використовувався як могильник або церемоніальний комплекс, або ж як храм мертвих.

Джерело: «В світі»

 

Британське видання The Independent назвало Львів найкращим місцем для зимового вікенду

6 готелів із вражаючим минулим

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers